15 February 2015

Winter Trip with Family - Everland Resort, Yongin

Assalamualaikum. 안녕.

Previous entry (here)

19 January 2015
Seoul
# View from 12th Floor. Rooftops covered with snow.
Gigih aku buka tingkap rumah just to snap this. Angin yang menampar, walau pedih tapi aku puas hati sebab memang selalu berangan mau ada gambar macam ni.
Hari ni semua dipaksa bangun awal gila. Angah & Aunty woke us up with their high-pitch super loud semboyan-like voice. Sifat yang turun temurun diwarisi by each members of this family. Redha! Bangun jugalah walau terpaksa; masuk bathroom dengan mata separa tutup. Aku sudahlah tidur lewat sebab malam tu men-laundry. 

As usual, kena siapkan breakfast for them. Tugas sign-mati aku walau di mana kami berada. One of the many advantages jadi anak buahan sulung. NOT! 

Lepas semua siap, off we went out. Kali ni ndak mau buat silap macam last time; confused 2 arahan berbeza untuk sampai Everland.

This time, from our apartment we took the subway & stopped at Gangnam Station. Exited the station via Exit 10 & walked straight for about 300 metres. We then get in the bus #5002 in front of Krispykreme Doughnuts cafe (Sinnonyeon Bus Stop). This stop is where almost all the passengers from Everland will get off.
# 3 sisters at the same spot (Sinnonhyeon Bus Stop)
Mampu? I suggested different spots but they insisted to posed at the same spot. Ikut jaklah.
# If naik bas dari Sinnonhyeon stop, chances untuk dapat seat adalah 100%. So bolehlah layan tidur seround dua on the way to Everland. 
Journey took about an hour. Sepanjang jalan tu memang nampaklah semua pun covered with snow. Sangat lawa! Tapi tingkap bas berkabus so memang ndak ambil gambar. Cuci mata sendiri jak. Halfway, aku membuta. Sekian.

Yongin
# Turun dari bas 5002, kena naik another shuttle to reach the resort.
As for the entrance ticket; we paid 37,000 KRW (adult) & 29,000 KRW (children) because I brought along the discount voucher I printed from their website (here).

The discount is valid till 31 Mac 2015. So if ada sesiapa mau pi sana before the promo ends, sila lah print the voucher to claim ur discount. One ticket provide discount for up to 4 people only. Kalau pi more than 4, sila print 2 voucher tu. 
# "Take pic of us three...adik beradik."
Like I don't know that fact, kan. Ni jaklah statement aku dengar berulang kali sepanjang kami di bumi Korea haritu. Told u, photographer resemi. 
# Nazla! Tercapai lagi another impian aku kan! Seleji atas dahan pokok!
# My favourite magical tree.
Tiap kali datang Everland memang ni lah aku sibuk mau tengok. This year, ni deco dia.
# Us ladies.
# One of my favourite spot as well.
Tapi kali ni, photobombed lah pulak.
# Someone is gayat.
Malas mau turun bukit berwalkertapaki, so skyway cruise lah jawapannya.
# That pose!
I asked them...don't they get tired with the same pose. Tangan depa. And Aunty confidently said "Style bah..." Ok. Arasso!
# Them again.
Percubaan untuk photobomb si Adek; failed!
# European Adventure land
View during the day.
The cousins played few games. While the aunties & I...duduk di bench & waited for them. Aku pun ndak tau kenapa aku 'malas' main segala games tu walhal dulu aku lah peminat tegar extreme games. Paling aku suka that triple loop coaster di Sunway Lagoon dulu. Solero shot di Genting tu pun aku suka. Tapi sekarang sangatlah mengecutkan perut all these games. Last year aku naik flying apa ntah di fun fair, turun jak aku terus muntah. And migraine dekat seminggu. Faktor umur kah apa ni? Ok let that be unanswered. Eungdab pilyo eobso!
# Picture of the day
Angah brilliantly chose the right spot to touch up. I didn't notice this until Bunda pointed it out.
# The famous wooden roller coaster is closed in winter.
Too bad else boleh paksa cousins aku naik T-Express ni. Actually ada lah suara kecil dalam sudut hati paling dalam...untuk challenge diri sendiri to at least ride this thing; once! Tarik nafas paling dalam sambil berfikir mampukah tidak aku handle kejadian lepas naik ni. 
# Jungfrau Sledge
Gigih menapak naik untuk sampai area sledging ni. Memang tercungap ndak hengat la once sudah sampai atas. Luckily queue ndak lama. 
# Lagi tinggi dari yang aku main sebelum ni. Trek baru yang siap 2014.
Last year memang ndak pi sini sebab lepas camera jatuh terhempap atas tanah, mood aku memang ke laut. So this time memang pasang niat, harus main benda ni.
# Angah excited!
Sempat juga ambil gambar. Love the effect!
# Eiger Sledge
Memang sah Angah excited sebab lepas jak sampai di bawah, dia bawa aku queue untuk yang double tube pula. Bunda & Aunty surrendered. Belum hilang penat menapak naik kunun. 
# Safari World
Naik bas khas untuk masuk area ni. Jumpa lah few animals dalam tu. Aku memang ndak ambil gambar sebab aku sibuk tengok physical condition haiwan tu semua. Sedih. Lost Valley tutup juga masa ni. Impian Ezza mau naik bas yang half-tenggelam dalam air; punah. 
# Jajan
Dari pagi sampai malam kami di Everland, memang non stop pi beli snacks bila lapar.  Restoran memang semua non-halal, so churros & waffle lah jadi penyelamat. Padah bila malas bawa makanan dari rumah. Semua pun paksarela ikat perut.
# Again, ada orang gayat.
Naik lift untuk survey games di area American Adventure. 
Sambil tunggu malam...sebab mau tengok the park lighted with beautiful lights; kami pun jalan2 semua area just to kill time. Temperature dropped petang tu. Memang sejuk lain macam. Everland ni situated ke atas sikit dari Seoul. So sejuk -2C di Seoul ndak kan sama sejuk -2C di sini.
# Ninja-s at Aesop Village
Dari sini, kami jalan kaki turun pi European Adventure balik. Mau tengok lampu liplap.
# Bulb-wishes tunnel
Memang lah kreatif. Tulis ur wish atas permukaan bulb, and hang it on the fence. Memang lawa tempat ni bila malam.
# Christmas tree
# The exact spot where I accidentally dropped my camera last year.
Kenangan paling ngeri so far! Masa jalan atas this path, aku jadi extra extra careful.
# This carriage muncul dalam Kdrama Heal Me, Kill Me!
Aku tau pun sebab kawan bagitau. Masa tu memang belum layan cerita tu that's why aku pun ndak tau.
# Rose Castle
This year berjaya tengok castle ni changed colours. Sooooo beautiful. Siap ada background music. Neomu neomu aleumdaun. 
# Romantic Magic Garden
# Satisfied.
Stay sampai malam demi mau tengok ni semua. We are happy visitors! 
# Their last pic in Everland.
Although suhu sejuk melampau, pastu cuma dapat jamu perut with snakcs since morning...diorang langsung ndak complain. In fact, diorang lagi hyper dari aku. Thanks 3 adik beradik!  
After spending almost an hour di garden ni, we decided to call the night off. Masa ni baru rasa sejuk sampai ke tulang. Baru rasa perut buat konsert. Nasiblah kaki belum give up untuk menapak lagi.
# As expected, my magical tree akan lebih cantik during the night.
# Yeorobun, thanks for enjoying Everland!
Gitu kan ucapan macam duta. 
Macam biasa, keluar dari Everland...kena naik shuttle pi bus stop. And syukur, we didn't have to wait long for the bus. Sebab bas memang sudah ada. Pastu ada seat for all of us juga. Haruslah layan mata on the way balik Seoul tu. Penat maksimum!!

Sampai Seoul, terus naik subway balik apartment. Memang ndak plan untuk keluar lagi malam tu sebab penat melampau. Dinner pun di apartment jak. Lepas mandi, terus bergolek atas katil...fuh! Memang heaven. Rasa macam segala urat yang tegang...terus kendur. 

Malam tu aku me-laundry lagi. Nasiblah memang sewa apartment yang provide washing machine dalam rumah. Ok jugalah, sambil tunggu kain siap...aku layan Kdrama. Sambil diiringi suara dengkuran orang dalam rumah. Semua ndak mau kalah, macam pertandingan dengkur pun ada. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

16 hollered!:

Jea Mohamad said...

Aku nampak putih je dimana2..

John | Kaki Berangan said...

aku pun dh mula rasa kecut perut kalo main extreme rides ni. maybe betol faktor usia. huhu wlpn hati nakkk sgt main tp hati jugak takut yg amat. ahahaha.

gigih sgt korang duk kat sana minus 2 pagi smpai malam! fuhhh~

HiDayah said...

Cantiknya waktu malam pokok itu. Aku mmg surrender awal2 kalau travel time winter. Serius badan tak tahan sejuk.

Bibie Karim said...

Jea: Aku sukaaaaa. Suci je rasa bumi Seoul.

John: Ha memang betul faktor umur tapi kat luar kena maintain muka forever young hahaha. Hampas betul.

Gigih ko demi nak tengok lampu. Aku suruh main games lagi diorang xnak sebab sejuk sangat dah.

Bibie Karim said...

Hidayah: Cantik kan. Tu yang gigih tunggu malam sebab siang xmenawan sangat. Hihi aku memang suka winter among semua musim walau sebenarnya bukannya tahan sejuk sangat. Aku suka view putih...gloomy yet mysterious. Gitu explanation.

DJ said...

Aku plan nkpi everland lah Next trip...sbb seminar br ni ckp spring kt situ cunggg...terpaksa la mencemar duli...kuikuikui

Amboi explaination smpi gloomy, mysterious bagai mmg hover okey...hahaha!

Bibie Karim said...

DJ: Ha elok lah gi. Sebab Everland ni keliling dia bukit...and banyak pokok so haruslah spring lawa! Ngek, explanation kena gitu. Nak up semangat!

Nana Rjay said...

ehmmm..Everland, still thinking or it is a must place to visit? hihi..

budak kampung said...

Best gila temoat ni Bie. Masa autum worth tak gi tempat ni. Aku nak main sledge jugak. Geng2 Otai family ko sama lah dengan geng2 otai family aku. Bab suara high pitch toksah cite.

Ishraki Shah said...

Waktu winter mmg byk ride close. Sedih ya amat...patutla depa bagi 50% diskaun...hampeh. Objektif nak jejak Texpress terbukur layu...huhuhu

Miss Nazla said...

dikala aku tgh lapar menunggu waktu lunch, aku baca belog ko ni. mmg membuak buak perasaan tau. tazabarnya nak balik kampung. last time aku tak sempat pergi Everland. Harus masukkan dlm next trip. nak gak merasa pokok penuh seleji

Bibie Karim said...

Nana: Aku xsuka sangat theme park tapi Everland ni lain macam. Aku suka! Xtau lah worth it or not for u tapi why not give it a try. Kalau x best, at least been there done that. Hahaha.

Siti: Autumn pun lawa sebab tempat ni keliling dia gunung & bukit yang banyak giler pokok. Even summer pun lawa tau. Sledge tu ko kena datang winter jelah, xde musim lain yang appropriate. Hahaha suara aku macam tu juga, petir memekik.

IS: Kami haritu 2 jak close. Lost Valley & TExpress. Yang lain buka. Actually discount tu valid all year round bukan time winter jak.

Nazla: Kenyang ke wei baca blog je. Ke ko tengah diet demi nak ootd gempak bila balik nanti. Silalah gi Everland. Kalau ko jenis berani naiklah game extreme kat Magic Land. Kalau jenis macam aku, jalan2 jelah cuci mata.

Scdha Sein said...

Agak2 berapa suhu kat sini?
* tetiba tertanya soklan bodoh... He He He...

Bibie Karim said...

SS: Awal pagi tu dalam -1C, pastu masa dah kat Everland temp dalam 2-3C. Dah senja tu dropped sampai -2C. Malam tu sejuk giler so aku rasa mesti dropped lagi kot temp sebab malas nak tengok dah.

Jari Manis said...

faktor umur katanya ahahaha...muda lagi lah Bie....Eungdab pilyo eobso!? Jap nk google!

Bibie Karim said...

JM: Maksud dia, soalan tu xperlu jawapan hahaha.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑