11 December 2016

Turkiye - Budget

Assalamualaikum. Marhaba.

# Blue Mosque, Istanbul

Without further ado, here is the total expenses (plus minus) for my Turkiye Trip.

Date of travel: 4 April 2015 - 11 April 2015
Durations of travel : 8D7N 
Places visited: Qatar (Doha), Turkiye (Istanbul, Denizli, Selcuk, Cappadocia)

FLIGHTS:

  • Malaysia Airlines KK - KUL (return) : RM 300.00
  • Qatar Airways (KUL - DOH - SAW) and
  • Qatar Airways (IST - DOH - KUL) : RM 1880.00 (includes taxes & insurance)
  • Visa on Arrival (Hamad International Airport) : RM 100.00
Total : RM 2,280.00

ACCOMMODATIONS:

  • Fendo Hostel, Istanbul : TL 33
  • Planet Paprika Hostel, Istanbul : TL 30
  • Kale Hotel, Pamukkale : TL 45
  • Arif Cave Hotel, Cappadocia : TL 40.50
Subtotal : TL 148.50

TRANSPORTATIONS:

  • Taxi from Hamad International Airport to city centre Doha (return) : SAR 83.00
  • Havatas Airport Bus, Istanbul (return) : TL 28
  • Istanbulkart (includes card deposit TL 10) : TL 70
  • Turyol Bosphorus Cruise : TL 12
  • Kamil Koc (Istanbul to Denizli Otogari) : TL 80
  • Dolmus (Denizli Otogari - Pamukkale) : TL 3.50
  • Pamukkale Turizm (Pamukkale - Selcuk) : TL 30
  • Dolmus (Selcuk - Ephesus - Selcuk) : TL 5
  • Train (Selcuk Gari - Denizli Otogari) : 15.75
  • Nevsehir Sahayat (Denizli Otogari - Goreme) : TL 50
  • Kamil Koc (Goreme - Istanbul) : TL 50
Subtotal : TL 344.25 + SAR 83.00


ATTRACTIONS:


  • Ayasofya, Istanbul : TL 30
  • Yerebatan Sarayi, Istanbul : TL 20
  • Topkapi Muzesi Sarayi (include admission to Harem) + Audio Guide : TL 65
  • Pamukkale & Hierapolis Site, Denizli : TL 20
  • Ephesus Archaeological Site, Selcuk : TL 30
  • Conservation Site inside Efes : TL 15
  • Goreme Open Museum, Goreme : TL 20
  • Green Line Tour : TL 100

Subtotal : TL 300.00

MISC:

  • Bagaj Storage : TL 30 
  • Food : TL 320
  • Souvenirs / Postcards / Stamps : TL 225
Subtotal : TL 575.00

TOTAL : TL 1,367.75 + SAR 83.00

  • TL 1,367.75 x 1.47 = RM 2,010.60
  • SAR 83.00 x 1.15 = RM 95.00

TOTAL : RM 2,105.60

TOTAL DAMAGE: RM 2,280.00 + RM 2,105.60 = RM 4,385.60

Read: Please bear in mind, financial management ni depends on individual. Lain orang, lain cara diorang spend/manage their $$. Trip kali ni banyak save on accommodation sebab few times aku naik overnight bus. Sekian.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

13 hollered!:

Fatin Days said...

This is very useful! Thanks for sharing :D

http://www.fatindays.com

Bibie Karim said...

Fatin: Thanks for stopping by

Norharyani Sanusi said...

Wow wee junior juice!Hehehe...
Daebak!!!!@_@

Bibie Karim said...

Yanie:Bah berjunior juice la ko sana kan.

budak kampung said...

Bibie..

Aku kagum kerana selepas beberapa ratusan purnama kau masih simpan budget. Tapi nice sharing

p/s: Sila berlatih cakap AADC dr sekarang

Bibie Karim said...

BK: Hahaha ni pun aku korek dari email wei. Ada few readers minta draft itinerary & anggaran budget aku. Nak harap aku simpan memang xdelah kan.

Radin Fadli said...

This is very useful untuk saya, seorang yang baru nak berjinak jinak hendak pergi travel.Akak banyak membantu saya dengan blog post akak dan saya sangat hargainya. Andai kata akak hendak plan trip jangan lupa , inform saya, mana tahu saya boleh tag along dengan akak. Ingin juga menimba pengalaman dari traveller yang dah season ni. Banyak ilmu dan manfaat yang boleh saya dapat nanti. Pape roger

PuTrImaRyam said...

salam Bie...lama aku x mengkomen...hehehe...punya jeles tiket return KK-KL MAS cuma rm300 tu...huhu...kasi tips....entry ni bagusla...berguna ni utk si kuat berangan mcm aku...

liza said...

okay....dlm 5k gak la kalo nak gi turki...waaaa nangis....mana nak cekau duit???

Bibie Karim said...

@Radin: Sepuk nak? Sibaik xleh nak tag kakak2 Divana lain tau.

@PM: Wassalam. Dui aku pun lama betul x mengupdate ni. Di IG jak kunun hahaha. Tu tiket belas kasihan aku rasa sibaik lah murah.

Roslawati Binti Shaari said...

Bie, update lah blog..anw, thanks sbb ai copy itinerary Istanbul you dgn haya nya last April 2017..Turkey is awesome.

Bibie Karim said...

Liza: Insha Allah tu ada. Sila tanam angan2 & aja2 hwaiting!

Bibie Karim said...

@Roslawati: Wah wah Istanbul dia last April eh. Glad u enjoyed ur holiday. Pasal update blog tu, kena tunggu jin rajin datang merasuk sebab sekarang ni al malas level teratas hahaha

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑