3 May 2014

Chasing Sakura Day 3 - Sensoji Temple / Nakamise-dori

Assalamualaikum. Konnichiwa.

Destinasi hari ketiga adalah sekitar Tokyo. It's impossible lah kan untuk cover the whole Tokyo in a day. So kita buat mana yang termampu dek kaki & selama mana masa mengizinkan. Ndak mau rakus sangat; semua tempat mau diterjah. In the end, satu hapa pun ndak enjoy. Rushing adalah tiring. Jalan santai2, kan kunun misi adalah chasing sakura. 


Sometimes the concept of "been there, done that" needs to be put aside. Well, for me that is. Tapi tipulah kan kalau aku ndak pernah adhere to that concept. Especially when time is so limited for me to explore & observe. As I said, ada masa perlu abaikan juga konsep tu. Hayati apa yang ada depan mata. 


Back to story about my trip. This time akan try to minimize penceritaan panjang lebar. Suddenly penyakit M-to-scribble came visiting. Aku story-telling based on pictures jak lah kunun. Sila percaya aku ndak kan menceceh benda ndak penting. 

6 April 2014
Sakura Asakusa Hostel, Tokyo
Day 3. Breakfast. Paling best dapat melepas rindu sama cheese cake Ms H. Berbulan ku rindukan! As usual, ada breakfast orang lain mensebok. Kena cakap, nanti orang ingat aku mentekedarah awal pagi. Motif mengelak.
After breakfast, while tunggu yang lain siap aku berjalan pi Lawson. 3 minutes from the hostel jak. Untuk kirim postcard kununnya. Stamp boleh beli terus dari sana. And postbox pun ada diorang sediakan depan kaunter. Senang kerja aku. 
Postbox comel. We found this in front of the Hanayashiki Amusement Park. A children theme park opposite the hostel we stayed at. Tapi sebab masa tu still awal. theme park belum buka. Tengok entrance berpagar jaklah.
Smoking is strictly prohibited in the temple area. Hence they provides one smoking spot just outside the temple. Sila lepaskan segala asap anda di sini. 
Sensoji Temple, Tokyo
Alhamdulillah weather adalah sangat bekerjasama haritu. Bright sunny day. Tapi ada masa angin tetap sejuk menampar pipi. 
Melayan blues sendiri. Suddenly mood mau buat pose breakaway muncul membuak. So buat deal sama Ms P. 
"Kau amik gambar aku posing poyo, aku amik gambar ko poyo gak. Pastu muntah bersama2."
Selalu nampak orang pigi sini mesti upload this colourful bananas. Hence aku pun mau juga. Masa ni ada someone yang sembelit gila & memang pasang misi cari pisang. Sekali nampak pisang ni, terus cancel misi. Takut sembelit naik level paling bentingal a.k.a degil pula. Mau tanya either Makcik tu jual pisang semata, macam segan. Ended up, snap gambar jak lah. Quite creative a way of selling banana I shall say. Benda comel macam ni serah jak sama dorang. Memang jadi jak kalau dorang.
Sensoji Temple's main hall. 
"Built nearby the Sumida River for the goddess of Mercy; Kannon. It was completed in 645 making it the oldest temple in Tokyo."
The place was already crowded with so many people when we arrived. It was Sunday for God sake Bie. Haruslah ramai orang. Ada yang datang untuk sembahyang & ada datang melawat.  
Hozo-mon (Treasure-House Gate). The inner of two large entrances of the temple. History has it that this gate was built by a military commander whose prayer to become the Lord of Musashi province (now Tokyo) was fulfilled. 
Exiting the gate, we finally arrived at this infamous street. Senyum lebar ahli lain. Masa melabur Yen untuk souvenir & whatnots.

Nakamise-dori, Tokyo
Beautifully blooming sakura lining one side of the street. Sumpah cantik kelopak2 sakura tu berterbangan bila ditiup angin ah.
Can't get enough of this view.
Jalan cuci mata. Despite the ocean of people, we managed to stopped by at few of the shops. To see the method of producing Japanese snacks. Rupa macam kuih baulu pun ada.
So many snacks to choose. Boleh buat souvenir as well. But macam biasalah, price ain't cheap. Bertabah beli, dalam hati remind diri banyak kali "Choose, pay & walk away. Never convert the currency."
Tapi haruslah kepala ndak cooperate sama hati. Tetaplah laju aktiviti mengira dalam kepala. Nasiblah bukan selalu datang, jadi pejam mata jak bila membayar. 
Range of goods sold at the shops along the street. Kalau ada barang untuk meow kan best. Boleh shopping rare stuffs for the children at home. 
Banyak benda boleh pilih untuk jadi souvenir. Tinggal mau beli or ndak jak. And cukup duit ka ndak. Sob. I bought few fridge magnets here. Harga sini lebih kurang jak semua. Ahli lain memborong shot glass/fridge magnet/key chain at this one shop right behind Kaminarimon Gate. Diorang lah yang gigih buat price comparison at every shops they stopped by. So when they told me "Sini murah" I immediately took things I've planned to buy...bayar...and terus keluar dari kedai. Malas aku bersesak dalam tu. Pun satu cara untuk avoid aku dari menambah belian. 

While tunggu yang lain invest duit, aku cuci mata tengok orang berlimpasan. Luckily they didn't spent much time at the shop. So aku pun ndak lah tunggu lama. 
The big lantern at Kaminarimon (Thunder Gate). Outer gate of Sensoji Temple; also symbol of Asakusa. 
A dragon etched under the lantern.
A construction is currently undergoing near the gate. Jadinya aku malas mau snap full picture of the famous gate. Instead the sign at the construction site caught my attention. Comel!
Next destination is to meet the loyal dog in Shibuya. Apart from the world's famous crossing; main reason I so wanted to go there is because of that dog. Statue pun statue lah. 
Airmata duyung mengalir non stop ok masa tengok cerita tu. Ntah berapa kali aku ulang tengok, tetaplah emo level eterniti. Pasal tu gigih mau juga jumpa anjing setia tu. Dapat statue pun jadi.

Next destination punya cerita aku continue entry lain. Pictures below taken malam tu. Saja mau tunjuk macamana rupa Nakamise & Sensoji di kala malam. Sunyi sepi. Time ni mau berphotoshoot-ing pun best. Confirm ndak da photobomb.
Laluan kami every night selama bermalam di Tokyo.
Erk ada juga lah yang sempat enter frame di belakang tu kan...
Lawa lanterns ni di kala malam. Aku ada snap gambar waktu siang tapi hmmm hasil ke laut. So ndak payah lah tempek sini.
Same case with the lanterns. Gambar waktu siang adalah ke laut. Inilah five-tiered pagoda yang famous di Asakusa. 
Last shot before masuk kamera dalam beg...sumbat tangan dalam poket jaket...and jalan super laju balik hostel. 
Apahal ntah angin malam sungguh rajin menampar muka aku. Ndak dapat cuci mata tengok surrounding tau. View kiri kanan on the way pigi hostel tu sikit punya klasik. Lawa. Time malam lagi feeling2 macam balik zaman Edo tau. Erm, bila masa pula kan pernah hidup zaman tu sampai boleh tau the feeling. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

27 hollered!:

John | Kaki Berangan said...

sembelit? kuikuikui... jalan bnyk sgt tu. mknn pun dh abes hadam jadik tenaga.

view sakura mmg cantik matching pulak dgn warna langit biru.

mrs.smile said...

1. gambar first dah terliur...tetiba teringin megi cup
2. pose breakaway tu cantik lah...poyo tak poyo tolak tepi janji cun!
3. baru nak tanya banana colourful tu ape rasa..
4. laluan setiap malam tu mmg sentiasa terang mcm tu ke
5. tak kedekut eletrik dioarg nie eeeh...semua tempat yg berlampu semua dibukanya, best!

Jari Manis said...

Ohhh kiranya bie pegi ke sensoji tu ari arah lain then itulah laluan ke hostel yek
View pic waktu mlm mmg ohsem la

Bibie Karim said...

Orang tu sembelit selama 9 hari kitorang kat sana. Lawak betul. Makan banyak, semua xdigest. Memang tukar jadi tenaga sungguh.

Aah nak lagi kalau sakura color blocking ngan warna awan kan.

Bibie Karim said...

1. Bb tengok tu terus terliur cheesecake. Hahaha.

2. Poyo sangat kan. Siap buka & pakai sunglasses tau posing.

3. Xberani nak beli kang terjangkit sembelit. Oppps.

4. Selama kitorang lalu, memang terang macam tu je. Meriah kan. Dahlah memang rasa selamat je jalan memalam kat sana.

5. Macam Hong Kong gak, xkedekut. Nak bagi lawa city katanye. Memang worth it.

Muhammad Khairuddin Lim said...

Saya terliur tengok makanan tu semua...Sang Sakura cantik bangat...Pasal le ke korea selalu.

Azra said...

Pisang kalerful tu nampak macam .. eemm.. 'weird' ... heheheh...

alaa nyesal aku tak masuk dalam area sensoji temple tu time mlm.. nite view lawa gilos rupenye kat situ .. kitorang takat kat depan nakamise street jer ... rugi rugi

Bibie Karim said...

Hostel kitorang belakang temple tu je. Jalan ke arah kiri...hihi.

Lawa sangat. Nak lagi diorang letak lampu kat celah2 sakura yang berkembang tu.

Bibie Karim said...

Tu breakfast orang yang xnak lunch katanye. Padahal keluar je dari Sensoji, terus perut berkeroncong. Sob.

Korea dekat di hati. Ngeh. Insha Allah nanti tengok sakura kat sana pula.

Bibie Karim said...

Memang weird. Hahaha I noticed that ''. Lol.

Dalam tu memang lawa. Sume lampu dia on. Ramai gak orang bawa camera gedabak lepak kat area tu. Siap bawa tripod bagai. Aku lak nyesal xberjalan sampai ke Sumida tu. Lagi banyak sakura kan.

PuTrImaRyam said...

Gmbr mlm ko sama c Azra memg cun, aku kena belajar lagi ni
P/s mid October di Korea suda autumn ka?

Bibie Karim said...

Itu pun banyak kali focus-snap-delete ah. Gegar bah banyak sebab sejuk kan. Unstable knun tangan aku.

psstttt autumn suda tu. Aku pun berkira2 mau berjalan Oct ni juga.

PuTrImaRyam said...

Seoul ka? Jom ... Jom... Teringin pi mount soerak ni

Time Traveller said...

Masa travel nikmat makan dari pack2 ni memang adalah yang terbaik.. tapi kira banyak jugak la korang bawa kan hahaha :D
La susah2 cari pisang.. kat Lawson takde jual ker hahaha... nak jugak pisang yang warna warni hehehee..
Never count the currency??? oh tidak .. mana boleh nanti tak cukup duit nak balik airport hahaha :P

jaja said...

4th picture tu cantik!!!
Sekian.

Hahaha...
Ada ke tulis comment semata nak ckp gambar cantik.
Nak like takda button like pula mcm facebook tu.

Hmm...
Gambar patung anjing tu takda ka?
Serius,saya pun ulang tengok berkali-kali cerita tu.
setiap kali tgk pun nangis. Loyal sangat anjing tu menunggu tuan dia sampai diri sendiri jadi compang campin dhoif kotor sana sini...

Bibie Karim said...

Macam aku mau masuk area kampung so cari tix turun di Busan. Hihi.

Bibie Karim said...

Macam aku mau masuk area kampung so cari tix turun di Busan. Hihi.

Bibie Karim said...

Tu lah makanan paling nikmat kalau travel. Xde pandang dah burger ke pizza ni semua.

Jumpa kat Lawson malam tu. Hahaha. Gumbira bukan kepalang. Sebab xpernah explore kat dalam Lawson tu.

Duit nak ke airport memang dah asing siap2. Yang tu kena ada. Kang xpepasal stranded kat train station kan.

Bibie Karim said...

Hahaha siap pertikai komen sendiri tu. Jaja ngok ngek. Gambar tu rasa macam dalam cerita Korea, feeling raja2 gitu. Dah kenapa kan cerita Korea masuk dalam entri ni.

Gambar anjing next entry. Memang sangat excited jumpa dia. Walau hanya statue. Lagi nangis bila dia sorang2 kat landasan ketapi lama tu, lepas tuan dia meninggal. Fuh, feeling sangat tau ngan cerita tu.

Miss Nazla said...

Couldnt agree with you more Bie. Rushing is tiring. Contoh macam naz pegi Seoul aritu, ada je yang tak sempat cover. Tapi itu lah, yang ada depan mata kenala enjoy kan? Dan concept Bie "Choose, pay & walk away" tu memang tepat! harus kita semua gunakan.

Bibie Karim said...

Kan? Nak rushing sangat masa travel ni memang xbest. Dah jadi macam ikut tour pula. Nak masuk certain tempat kena ada had masa. Xbest. So, kita gi mana yang sempat. Mana xsempat tu, cuci mata dulu kat blog kawan2 hahaha. Insha Allah panjang umur murah rezeki boleh repeat.

Kalau lepas pay, pastu lepak2 dalam kedai gak harus akan ulang kejadian choose & pay lagi sampai ke sudah. Haha.

PuTrImaRyam said...

aku suka countryside jg tp aku paling lama pun 6-7 hari jak...Busan tiket murah sikit kan...tengokla dulu...harap menjadi...autumn in my heart kekdahnya aku ni...malar mo b'jln time autumn

PuTrImaRyam said...

menyampuk..! aku setuju...setiap tempat harusss dihayati...nda boleh touch kaki jak...

mrs.smile said...

Bie..jom gi korea october nanti

Bibie Karim said...

Ndak apa disilakan menyampuk. Ya macam ndak puas kalau touch kaki. Tapi selalu juga bah tu memijak, asal terpigi bilang. Cukup syarat. Hahaha.

Bibie Karim said...

Ya tulah ndak bole lama2 sebab cuti ku seminggu tu jak. Sob. Murah sikit lah tapi kalau mau ke Seoul juga, lebih kurang juga bah tu harga nya sebab mau naik bas/train lagi kan. Hahaha autumn in my heart selamanya!

Bibie Karim said...

@MS: Kalau ada tiket murah, memang nak gi. Tapi tulah tengok tix KK KL pun macam dah parah. Haha.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑