20 February 2014

South Korea Day 4: Jungmu Kimbap / Welcoming 2014

Assalamualaikum. 안녕!

Otak tengah berselirat sekarang ni, too many things invaded my mind at once. Mau keluarkan one by one; pastu settlekan ikut priority. Problem is whilst I'm in the middle of sorting, ada lagi benda baru datang. Dugaan Feb 2014 apakah ini? Gitu kan baru intro sudah drama sebabak. Sob.

As today I refused to entertained any of those ridiculous things I chose to scribble here. Update blog lagi bagi ketenangan jiwa. Dapat imbas kenangan di 'kampung' boleh bersihkan minda. Paling busuk pun, aku kena menahan rindu jaklah. Over!

Oklah sebelum merapu melebih better continue dengan tujuan asal. Sambungan dari sini. Lambat sangat update, hoobaes who are currently in Seoul texted me last night asking me the whereabouts of the kimbap shop. Refer blog apa benda kalau sunbae bertuah korang ni belum pun publish entry pasal kedai tu kan. Mian!

That evening after settle sesi membeli kasut, Lotte World magically disappeared dari itinerary aku. Perut yang pedih harus diisi segera. Sejarah sudah banyak kali membuktikan kalau gastrik aku datang melawat, possibility untuk mood holiday aku ranap adalah sangat tinggi. Almost 100%. So sebelum mood hancur, marilah kita menjamu perut.
Direction to Jungmu Kimbap (Myeongdong Branch). Picture on the right shows the first left junction we took after coming out from Exit 8. The blue dot is Yuganae Restaurant (on the left side) & Jungmu (blue star) is situated right ahead. Ndak jauh pun.
Sanggup email Azra untuk tanya direction. Kunun mau variasikan choice of food while in Seoul. Siap dia attached map sekali untuk reference. And lucky juga aku ni celik map sikit. Thanks beb!
Jungmu Kimbap. Bangunan tinggi gini siap ada gambar kimbap atas tu, impossible terlepas pandang lah kan. 
Our plain kimbap, sambal sotong & lobak putih. Tengok gambar ni pun boleh buat aku terliur tau. Sambal tu walau pedas sampai tahap hingus meleleh di hidung pun ndak perasan, namun ia adalah sedap. 
Mula tu order 2 set then Ahjumma tengok aku macam pelik. Salah order kah? Tapi dalam kedai ni memang tu jaklah menu dia. So aku kurangkan order; 1 set. Sekali order sampai barulah aku faham. Mesti Ahjumma ndak yakin kami boleh habiskan 2 set. Aigoo Ahjumma, 20 biji kimbap adalah sangat senang untuk dibaham oleh kami. Cuma sambal sotong tu jaklah aku berfikir lebih since the cousin doesn't quite fancy spicy food. 
Sup pun adalah sangat yumms! Aku minta tambah 2x. Memang dasar kan. My cousin rendam sambal tu dalam sup to reduce the spiciness. As for the radish, habis licin by Yours Truly. Sangat my kinda fish. And total damage hanyalah 6,000

Sudah sesi mentekedarah, we made our way back to the hostel. Harus jadi ular sawa lah kan bila sudah kenyang then TERjumpa katil empuk. Aku mandi siap2 before sailing to dreamland. Told the cousin to wake me up before dusk. Mau restkan kaki yang sudah penat ukur tanah di Seoul. Also recharged tenaga sebab malam nanti sure balik lewat. 


We left the hostel after dusk. Sebelum pigi tempat tujuan utama, aku bawa the cousin to this place. After she found out about the pop-up store, teruslah request untuk dibawa. Layankan jaklah. Memang tujuan malam ni untuk cuci2 mata around Seoul before we joined the countdown to 2014.

I was thinking to celebrate the coming of 2014 a different way. Memang di website KTO ada list down few sunset/sunrise spots yang Korean selalu pigi; diorang akan spent the eve of new year near the beach. And they will witness the first sunrise of the brand new year there. I'm always a fan of sunrise/sunset thingy. But I got it cancelled due to various reasons. Risau daya tahan diri aku towards cold temperature. Tengah malam, tepi laut. Fikir & fikir...next time perhaps. Jadi marilah sambut di kota Seoul jak. Pun still meriah.
Menunaikan hasrat orang yang gila EXO. 
Walau hanya kiosk kecil in a mall. Artis2 SME pernah datang sini buat surprise visit to the fans. Ndak apat jumpa EXO Oppa, dapat berdiri di bangunan yang sama pun jadilah. Pastu beli merchandises then gebang ndak hengat sama kawan2
Asal boleh. Comel jak street deco.
Outdoor ice rink at Seoul Plaza. Just in front of the City Hall building (new & old). 
Entrance fee is 1,000₩ per hour. And rental for ice skate is free & the cost for gloves rental is 500. More info here. It was the rest time when we arrived at the rink. So cuci mata tengok kawasan jak lah. Ingatkan boleh tunjuk skill main ice skating to the cousin. Ngek.
Time for the staff to show off their skill. Sambil bersihkan rink, sambil tunjuk skill. Gitu.
This suited tema holiday aku kali ni. Like!
Sudah siap cuci mata area Seoul Plaza. Kami jalan arah Gwanghwamun Square. Masa ni sudah nampak polis & their buses ready untuk acara malam tu at the side of the road. Padahal baru jam 9pm. 
Cheonggyecheon Stream. Last time bergambar sama siput tu tapi ndak berapa clear, so kena ambil lagi sekali.
Bila rasanya sungai di KK ni boleh jadi cantik & bersih macam ni...boleh jadi tempat riadah orang awam. Insha Allah, one day. Masih penuh harapan ni.
Lepas second/third bridge, we decided to go up to the road. Mau jalan cuci mata tempat lain pula. Sambil sibuk cari mana spot yang diorang akan buat countdown malam tu.
경찰 Oppa sudah start buat kubu. Orang makin ramai, jalan pun macam siput sudah. Sesak. But I swear, 99% yang jadi kubu tu adalah handsome! And comel. Like, wei kau patut casting jadi model or pelakon why recruit jadi polis? 
Ndak jumpa di Myeongdong sebab street food belum buka masa kami di sana. But alhamdulillah jumpa di tempat lain.  Melepas kempunan. Ntah apa nama ni, tapi aku panggil candy keras. Hentamlah labu. Don't ask me where this is sebab malam tu kami jalan ikut rasa. Mana kaki mau corner, kami ikut.
Aku suka candy ni. Kenapalah ndak beli banyak sikit kan. Boleh bawa balik KK kasi rasa cousins lain. Sejuk2 memang otak aku lembab berfikir. 
Of all designs, Hello Kitty candy (2,000₩) juga dia berkenan. Pastu emo bila aku gigit & patahkan sebelah telinga tu. Kena makan ikut turutan kunun kalau ikut kaedah dia. Motif sangat.
This is in front of Jongno Tower. Selama ni selalu nampak tower ni dari jauh. And selalu point out "Eh, Jongno Tower!". Ndak sangka jalan punya jalan malam tu, ended up kami stop depan main entrance tower ni. 
And this was where we stood for nearly two hours that night. Together with the citizens & tourists. Semata untuk lintas jalan depan tu jak. That's where the stage was set up for the New Year's countdown. Dalam sejuk gigil, tabah kami berdiri. Abang polis tu semua apatah lagi kan menahan sejuk. 

By the way, I stood in front of rows of super handsome policemen hence the waiting time adalah sangat menenangkan. In the picture above, jarak kami masih berdepa2 so ok lagi aku curi snap gambar diorang walau gelap. Bila sudah makin ramai orang, kami makin ke depan. Sedar2 selangkah jak jarak antara kami & these 'fortress'. Jadi haruslah rasa malu aku menebal. Ndak kan tunjuk galak sangat mau snap gambar lagi. Sila lah sedar diri & simpan camera, araso Bie! 
Thirty minutes before midnite, kami 'dilepaskan' to the opposite road. Pastu sibuk selca sebab orang lain pun selca. Haruslah ndak mau kalah kan.
Selautan manusia! Memang melekat kami berdiri. Sempatlah aku jadikan orang sebelah aku as dinding. Aku menyandar baik punya.
Jongno Tower behind us.
Paling best adalah cameraman. View paling best dia dapat. Comfy somemore. Ndak payah berebut sama orang ramai. Tapi, sejuk gigil dia di atas tu haruslah triple kami di bawah. 
View from where I stood. Betul2 depan screen. Ok lah, dapat juga tengok apa jadi atas stage tu.
Ada few performances by various artists, pastu speeches from Seoul's important peoples. Tapi hampa sebab artis pujaan ndak da. Acara free kan, aku rasa artis famous amos semua buat tempat berbayar. Or diorang sibuk buat event di overseas. Trend artist Kpop sekarang kan gitu. Diorang lebih banyak spend masa outside their country for promotions/concerts. Tetiba jadi macam spokesperson artist pula. Eh?

First time in my whole life juga, kira countdown to new year NOT in my bahasa kebangsaan. 

Sam, I, Il...새해 복 많이 받으세요! Wish everyone all the best, many happy returns & good fortunes. Gitukan ucapan padahal sudah masuk Feb pun sekarang. By the way, countdown di Seoul ndak da amal budaya barat yang kalau the clock strikes to sharp 12am...teruslah kiss whoever next to u. Kecuali yang datang sama couple kali, tapi scene dalam cerita Omputih memang langsung ndak kelihatan.
Lepas acara countdown, marilah kita tinggalkan tempat kejadian. Amazingly, tempat yang crowded gila tu...lerai in less than ten minutes. Cekap ndak cekap cara diorang ni handle event gini. Aku saksi kejadian, bukan based on news or dengar cerita orang. 
Kereta memang kureng as mostly took the public transport. Goodbye to traffic jammed! 
Sesak tapi moving fast & smooth. We walked from Jongno Tower to Jong-3-ga station with ease. Cuci mata tengok orang menari tengah jalan, main fireworks etc while on the way to the station. 
Masa tengah tunggu countdown tu, ada few briefing pasal public transportations made by the emcee. They were talking in Korean of course tapi ada chart diorang tunjuk di skrin besar tu, so aku try fahamkan sendiri. Paling penting aku mau tau bila last train. And alhamdulillah, kami selamat sampai di hostel. Ndak da kejadian tertinggal the last train. 

Sampai hostel, perut tiba2 menyanyi. So kami pun masaklah maggi. Cepat & simple. Lepas makan, teruslah jadi ular sawa. Kena tidur awal as the next day kena bangun awal sebab mau berjalan jauh. Somewhere two/three hours of journey from Seoul. Bukan superwalkertapaki, tapi by bus. Tempah penyakit berjalan kaki duatiga jam kan. 

Will scribble about it in the next entry. Tunggu. *wink*

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , , , ,

14 hollered!:

DJ said...

wah boleh aku try next time kimbap tu...wah bila la next time tu kan...hehehe tp mmg semata menu tu je ke kat kedai tu?hehe

BIBIE KARIM said...

@DJ: Ha next time ye, mmg da ada ura2 lah tu nak ke sana lagi. Aah memang tu je menu kat kedai tu. Sup tu pun foc, aku minta 2x dia xde charge pun.

nana tron said...

kerennn bie sambut new year di seoul! ;)

besoknya mau ke mana pulak?

BIBIE KARIM said...

@Nana: Ha kan gigih gila nak sambut NY kat Seoul. Poyo bertingkek2. Esok nya gi main salji konon. Verangan menjadi kanak2 semula.

syieda said...

Bie!!!!!!

BIBIE KARIM said...

@Syieda: Ye, kenapa. Hihi.

Orga said...

aku pun dulu gigih cari tempat untuk skating, ingatkan ada lagi dekat seoul plaza tu, disebabkan pergi pun dah penghujung winter, memang takdelah. tak boleh nak cakap apa, tiket murah ada time tu je, huhu...boleh tahan jugak abang-abang polis sini yer, sampai ko pun boleh terjatuh hati, hehe...

BIBIE KARIM said...

@Orga: Kalau penghujung memang diorang dah buka rink tu kan. Ada pun yang dalam hotel or area gempak2 yang buat hati terluka tengok rate dia. Hahaha aku ni mata keranjang. Mana yang hensem teruslah jatuh hati. Tu yang minat retis pun macam lalang, kejap2 bertukar.

Azra said...

Sotong chungmu kimbab tu mmg pedas tahap power punye... tapi dalam pedas2 tu pun abis jugak telan

BIBIE KARIM said...

@Azra: Ha kan! Pedas dia memang bole asapkan telinga. Lepas telan sotong, aku sumbat kimbap & hirup sup tu. Kurenglah skit pedas.

syieda said...

Tu teriak org jeles la. Hihihi

BIBIE KARIM said...

Haha ok ok difahami wahai Cik Syieda. Hihi.

luna paris said...

alahaii... tergodenye tengok makanan yang kat jungmu kimbap tuuuu........ >.< nak jugak.. ahahaha

Bibie Karim said...

Luna: Memang sedap! Aku gi bebaru ni, siap tapau bawa balik bilik.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑