13 July 2015

Turkiye Day 2 - Galata Tower / Taksim / Ortakoy

Assalamualaikum. Marhaba.

Sambungan previous entry (here). 

Sudah puas cuci mata sepanjang Galata Bridge, tibalah masa untuk menunaikan misi si Err + Ernie. Mencari tangga lawa on the way pi Galata Tower. We both saw it in the instagram; teruslah both pun "Mari cari ni...".

Aku? Haruslah excited, kunun mau ada gambar macam tu juga untuk upload di instagram. Ndak mau kalah! Jadi marilah kobarkan diri menapak pi Galata Tower.

5 April 2015
Karakoy, Istanbul
# Dan sesi mencaci diri sendiri pun bermula! This! This! Adalah 45' steep!! 
# Credit Image to LavishTurkey
Untuk makluman, misi adalah GAGAL. I was supposed to take picture of that stairs (refer picture above)! Tapi ntah signboard mana aku ikut, instead of taking the stairs...aku menonggek panjat that uphill street! Nasiblah on the way up to aku sempat singgah kedai souvenir. Bought few fridge magnets at a super great bargain. Kaitan misi gagal sama beli FM? Hmm; kegiatan menghappykan hati that is. Mau tanya yang jaga kedai tu tapi aku pula tiada gambar tangga tu. He just pointed his finger 'up' when I asked him where the Galata Tower is. 
# Finally! Dari pagi aku cuma cuci mata tengok kau dari kejauhan. 
Lepas round tower ni lebih kurang, aku duduk rehat at one of the benches near the tower. Rehat lagi? Nampak sangat kertu sudah kan. Ala melepas lelah oii. Gila penat mendaki dekat 10 minit! Sambil lepak, sambil mengunyah bread. Kerja aku memang mengudap jak di Istanbul haritu. Ndak pernah tangan kosong berjalan. Mesti ada pelestik filled with 3-4 simit. Dasar perut ada naga kan.
# Going down. Sengaja ambil jalan lain. Alang-alang ndak jumpa tangga, ikut jaklah laluan batu ni. Sobs.
# Other part of Istanbul. 
# Buildings lepas Galata Bridge; yang opposite Eminonu & Sirkeci etc...banyak abandoned buildings macam ni. 
# Karakoy
Sebenarnya turun dari Galata tu, aku memang melencong dari route sebenar. Ntah jalan mana jak aku ikut. Nasiblah instinct kuat. Kasi jadi laut tu as benchmark untuk tanda arah. Alhamdulillah jumpa tram station. Ter-corner sikit jak dari laluan yang aku ambil untuk naik. So next adalah untuk balik pi Taksim. I need to buy a bus ticket to Denizli. Esok malam lepas meronda Istanbul, I will bid goodbye to this wonderful place...and move on to other part of Turkiye. 

Memandangkan malam tu memang mau pi Ortakoy, jadinya aku beli jak tiket di Taksim. Ndak payah pening banyak. Lagipun Merengmate telah dengan baik hati 'lukis' peta untuk aku the direction to Kamil Koc office. 

Taksim, Istanbul
# Ataturk Cultural Center (AKM) focal point of Taksim. 
Kay! Tu antara bangunan moden yang saya sempat spot kat Istanbul. 

Tapi pusat ni sudah tutup since 2008 lagi. Bangunan ni sebenarnya model bangunan mesra-alam, Last couple of years ada cadangan untuk meruntuhkan bangunan ni. Kunun tapaknya nanti mau didirikan opera house yang lain & juga masjid. Hmm, that decision when Erdogan was still holding the office. Bagus betul dia ni, slowly dia cuba 'luruskan' apa yang sudah si Ataturk 'bengkok' kan sebelum ni. Getting rid of anything Ataturk's gitu. And also anything yang Presidents sebelum Erdogan juga. 

Ngeh! Balik dari Turkiye haritu, semangat ok baca sejarah diorang. Terus jatuh cinta sama cara pemerintahan Mr Erdogan ni. Salute!
# Jumpa tempat ni without sesat. Bravo Bie!
Direction to Kamil Koc, Taksim: Facing the AKM, follow the right side. Walk straight & akan jumpalah bangunan ni on the left. It is just opposite the road. Boleh nampak Park Bosphorus Istanbul Hotel seberang jalan. 

Dapat tiket, aku pun laju-laju naik funicular untuk turun pi Kabatas Station. Mula tu rancang mau walkertapaki jak macam si Aza tapi masa adalah sangat penjeles. Matahari yang suam-suam kuku cahaya pun sudah mula mau berlabuh. Jadinya haruslah semua mau cepat. 

Sampai Kabatas Station, aku ndak keluar ikut laluan tram. Sebab bukan mau naik tram. So ikut laluan yang bukan Tramvay. And once sampai di luar, aku buat keputusan untuk walkertapaki pi Ortakoy. Kunun sambil menikmati angin laut sebelah kanan. Sambil boleh cuci mata tengok keliling. Sambil itu, sambil ini. Plan berapi-api. Kunun ndak mau ikut Merengmate yang naik teksi pi sana sebab aku ingat dekat. KUNUN! Rupanya sudah silap percaturan. Bila ingat balik, sungguh super bijaksana decision aku petang tu. Sampai sekarang terngiang-ngiang kebijakkan diri. 
# Abang Polis sado-sado naik motor besar ramai-ramai. Mau pigi manakah senja-senja begini??
# Dolmabache Palace 
Dari Kabatas Station, bangunan ni first aku jumpa. Tepi laut jak. Angan-angan jaklah mau pay a visit sebab sah-sah waktu petang gini sudah tutup untuk visitor. Nyesal hentak kaki ndak sempat masuk. Padahal super cantik dalam ni. Cuci mata jaklah tengok blog orang. 
# One of the entrance gate. 
Jalan dekat 20 minit, masih belum nampak bayang Ortakoy. Pastu aku pi area tebing laut. Mau tengok Bosphorus sea di kala senja katanya. Sambil sedapkan hati ndak lama lagi akan sampai Ortakoy. 
# Europe side. Lampu lip-lap.
# Bosphorus Bridge. 
Bila nampak sayup-sayup jak jambatan tu, barulah aku sedar rupanya Ortakoy tu jauh lagi. Jauh gila! Sebab haritu dalam entry Merengmate, ada gambar dia ber-background-kan that bridge di Ortakoy. And the bridge was super dekat. Tapi yang ni? Hmm biarlah gambar berbicara.

Aku gagahkan diri juga berjalan. Sudah alang-alang menyeluk pekasam, katanye! Ada few places juga aku salah masuk. Ingatkan sudah sampai destinasi jadi dengan yakin pi area dekat tebing lagi. Only to realize that jauh lagi journey untuk menjejak Ortakoy! Bijak bestari sangatkan mau walkertapaki bagai. Dua kali aku tanya guards di hotel tepi-tepi jalan, and both bagitau aku jalan jak ke depan. Pastu muka diorang macam "Biar betul minah ni, jauh lagi hoii Ortakoy tu."

Tabahlah hati. Teruskan juga perjalanan. Dari tempat terang benderang dengan lampu jalan, pastu limpas bangunan gelap gulita, jalan tiada berlampu, dari jalan 2 lanes pi jalan 1 lane & back to jalan besar. Aku kuatkan semangat padahal dalam masa sama punya berbakul sumpahan sama diri sendiri. Sobs. 

Ortakoy, Istanbul
# And finally!!! Reached Ortakoy after 40 minutes (or was it more sebab banyak singgah ambil gambar di tebing laut juga). Alhamdulillah.
# Ortakoy Mosque. 
# Orang baru habis sembahyang Isya'.
Sudah sampai sini barulah perasaan mau terkucil membuak-buak. Mau tumpang toilet masjid tapi bila tengok ramai jemaah keluar dari pintu, lantas si Err malu. Maka masuklah toilet bawah tanah dengan bayaran TL 2. Bersyukurlah toilet di KK ni bayar RM 0.30 jak. 

# Duduk menghadap masjid. Sambil hirup udara tepi laut; sambil mengabaikan peluh di dahi. Yes aku berpeluh di kala suhu ada 11'C. 
# Barulah betul. Sedekat ini.
Sebenarnya tujuan utama pi Ortakoy ni bukan sebab mau ada gambar dekat sama Bosphorus bridge tu pun. Tujuan yang utama adalah...kumpir! Kunun kumpir adalah signature dish of Ortakoy. 

Oh yeah. Thanks to LTECouple of We Got Married; Jae Rim & So Eun. Sebab ternampak betapa selera dorang makan kumpir lah aku pun jadikan kumpir tu 'menu wajib for dinner' on my second night in Istanbul. 
# Berliur-liur sudah bila nampak perkataan baked potato tu.
# Paling win bila depan mata nampak dia gaul baked potato sama cheese. Fuh! 
Selection of toppings pun super meliurkan. Adoi cari penyakit aku ni. Sambil menaip ni, sambil telan liur ok. Regardless berapa pun toppings kau pilih, harga adalah sama jak. TL 15. 
# Ndak pernah tau waffle boleh ada toppings meriah macam ni.
Ikutkan nafsu beruang, memang aku mau beli waffle tu juga. Tapi bila fikir-fikir, membazir pula kan sebab kumpir tu sah-sah akan mengenyangkan aku. So dengan penuh rasa kecewa, simpan jaklah niat untuk meng-waffle-kan diri di malam hari. Sambil janji sama diri, esok lusa boleh try tempat lain. 

Layan cuci mata tengok berjenis-jenis gerai kumpir & waffle. Pastu pi tengok pasar malam Ortakoy juga tapi satu pun tidak menarik di hati. Bukan sebab apa, masa tu perut sudah start buat konsert. Bau kumpir sangat kuat menusuk hidung. 
# Ortakoy kumpir & waffle vending carts.
Sebab aku sampai a bit lambat, thanks to kebingaian diri sendiri hence plan untuk menikmati kumpir sambil facing Bosphorus bridge; layan angin bayu laut adalah terpaksa dimusnahkan. Kumpir aku take-away. Pastu dengan jayanya berkomunikasi dengan Ahjussi yang berjual di pasar malam. 

"Bas, bus, bas-e..." 

Semua bahasa aku keluarkan. Walau bahasa ayam & itik, alhamdulillah dia faham aku tanya pasal the nearest bus stop. Ngam aku lintas jalan, ada bas datang. Ok, Ahjussi telah dengan baik hati jerit sama driver bus & suruh tunggu aku. Something yang aku memang ndak expect. Amca, tesekkur ederim. I thanked him from across the road; siap bow! Mampu?  
# My first local bus ride in Istanbul. Havatas Bus dari airport tu ndak kira sebab tu kategori express bus. Tiba-tiba explain bagai kan!
Sampai Kabatas, aku jadi bingai sebab masa tu sel-sel otak sudah ndak dapat berhubung dengan jayanya. Lapar + penat! Patut aku boleh jak turun tangga untuk pi funicular. Tapi aku yang bestari ni, masuk entrance tram & haruslah kena tapped Istanbulkart. Pastu turun tangga & keluar dari exit Metro tram untuk pi funicular. Amacam, murah hati kan? Free aku buang TL 2.50. 

Sebelum sampai hostel, sempat singgah Simit Sarayi. Untuk top up bekalan bread. Kot lah malam nanti aku kebuluran. Kalau ndak habis, nanti boleh makan untuk breakfast esok hari. Dengan hati riang gumbira, aku jalan balik hostel sebab ndak sabar mau mandi, and mencekik kumpir!

Happynya rasa tanpa ada sikit pun terdetik dalam hati...drama satu malam di Istanbul menanti aku di hostel. Sigh.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

16 hollered!:

DJ said...

hoihhh mana gambar kumpir ko??ko cite bagai nak rak smpai aku teringin nak makan kumpir, alih2 takdo gambar...huhuhu

Jea Mohamad said...

adakah song jae rim yg couple dgn kwangsoo dlm rm tu? kpop ko smpai ke turki ek..haha

tak jumpa tangga pon, jalan2 situ dh cantik (mcm scene istanbul aku dtg plak)

hmm.. kalau jumpa tga mesti lg cantik..hahaha

azaleania said...

Wau..tabek! jalan kaki begitu jauh semata-mata untuk kumpir?? gigih beno ko Bibi..tapi berbaloi..gambo semua cantik-cantik..puas nengok

Bibie Karim said...

DJ: Kena sambung cerita drama baru aku tunjuk gambar kumpir.

Bibie Karim said...

Jea: Hahaha Kpop tetap mekar bersemadi dalam jiwa. Gitu!!! Kannn ayat ko last tu memang mencucuk jiwa. Kekonon kata jalan lawa tapi nak gak mentioned tangga. Coi.

Bibie Karim said...

Aza: Aku xtau jauh giler tu wei. Nak naik bas aku takut ntah ke mana2 kang aku sesat. Plus xjmpa bus stop. Hahaha logik x. Cantik eh hihi nak bangga sat.

Supermeng Malaya said...

gila mencabar...

gelak gelak aku baca. cepat sambung/ kepochi nak tau drama malam tu

Norharyani Sanusi said...

Gigihnya ko bie berjalan kaki..klu aku pun mau x mau gitulah jgk keadaannya.hehehe

Hidayah Rodhi said...

harus ada sepasang kasut yang sungguh selesa nih! mananya wajah kumpir? mmg area situ je ke ada kumpir tu?

Bibie Karim said...

Meng: Saja mencabar diri. Padahal makian aku dapat memalam tu. Citer tu lebih kurang kes ko kena halau la kan. Hahaha.

Bibie Karim said...

Yanie: Ko pikir??? Dari aku sesat naik bas? Kan. Tapi sebenarnya kalau naik teksi murah juga bah.

Bibie Karim said...

Dayah: Aku dah lah pakai boots ko tau. Balik KK, tengok tapak...haus total. Wajah kumpir nanti aku reveal next entry.

liza said...

tak sabar nak tahu drama apakah itu????

Ish Shah said...

You're brave girl Bie ! Sangup jalan jauh2... waktu malam lagi nak ke Ortakoy semata untuk Kumpir. Bak kata Aza..tabik spring. Mahal sangat ker kalau naik teksi aje? Sudah beberapa entries yang aku baca...design bangunan dia mcm lbh kurang sama aje contoh mcm Dolmabache Palace dgn Ortakoy Mosque. Semua ada kubah besar kat tengah. Buat suspen aje paragraph yang last tu...cepatle upload.

Bibie Karim said...

Liza: Drama sebabak di Istanbul. Jiwa kacau sampai sekarang kalau teringat balik.

Bibie Karim said...

Ish: Tu bukan brave, tu jimat cermat membawa padah hahaha. Aku xtau pun Ortakoy tu jauh giler wei. Aku tengok map sebelum tu, kata 20mins je. Rupanya salah enter destination. Sobs. Aah design bangunan kat sana ala-ala macam tu lah. Pastu kalau gi negeri lain, bangunan jenis lain lak.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑