10 February 2014

Throwback: Kellie's Castle, Batu Gajah / Kompleks Sejarah, Pasir Salak

Assalamualaikum.

Was doing some spring-clearing in my facebook albums when I came across the "Meeting Sir Willian Smith & Sir JWW Birch" folder. Perfecto! The other day, this thought crossed my mind.

"Wei, asyiklah update jalan2 over the sea. Update bah pasal jalan2 dalam Malaysia pula. Bukan last time semangat mau buat sesi throwback ka?"

This impromptu day-trip was made sometime in Dec, 2010. I was in Kolumpor during the holiday. Plan awal was to go up to Penang but had to cancelled it last minute. Pagi yang asalnya kami patut departed to Penang, suddenly keluar idea nan bernas. Sudah alang2 aku mau spend time berjalan2 di Semenanjung, why not pigi jak mana2 pun.

Since the cousin studies in Perak she suggested us to go there. Last time masa hantar dia balik kampus, kami ada singgah Kellie's Castle but we only took pictures in front of the castle. We didn't get to go in as time didn't permit us to be there much longer. 

Hence, dengan mata bersinar penuh bintang warna warni I agreed to her suggestion. Only the two of us, berani mati drive all the way to Perak from Cheras....without getting any permission from neither Angah nor Pakcik. Laksanakan misi jalan2 dulu & any punishment kita fikir kemudian hari. Gitu kan. 

We departed at 9 that morning...stopped by at Tapah RnR for brunch. Sambal ikan keli is a must-have menu whenever I'm in the Semenanjung. And masakan ikan keli orang Perak is my all-time favorite. Titik! Cakap banyak karang ada air liur meleleh. Sob.

Read more about this castle here.
The never complete building. 
Many claimed seeing Sir William's spirit wandered at this corridor after his death. And I chose to just appreciate the classical value of this palace. Selamat tinggal cerita seram.
Motif lekat 'pemberitahuan' gitu? Hayun betul. I remembered vividly masa berjalan dalam bilik ni, half jiwa aku sudah terbang balik Cheras. Lutut pun ala ketar. Huh, penakut kambing betul.




Spot the so-called head of a bear on the tree behind me. Datang sini waktu malam, jangan haraplah mau jejak dekat pokok ni. 

She studies in Sri Iskandar for like 3 years, tapi kami sesat dekat sejam to Pasir Salak. Sempat singgah kampung orang tanya arah lagi. Hampagas!
Place I love spending time at. Masuk muzium memang best. Mau lagi kalau belajar pasal sejarah, Ehem, pasal tu dulu time SPM subjek Sejarah kaw2 aku balun.  Subjek tu jak lah, subjek lain mampu lambai tangan dari jauh jak.
Since taking picture/video is prohibited inside the museum, marilah kita posing depan muzium jak. 
Where Sir JWW Birch (First British Resident of Perak) was killed by Datuk Maharajalela at 2nd of Nov, 1875. 
I can't remember where did I put the rest of my pictures at Pasir Salak. Gambar Sungai Perak, traditional houses near the museum etc. 2010 sudah start blogging tapi jaranglah upload gambar se-extreme sekarang. Eh? Gambar memang banyak aku ambil, but mostly memang berhamburan muka sendiri. Pastu burn in cd. Lastly, jadi simpanan sejarah si Err di dalam laci. Sekian.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , , ,

18 hollered!:

syieda said...

Bie,
Castle tu memang x de org lain eh selain korg berdua?

DJ said...

aku lama dah teringin nakpi Kellie Castle ni tapi asyik laaa tak kesampaian...tapi aku taknak masuk dalam...takut!aku nak amek dr luar je!hahahaha

Time Traveller said...

eh Kellie Castle? untung nyer dia.. dapat pi jalan2 kat Kellie Castle :D

Malicious Mind said...

wah kellie castle!

rostina76 said...

salam BB…adusssss u ni mengimbau kenangan zaman kros cintan cintun dgn daddy 3A la. heheh we study @USM tronoh so that were among earliest places yg kami smp. heheh

suraya said...

haha sis, i tot u just went to this castle recently rupenye ni throwback 2010 eh? i studied at utp dulu but penah jejak dkt kellies tu skali je pastu pasir salak tu xpenah pegi lg pon T_T

BIBIE KARIM said...

@Syieda: Kitorang datang awal so just ada 2 couple ni je. Plus kitorang. Masa nak balik tu ada lah beberapa biji keta baru sampai.

BIBIE KARIM said...

@DJ: Tahun ni misi ko kan nak ronda2 Msia so silalah gi. Masuk lah wei, ko duk luar dapat view jambatan jelah. Naik sampai roof top memang lawa. Boleh nampak view sekeliling. Provided ko xgayat la.

BIBIE KARIM said...

@Afif: Untunglah macam orang tu kan senyap2 tetiba kat Osaka. Haha. Xabis lagi penangan Osaka ni.

BIBIE KARIM said...

@Dana: Macam si Kelly pula bunyi dia sudah kan.

BIBIE KARIM said...

Wassalam Kak Ros. Mengimbau ye. Xpe, barulah rasa sentiasa muda. Wah bestnya dulu dating kat tempat2 historical macam ni.Bb dapat tau ni pun sebab kena lalu castle ni on the way ke Tronoh tu lah.

BIBIE KARIM said...

Hahaha sesi throwback sebab xde ronda2 West Msia lately. My cousin studied kat Sri Iskandar, memang dekat ngan UTP gak kan. Kena lalu UTP dulu before sampai kolej dia. Pasir Salak tu rasanya kena repeat. Haritu kitorang a bit rushing. Dengan sesat barat & nak kejar masa nak balik KL bagai.

Muhammad Khairuddin Lim said...

Jalan-jalan...tak mai tg malim...boleh saya bawa jalan2.

BIBIE KARIM said...

Abg MKL: Ni jalan2 tahun 2010. Masa tu xkenal blogger lain lagi. Insha Allah nextime kalau saya gi Perak, boleh bawa jejalan.

Farikica said...

Wah Bibie..cuti2 Malaysia ya..? mistik jugak Kellie's Castle tu tngk dr gmbr2 u...Never been to this castle...perhaps can give it a try one fine day!

BIBIE KARIM said...

@Fakirica: Mistik sangat. Nak berjalan dalam tu pun memang seram2 sejuk. U should go.

Ni throwback nye entry, gi 4 tahun lepas. Ntah bila nak cuti2 Malaysia lagi ni. U

suraya said...

aah dkt je, around 5-10 minutes. guess u'll be shock kalo dtg sri iskandar again this time..lot of things has changed, and mmg da maju tempat tu~

BIBIE KARIM said...

@Suraya: Haaa saje lah kan sebut 'again'. Tapi memang akan return ke tempat tu. After seeing ur pics yang gi melawat ur ex uni kan. Hihi.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑