1 November 2014

Autumn Trip Day 1 - From Kota Kinabalu to Seoul

Assalamualaikum. 안녕

Sebenarnya niat di hati mau continue update cerita Trip to Land of Ong Bak. Patut continue cerita Day 5 but the bijak me just realized that I've accidentally deleted most of the pictures in my Thailand Folder; Day 5 pictures to be precise. I've asked Ms G to emailed me her pictures because apparently I only managed to transfer the pictures of our Japan trip into her external HD. Bakal update entry Ong Bak guna gambar hasil ehsan Ms G.

Considering ndak dapat continue cerita Ong Bak, aku plan untuk update cerita trip lepas raya. Indonesia Trip with my girlfriends from high school. Then someone said this to me

"Ko update lah cerita autumn dulu wei. Indonesia & Thailand can wait. Autumn cannot sebab sekarang kan musim. Ko share cerita yang tengah hot lah!"

Gitu kan arahan. Cerita yang tengah hot lah, in lah. Pastu si Err pun terfikir...

"Aah kan, skip dulu cerita lain. Share jak lah yang ni dulu. Sambil feeling guling atas timbunan dauh merahkuning."

Drama betul! Mau update cerita mana satu pun boleh jadi isu. Enough with the intro, tersasar jauh ke laut sudah Bie oii. As I said in my previous entry, trip kali ni memang full with drama berbabak2. Pastu trip berani mati pun iya juga.
21 Oct 2014
KKIA, Terminal 2
Sebenarnya sedikit panas hati with the system at the airport. Don't know who to blame. The airport authority or the airline. Jadi pengguna ni, pasrah jaklah. 
I had the e-boarding pass saved in my phone. The lady at the AA counter told me there's no need for me to print my ticket. I was quite impressed upon realizing that. Wah, sudah ada sistem macam GSC tu lah. Ini sudah bagus. Paperless means environmental friendly system is being applied. Sampai depan kaunter AA untuk document verification, suddenly aku kena suruh tunggu. One of the staff took out a piece of paper & started filling my flight details on that paper! What? Apa guna e-pass barcode di phone aku tu? Scanner ndak da kah? Sangat time consuming ok! Orang belakang aku sudah menyinga, they thought I didn't print my ticket. 

Pastu di bahagian kastam pun sama. I have to show the e-pass in my phone, and also the slip to the officer. Same goes at the Immigration counter. Aigo aigo. Macam ni kalu, menang lagi sistem GSC kan. 

My flight to KLIA2 was at 820pm. I arrived early because Bunda wanted to avoid the traffic jammed. Masa tu memang confident 120% that I would make it to the departure hall at KLIA2 for my flight to Incheon at 1am. Tengah melayan watsapp suddenly ada announcement. Slight delay for the flight to Kuala Lumpur. Ok, hati terus bergoncang. Jantung dupdap non stop. Confidence level dropped to 30%! 20 minutes delay sounded too long for me. Barulah aku rasa betapa penting flight departed on time. Selama ni delay ka apa, aku memang malas bising. Safety comes first kunun. But not that day. Memang cuak habis. KLIA2 adalah super besar & luas, memang masak lah aku ber-amazing race kalau captain parked the plane at the last parking bay. Double masak kalau kapal to Incheon pun di parking paling last.

Alhamdulillah the plane arrived as scheduled albeit being delayed. The captain parked the plane at the bay right next to the luggage claim area. Fuh, memang kelegaan tahap paling maksima!

21 Oct 2014
KLIA, Terminal 2
Nampak ni, terus tarik nafas paling dalam, and hembus paling panjang. 
I reached the departure gate an hour early! Siap layan charge phone, and supper. Dasar betul. Flight adalah on time. I got the couple seat at the farther back of the plane. Masa web check-in, I was auto-assigned to the last row. Right in front of the lavatory & galley. Haruslah menempah bala kan, sah2 seat ndak boleh reclined. Hence terpaksalah si Err mengalah sama AA. Terpaksa beli seat; cuma mampu yang standard jaklah. Premium aku senyum sinis.
22 Oct 2014
Incheon International Airport
After 6 hours on board, I arrived Incheon International Airport in one piece. Nampak jak sign ni, terus senyum lebar penuh sendu. This is too awesomely surreal; I said to myself. 
First thing first lepas keluar dari arrival hall. Picked up my wifi modem I've previously booked via online (here). The rental for WiBro is now 5,500KRW per day. A slight increase compare to the previous rate.
In my previous trips, I took the bus to downtown Seoul. But for this trip, I purposely chose the train. I'm going solo for this trip so jimat cermat comes in highest priority.
A'REX platform. One can use their T-Money to ride this transportation.
My first time with A'REX. 
I took the commuter services so there are few stops before I reached Hongik Station, and transferred to another lines from there in order to get to the nearest station to my hostel in Insadong.

Incheon International Airport A'REX ---> Hongik Station Line 2 ---> Euljiro 3-ga Line 3 ---> Anguk Station (Fare: 3,950KRW)

After changing trains & climbing countless flight of stairs I finally arrived at Insadong. Phew! It was really a challenge for me. I almost forgot the torture that the stairs at Anguk Station gave me last time. Ada hati booked accommodation di area yang perlu turun di station ni? Memang menempah! Maybe belum cukup nightmare yang aku dapat last time.
22 Oct 2014
Seoul
Out from the station exit. This! Among my first glimpse of autumn. Teruja melantun2. Tujuan & misi jejak 'kampong' secara tiba2 is mainly because of this view. Alhamdulillah syukur, mission #1 accomplished!
The hostel I booked is situated right behind the Hostel Korea building. 
I stayed here for a night only & the rate is pretty cheap. I've planned to strolled along Samcheong-dong area on my first day in Seoul. Hence the reason why I chose to stay here. 
Managed to check-in my room despite the check-in time at 2pm. Cepat aku pilih bunk bed bawah walhal cuma aku sendiri di dorm malam tu. So kesemua 4 katil adalah BibiErr yang punya! Without wasting time lepas mandi & siap2 off I went exploring. Time is gold when I travel, mau duduk lama dalam bilik sila balik KK. 
I walked from my hostel to Samcheong-dong. It was just 5 minutes walking. Tu ikut kelajuan supertapaki aku.
Menapak naik bukit 30 degree! Pengsan. 
No wonder petang tu both my legs almost gave up on me. Nasib mental kuat hokey, psycho sikit sang Kaki untuk tabahkan tulang-belulang meredah 'kampong'. Ever since the night before sudah ber-amazing race; mana ndak kaki pun surrendered. 
Macam perli aku jak kan. Indeed this trip sounded so not real to me! Macam masih mimpi up to this moment.
Aku lepak at one of this hanok cafe recommended by KTO. Yang tu aku sengaja buat separate entry, mengada nama dia. Lepas jamu mata, tenangkan minda & alas perut aku sambung berjalan until Gyeongbok Palace. Kali ni aku ndak masuk, just cuci mata tengok pokok menguning kiri kanan jalan. Balik hostel, check gambar aku ambil & baru perasan all the pictures I took after the ones at the cafe; disappeared!!! Memory card error kunun. Restart camera banyak kali pun tetap gambar ndak muncul. Tengok di dropbox, pun ndak da. Jadinya pasrah! All those pokok flaunting their merahkuning leaves are all gone. Cherished dalam hati jak lah kan Bie.
In my previous trips, selalu jak aku plan untuk jejak tempat ni tapi cancelled. Last Jan sempat pi sini tapi stay di Ground Floor jak. This time, aku make sure ronda sampai level paling atas.
Ramai orang posing di wings tu. Jadi angel kaedahnya kan. Posing as an angel is too mainstream so I took the picture of the wings instead. Walhal?! Tettt.
Niat di hati hendak ku posing ala layan blues di kerusi ni...tapi apakan daya, I was too shy to ask for help! Hampagas. Now baru menyesal berlantunan.

Ssamziegil from the outside. This road leads to a vegetarian restaurant; Oh Se Gae Hyang at its end.
Ahjussi boleh, kau pun boleh Bie. Kena! Hwaiting!
Namdaemun Market. Tujuan adalah untuk beli kasut! Semata!
The brilliant moi wore the shoes that didn't fully covered her feet. Sedih betul perangai. I seriously thought the weather was bearable for me. Little did I knew, my legs were hurting. Trip local, pakai baju sehelai cuma. Bukan sweater mahupun jacket! Just a blouse that I normally wear in KK. Padan lah muka! 
I walked from Namdaemun to Myeongdong. Annyeong N-Tower! We meet again only this time I have to cancelled my plan to visit u. Next time I promise I'll go up there!
Memang planned untuk jejak SPAO. Sempat invest few thousands (main ribu riban sekarang) for new sweaters. Selalu memang ndak shopping but this time aku sudah aimed untuk bawa balik something from this store. 
Singgah sini juga untuk langsaikan pesanan sang Sahabat. Also to stock up mine. Sila tahu, aku adalah pengguna tegar this brand. Tapi ndak sanggup beli di Malaysia sebab mahal berlipat ganda.
Lepas urusan terbeli-belah, I went back to the hostel. Belum habis lagi agenda untuk first day, but I have to go back first. Kena kasi rest sikit kaki, mandi & baru sambung berjalan. Lagipun tengok weather forecast, the temperature is going to drop that night. Before jatuh sakit, betterlah sedar diri & pakai baju yang tebal sikit. Single digit temperature bukan benda boleh main Bie! Unless kau hidup di Kutub Utara selama ni.

Anyhow, I am happy I managed to accomplished most of the missions I have set for my first day in Seoul. I don't have any fixed itinerary for this trip. Hence the missions. Mana yang sempat, jejaklah. Mana yang ndak, boleh masuk list next trip. Woops!

Alhamdulillah. Aktiviti malam, nanti aku continue in the next entry...annyeong!

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

32 hollered!:

DJ said...

aku tgk runningman baru ni baru tau samcheongdong ni tempat baru in kat seoul...menarik gak mural dia tu...apa nama building ko pi tu bie?

Radin Fadli said...

Terkejut dengar , ingatkan dah boleh pakai scan macam GSC,memang terbaik, leceh juga kan nak print bagai. Kecewa. KLIA2 memang besar gila, I think it was the number low cost paling besar kan? tapi suka enviroment dia cantik, cuma jalan nak ke terminal jauh sikit, padahal jalan jepun korea larat pula kan. Betul jangan buang masa dalam hostel, kalau mahu tidur, baik duduk rehat di rumah. Sana belum sejuk eh? tahun lepas waktu balik dari Nami time ini, mulut sudah keluar asap sikit. Murah betul wifi tu kan?5500 kwon baru 16 ringgit, (kalau 5500 yen mati hahaha)

Zilla said...

Bie, jadi ke gugok waterfall?

Azra said...

hadehhh cemane bleh ilang gegambar kat samcheongdong tu.. sayangnyee...tempat tu dah la lawa kan

Bibie Karim said...

Samcheongdong macam dah sama level ngan Gangnam sekarang. Cuma kedai kat sini xdelah semahal kat sana tu. Building mana ko cakap ni. Aku xdapat teka which building.

Bibie Karim said...

Ingat memula macam tu lah, sekali tengok manually recorded & checked all the way to the immi counter. Sabar jelah. KLIA2 is my new love! Suka gila sebab banyak pastry shops kat sana. Tapi sebab aritu nak cepat, tu yang semua pun jadi lorat. Saya enjoyed je jejalan tawaf keliling airport baru ni. Haritu dah pernah naik via sini masa gi Bangkok. Sejuk dah, tu yang kaki cramped. Masa landed tu weather was reported to be 18'C. Tapi malam tu dropped to 8'C. Hence kena beli kasut baru hahaha.

Bibie Karim said...

Insha Allah jadi, tapi tu aku nak gi winter kang Zilla. Dah riki ngan GH aku haritu mana nak sewa equipments semua. Ingatkan trip baru ni nak gi kayuh basikal kat Gangcheon tapi kaki aku give up dah.

Bibie Karim said...

Memory card error! Aku baru beli memory card tu. Alih2 jadi macam tu sibaik xsemua gambar lesap. Memang lawa view kat sana, specially pokok2 kat tepi tembok tu. Sampai balik KK ni, memory card tu memang xboleh guna. Bertabah jelah.

fayreen mizan said...

Solo trip ya, Bie? Clap clap for the courage!

Bibie Karim said...

Ok baru dapat tangkap soalan building tu, yang ada mural kan. Tu kat Ssamziegil, Insadong. Hahaha al-lembap!

Azra said...

tembok mane yg ko mention ni bie? aku nak pi jugak!!! *terus masuk naver map*

Bibie Karim said...

Ada lorong kecil dari Exit 1 Anguk St tu. Dekat ngan traffic light kat Insadong Info Center. Tembok2 Gyeongbok pun lawa, masa aku sampai daun2 tengah merahkuning.

Bibie Karim said...

Hihi nak try test diri, jeles tengok dak Azra semua gi solo je. Sengaja gi solo sebab nak gi Sorak takut kalau bawa kawan, diorang xlarat je. Packed dengan misi diri sendiri je kali ni Kak Fay. Hihi.

Scdha Sein said...

Gambar kerusi dgn pokok kat dinding tu awesome... Kalu aku sensorang... Aku selfie guna monopod... He He He...

Bibie Karim said...

Kalau aku berselca kat sana guna monopod, haruslah dah xde feeling ala blues.

Mie said...

Semua musim kau pergi ye Bie... taknak cuba musim panas ke...hehe

Orga said...

Haha..travel kalau takde drama memang tak sah, but itu yang manisnya ye dak? two thumbs up sama kamu bie berjaya dgn trip solo ni :)

Bibie Karim said...

Betul! Kalau solo, memang drama dia lain macam gak. Thanks Orga. Bak kata Meng, best gilos travel solo ni. Addictive. And boleh bebel kat diri sendiri hahaha.

Nana Rjay said...

In my wishlist... I wish I can travel solo mcm ko Bie, chaiyok chaoyok, hihihi... tapi kena tulis satu2 info dr blog ni :)

BIBIE KARIM said...

Soon Nana, soon. If u have anything to ask just shoot. Apa aku boleh share, aku share.

BIBIE KARIM said...

Summer dah gi 2013 haritu Mie. Hahaha spring je xpenah balik kampong lagi ni.

Suraya I. said...

omg omg jelesss!!!
but congrats! mission accomplished suda ye sis :D

Nana Rjay said...

Thanks Bie, I will :)

BIBIE KARIM said...

Hihi alhamdulillah accomplished. Most of my missions pun successfully ticked. Dah x mimpi baling daun autumn dah hahaha drama kan.

luna paris said...

=) hi.. blogwalking dari blog JM... salam perkenalan.... wah.. walaupun banyak halangan dapat gak balik kampong... travel sorang lak tu.. haha.. mmg cool!

BIBIE KARIM said...

Salam kenal. Thanks for dropping by. Banyak halangan & drama, alhamdulillah tercapai impian hihi.

budak kampung said...

Takpe, segala drama berbaloi. semuanya hilang bila nampak merahkuning. Aku kena cari pokok getah tua dah ni, nak rasa ala-ala autumn kat mesia.

BIBIE KARIM said...

Bahahaha feeling autumn kat Paris kan last year, xpe tahun ni turn ko cari pokok getah tua. Last year aku yang cari pokok tu.

Jari Manis said...

kami sempat layan pose di kerusi tu...cepat2 snap sbb org nak lalu lalang :-)

Belum puas ke Korea..byk lagi tempat belum explore so mmg dh pasang niat akan ada revisit on Autumn season..Aigooo..perlu ambil kelas bahasa korea like Bie lah..

BIBIE KARIM said...

Wah dah ada niat nak repeat autumn tu. Boleh lah gi hiking nanti hahaha. Lepak palaces pun lawa sebab selalu pokok2 kat dalam tu memang diorang susun rapat2 macam kat Nami.

::EIDA:: said...

Huwaa nangis sejuta kali pic hilang..... klu ida mau meroyan patmalam huhu

BIBIE KARIM said...

Eida: Memang sakit jiwa sangat. Tapi sakit kaki perlu lebih perhatian. Tu yang terpaksa let go. Kalau x memang nak menjerit je malam tu.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑