21 September 2014

Drama: Bukan Rezeki, Redha lah

Assalamualaikum.

I've been eyeing & searching for the lowest ticket fare to South Korea for the past few months. My main mission is to enjoyed autumn; by myself. That's the plan; or should I say...that would be the poyo theme of my holiday. Kononnya!! 

I informed the boss that I'll be taking a week leave in the mid of October. Perfect timing for peak foliage; so I told myself then. 

Unfortunately, that 'themed holiday' plan went down to the drain when I saw no decrease on the flight fare. I subscribed from certain websites for the latest price alert. Every time dapat email, mesti the price offered weren't within my budget. I gave up & cancelled my cuti a week ago.

Then yesterday, ntah angin mana rasuk diri. I opened Air Asia website. And to my utmost surprise, the price has dropped. Like, drop gila gila gila! Half the fare I've been seeing all this while.

Without hesitation...I clicked, clicked, clicked. I was about to make the payment when suddenly...

"Confirm kah dapat cuti ni?"
"Ok buy first, think later. Or buy first, then minta cuti later."

But such words failed to 'cleared' my uncertainty. 

So patiently I waited for the boss to arrive. Only to be 'smacked'. 

"Sudah cakap ndak jadi cuti kan. Ada few pekerja pun minta cuti, sudah kasi approved dorang."
"Boleh lah cuti, 23 Oct to 25 Oct."

HUWAAAAA. HUWAAAA.

How am I supposed to balik kampung in just 3 days? Does RM 740.00 (plus RM 200.00 for KK-KL tickets) worth the cuti u gave? Nangis darah, guling atas rumput.

Maka si Err pun pasrah. And after a few moments of muhasabah diri, I am now in the "redha phase". Tu pun lepas the sensible friends lontar advices. Calm down. Mesti ada hikmah di sebalik semua ni. Mesti! 

Allah has BETTER plan(s) for me!

Kalau lah aku proceed jak beli ticket tadi without having a second thought...memang hancur jiwa; berderai airmata tengok ticket burned. 

Untuk rawat hati lara because I am in the midst of accepting the reality (partly refused to accept it, to be true), I decided to re-watch the Kdrama I recently put in my fav-list. Layan tengok muka si L or as per my Merengmate...anak hikan. Rain adalah handsome tiba2 dalam ni. 
My Lovable Girl
To Azra! Enjoyed ur autumn foliage at Naejangsan! Sesungguhnya jealous habis meter! Semoga berjumpa si Daun Merah-Jingga. Take loads of pictures & harus share kat blog please. Have fun!

eryantierdabdulkarim

Categories:

46 hollered!:

Farikica said...

Mmgla bie..makin mahal tiket..dulu dpt la dlm rm5-6 rat..lo ni x de...aissh..kite pong dok eyeing gak neh...

Bibie Karim said...

Kan?! Tapi sekarang diorang tengah buat sales. Kalau untuk 4 & more dapat 50% discount. Seat banyak xjual lah ni kot. Aku tengok semalam dapat 20% for 1 person. Cuti lak dah let go. Redha jelah walau dalam hati menangis.

Farikica said...

Iyeke? Tarikh cun x? Nk p skodeng sat

Scdha Sein said...

Redha tu pasrah!

DJ said...

sabar laaa kakak...dan2 ko nakpi tgk rain kannnn....dasar.....hahahah!
terubatkah hati dengan hanya melihat rain?lagi best dapat tgk autumn foliage kot.eh?

Farikica said...

Btl la..dpt rm600++ sorang...tp timing x cun.. sampai 30th nov jer? Mna nk cekau cuti...ishh...naya tol...

fayreen mizan said...

Alolololo... sian Bie. Tak pe next time pergi lama-lama.. bantai balik kampung 2 bulan terus! :)

syieda said...

X moh la komen pasal airasia...aku nak tau..anak hikan sihat niari?
Hahahaha

Bibie Karim said...

Kannnn. Aku cek mid Oct, ngam2 peak foliage katanye. Ok pasni xnak cek dah. Kang penyakit royan datang balik. Bertabah jelah kita yang susa nak cekau cuti ni.

Bibie Karim said...

Itu skrip ombak rindu kan. Hahaha. Ke salah.

Bibie Karim said...

Kakak sabar & bertabah dah ni. Aku nengok si L anak hikan tu, Rain adalah sampingan. Weiii xbaik merendah2kan kredibiliti Rain menandingi autumn foliage tau. Walau dalam lubuk hati memang beribu kali mengiyakan statement ko. Tapi since ko cakap harga dah naik, marilah bersorak bersama hahahaha.

Bibie Karim said...

*Nangis sambil tumbuk dada* pasni kalau balik 2 bulan, sah2 memang mampu merawat luka akibat tix murah tapi xde coti ni. Malangnya yang Bb ada cuti 3 bulan tu masa puasa & raya je. Sobs.

Bibie Karim said...

Anak Hikan sihat alhamdulillah. Jap gi nak melayan Ep 2. Walau xberkenan ngan rambut bleach dia tu, tetaplah renungan mata dia paling menawan.

John | Kaki Berangan said...

aku pun duk layan cerita skang ni. haih rindu korea ler...

HiDayah said...

In sha Allah next year dpt berautumn in my heart di kampung =)

Azra said...

bertabahlah bie .. mane tau kot2 lepas ni tetiba airasia ade tiket murah ... nanti aku pos mapel leaves kat ko yer hahahaha

Bibie Karim said...

Wah walau jauh beribu batu...Kdrama juga ko layan eh. Aku tengah gigih belek entry Sokcho ko. Nak korek info katanye.

Bibie Karim said...

Ya Allah, amin amin amin. Autumn in my heart lantas plan menerjah filming location diorang terus. Berangan xhengat kan.

Bibie Karim said...

Harus bertabah, kalau x memang dah rebah ke bumi. Drama sungguh! Insha Allah, aku aminkan doa ko part tetiba ada sales gempak tu. Ko kena pos mapel leaves tu kat aku! Akan ku tuntut tau.

niL said...

Gimme five Bibie!
Layan gak citer ni, baru 2 episod dah berulang2 tengok..
Really2 love Krystal & Rain couple to the max!
Can't wait for next episode!

Btw bibie, sabar bnyak2 ye.
Ada hikmah besar sedang menanti tu.
Nnt aku bwk balik daun maple kaler merah menyala utk mengubat hati..okkay!

Mie said...

Rain tu hensem ke? Lebih main main hujan...hehe

Jari Manis said...

KESIAN sama BIE..leh ke cakap camtu nanti kang bertambah sedih..ok..ok..x per Bie..tak dpt tahun ni tahun depan ada lagi mana tahu kan..dapat tiket yg lagi ohsem pastu ada princess yg sedang menunggu kat sana..who knows kan..perancangan Allah is better..jgn sedih2 yek..

Scdha Sein said...

Kalu dalam Ombak Rindu... Sebutannya jadi lain... Redghaaa Tu Pasghhaaah... Kih Kih Kih..

nyza said...

안녕하세요..
owh Bie...tidak jadi balik kampuang kah??..takpe..ade hikmah tu...
owh my Jihoon -ssi.......................^^

Bibie Karim said...

Five juga! Aku ingat aku sorang ada perangai keji duk ulang tayang menonton. Rain tu xnak ke couple ngan Krystal. Ok fine, dia dah ada Tae Hee.

Ko gi juga ke?!?!?!!? Wae???! Make sure bawa balik daun maple tau. Akan ku tuntut.

Bibie Karim said...

Hensem laaaa...muka sek2 tu kekonon my kinda guy. Okbye hahaha.

Bibie Karim said...

JM nye trip bulan ni ke sama ngan Azra? Insha Allah yang lebih baik menanti. Ish, nak lah princess. Bb nak lelaki tulen tau. Hihi.

Bibie Karim said...

Ko jangan anyeong sangat Nyza. Jangan cakap ko pun gi Korea gak. Sebak aku terus.

Bibie Karim said...

Bengong!!! Kang Ahjumma bilik air dari Jogja muncul tetiba acaner tu.

Muhammad Khairuddin Lim said...

Ya allah redha je....suratan takdir.

Scdha Sein said...

Kalu dia muncul... Aku mintak sign autograp! Aku mintak selfie! Acehhhh cehhh... Nak tunjuk berani konon... Hi Hi Hi...

Bibie Karim said...

EH kira korang berani hokey sebab stay gak sampai balik kan. Kalau aku, malam tu juga cari hotel lain. Macam xde bilik lain ke dia nak mandi bagai.

Bibie Karim said...

Suratan takdir atau kebetulan hahaha. Gitu kan jadi lagu.

nyza said...

aku kalau balik korea , ececeeceh..balik korea konon,,,haha hilang akal...aku klu gi korea aku mau ajak kau,,haha aku nk makan jungmu kimbap^^..

Miss Nazla said...

Lucky u sebab bersabar dan tak redah je beli tiket itu. Better pergi 2-3 days rather than ticket burn!! hehehe. btw belom start lagi tgk cerita ini. ada 3 ep lagi utk drama Its Ok Its Love hehehe

mrs.smile said...

Bertabahlah bie...next year pulak jimba time otem kat sana, tak pi gi jepun sana
yeaay mrs pun tengah layan drama nie and yes tetiba rain terasa hensem di sini kekeke

Bibie Karim said...

Kan Naz. Nasib baiklah berjaya tahan diri. Its Okay Thats Love aku tengok halfway kat gooddrama. Memang sedih. Nanti nak continue tengok lagi.

Bibie Karim said...

Ececeh memang hilang akal kita ni. Ok set nanti kita gi makan kimbap tu, kau belanja tau.

Bibie Karim said...

Insha Allah. Nak repeat Jepang pun xtau bilernye ni MS. Nak merasa cherry blossom kat kampung gak nanti hahahah statement lupa diri.

Kannnn tetiba dia jadi hensem pasal apa ntah. Macam muda pun ada. Ish xkan sebab awek lawa dia menjadi semakin ganteng.

Suraya I. said...

oh nooooo~
acane nk posing2 fefeeling dgn daun kuning cmni~
kalo sy bole pas ticket korean air dkt sis da lame sy buat. gune staff tic murah je xdelah gigit jari kalo kene g over weekend pon.

xpe, everything happens for a reason. mesti ade hikmah insyaAllah :D

Jea Mohamad said...

Drama... Next!!!

Bibie Karim said...

Huwaaa lagilah menangis darah bila ingat angan2 nak posing dengan daun kuning.

Dan2 ni rasa nyesal kenapa dulu x terfikir nak apply keje kat Korean Airlines! Tic staff memang murah kan. Kalau sis jadi Su, tiap bulan kot balik haha.

Aah insha Allah ada hikmah. Kita tunggu & lihat. Bersabar ni banyak balasan manis. Hihi gitu kan.

Bibie Karim said...

Bahahaha hanya yang mengerti erti gelak tu, akan join next kan. Sila la sambung update entry Korea ko. Nak cuci mata.

nyza said...

네~~..no werries,,bole saje...

CT Humairah said...

im dissapointed with the fare too T.T nak pegi during winter but why the ticket is so expensive. telan ayaq lioq mampu tengok aja. dahla oenganggur T.T

BIBIE KARIM said...

Nanti CT try tengok nak dekat2 year end. Selalu Pak Tony buat sales. Nak lagi kalau ada banyak seat x jual. Mesti kebabom murah dia bagi.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑