2 April 2014

CutiCuti: Seoul - Hostel KW, Hongdae

Assalamualaikum. 안녕!

Guesthouse: Hostel KW, Hongdae
Duration of stay: 2 Jan 2014 (1 night)
Price: 40,500₩ per night (RM 128.00) - Double room with breakfast

Booked via booking.com

UPDATE ON 16 APRIL 20014: 
I opened their website (here) because I plan to stay at this hostel for my next trip with the family, unfortunately the price for double room has increased. It is now double the rate I got last time. Sedih. 
This hostel is surrounded by residential houses. 

Our room is located on the first floor. Upon entering, terus mata terpukau. The wall is in pink! Mood terus berlambungan happy. And yes, bilik adalah super luas. Boleh fit another bunk bed in between the kitchen & our beds.
Ondol floor control in each room. Bukan centralized. First night di previous guesthouse, ada orang set temperate sampai 30'C. Macam sauna aku rasa dalam bilik tu. And ouh, that black thing on the left is the security system yang selalu kita nampak di dalam Kdrama tu. Pastu aku buat perangai jakun, cousin aku turun bawah untuk ambil something so when she rang the bell outside our room...aku pun buat2 tengok muka dia di skrin. 
Sambil tekan butang speaker "Nugu-seyo?"
"Ya! Ppalli! Sejuk di luar ni, later baru main game jakun tu!" Ha kan kena sound sedas.
Baru verangan buat drama sebabak, mati mood tau. Hampagas betul.
Because they accidentally left the window opened, masa first masuk toilet...aku terus rasa macam kena kejutan letrik di kaki. Sejuk gaban ok!
View dari ruang tengah bilik. On the right is the toilet, and wardrobe on the left. Lengkap!
Ada washing machine, kitchenette & tv. Di sini, wifi connection adalah super laju; modem tu dalam bilik. Plus, bilik kami adalah menghadap jalan. 
2-door fridge & microwave pun ada. Berbaloi2 stay hostel ni. Everything needed is provided in the room. Ndak payah lah turun naik tangga mau pigi kitchen untuk masak. 
Cutleries & utensils for cooking can be borrowed from the main office. Aku lupa ambil gambar area reception di ground floor sebab pagi tu ndak mau bazir masa. Checked-in, bayar & ambil kunci...terus kelam kelibut pigi Seoul Station. Last day in Seoul, masa adalah super berharga. 

Di reception area tu juga, diorang ada sediakan water dispenser. Free kimchi & few banchans yang aku ndak sempat try malam tu. Dek sebab malas untuk turun naik tangga lagipun aku masak for dinner. Sedih perangai. 

Direction: Hongik Station Line 2, Exit 3

I would love to recommend this hostel to anyone who don't mind walking a bit to reach the hostel. Keluar dari subway, berjalan ke arah Exit 3 tu pun sudah hazab for us. Unless keluar dari train car yang dekat Exit 3, the jarak will be lesser. Tapi satu kerjalah kan mau menghafal no. pintu gerabak. 

Pagi tu, memang sangat bertabah kami hangkut beg & jalan untuk sampai hostel ni. Malam tu lepas bersukaria di Hongdae...kami jalan kaki juga untuk balik hostel. Ikut underground passage tapi rasa dekat lah pula. Kali sebab tiada beban dihangkut. And kami pun jalan penuh santai, no rush gitu. If aku ndak silap, jarak dari Exit 3 to the hostel adalah lebih kurang 10-15 minutes walking. 

For me, area ni sangat selamat sebab banyak rumah. It is also near to Hongik Uni so student memang ramai. Facilities hostel tip top. Easy access to taxi. Ada convenient store nearby. Also restaurants & coffee shops. Those travelling in group bolehlah commute by taxi. Jalan kaki 2 minutes from the hostel, teruslah boleh tahan teksi. Yang part ni dekat, yet part untuk commute by subway memang kena menapak lagi. 

Overall, I like this hostel. Yet untuk stay lagi di sini, perlu second thought. Sebab aku rasa macam kalau sudah seharian berwalker tapaki, first thing in my mind after exiting the subway station adalah untuk cepat sampai bilik. Mandi & berehat. Untuk sampai hostel ni, kena menapak few minutes lagi. Tu yang rasa macam hmm...mau stay lagi ka ndak ah. Bilik best semua ada tapi...hmm hmm. Gitulah lebih kurang review separa jiwa aku.

eryantierdabdulkarim
 

Categories: , , , ,

20 hollered!:

Jari Manis said...

Bie, mmh JM tercari2 sgt accom yg ada tempat masak ni...good dear..no other word..i likeeee!!!

luar topic : kwn JM balik dari Jepun smlm..dia kabor mulai April 2014 semua brg mahal sbb tax di naikkan..so be prepare spare duit lebih sikit kalau nk sopik ek

Bibie Karim said...

Hostel ni best cuma tulah letak jauh skit. Nak kata terceruk xjuga sebab dalam area Hongdae. Cuma memang kena menapak lebih sikit la. Tapi best, sebab xyah mendaki. Jalan rata je. Haha.

Aah hostel kat Tokyo pun ada email bagitau pasal tax tu. Sib baik memang xplan untuk shopping. More to sightseeing jelah.

Muhammad Khairuddin Lim said...

Murah ye....lengkap pulak...bersih.

nana tron said...

aku suka hostel ni dari yang previous ones.
looks new, modern & sleek.

maksud ko..kitchenette..washing machine tu suma dalam bilik ko ke bie?

DJ said...

weh best plak all in hostel nih...dah le harga dia kira murah la jugak kan....tp sayangnya, jauh plak nak kena jalan ke station...sah2 la faktor utama buatkan aku malas tu...hahahaha tp mmg complete lah semua dlm bilik...skrin security system tu aku tak pnah jumpe lggg......nak gak berangan guna tu...hehehe

Mie said...

Wah jadi orang nomad ya Bie... pindah randah sana sini... hehe

Suraya I. said...

sis~~ bc post ni teringat experience stay dkt twin rabbit hostel. dkt hongdae jgk. nk jln g ctu pn agk jauh dr subway pstu dan2 first day mse smpi tu bole pulak hujan separuh jln. drama gile jln dlm ujan dgn bwk troli bagai sume T_T

tp hostel ni mmg seyes nmpk nice. siap ade security camera sume !

BIBIE KARIM said...

Bila dah include sume tu, rasanye memang murah. Berbaloi. Sangat bersih pula tu. Sebab hostel baru kot.

BIBIE KARIM said...

In term of distance, aku suka previous one. Hahaha.

Aah yang tu semua dalam bilik aku. Boleh basuh baju dengan hanya berkemban. Eh?

BIBIE KARIM said...

Actually masa booking ni, aku xfikir tengok sangat pun dia all in. Sebab dah last min pastu aku pun panik xde hostel murah. Memang x expect hostel ni macam tu sekali. Daebak sangat. Tapi tulah, kena menapak jauh sikit. Malas giler kan. Nanti ko jumpa skrin security tu, silalah berangan macam aku. Buat ala2 macam dalam drama.

BIBIE KARIM said...

Nomad sekejap. Sebab xplan nak stay lama kat Seoul. Tu yang booking kat Dongdaemun 5 malam je. Tapi lupa plan nak masuk Gyeongbokgung, tu yang kelibut cari hostel for just 1 night.

BIBIE KARIM said...

Rasanye hostel kat Hongdae ni mostly jauh dari subway. Kaedah untuk cuci mata sepanjang jalan before sampai hostel. Kedai2 kat area tu dahlah sentiasa memikat hati. Dapat bayangkan macamana berdrama tolak troli di kala hujan. Sis berlari kat Macau haritu time hujan lebat lah, minus drama troli je.

Aah hostel ni sangat best (abaikan location). Dahlah bersih, selamat. Pastu pink pula!

mrs.smile said...

suka hostel nie dengan rege yg macam tu dan macam-macam yg disediakan dalam bilik rasanya sangat puas hati
taaapi.......alahai nak kena menapak jauh la pulak
time nak keluar rasa okay time balik tu mau hazab campur dengan penat bagai

Farihah said...

bie...hostel ni sungguh lah best..agak2, kalau malas nk menapak tu kn, naik teksi dlm berapa won? hehehhe

syieda said...

Omai bie..kaler pink paling aku suker bah!! Eh kitchen nfan washing machine tu dlm bilik ke???

Miss Nazla said...

bestnya tempat ni. semua yang dalam bilik ni sama dengan masa naz duduk kat GoldenPond. bezanya sini lagi murah! hehe

Bibie Karim said...

Aah tulah best. Nak menapak je jadi keje tapi kalau naik taxi sangat super senang. Sibaik duk semalam je, kalau x haru gak ari2 menapak.

Bibie Karim said...

Best giler sebab dalam bilik sume ada. Taxi xsure berapa harga tapi start naik je dah charge 3,000 kwon.

Bibie Karim said...

Hihi tau2 je aku nak bilik pink kan. Aah both memang dalam bilik tu

Bibie Karim said...

Murah kan cuma jarak jelah...tapi kalau suruh aku stay sini lagi, macam nak jugala.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑