25 June 2015

Turkiye Day 2 - Sultan Ahmet Camii (Blue Mosque), Istanbul

Assalamualaikum. Marhaba.

Lepas berjam-jam dalam Ayasofya, pastu lepak fountain untuk tukar bateri kamera...then tibalah masanya bergerak to Blue Mosque. Dari jauh hati memang sudah sayu tengok masjid ni. Sebab, niat asal untuk singgah solat di sini. At least mau lepak kejap & baca few verses from the Quran. Unfortunately, Allah bagi cuti. Sobs.

A bit of facts about this grand mosque.

"The Sultan Ahmed Mosque is a historic mosque in Istanbul. The mosque is popularly known as the Blue Mosque for the blue tiles adorning the walls of its interior. It was built from 1609 to 1616, during the rule of Ahmed I. He decided to build a big mosque in Istanbul to reassert Ottoman power after the Peace of Zsitvatorok & the result of the war with Persia. The Sultan Ahmed Mosque is still popularly used as a mosque." -wikipedia-

5 April 2015
Sultanahmet, Istanbul
# Masjid Biru a.k.a Blue Mosque. Saja cari bench yang mengadap masjid ni, sambil tukar bateri sambil cuci mata. Betapa indah!
# Just can't get enough of it. Ada puluhan shots aku ambil before masuk masjid ni.
# Sultanahmet Foundation building. Just next to laluan untuk pi masjid.
# Cak! Si Err before the Blue Mosque. Selca berbiji-biji before I finally made my move to enter the mosque. Dasar hantu kamera!
# Ablution area. Perempuan pun wudhu' open. Kalau mau wudhu' di toilet pun boleh. Just sediakan TL1. 
# Saja detour dari laluan biasa. Mau tengok lagi masjid ni in a whole. 
# Courtyard.
Di tepi-tepi perkarangan ni, ada diorang letakkan board yang ceritakan pasal agama Islam. Dan juga sejarah sedikit sebanyak pasal 25 Nabi & Rasul utusan Allah. Didn't know if the board memang ada di sana selamanya or only for a period of time. Ramai tourist yang bukan Islam baca sejarah tu. And I heard this one man said 

"Indeed, Muhammad is the greatest leader."

So, does that statement make him less Christian? Duh. Mana tau dia Christian? Sebab aku nampak rantai tanda Salib di leher dia. Di Malaysia jak kecoh sikit-sikit pesong akidah. Buat itu, pesong. Buat ini, pesong. Fuh tiba-tiba emo. Abaikan. Sekian.

Sebenarnya azan Zohor berkumandang the moment I stepped into the courtyard. Jadinya, memang visitor ndak boleh masuk. Except yang mau ikut berjemaah. Ada dua entrance gates here. Satu adalah dari inner yard (refer pic above; its opposite the gazebo), and another one dari belakang masjid. No worries, ada signage direction pi pintu tu. Yang lucu bila ada tourist yang queue depan pintu utama...siap pura-pura pakai tudung & bagitau guard diorang mau solat. Bila ditanya are they Muslim...dengan jujur jawab NO. Mampu? Memang gigih certain tourist ni. Although depan pintu tu sudah diletak arahant 'Entrance open only for worshiper during prayer time". Tetaplah diorang berpusu-pusu bertolak-tolak mau masuk. 

Aku? Boleh jak sebenarnya aku cut queue & bagitau guard aku Muslim. Tapi sebab aku cuti khas, better lepak di luar jaklah dulu. Tiada kerja kan mau join yang lain tu bertolak-tolakkan. Orang mau jemaah dalam tu, kan kes malu besar kalau tiba-tiba aku masuk dalam tapi duduk melanguk tengok orang solat. 

Fyi, this mosque is closed to non-worshippers 45 minutes before the the Adzan; 30 minutes after the prayer. On Friday pula, it is only open for visit after 230pm. Pasal tu it is advisable untuk rancang waktu melawat prior coming. Macam aku memang kes terjah sukati jiwa raga.  
# Another side of the inner yard. Ada construction juga masa ni.
# Prior the trip, aku memang simpan niat untuk ambil gambar arcade dalam inner courtyard ni. Alhamdulillah, tercapai. 
Actually, aku ndak tunggu sampai habis jemaah solat. Sebab masa tu perut sudah start berdangdut. Baru perasan, the only thing yang aku jamah since last night...adalah air gas yang aku beli that morning di Taksim. Kerlas kan minum air gas di awal pagi. Masa tengok botol tu, aku ingat tu air jus biasa. Sobs. So sebabkan lapar...and aku tau ada lagi half an hour before the mosque is open to public, I decided to go makan first. Jamu perut adalah penting; mau lagi bila perut sudah start buat konsert. Aku cari makan di area Sultanahmet. Tapi sempat jalan-jalan cuci mata tengok kedai-kedai di sana. At the same time mencari kedai yang sesuai sama budgetlah. Dalam pada mau cuci mata, sampai kedai-kedai belakang juga aku jejak. Siap sempat beli setem! Siap sempat usha kedai souvenir murah. Siap diayat-ayat sama mamat Turkish. Ouh manis gula-gula betul ayat diorang; nasiblah handsome jadi aku layan dengan senyuman manis lah juga. Dasar!

Lepas makan & restkan perut, aku jalan balik pi Masjid Biru. Anyway. cerita makan & ronda-ronda tu nanti aku update next entry ok. Kali ni aku decide untuk masuk ikut pintu belakang jak sebab pintu tu lagi dekat jarak dengan restoran tempat aku mencekik. Sekali sampai, memang mengucap panjanglah kan! Super long queue! Tabah jaklah. Kuatkan iman & joined the queue. Nasiblah sudah makan. Nearly an hour juga aku beratur...in which the first 30 minutes; queue adalah idle. Aku pelik ndak kan masih tutup masjid walhal sudah sejam habis waktu Zohor. And not long after tu, barulah kepelikan & soalan aku terjawab. Rupanya ada solat jenazah lepas solat Zohor tu. Kesian juga aku tengok family si Mati. Dalam bersedih tu, kena berpusu-pusu pula keluar dari masjid. Sebab tourist pun ramai. Siaplah nampak; isteri si mati tu jatuh pitam sebelah aku. Pastu family pun datang kerumun. Cuba sedarkan dia. Terus aku alih pandangan tempat lain sebab kalau tengok lama-lama, nanti aku join berairmata pula. 

Lepas jak habis solat jenazah tu, barulah barisan running back again. And aku berjaya masuk dalam masjid in less than 10 minutes. Before masuk, those yang berpakaian tidak-sepatutnya akan dikasi tudung & skirt. Pastu dapat pelestik juga for our footwear. Masa ni memang ikut idea si Syieda, simpan pelestik untuk diguna semula di Pamukkale nanti. Bagus tips ko Merengmate; sangat berguna. Gomawo! 

Masuk dalam masjid, terus tengok atas. Subhanallah! Ndak sangka oii! Tadi belek postcards di Sultanahmet, banyak yang tunjuk interior Blue Mosque. And saat ni, I was standing inside the mosque. 
# Called the Blue Mosque because of its interior blue tiles. 
Tapi sebenarnya, lots of the blue tiles are mostly in the inaccessible upper galleries. Never mind, dapat tengok yang accessible ni pun sudah cukup buat aku teruja.
# At every pier, the interior is lined up with more than 20,000 handmade Iznik style ceramic tiles in more than fifty different tulip designs. 
I can't zoomed in my camera to clearly capture the tulip designs though. Masa ni ramai sangat orang depan belakang kiri kanan. Mostly gambar gegar sebab asyiklah kena tolak. 
# Decorations include verses from the Quran.
# That's the main dome.
# Chandelier. Dulu-dulu lampu dalam masjid diperbuat dari emas & permata. Siaplah ada telur ostrich (to avoid cobwebs inside the mosque) & crystal balls. But all have been removed & some 'disedekah' sama muzium. 
# Yang belah kanan tu adalah minbar. Imam stands there when he is delivering sermon selepas solat Jumaat & Hari Raya/Haji. 
It is said that this mosque is designed that even at its most crowded, everyone in the mosque can see the imam from the minbar & hear him. 
# Most important element of the mosque is the mihrab. 
# The women's prayer area. Open. Untung yang pakai jubah, terus boleh solat. 
Aku lepak lebih kurang sejam jak dalam masjid, rasa ndak selesa pula berdiri lama depan orang yang solat. On the way out, jumpa dua Malaysian yang sama-sama naik bas dari airport semalam. Diorang tengah duduk-duduk lepak dekat exit door. Baru lepas solat they said. Bestnya! Rasa cemburu gila wei. 
# Goodbye for now Blue Mosque. Kalau ada kesempatan, insha Allah aku akan datang lagi. Ada misi belum tertunai. 
Keluar dari masjid, sarung boots...and marilah menerjah tempat lain. Time is gold when I travel so memang ndak kan balik bilik selagi malam belum menjelma. Gitu ayat. Jalan keluar dari area masjid dengan hati bahagia campur sayu. Sigh. Tapi tetap senyum kerang busuk bila nampak tulips yang meriah gila di Sultanahmet square.

Aku singgah area where the Hippdrome of Constantinople is located. Just outside the mosque sebenarnya. Suatu masa dulu adalah sporting & social center for Constantinople (Byzantine era). Saja mau tengok few fragments of the original structure yang survived.
# Obelisk of Thutmose III (right) & Wall Obelisk (left).
And cerita lanjut, aku continue next entry. Ahaks.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , ,

21 hollered!:

Mie said...

Tinggi betul kubah utamanya... Seni ukir Islam yang halus terserlah di situ...

azaleania said...

Terbaik ko Bie...byk info tu. Bertuah dapat pergi masa cuaca cerah..aku pi masa winter..gloomy je gambo. Tudung pink sgtlah outstanding..tentu ko menyerlah among hundred of tourist hehe

Jea Mohamad said...

ni ke hari yg ko bjalan bkilo2 tu? hehe

Bibie Karim said...

Mie: Tinggi sangat. Sampai sakit leher dok mendongak nak tengok dome tu semua. Dalam wiki ada bagitau, harga tiles tu Sultan yang letak. Pastu karpet dalam masjid memang selalu kena tukar, ada yang sponsor. Best kan, #pahalafree

Aza: Hahaha korek-korek wiki plus info yang aku ada dalam itinerary sebenarnya. Aah aku tengok gambar-gambar ko pun memang menunjukkan suasana winter sangat wei. Ko xtau cerita tudung lipat karipap tu. Aku jadi fokus ada group cik-cik Arab ni. Kan diorang kaler tudung semua senada je. Earth color. Tetiba aku lak mencapap ngan warna striking gila. Masa lalu tepi diorang, tetiba sorang ni tanya. Malaizia? Ha nampak tak Msian je suka berkaripap ni. Bahahaha.

Jea: Ha laaa. Cerita berjalan berkilo-kilo tu malam, tapi memang hari ni lah hari pemprosesan lemak secara besar-besaran. Start dari pagi. Kemuncak, malam tu.

azaleania said...

Glamer ko yer kat Sana dgn tudung karipap ..color tak menahan plak tu..Kalo ko pkai jubah act like local.. Color masuk tak hehe

Mie said...

Godek2 skyscanner.com... Turkish Airlines direct flight tahun depan boleh dapat below RM2000 return... bergetar jiwa dibuatnya...

DJ said...

aku tetap nak teruskan angan2 aku bie oi...nak ehem kat dalam masjid ni...kahkahkah...matiklaaa kena maki...hahahaha!

amboi en mie di atas tu...bergetar jiwa ye...jangan bergetar tulang rusuk sudah...hehehehe

mrs.smile said...

mixed feeling again! bergetar rasa

Bibie Karim said...

Aza: Glamor sangat. Sila muntah. Diorang pelik kot tengok karipap aku tu kan. Actually jubah tu memang match ngan tudung. Gitulah plan asalnye tapi telah ke laut sume sebab sejuk. Kang xpepasal gigil. Beku.

Bibie Karim said...

Mie: Wah dah kira murah tu. Haritu ramai gak kawan usha tix & bagitau mostly harga tix RM2k++. Grab jelah, bukan selalu peluang datang. Turkish Airlines lak tu. Normally TA boleh cecah RM3-4k juga.

Ish Shah said...

Speechless aku bila tgk interior dalam blue mosque nie especially kat dia punye dome. Tudung pink dr jauh boleh perasan, patutla mamat2 Turkish mengayat...hehe. Masjid nie max bole muat brp org jamaah yea? And the klau non muslim tourist boleh masuk sesuka hati ker dlm masjid tu?

Bibie Karim said...

DJ: Insha Allah amin amin. Xde sape nak maki la hai. Teruskan simpan azam tu. Hihi.

En Mie xlama lagi ke sana juga ah tu. Biar dia sendiri dimagiskan oleh Turki. Gitu.

Bibie Karim said...

MS: Aku tauuuuu. Sila halang habuk.

Bibie Karim said...

IS: Memang lawa. Sangat lawa. Tiles & dome tu semua katanye handmade. Keje aku duk mendongak jelah masa kat dalam ni aritu. Ko jangan sebut tudung pink tu hahaha. Epic sangat perangai nak berwarna warni bagai kan. Aku xsure berapa ramai tapi courtyard dia sangat besar. Kalau solat Jumaat katanye penuh courtyard tu. Non Muslim tourist memang boleh masuk dalam ni kecuali waktu solat. Tapi diorang kena pakai appropriate clothing gak. Masjid ada sediakan tudung & kain sarung. Free je xyah sewa.

An said...

Subhanallah..cantiknya masjid. Maw nanges kalu dpt tgk depan mata ku..huhu.

Tag skit #sugarscarft utk tudung lawo tue..hehe ;)

Ernie Khairina said...

hehe itu temat wuduk yg kita bincangkan. adakah toilet sana belakang tu..kena bayar ka pula tu? dia tas pun ada tempat wuduk ppuan. cantik2 gambar ko. hmm ramai pulak org kan time ni

Bibie Karim said...

An: Memang cantik. Sejarah dia pun best. Hopefully Turki kembali macam zaman kegemilangan Islam dulu.

Hahaha featured kat ig diorang gak aritu kekononnye.

Bibie Karim said...

Ernie: Ya tulah saya berfikiran sebab dekat lagi sama orang lalu lalang, yang di belakang ada juga gitu. Lagi dekat sama barisan tourist. Ya tu toilet bayar. Ramai Msian wuduk di sana. Atas saya xperasan pula. Doi memang ramai gila. Maybe sebab Sunday, local pun ada join.

Siti Yang Menaip said...

kalau ada rezeki ke sana mmg plan dgn mak ayah.. sbb mak nak sngt ke turki tapi belom ada rezeki.. hehehe..

cantiklah tempat2nya.. kalo kaya ni nak aja pegi wedding photoshoot kat sana hehehe.. poyo sngt kan =P

Siti Yang Menaip said...

nanti datang singgah baca lagi..
selamat hari raya Kak Bibie =)

Bibie Karim said...

CT: Gitukan nak wedding photoshoot kat sana. Si DJ lak nak buat reception kat sana. Kerlas korang. Anyway, selama hari raya. Maaf kalau ada terkasar bahasa selama kita kenal.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑