19 April 2015

Cambodia - Muslim Family Restaurant / Siem Reap Night Market

Assalamualaikum. Chomreabsuor!

Previous post (here).

Petang tu, lepas settled segala urusan kami pun keluar. Janji sama Zack jam 7pm. Sekalinya, dia memang tengah tunggu kami di luar pagar hostel masa kami keluar tu. Bagus! Janji ditepati. Senyum lebar masing2 sebab ndak payah tunggu lama. 

Before any kegiatan beli-terbelah; haruslah perlu jamu perut. Kita makan dulu! Lapar! Last kami jamah makanan pagi tadi. And it was breakfast. Lunch kami skipped sebab kunun confident masih kenyang lepas breakfast al-heavy. 

Dinner di Muslim Family Restaurant; located just behind Siem Reap mosque. Nasib juga masa sampai di restoran, jemaah baru habis solat Maghrib di masjid. Kalau sampai ngam2 waktu solat, habislah malu sebab ketara perangai haru.

Once Zack parked his tuk tuk; terus para piranha serbu masuk restoran. Zass! And the owner greeted us as we walked to our table. Eh, sudah siap setting. Wah ini sudah bagus. Masa tengah fikir apa mau dibaham for dinner, barulah si Zack buka mulut. Rupanya dia sudah siap2 order menu dinner kami. Hmm macam tau jaklah kan kami memang kebulur. No wonder siap setting meja bagai. Ndak kisah pun apa dia order for our dinner. Belasah jaklah, janji sedap & kenyang. Paling penting menu utama; daging lembu naik bukit tu ada. Of courselah dia ndak lupa, menu 'wajib' katanya.

28 January 2015
Muslim Family Restaurant, Siem Reap
# Apart from Khmer foods, Muslim Family Restaurant also serves Thai & Malay foods. Tapi sudah datang jauh2, haruslah Khmer food yang diutamakan.
# Pantang nampak signal wifi! 
Sambil tunggu order sampai, haruslah layan telefon. Semua pakat jadi anti-social. Dasar! One thing about Cambodia that we love. Teruslah love kan?! Every restaurant provide free wifi. Super fast speed pula tu. Ndak kedekut password of course. Unlike di KK ni, bila minta password memanjang alasan manager in charge cuti. Wifi signal corrupted lah. Yadda yadda. Dasar kemut!
# Proses masak daging lembu naik bukit or volcano meat barbecue. Ada staff restaurant yang tolong masak. Kami tinggal makan jak. Gigihlah staff tu masak untuk kami yang kelaparan, siap habis gas bagai. 
# Yums! Zack also ordered tom yum, kangkong belacan & omelette for us. Selain main dish tu. 
And masa makan tu memang semua suddenly diam. Sebab? Semua bersungguh menikmati hidangan konsepnya. Perut kan lapar gila. Kalau sibuk bercakap nanti orang lain kebas lauk. Gitu kan perangai kedekut. I forgot the total amount for the dinner but if I'm not mistaken each of us pay less than USD 10. Murah & sedap; harus semua puas hati. Bila perut sudah kenyang barulah ada mood untuk meredah night market. Tomorrow night kami bakal berangkat pi Phnom Penh so we only have that night to explore the infamous night market. Sebenarnya cuma alasan sebab bas tu bertolak tengah malam pun just that risau if kami terlebih exhausted lepas explore Angkor Wat complex; nanti tiada mood untuk bernight-market. Hakikatnya? Kita tengok jaklah what happened hari esoknya.

Our supir service ended after dinner; around 8pm. So kami minta jasa baik Zack & his friend to dropped us at the night market. Walkertapaki lah balik hostel, macam ndak biasa kan. Peta night market & direction balik hostel memang aku sudah save dalam fon prior the trip. Preparation kataku! Elak panic attack in case ndak jumpa jalan pulang. 
# Where Zack dropped us. Depan new night market katanya.
# Bought few of these for Bunda. Beli jiwa adalah penting especially bila beliau ditinggalkan di rumah & hanya mampu cuci mata tengok gambar aku through facebook.
Di sini juga aku beli postcards & fyi, ada few gerai yang jual stamps. Aku ndak ingat which gerai but it is somewhere at the new night market. Just ask the vendors. 
# Katanya penguat tenaga batin untuk sang lelaki. Uhuh! Siapa sanggup minum? 
# The new night market area.
Aku berjaya rembat 7 helai pants di sini. That kinda pants yang aku suka pakai bila travel pi negara beriklim panas *puke*. The price is super cheap compared to the ones in KK so haruslah aku memborong. Actually mau tambah lagi hasil belian tapi nasib baik Ms C ketuk kepala bagi sedar diri. Ngek! Bukan selalu aku lupa diri kan. Normally lupa diri beli bread & cakes but this time mata bersinar kilauan bintang. Favourita!

Moving from the new area to the old area, we bumped into this stall. Semua excited gila sebab nampak fresh juice harga USD 1 only! Even mixed fruits juice pun harga tetap sama. Maka berhentilah kami depan gerai ni, semua pun mau merasa jus di bumi Kampuchea walaupun baru lepas dinner meriah. Dessert lah kira ni sebab aku ndak jumpa coffee shop so plan mengeteh adalah cancelled. 
# Muka happy sebelum kejadian epik jadi. 
Gigihkan sabar menanti order masing2. Si Err tu belum tau lagi apa menanti dia lepas minum jus tu.
# Mine! Banana + Papaya. Sedap melantun! Simply delicious yet 'very lethal' to my system! Sedih ok sedih.
Lepas habis aku hirup semua jus tu, suddenly rasa ting tong. Jalan pun macam terumbang-ambing. Terus rasa mau membeli pun terbelah. Window shopping pun lagilah ndak selera. The rest still cergas singgah tiap gerai, siap survey harga jed ok. Aku pula dalam proses kaunseling diri sendiri. Kena maintain waras sebab kesian lah kalau aku bawa balik hostel seawal tu. Diorang pun belum puas berjalan cuci mata. So, aku gagahkan diri berjalan. Kaki rasa berat gila; as if both my ankles were chained! I toured around the night market area with all the strength I had left. Gitu kan ayat. 

Worst part was I feel asleep while standing up. Terlelap for few good minutes oii! I wondered what the lady put in my juice sampai aku rasa ngantuk tahap dewa! Ndak pernah kejadian aku rasa ngantuk macam tu sekali. Like, seriously. Itu adalah kronik sebab aku bukan jenis yang kalah sama rasa mengantuk.  
# Yes u read that right. USD 1 for 45 minutes of foot reflexology. Sambil kena massage, boleh online sebab wifi kan free. Tetttt.
# Signboard direction to Old Night Market.
# Dalam half 'mamai', masih alert sama nama sendiri. 
Thankfully the rest decided to go back after nearly two hours at the night market. Time to recharged ourselves for we have a super duper early schedule tomorrow. Paling happy saat ini adalah si Err! Finally! Balik hostel! Jumpa katil! Ouh chimdae, bogoshipo! 
# Alley leading to the Pub Street
Initial plan was to explore the Pub Street; mau tengok Aksaray Dance show for free. Yet considering keadaan diri yang super unstable...baiklah forego plan tu. Risaulah kan aku buat scene ndak pasal2 ada yang jadi headline paper esok pagi. 
# Pulang marilah pulang.
Sebelum sampai hostel, sempat singgah convenient store beli shampoo & wet tissue. And mineral water. Takut ada kehausan di tengah malam. 

Sampai hostel, lampu semua sudah tutup. Owner hostel sempat tanya kami mau keluar lagi ka ndak. Sebab kalau mau keluar, dia akan bagi kami lock key untuk pintu depan. Ouh memang tidak akan keluar! Mata aku sudah macam kena stapler. Jiwa pun sudah rasa di awang2an. Maybe macam ni perasaan orang tengah high, kan. Gitu ayat macam pernah khayal. But seriously, I'm not kidding. Memang time tu rasa badan ringan gila untuk melayang tapi mata super berat untuk dibuka.

And malam tu aku tidur dengan paling lena. All I could remember was, once kami masuk bilik...aku bersihkan diri. Then I straightaway jumped on the bed. Next thing I knew, Ms H woke me up for Subuh prayer. Penangan banana+papaya juice USD 1! Paling ndak boleh blah statement Ms H.

"Selama jalan sama si Err, jarang aku nampak dia tidur. Sebab malam bila aku mau tidur, dia masih sibuk berlaundry or main fon. Pagi aku bangun, dia sudah siap mandi & breakfast. Tapi trip ni kali...memang dalam sejarah!"

Aku 'mabuk' jus pujaan hati kamurang lah wei! Pelik juga semua maintain waras lepas minum jus tu, aku sorang jak yang lari dari landasan. Truth is, malam tu belum tau punca aku ngantuk-tiada-terbendung. It's only after the helicopter incident the next day that we concluded the affect the juice did to my body system. Simply unbelievable tapi itulah kenyataan. Sobs.

Haru betul kejadian first day di sana. Yet again, that's what make this trip memorable. At least, ada something out of the ordinary happened. Balik Malaysia, boleh kasi ketawa diri sendiri.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , ,

19 hollered!:

kay dolce said...

7 helai seluar?! Seluar apa sampai Bie borong sampai mcm tu sekali? Ala-ala khaki pants tu ke?

Bibie Karim said...

Kay: Saya jenis jarang nak membeli tapi tulah kalau dah berkenan memang saya borong xhengat haha. Seluar yang corak2 ala Ahjumma gi pasar tu. Selesa nak pakai time berjalan, sejuk je.

Ish Shah said...

Wah! Bapak byk lauk daging lembu naik volcano tu..sedap ka? Night market dia nmpak happening. Are u kidding, juice dan body massage only $1. Serius murah giler beb. Skrg aku tau klau susah nak tido, ambil jus bapaya (banana + papaya)..ekeke. Jgn mare...hiks

Mie said...

Mabuk jus takpe lagi...

Bibie Karim said...

IS: Jangan tertipu please. Periuk dia memang jenis macam bukit so the meat is not that banyak actually. Kitorang memula pun rasa macam berlambak. Rupanya tak! Huwaaa. But still cukuplah untuk kitorang berlima.

Night market sangat happening. Ramai giler matminah saleh. Murah kan semua nak $1 je. Hahaha jus baPOYO namanya tu. Dah macam ubat khayal aku rasa. Balik tu baru dapat buat conclusion bahawasanya sistem badan aku adalah sangat sensitif.

Bibie Karim said...

Mie: Memang mamai giler ah lepas minum jus tu. Asal boleh tidur berdiri; xpernah dibuat. Rasanya susu pekat yang diorang guna tu xleh masuk sistem Bibie ah. Sebab esok nye kat Angkot War lagi teruk effect dia.

nana tron said...

ehhh ape kene jus kau minum tu Bie. Kenkawan yang lain OK, kau yang KO? Cer cite cer citer.

Tapi macam pelik gak kombinasi banana + pisang. Aku igt ko nk citer lethal efek kat sistem ko tu ialah berulang alik ke toilet sebab sakit purut ! both fruits tu kan baik utk digestive system...

Bibie Karim said...

Nana: Serius wei. Mamai nak giler! Aku paling kental kalau bab tahan ngantuk sebenarnya but that night memang kalah ngan penangan jus.

John | Kaki Berangan said...

Nape jus tu buat ko mgntok? Aku mcm trbyg perut ko yg memulas nk berry sbb minum fresh juice kn... Fuhhh~ blh bygkn ngntok gaban tgh jln tu

Bibie Karim said...

John: Kitorang buat conclusion, sistem badan aku xleh terima susu pekat yang dia blend sekali ngan buah2an tu. Sebab masa last day aku order fresh juice (without milk), xde apa jadi kat aku. Xlarat wei berjalan sambil tahan mata yang dah nak tertutup. Silap haribulan boleh tidur dengkur atas jalan raya hahaha.

mrs.smile said...

sebab sedap melantun tu yg ko ngantok! baca bismillah tak?? hehehe

kemain eeh kemain borong tak hengat 7 helai seluar nasib baik ada miss C!
sila baca ala-ala nyonya mansor :P

Bibie Karim said...

MS: Sedih giler bila ingat balik keadaan diri masa tu. Sedap memang ah tapi xlarat dah nak ada rasa high macam tu. Seksa. Siap baca doa makan full tau. Haha.

Seluar idaman kalbu kalau boleh semua corak semua color aku nak beli. Lawa di mata ku. Nyonya Mansur tu anak buah si DJ ko tau.

DJ said...

lembu naik bukit tuuuu...ktorg dulu pun terus senyap!ngadap makan, zack panggil nak ambil gmbar pun ktorg tak layan dah...hahahaha!

kedai arwah ustaz musa ni...aku sempat jumpa arwah dulu...sayu plak ingt zack mcm hilang arah jap masa ustaz meninggal, ye la ustaz tu yang byk tlg muslim kat sana...huhuhu

ko dah kenapa susu pekat buat ko mabuk???apekah?hehehe

nyonya mansur??tu nyonya demok skng nama diberi...hahahaha

Bibie Karim said...

DJ: Sedap dia sampai sekarang aku igau. Ceh gitu. Tapi ke sebab memasing nafsu piranha so sume pun memang sedap je masa tu. Xdan ah ambik group photo dah kata sume risau lauk habis haha.

Sibaik ler aku tau gak pasal arwah tu sebab masuk2 tu je Zack trus cakap pasal anak arwah yang urus kedai sekarang ni. So xdelah aku terkulat xfaham hujung pangkal.

Btw susu tu memang lethal giler ah ngan sistem aku. Penangan dia xleh blah. Xmampu nak explain dengan kata2 gitu.

Hmm nyonya mansur ke nyonya demok...dia tetap comel dia mata Kak Bibie. Gigit skit.

Miss Nazla said...

"Kalau sibuk bercakap nanti orang lain kebas lauk. Gitu kan perangai kedekut."

HAHAHAHAHHAHA keji sangat statement ko tu bibie oiiii. 7 seluar ko tu yang termasuk seluar2 yang aku berkenan tgk ko pakai tu la kan? btw nasib baik ko selamat sampai ke hotel walaupun mata macam kena stapler.

BIBIE KARIM said...

Nazla: Memang kena stop bercakap nanti tetiba eh kenapa lauk pauk dah abis, tinggal pinggan kosong je. Haru tau! Aah pesyen2 seluar tu ah. Fav aku sebab senang. Xamik banyak space dalam bag juga. Tu pun ada hati aku jalan paling belakang malam tu. Kot tetiba tertidur tepi jalan kan, budak2 lain bukan perasan hahaha.

Scdha Sein (SS) said...

Aku gelak guling2 baca ayat ko nih "Kalau sibuk bercakap nanti orang lain kebas lauk"... Kah kah Kah...

Scdha Sein (SS) said...

Banana + Papaya? aku dah fikir lain.. ha ha ha.. sebab tu ko weng kot... ha ha ha...

Bibie Karim said...

SS: Ko jangan xtau tu konsepn kitorang time kali makan. Once makanan sampai sila semua makan jangan nak borak or main fon nanti lauk habis jangan marah or blame sesape. Tabahlah piranha memasing.

Banana papaya tu sedap jus dia tapi aku cuma xleh terima susu diorang mix tu kot. Ko jangan nak fikir ke lain haha.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑