8 July 2014

CutiCuti: Hong Kong, Macau & Shenzhen - Budget

Assalamualaikum.

Haritu 'ter'berjanji sama kawan untuk bentang budget cuti2 Hong Kong. Mati lah kan janji tinggal janji, aku kelupaan & pembentangan pun ke laut. Sekali aku published budget pi Jepang (previous entry), suddenly kawan tu pun teringat balik janji manisku. Haruslah laju dia menagih aku untuk tunaikan. Sebabnya kawan tu dalam planning untuk menjejak Hong Kong. Pastu mau merayap till Shenzen juga. Hi Aima! I'm sure Ms G has been waiting for this as well.

Unlike my recent trip to Japan; yang masih fresh dalam kepala. Kertas aku guna untuk record segala macam benda still ada dalam simpanan...my Hong Kong trip has long ended. I went there end of June to early of July last year! Exactly a year sudah! Pengsanlah mengurik balik info lama. Bagus juga lah macam ni sebab last few days ada kawan yang mau bawa meredah Hong Kong lagi sekali. Suggestion sedang dipertimbangkan sebab sekarang ni lambaian Khmer Rouge lagi kentara. Sob.

Untuk entries about those trips, boleh baca sini (Hong Kong), sini (Macau) & sini (Shenzhen).



Date of travel: 30 June 2013 - 3 Jul 2013
Durations: 4D3N
Places visited: Hong Kong, Macau & Shenzhen

  • Return flight KKIA - LCCT (Air Asia): RM 209.00 (check-in baggage)
  • Return flight LCCT - HKIA (Air Asia): RM 526.00 (check-in baggage, seat assignment)
  • Accommodations (3 nights): RM 246.00 (here for info)
Total: RM 981.00

Day 1
  • Octopus Card: $ 150.00
  • Bus (ferry pier to The Peak): $ 4.20
  • Tram: $ 2.30
  • Misc: $ 20.00
  • Top Up Octopus: $ 100.00
Subtotal: $ 276.50

Day 2
  • Turbojet Hong Kong - Macau (Economy Class): $ 175.00
  • Bus (ferry terminal to A-Ma Temple): $ 3.20
  • Bus (Grand Lisboa to The Venetian): $ 3.20
  • Lunch at The Venetian: $ 55.00
  • Misc: $ 40.00
  • Turbojet Macau to Hong Kong (1st Class): $ 298.00
Subtotal: $ 574.40

Day 3
  • Visa on Arrival (5 days valid in Shenzhen only): RMB 168.00
  • Metro subway Lo Wu - Windows of the World (return): RMB 10.00
  • Entrance WOW: RMB 140.00
  • Misc: RMB 40.00
  • Drink at Ladies Market: $ 20.00
  • Misc: $ 300.00
Subtotal: RMB 358.00 & $ 320.00

Day 4
  • Breakfast at The Peak: $ 80.00
  • Lunch at Canteen Masjid Ammar: $ 80.00
  • Bus A21 to airport: $ 33.00
  • Dinner-Supper at airport: $ 80.00
Subtotal: $ 273.00

$ 1,443.90 x 0.41 = RM 587.90
RMB 358 x 0.512 = RM 183.30
Total : RM 775.20

TOTAL DAMAGE: RM 981.00 + RM 775.20 = RM 1,756.20


Tips #1 - I refer to this website to plan my MTR journey in Hong Kong & subway in Shenzhen.

Tips #2 - For those who wish to buy the traveler 3G prepaid simcard (unlimited data), u can do so by heading to the Level 7 Departures Check-in Hall at Hong Kong International Airport. Look for the 1010 Shop at the end of section F. The simcard is available at $88.00 & $180.00.

Again, expenses memang akan berbeza untuk setiap orang. It depends on the individuals. Maybe akan ada orang cakap 'banyaknya kau spent'. And akan ada juga yang cakap 'punya sikit kau spent'.

Just for the record, I didn't enter neither Disneyland Hong Kong nor the Ocean Park. Also time was too limited for me to ride the cable car in Ngong Ping. Hence explain the 'little' expenses. Actually, aku budget lagi tinggi dari ni. Terkejut kunun balik KK ada lagi balance HKD dalam purse.

So, aku harap lepas ni u can start drafting ur itinerary & plan ur budget yang sepatutnya. Wahai Aima. *lambai ayu*

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , , , ,

20 hollered!:

penunggang.bulan.putih said...

rindu HK..sy bercadang ke disneyland HK tahun hadapan membawa anak-anak saya berjalan...hee *mak2 sgt bunyiknya kannnn..hahah

DJ said...

Ok la bajet ko tuh..aku dulu myb sbb blasah semua nkpi, so blnja terlajak sikit...tp rasa klo aku xpi ngongping n disney, lbih kurang ko je...hehe rindu plk dimsum hk...hehuuu

BIBIE KARIM said...

Aku sedih sebab kiriman ko dari HK tu xsampai2!! Hahaha ayat skema xboleh blah tapi aku maafkan sebab anak2 ko super comel. Mak2 sangat Aza oii.

BIBIE KARIM said...

Tulah aku tengok banyak tempat ko gi aku xnyempat sampai. Plus ko naik teksi lagi hahaha. Makan luar pun banyak kali. Rindu kan rindu kannnn. Kenapa xde yang sama rasa kat Msia ni. Huh!

Muhammad Khairuddin Lim said...

nice sharing....nice budget...selamat berpuasa.

John | Kaki Berangan said...

terkejut saya bila masa kau pegi HK bah. gitue~ hiks.

Jari Manis said...

Mmg daebak lah bie sbb 4 hari je leh cover 3 tempat tu. HK mmg best klau ada duit lebih nk reoeat lg ahaha nko ni kan Jm x habis2 keje nk berjln2 je kan, suka sgt habiskan duit ke arah tu huhuh apa boleh buat dah hobi :-)
Pssst : hai Aima, pesal Jm x boleh reach blog aima eh...dh block id Jm ehhh

nana tron said...

kakakaka...ko dah habih entry Jepang, Brunei suma...HK entry aku gak tak sesiap ! hee...sungguh kemalasan kakak oi ! *joget memukat anak ikan

Bibie Karim said...

Selamat berpuasa juga Abang MKL.

Sharing is caring orang kata. Hihi.

Bibie Karim said...

Last year bah tu. Hiks! Aku refer banyak kat blog ko, thanks!!

Bibie Karim said...

Daebak sangat. Tapi best sebab travel ngan Bunda, pastu xde rushing walau gi luar HK. Aah best kalau fulus banyak sikit. Biasalah tu JM, dah kata hobi kan jadi terpaksalah saving lebih untuk merealisasikan impian. Gitu. Hihi.

Aima dah tukar blog. Cecari kat link label Stalking Them (Mumi 3Ds).

Bibie Karim said...

Brunei x habis lagi ni beb. Aku skip sebab kawan aku dah tanya budget HK. Dari last year berjanji setia kan hahaha padan muka.

Haha still berjoget mukat ikan ye. Berapa kotak susu ko bedal masa berbuka semalam? Sila continue update ye, jangan nak kata busy with workload bagai. Sekian.

Scdha Sein said...

Nape tak naik shuttle je dari Grand Lisboa to The Venetian? Susah nak dapat bas ke?

Bibie Karim said...

Hujan lebat pastu xde hati & perasaan dah nak cari stop untuk shuttle bus sume. Ada try naik shuttle depan Lisboa tu tapi katanye shuttle yang stop depan hotel adalah untuk tour. So eloklah bedal naik mini bus sebelum basah lencun. Haha.

Nurul Says said...

***mexican wave***

kalau begini aku tinggal di airport ja lah ahahaha

BIBIE KARIM said...

Wah Mexica wave ah. Aik kenapa di airport jak. Ada direct flight ke HK bah dari KK. Aku tu ari sebab memang di KL, baru balik kan dari Seoul.

Miss Nazla said...

yiiiihaaa~ pucuk dicita!! upcoming destination saya adalah HK! terima kasih Bie :))

BIBIE KARIM said...

Ye ke hihi. Aku xround HK sangat haritu. Time constraint. Mana yang dan je. Tapi oklah juga, menjejak tempat mesti jejak kataye. Bila pegi nye ni. Best ah ada trip coming soon. Have fun & stay safe.

Miss Nazla said...

ishhh. dah korek korek entry kat HK kat sini. Byk juga berjalan. Paling hebat tu tenaga Bunda. Hebat sungguh. Insya Allah pergi November nnt. Tp sekarang more excited nak kirim merchandise CNBlue dari kamu ngeee~

BIBIE KARIM said...

Tulah kagum gak tenaga Bunda yang dikerah. Sibaik dia xbising hahaha. Wah Nov ni berjalan, masa tu HK sejuk dah. Winter katanya. Aku gi haritu summer, memang lenjun ah. Hihi ok nanti kita berkirim2an eh.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑