2 March 2014

South Korea Day 6: Mango Six (The Heirs) / Ice Museum & Trick Eye Museum, Hongdae

Assalamualaikum. 안녕!

Last night in Seoul. Esok pagi gerak to Singyeongju seawal pagi. Planned untuk lepak Mango Six tercapai; alhamdulillah. This time, tea time adalah ditaja oleh sepupu terchenta! Bukan senang dapat pau budak sekolah kan. 

Initially, aku memang mau sangat pigi Mango Six (Dosan Outlet) because of the A Gentleman's Dignity drama. My JongHyun-ssi was as one of the supporting actor. Yet we ended up at the Daechi-dong outlet instead. Due to the famous melodrama The Heirs; my cousin insisted to go to this branch. Peminat MinHyuk-ssi katanya. Layankan jak lah sebab tea time was on her.
Siapa tengok drama tu memang confirm akan cam this particular spot as many of the scenes at the cafe were filmed here. Punyalah kami gembira bila berdiri depan cafe ni. E'eh macam kenal. Ndak dapat jumpa retis, berdiri di tempat yang diorang pernah jejak pun jadilah. 
Pun famous spot juga. 
That particular spot near the pokok kelapa was where the main actors & actresses sat. In the drama, bukan kerusi meja tu yang diorang guna. When I showed this picture to my friend, she jokingly said maybe the owner took the tables & chairs used for the drama. And keep them at home. 
Kenapa perlu buat fan-signing time aku belum sampai? Sampai hati. 

Again. Ndak dapat jumpa retis, mari order the same drink yang berkali2; promoted in the drama. Sedap gila! Mango + coconut milk. And aku pun bertrip juga mau makan waffle topped with banana slices & sepenumbuk of whipped cream. Padahal baru mencekik di Insadong! Jalan di kala sejuk, perut cepat bergurindam.
Tutup mata jaklah tengok harga. Reminded myself to not convert the amount we spent. Nanti ada orang nangis darah. Mau sangat ngopi kan. Do it the local way kan, ha silalah telan kenyataan spent the way they do as well. Sob.
Direction to Mango Six Daechi-dong Outlet (The Heirs). 
Alight at Seolleung Station (선릉역) Line 2; Exit 1. 
1. Walk straight from Exit 1. Turn right after the Dunkin Donut store.
2. Take the first left.
3. Turn right after the GS25 Mart.
4. At the junction, turn left after the 7-Eleven store. Walk straight.
5. Mango Six cafe will be on the left side. 

U can also refer to Azra's blog for different direction. I got mine from a blog in Naver.

Next; Trick Eye Museum in Hongdae. Tiket adalah discounted sebab aku bawa printed voucher. Instead of 15,000₩, we only paid 12,000₩ each. Penjimatan best! Tempat yang tourist attractions memang selalu ada discount for entrance. Maka silalah rajin check website for more info pasal discount voucher. Aku selalu terjah sini. Macam2 info boleh dapat. Current promotions, latest updates regarding what's happening in South Korea etc etc. Aku kadang tu sengaja web-walking sana. Melayan rindu, eh? Ok, over.
Entrance to Ice Museum is free of charge. Ni kira, beli ticket for Trick Eye Museum & akan boleh masuk tempat ni sekali. Bukan besar mana pun, kami dalam ni pun in less than 20 minutes. Yang lama tu pun sebab sibuk posing atas ais.

Di luar sejuk beku, inside this room pun sejuk...yet dia ada hati main sliding gitu. Walau pun ada kotak provided to alas the bontot, still!

Konsep Ice Museum ni ala2 rumah or igloo. Siap ada kereta santa outside kunun.



The gross-ness. That poo is made from ice. Pastu cousin aku ada hati mau hidu benda alah tu. Aigo, kenapalah bingai tahap dewa kan. 
Konsep sangat. Siap ada living area. Nonton Oprah yuk!

Out from bilik serba beku, mari kita tunaikan hajat sebenar. 
Sila ignore muka over posing tu. 




Woops!

The fairy is resting. 

Remind me of Narnia!
Ambil feel ala view di Venice...bilakah bakal menjejak ke situ. 
Benda gini memang selalu amazed aku. Yes, I am easily amused. It took only tiny things to pump up my adrenaline rush. Memang kacang pis jak mau buat aku ketawa. Walau dalam mood ke laut, kening kerut macam mau melekat, muncung boleh buat gantung hanger 10 biji...ceh elaborate sangat tu Bie!
Sambil snap gambar ni, sambil verangan akan sampai Santorinni or Mykonos one day! Insha Allah, amin amin.

Towards the last arts dalam museum tu, both batteries handphone aku & cousin aku flat! Awal pagi keluar, battery masing2 full lagi. Snap sana, snap sini. Haruslah kong. Bawa power bank pun macam ndak da fungsi sebab penyakitan betul aku charge semalaman but only 60% penuh. Memang lepas snap each gambar, ndak wujud sudah kejadian "tengok ngam ka ndak & kalau ndak lawa boleh snap lagi sekali". 

Kami keluar from the museum 10 minutes before its close time. Jalan kaki jak balik hostel. Ikut underground passage semata mau lari dari kesejukan. Kalau jalan secara santai, macam dekat jak hostel tu. Aman jak area tu di kala malam. 
On the way back to the hostel, kami singgah kedai runcit. Beli mushroom & telur. Also those drinks sebab aku kehabisan stok nescafe 3in1!
Sungguh comfy bilik kami malam tu. Walaupun terpaksa jalan lebih sikit dari hostel before ni. Lepas makan, kami start packing. Esok pagi, kena bangun paling awal. Kena bangun awal else tertinggal train memang ndak da ampun. Nangis darah tepi railway. 

Aku stop sini dulu...cerita esok harinya kita sambung next entry. Till then, annyeong.


eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , , , , ,

19 hollered!:

DJ said...

aku tiba2 rindu kat korea la wei...hahaha teringin nak jalan2 dalam musim sejuk kat sana smpai malam2...huhuhuhu

BIBIE KARIM said...

Harini Hari Rindu Korea Sedunia kot sebab kawan aku tadi pun duk upload gambar yang related ngan Korea. Dia baru balik last week. Best jalan malam2 time sejuk, kan. Hihi.

syieda said...

Bie,
Muka is hovest sgt kat eye trick musee tu! Aish, I wish nak g eye trick kat koya jugak! I-CiTy tak moh. eh?

BIBIE KARIM said...

@Syieda: Hahaha kena buat real kalu. Sayang xdapat pose with few arts sebab batt kong. Sob. Hahaha I-City punya xnak lah. Boleh?

rostina76 said...

Bibie….kros geli mau tgk dekat2 poo tu. heheh!!! btw nice shots jua dlm trick eye tu

BIBIE KARIM said...

@KakRos: Saya xmasuk masa tu tapi cousin tulah duk panggil, tunjuk. Hampagas betul. Gambar banyak gegar, macam nak repeat je. Hihi.

Farikica said...

Hr tu ada plan nk p eye trick museum ni tp x sempt plak, padahal dkt ja dngn hostel...hehehe...

BIBIE KARIM said...

@Farikica: Kalau ke Seoul lagi, bolehlah singgah. Btw, thanks psl review Boa GH. Bibie suruh kawan refer situ. Hihi.

nyza said...

bie,
aku nk nangis nengok mango six..ngko kasik aku jeles lah..waaa nape takde gambo lee-minho??..kazen kau minat sama min-hyuk??haha sama aku juga...comelicious haha sarangheyo^^

BIBIE KARIM said...

Ha ko kena repeat Seoul lagi sekali lah kot kan. Aku x amik gambar si Kim Tan. Aah suka MinHyuk budak kecil tu. Comel bila dia senyum. Kitorang suka tengok lelaki senyum, mata tetiba jd segaris. Haha.

Suraya I. said...

hahaha sis, anggap jela total bil tu was 22 ringgit seposen~ mmg kne pejam mata je bila spend duit kt sne kan

BIBIE KARIM said...

@Suraya: Betul!!!! Kat KK ni xpenah lah nak spend more than RM20 semata lepak kedai kopi. Xpelah sekali sekala. Tapi hati berdarah. Haha.

Jari Manis said...

Bie, mahal pun tak per coz ada org lanje..

JM suka semua gambar di trick art museum tu..pandai bie ngan sepupu pose dan buat memek muka tu..nampka real lah

BIBIE KARIM said...

@JM: Ye betul. Tapi kesian lak macam membuli budak sekolah. Haha.

Kalau pasal posing kitorang memang xnak kalah. Tapi sayang banyak gambar gegar, dek sebab xleh nak take 2. Bateri kong. Haha.

luna paris said...

adeii tak tahan mahal betul makan kat mango 6 tu... tapi takpe laa.. kazen payung kan.. kikikiii...

gamba kat eyes trick tu awesome.. pandai tui pose! hehhe

yang at ice museum tu same macam kat icity.. tapi nampak macam lagi kecik je dari icity.. berbaloi tak masuk?

luna paris said...

oh.. barang mentah kat sane ok price? ala2 malaysia ke lagi mahal?

Bibie Karim said...

Luna: Memang mahal for us tapi untuk local harga tu normal. Cafe dah ada nama memang lah kan. Sobs.

Penat tau fikir posing dalam trick eye museum tu. Ice museum tu free, sekali tix ngan trick eye. So since it's free, kitorang masuk jelah untuk penuhi syarat. Haha.

Radin Fadli said...

amboi cabut seluar orang hehehe. Dulu cousin je masuk, saya duduk cuci mata area hongdae =p

Bibie Karim said...

Radin: Hahahaha entry berkurun dah ni awak korek lagi. Saya dah masuk 2 trick eye museum; pastu bersara dah. Yang kat KK ni pun dah xde perasaan nak masuk katanye.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑