3 November 2014

Autumn Trip Day 1 - First Night in Seoul

Assalamualaikum. 안녕.

Lepas lepak LN Cafe, I continued my journey to Namdaemun Market & Myeongdong. Ntah kenapa trip kali ni, nafsu membeli aku macam ndak boleh blah! Semua yang aku berkenan, aku sapu terus. Without fikir panjang. Except masa di SPAO, memang dekat sejam aku dalam tu...ambil letak ambil letak sweaters & jackets. Kalau ikut nafsu memang aku bawa semua yang dalam bakul pi kaunter terus. Tapi...

"Baru first day Bie oii! Sila jangan cari penyakit belanja sakan macam ndak da sudah hari esok. Sudahlah kau jalan sendiri, kalau duit ndak cukup celah mana kunun mau kau korek!!!" 

Gitu kan suara di minda berteriak kasi sedar sang Hati yang sedang tamak. Nasib cepat sedar diri, nasihat diterima roger & out. I bought the sweaters because I can't fit in neither the coat & jacket that I brought from KK. I can't put them on if I already have something on. Walau aku cuma pakai loose tops yang kain ndak lah tebal mana, still aku ndak boleh sarung masuk jaket or coat tu. Sedih ok, sedih! Pasal tu aku borong sweaters 3 biji terus walau baru jak sampai pagi tu! 

I went back to the hostel to refreshed after my short shopping spree in Myeongdong. Kasi rest kaki. Betis aku memang cramped gila. Keras! Pastu ntah kenapa aku lupa bawa minyak panas or tiger balm. Selalu ada jak dalam beg aku tiap kali travel. Menempah betul! Next time sila perasan local lagi, kunun pakai kasut separa tutup...pastu berani mati pakai baju sehelai jak.

Tahniah sama diri sendiri sebab berjaya terduduk tepi tangga subway. Sampai Ahjumma yang turun tangga sekali ngan kau, boleh stop & tanya ok ka ndak. Huwaa! Both betis mengeras, macam ada tangan yang cengkam. Aku sangat gagah part naik tangga, tapi aku failed total part turun tangga. Kalau boleh beli kaki baru, aku sanggup beli! Then hantar servis kaki yang 'rosak' tu.

Lepas berehat kejap di hostel, aku keluar balik. Kali ni sudah menjadi bijak. I wore the sport shoes I bought at Namdaemun Market earlier that evening. Kaki sudah cramped baru datang kesedaran untuk pakai kasut tutup kan.
Ok tunjuk sikit kasut baru. Beli sebab terpaksa. Turned out it's exactly the same as the shoes my cousin bought last Jan. Kedai yang sama aku terjah, ndak sangka same taste sama budak tu. Tabah jaklah when she called me "Peniru".

22 October 2014
Dongdaemun
Tempat tujuan. Dongdaemun Design Plaza. The latest 'IT' landmark in Seoul.
Masa sampai tu, nampaklah orang bertempek near this one glass wall. Turned out, ada runway malam tu. Seoul Fashion Week katanye. Only then I realized, the venue for the runway is one of the many exhibition halls available in DDP. Aku malas join menempek, bukan dapat apa pun. Nampak retis di sebalik cermin kaca jak, apa makna? Gitu kan, cuba retis kesayangan kau ada...menggelupur sendiri kali di sana.
 
Anguk Station Line 3 ---> Euljiro 3-ga Line 2 ---> Dongdaemun History & Culture Park Station (Exit 1)
Click click...upload terus masuk instagram. Mainstream sangat!
Bukan aku jak yang datang sini to admire the design. Even the locals sibuk berselca ber-background-kan this building. Some just sit there, observing the surrounding.
Annyeong gyedan! Dalam kesakitan kaki, kenapa perlu kau muncul berulang kali depan aku. But I took the lift up to the rooftop. Siap pengawal tolong tekan butang depan lif tu walhal aku cuma tanya the location of the LED Bulbs garden.
Located on the rooftop of the building (5F). Apart from wanting to witness the neofuturistic building, this is the second reason of my visit to DDP.
Sebenarnya area ni sangat lawa! My pics just don't do justice to this place. 
Say Hi to Izan; a Malaysian student I met that night. 
Sibuk masuk dalam tempat larangan, suddenly nampak orang bertudung from afar. Terus switch on mode 'ramah mesra'. Terasa sangat young&dangerous when this girl automatically called me 'Akak'. Pasrah! Sebenarnya ndak boleh masuk dalam area lampu2 ni. Tapi sebab si Y&D ni degil kepala batu, ntah berapa kali kena warning by the guards. Fact is, I wasn't the only one yang buat kerja ndak makan saman tu. Furthermore who would want to miss the chance being warned repeatedly by the super macho & kacak berseri guard, yes? Biarlah diorang panggil aku ndak faham bahasa, janji mata cuci bersih.
Viewed from the rooftop. DDP is the first public building in South Korea designed using the 3D BIM software.
My sore & stiff legs roared in anger when I decided to exit the building via the stairs. I didn't have problem climbing them but it was one helluva pain when descending.
And I chose to follow this passage from the 2F onwards. I just walked...and suddenly I was already at the place where I took the elevator earlier. Wow! Ndak sedar pun it functions like a tangga; just without the risers.
Part of the Oullim Square. 
One of the episode in K-Variety show; Roommate Season 1 was filmed here. Also a scene from K-Drama; My Man from Another Star.
The Miraero Bridge; the major path to the main gate of DDP in the Dongdaemun Area.
One of the malls located opposite the DDP apart from Migliore, apm & Doota. 
Cheonggyecheon. Saja lalu this stream. Mengimbau kenangan lama. My favourite spot so far to berangan walau cuma from the bridge on the road. My bestie Ernie knows this very well.
Didn't enter any of the malls although most of them close at 5am! It was already near midnight when I left Dongdaemun. 
The next day perlu bangun awal. Will have to catch an early bus to Sokcho. Definitely not the earliest lah. Belum sanggup gerak dari hostel seawal Subuh.

Aku pasang niat untuk repeat visit to DDP in my next trip. Mau tengok waktu siang pula. Seriously I fall in love with the building. Sangat masa-depan betul konsep dia.
My bed at the 4-beds female dorm. 
The manager at the GH told me I will be alone that night. No one's checking in. Apparently dorm itu aku yang punya! Happy melantun2 sebab bolehlah aku sepah barang sesuka hati while packing. And mengerang sakit betis berseorangan juga. Sobs. Before tidur, sempatlah update Bunda & friends back home about my activities the whole day. 

Aku paling banyak complained pasal sakit kaki sebenarnya. Pastu kena bambu ngan Dayang who garang-ly advised me to get an ice pack for myself. And buy whatever cream or message oil to reduce my pain. Ntah jam berapa aku hanyut dibuat mimpi. Tapi terjaga few times, sila tahu tidur adalah separa lena due to the cramps. 

The next morning I woke up without the help of an alarm clock! Amazed gila. Kalau di rumah, mau nangis alarm aku menyanyi. Nan hado aku bangkit dari katil. Kejadian! Kan bilang...time is gold when I travel. 


#Daun MerahKuning - checked!
#LN Hanok Cafe - checked!
#Samcheong-dong - checked!
#SPAO - checked!
#Namsan Tower - cancelled!
#Eulalia Festival - postponed!
#Tea Time at PLANT - cancelled!
#Dinner at Slobbie (info here) - cancelled!
#Bulb Festival - checked!
#Dongdaemun Design Plaza - checked!

eryantierdabdulkarim

Categories: ,

33 hollered!:

zarulfarhana said...

kat sana memang bilik macam dorm ka.


wow bestnya kat DDP... nnt try p waktu siang plak...tgk suasana mcm mana...

DJ said...

agak-agak led tu ada tak nanti masa aku pi?hahaha ke dia ada masa autumn jer...huhuhu aku nak ambil gambar guling2 dalam tuu...kalo muat...hahahaha

John | Kaki Berangan said...

Ok cool gilakkk design bangunan tuh! Kene terjah la ni nnt which is taktau bila. Ahaks!

Ko ni pelik ek nk turun tangga lak ada masalah. Patutnya lajuuuuu je kan.

BIBIE KARIM said...

Xdelah sebab saya pilih untuk duk dorm tu yang dapat dorm. Ada je private room kalau nak.

Tulah nanti nak waktu siang pula, nak tengok design tu betul2. Malam pun memang dah lawa sangat.

BIBIE KARIM said...

Aku tengok kat website kto, benda ni till mid Nov je tapi xtaulah kan kalau diorang extend ke apa.

Nak guling macamana wei, berselirat wayar kat bawah tu. Aku banyak kali nak tersadung. Tapi kalau ko guling2 boleh je, gi yang hujung2. Sana wayar xbanyak sangat. Alaa yakin muat jelah wei.

BIBIE KARIM said...

Cool gilak kan. Terus sekali imbas macam Bullring hahaha. Tu jelah building kat Birm aku pernah jejak. Hahaha.

Serious John, aku naik tangga macam orang yang dah pro hiking gunung ganang. Konon. Tapi bila nak turun, aku rasa bila2 masa je lutut aku boleh melantun keluar. Hazab giler!

Azra said...

aku pun pusing2 nak carik tempat bunga2 LED tu ... dah la takde signboard

Nana Rjay said...

so cool dan cantik tul view malam di area tu, huhuhu... its ok, biarlah aku berangan2 ja dulu, mudah-mudahan ada rezeki sampai jga tu (pujuk hati sendiri) :) and I can imagine ko duduk ditangga tu sambil adjust nafas, hehehe....

BIBIE KARIM said...

Aku xpeduli dah masa sampai tu terus tanya guard, kaki dah xlarat haha. Jea cari malam korang sampai tu tapi xjumpa. Dia nak repeat gi cari pas balik dari Sokcho nanti.

Suraya I. said...

cantiknye ddp! last time pegi dpt tgk tmpt tu still in construction je. mmg kne repeat dtg sne lg la ni T____T

BIBIE KARIM said...

Cantik tu view dari rooftop. Warna warni kan bangunan dorang. Insha Allah one day sampai tu, rezeki Allah kasi mana kita tau kan. Hahaha nafas aku ok cuma kaki jaklah gave up habis. Tenang gila nafas hahaha.

BIBIE KARIM said...

Kan. Futuristic sangat. I was there last Jan pun memang still under construction. Came October eh dah siap. Kabarnye open to public since September.

Supermeng Malaya said...

ooo tempat tu dah bukak ker. bukan stadium ka? ni tempat yang sama azra shot gambar rose putih ? cun cun

mrs.smile said...

sangat memahami part sakit kaki turun tangga tuh hahaha
hazab giler hokey

dzuchan said...

Gila cantik design plaza ni..wajib masuk dalam itin nanti...aku mmg suka building cecantik dan nightlife..hehehe

BIBIE KARIM said...

Baru je bukanye Meng. Dulu stadium tapi diorang dah bina stadium baru kat area lain. Aah tempat ni lah yang dalam blog Azra tapi aku x amik uplose rose putih, xreti.

BIBIE KARIM said...

Hahaha kan sebab orang tu pun menjengket gak turun tangga haritu.

BIBIE KARIM said...

Ko gi hujung tahun ni kan. Ke awal tahun. Hihi sila masukkan dalam iti. Kalau gi siang hari, feeling dia lain gak. Ko memang confirm suka building ni. Ada market gak dalam tu buka 24jam tapi aku malas nak gi.

zila@akulovetravel said...

LED buat garden?? wahh..creative tul. Tetiba pulak rasa nak gi korea lagi..hahaha

Samsiah mohd yusof said...

wahhh...itu bukan Ikan Jaws tu..PIRANHA terusss...aishh sampai cramp kaki..!!

Orga said...

ko rasa cramps kaki masa 1st day bibie? memang nazak sikit la nak berjalan. aku rasa masa dah nak last-last, tu pun seksa giler. sama macam ko, naik tangga masih boleh push lagi, bila nak turun ngeri je rasa, ahaha...

lawa tempat ni, taktau pulak dekat dongdaemun ada bangunan yang canggih-canggih, yang tak tahan orang tempatan pun sama layan jugak...

Bibie Karim said...

Zila sila pergi lagi. Ceh menghasut kan. Hihi diorang buat pameran kat rooftop tu. Hias garden atas tu dengan lampu LED tapi semua bentik bunga ros. Ala2 macam taman ros putih gitu.

Bibie Karim said...

Cuba lah bayangkan saya yang separa gagah mendaki tangga kat Jepang aritu, tetiba cramp kaki. First day lak tu. Sedih x, sedih x. Hahaha drama sangat.

budak kampung said...

Bagus lah ko Bie. Pulun jalan sampai cramp. Habis sedara mara punya kedai kau lawat. Aku ni lah jugak tak sampai2 Seoul. Aku tunggu update hari berikut-rikut pulak

BIBIE KARIM said...

Aah Orga. Cramped gila2. Tapi masuk 2nd day kaki aku ok sepenuhnya. Siap boleh panjat Soraksan hahaha.

DDP baru je siap pertengahan tahun ni xsilap. Canggih gila kan. Orang diorang memang ah, sedangkan kat Nami pun diorang serbu apakan pula building baru serba canggih ni. Selca sana sini hokey.

BIBIE KARIM said...

Tu bukan sebab pulun jalan tu sebab xsedar diri bajet local. Aku pakai kasut yang open kat depan tu, mau terkejut urat saraf kat kaki tu dek cuaca sejuk. Dah lah malam b4 tu dera kaki juga. Merajuk terus dia ngan aku first day tu. Hahaha sedara mara sangat kan aku lawat.

Insha Allah, xlama lagi sampailah. Aku ni x tau bila lah akan sampai Adelaide tu. Kawan aku dah bising aku xkunjung tiba.

Jari Manis said...

ahahaha...hari pertama dah sakit2 kaki maybe salah pakai kasut tu..siap perlukan kaki pelesu tu..mmg sakit gila arghh..sbb tu org2 Korea slim je kaki dorang kan ..sbb byk BERJALAN

Waktu kami ke DOOTA Mall mmg dah nampak bangunan nih..eh..ni ke building yg Bie upload dlm FB tu kan..my friend said malam lah kita datang view lagi cantik...pastu masing2 penat terus x jadi ke sini until blk msia..nampak nya i will come here again on my next trip..nampak x!! x nk kalah ahahaha

dzuchan said...

haha..tahun depan la....lammmmmmmbaaaat lagi...pasrah menunggu.
mula2 rasa biasa je, tapi lepas tengok korang ramai2 terjah korea (ko, azra,JM,zara)
tazabar la pulak sebab asyik dok tengok gambar korg upload...:-D

BIBIE KARIM said...

Kena stay lama sikit baru dapat kaki macam diorang kot hahaha. Xbole salahkan kasut sebab tuan badan yang perasan local sanhat kan.

La xgi ke DDP ni. View malam dia memang lawa, siang pun lawa gak sebab nampak kat blog orang. Untung lah kan ada next trip ke Korea lagi hihi.

BIBIE KARIM said...

Tapi at least ada something to look forward to kan. Jangan dikisah benda tu tahun depan pun hahaha.

Selalu aku teruja lebih lepas tengok gambar orang ah. Pastu bawa sampai ke mimpi. Sendiri cari penyakit kan.

Norharyani Sanusi said...

bie, mcm stail ada pykt gout jak tu..hihihi..nda bah, aritu aku di hong kong pun mcm mau tercabut segala skru2 di lutut padahal suhu dlm lingkungan 14 - 16 jak..angin sejuk tu yg buat mcm tu

BIBIE KARIM said...

Wah janganlah gout. Paling menakutkan, sudahlah umur bukan muda lagi hahaha. Ok ba aku cuaca tu ari cuma salah pakai kasut jak.

Rei said...

Hi Izan!

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑