27 December 2014

Indonesia - Hotel Amaris Jalan Juanda, Jakarta

Property: Hotel Amaris, Jalan Juanda
Date:  23 August 2014 - 24 August 2014 (1 night)
Price: 380,000 IDR per night (RM 136.00)
Room Type: Standard Twin Room (breakfast included)

Nearest Attractions: Monumen Nasional (MONAS), Pasar Baru, National Museum, Masjid Istiqlal, Jakarta Cathedral, State Palace & Independence Palace, Gambir Station

Booked via agoda.com

# The hotel's facade
# Reception counter.
They have pretty friendly & helpful staff. Ask anything, they will try their very best to help. Provided, tanya dengan elok tanpa jerit pekik melibatkan emosi meroyan that is. *clearing throat*
# Cafeteria
Breakfast is included in the room rate. This was taken on the night I arrived; pasal tu sunyi sepi area ni.
# Laluan pi bilik guest. Our room is at the 2nd Floor.
Masa jalan ni, aku sorang. Minah berlima tu check in a day earlier than me. Terus imagine apa kejadian if suddenly Kuntilanak muncul di hujung sana. Ok sila laju jalan pi bilik. Pastu tekan bell banyak kali.
# Standard room with 2 single bed.
Nasib lah kan, demi jimat cermat jadi kenalah share bilik ni ngan Ms C & Ms P.
# Washroom.
Bolehlah, selesa. Heater functions well. Pastu toilet ada bidet which aku confirm yang paling happy adalah Ms C. 
# Pretty huge spread of breakfast.
Memang puas hati. Tu yang last day, breakfast sampai tiga round. Hampagas betul.
# My favourite section. Next to it is the bread section; also my favourite!
Porridge + soup + peanuts + fried onions *krup2* = Yumms! 
# Taken on the footbridge.
Left side is Amaris Hotel, Jalan Juanda. On the right side will be the Masjid Istiqlal.
Having stayed here for only one night doesn't give me the right to give much review about the hotel. These are mainly based on my experience. Staffs are helpful. There's a convenient kiosk in front of the hotel parking lot & it is open 24 hour. Taxi or supir is easy to get. It is barely 5 minutes walk to Juanda commuter station.

If you take a taxi/supir to get to this hotel, make sure to mention which branch of Hotel Amaris you're staying. Because there are more than 10 Hotel Amaris in Jakarta. So, don't get mad and yelled? at the taxi driver when he repeatedly asked you which Hotel Amaris you're heading to *clearing throat again* Sekian.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

9 hollered!:

Radin Fadli said...

cantik dan selesa hotelnya. Sangat murah dan affordable. Amboi tambah breakfast sampai 3 round, jangan sampai tak larat nak jalan dan mata berat nak cari katil balik sudah hehehhee

Watie Rose said...

Assalam..
pernah stay Amaris kat Thamrin City, dekat ngan Tanah Abang :)

Bibie Karim said...

Radin: Aah selesa. Walau duk bertiga dalam bilik. Cuma tulah, xde cukup space nak letak bag haha. Kitorang kalau berjalan, makan xhengat tapi memang xkan cari katil. Malam kang baru pulun tidur.

Bibie Karim said...

Watie: Wassalam. Yang kat Thamrin City tu memang dekat ngan mall kan. Haritu ada nampak masa naik teksi, shortcut balik dari Grand Indonesia tu.

Sophiesm said...

kenapa byk betul clearing throat tu heehehe

BIBIE KARIM said...

Fina: To whom it may concern. Ahaks.

Muhammad Khairuddin Lim said...

Pi sana cari barang niaga...bilik tidor best.

budak kampung said...

Jangan berjerit pekik - Haha. Nak pengsan aku menyengih

Bibie Karim said...

Abang MKL: Stay hotel ni juga eh. Memang selesa bilik dia.

Siti: Sebab jadi sungguh. Realiti. Sad.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑