13 February 2014

South Korea Day 4: FNC-SME-JYP-CUBE / KBS Building

Assalamualaikum. 안녕!

Roh rajin sudah merasuk diri. Oh yeah. So before life gets busy lets continue updating about the Winter Trip. Semester break will end this week. Meaning starting next week, aku kena ucap selamat tinggal to "aku balik rumah at 5pm". Also selamat tinggal "gerak dari rumah to cafe at 8am"! Sob. Demi bersuap2 nasi, demi trip(s) yang mendatang...gagahkan diri untuk keluar bekerja. Konsep hemo drama sangat!

Back to tujuan utama. Our fourth day in Seoul was also the last day of 2013. Memang purposely mau celebrate 2014 di luar Malaysia. Kunun semangkit mau buka lebaran baru di 'kampung' lagi satu. Pfft!
Breakfast at hostel. Porridge for us. Nescafe adalah perlu, energy booster aku di pagi hari. No coffee, kau akan nampak aku macam zombie kelaparan berjalan. Not to mention, mood separuh jiwa. Effect kafein sangat!
At Apgujeong Rodeo Station, they set up this area called G-Star Zone. 
Sangwangsimni Line 2 (Seongsu Bound) ---> Wangsimni Line 2
Wangsimi Bundang Line (Jukjeon Bound) ---> Apgujeong Rodeo Bundang Line (Exit 2)

Written on the plaque. It's a G+ Dream Project where Hallyu stars take part to help with the hopes & dreams of youths. They will be meeting stars through various hands-on activities. It is the first time such event takes place in subway. 
The cousin was super excited. Not because of the drama but because of the lead actor. Juling mata tengok budak gedik terkinja2 depan poster mamat tu. Belum depan mata lagi tu.
Indeed, station ni lain macam mewah dia compare to other stations. Not only because it's new...also because it is located dalam area orang kaya2. Posh gila deco walau hanya di dinding. Ni memang up berlevel2 than Gangnam Station for sure.
First building on the left side upon coming out from Exit 2. 
Maka bermulalah aktiviti sihat di pagi hari. I read somewhere in the internet that it will take approximately 20 minutes!! to walk from the station to the place we wanted to go. At first I decided to just take the bus. But when I saw the view I will be missing if I were to take the bus from Azra's blog, I ditch the idea straightaway. 
Reason being? Feeling2 orang kaya sikit kalau jalan sepanjang Apgujeong street ni. Kiri kanan semua designer shops. Sebiji2 pula tu. Ala Jalan Dago-Riau di Bandung tapi di Apgujeong ni memang bukan factory outlets. 
Jalan straight lagi ke depan, maka jumpalah SM Entertainment old building. Poster artists diorang segedabak ni, siapa yang terlepas pandang memang question mark besar lah bagi aku.  Annyeong SHINEE 'Oppas'. 
Layan We Got Married, barulah keminatan sama Shinee mekar kembang. Love their new song. Everybody...chorus lagu tu jaklah aku ulang2 sampai cousin aku tanya, itu jak kah line yang aku tau. Kecoh!
Hanya mampu mencuci mata sebersih2 alam. Risau kalau masuk, aku ndak keluar sampai kedai tutup. Busy berangan, tambah koleksi 'angan'.
I didn't realized how long we took to walked from the subway station to this intersection. Ntahlah aku ndak perasan sebab kami busy posing, busy bercerita itu ini & yes busy berangan kunun terjumpa artis pojaan. Jalan di musim sejuk bolehlah cakap ndak perasan masa, cuba time summer!
Van retis sampai 3 biji depan FNC building. Tapi retis nya nan hado kami jumpa. 
That black van depan gate tu macam ada someone inside. Pastu driver a.k.a manager tu asyiklah lari anak keluar masuk building tu. Adalah 2-3 kali. Manalah tau dorang tengah shooting untuk Cheongdamdong 111 kan. Boleh tumpang berkaki2 tengok orang shooting. Manalah tau juga dalam tu ada si kesayangan Jonghyun. Huh, berpeluh kaki imagine kalau lah anganan jadi kenyataan.
Pastu jalan ke depan lagi, just in front of a playground...situated the new SM Entertainment building. Harapan untuk tengok Suju member ke laut...sob lagi sekali. 
My cousin asked me where's her favourite EXO Oppa. Apa hengat aku ni manager diorang aku hafal their schedule? Nama semua 12 orang tu pun aku ndak hafal, apatah lagi mau sibuk ambil tahu their whereabout. Ugh. Hemo kan tiba2. Sebab tulah jawapan dia bila aku tanya mana Donghae-ssi. Ngeks. 

Gila ramai paparazi mamarazi die hard fan di playground depan SME ni. Setia menanti artis kesayangan. Padahal kami sampai tu awal pagi juga. Mau aku snap gambar diorang tapi hmmm sila jangan menempah bala Bie. Dapat peminat yang ndak suka bab digambar curi ni, jadi daun kering kami di sana nanti. 

Dari SME, kami patah balik ke jalan besar. And ambil another junction. Ada 2 lagi buildings mau diterjah. Ndak dapat jumpa artis kesayangan, tengok bata & signboard pun jadilah. Jiwa Kpop separa kental sebab aku belum berani untuk attend any konsert macam si Azra. But in the near future kali aku akan pigi. At least once, mau merasa juga ok!
Perut berbunyi lepas jalan cuci mata. So we decided to have our tea time at a cafe just in front of JYP building. Donut pink heart tu super sedap! It has cheese & strawberry filling. Sungguh mengenyangkan.
Ada few fans sudah macam berkampung dalam cafe ni. Conquer meja & kerusi. Siap ada beg tarik AF 2 biji. Siap bawa extension yang boleh cucuk banyak plug tu ok! Charge camera, charge hp, charge lappy. Tu pun demi tunggu retis kesayangan juga. 

Quoting MS G "Amboi, di Malaysia ndak lah kau heran sama DD kan. Ini siap melepak dalam cafe. Siap beli drink lagi".

Apa heran, kan aku ada perangai selalu lupa diri. Ngeh. Alaaa alang2 sampai sana, do it the local way lah. Lepak ngopi selagi berkesempatan. And bila sudah melepak di coffee shop sana, silalah tahan diri dari convert expenses spent. Nanti nangis darah.
Ouh kami bukan fanatik lagi. So lepas isi perut, kami bagi peluang sama pelanggan lain untuk duduk menikmati meal diorang. We went outside. Took few pictures in front of the building. Been there, done that. Gitu konsep aku haritu. My cousin is one of Suzy-ssi many fans so yeah yang menggelinjat depan building ni adalah dia.
Artis pojaan under Cube Entertainment adalah 2 ahli dari kumpulan Beast. Doojoon-ssi  & Dongwan-ssi. Ramai sangat bias kau ni Bie, nampak sangatlah bah kekeranjangan mata.
This building situated not far from JYP's. Selang 1 blok bangunan jak. Yang excited & berharapan tinggi was Yours Truly. Tapi macam biasa, harapan tinggal kenangan. Aku fan biasa jak, bukan jenis scrutinized habis schedule mamat2 ni pun. So diorang ada ka ndak da di Seoul memang aku ndak tau.

Done with artists/buildings-hunting, we walked back to Apgujeong Rodeo station. Next destination is KBS Building. Nearest subway station is National Assembly Line 9 (Exit 4). 

Hajat di hati sebenarnya mau visit Gangnam Tourist Information Center after reading Azra's entry about it. Kunun mau beli Tshirt & merchandise CNBlue tapi apalah nasib boleh2 aku buat perangai hilang ingatan? Sampai KBS baru teringat...betul haru perangai!
Tengok building ni, automatically teringat 2 Days 1 Night. And ehem, of course SUKIRA (Super Junior Kiss The Radio program); a radio program hosted by 2 of Suju's members. 
SUKIRA starts at 10pm. Kalau mau sangat tengok the program or sebenarnya tujuan asal mau tengok pojaan hati, kena datang awal. Like 2 or 3 hours prior the program. Else, paling belakang lah 'seat' kau dapat. 
From what I read from bloggers who have been here, yang selalu occupied the front rows adalah wakil fan sites / fan cafes Suju or guests malam tu. Sometimes datang awal macam mana pun, seat tetap akan penuh. Bukan manusia duduk dulu, tapi diorang akan letak something to mark the seat is already taken. Pasal tu aku ndak terfikir pun mau datang malam. Sejuk satu hal, dapat menatap belum tentu. Tengok live streaming dari hostel jaklah. 
Ndak da ruang di tiang2 ditinggalkan kosong. Every pillars penuh dengan nota cinta peminat2.  
22:00-24:00 Super Junior Kiss The Radio
KBS Exhibition Hall; entrance is free!
I found out about this thing from DJ's entry. Kalau ndak aku datang KBS ni memang semata posing depan building jaklah kan. Lucky we both layan most dramas by this broadcasting company. Thanks for sharing. 
Verangan jadi anchor news. Bolehlah merasa masuk tv kejap kan.
Sudah macam penyanyi 60-an. Ish.
Happy Together. Ini memang antara favourite aku. So far jarang aku missed tengok variety show ni. 
Ehemmmmmmmmmmmmmmm! Antara drama paling disuka.
Best of luck in Sochi, Kim Yuna-ssi. We admire u!
Kemajuan teknologi. Dari zaman disc sebesar alam...
Sehingga yang ini. Nowadays ada usb smaller than displayed, kan. Banyak pula tu storage capacity. 
We didn't get to be on tv shows like what DJ did...siap menari sama After Schools, siap posing sama casts 2 Days 1 Night. Sob.

Anyways, we went to Namdaemun Market again?? after touring KBS. Sebab si gedik tu sakit kaki, boots gigit tumit aku as she told me. So mau ndak mau, kena gi Namdaemun untuk beli new shoes. Kenapa mesti Namdaemun? Because she saw the one that suits her taste the day before. Memang kan, semalam pigi ndak dia beli. Kunun cari lain. Bila sudah sakit kaki, barulah sibuk membebel macam lebah.
Noryangjin Station. Masa tunggu train sini, suddenly train bound for Soyosan stop at the other side of the platform. Teringat plan Herbs Island yang ndak kesampain. 
This station is in the subway Line 1 & it is among the earliest station built. Serupa station komuter kita pun ada. Memang feeling old school sini. Semua pun macam back to masa lampau. The aging facilities also the environment gave me such feeling. 
Actually, petang tu aku ingat mau masuk Lotte World. Datang petang sikit boleh dapat evening ticket; which is much cheaper than the normal ticket. Tujuan pun cuma mau tengok winter parade & fireworks since aku ndak sempat tengok masa di Everland haritu. Tapi lepas beli kasut, aku kelaparan gaban. Baru perasan, after breakfast di hostel, then tea break di DD memang aku langsung ndak da makan. Sudah jalan bertapak2 no wonder perut aku start pedih. Hence, we headed to Myeongdong for super late lunch after Namdaemun. 

Makan kimbap at a cafe near Yuganae. Yang tu aku update nanti lah. Tapi memang kenyang gila makan di sana, walau hanya kimbap. 

Till then, annyeong!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

13 hollered!:

suraya said...

honestly sis, other than SME dgn JYP, sumpah kite xtau recording cmpny yg laen2 tu. noob sgt >.<

btw, porridge knorr tu fevret! sdp kannnn :D

BIBIE KARIM said...

@Suraya: Yang lain tu x famous sangat. Tapi FNC tengah naik gak. Artist under dia CNBLUE, FTIsland, Juniel. Ceh macam tau semua artis kan. Xde noob, akak tau pun sebab tengok drama then baru tau diorang singer gak.

Hihi porridge tu memang favourite gak. Xpenah tinggal.

syieda said...

Bie, motip posh sgt station tu pasal apa? Hartawan mana nak guna public transport? Kita2 je pun yg guna.
Aish..rindu la hidup dulu2 time giler kpop. Skrg je ni mcm slow sikit. Tapi yg kbs tu seriyes cool beb.

Jari Manis said...

mmmg rajun betul tu Bie coz header blog pun dah bertukar lah :-)
Kepada peminat2 k-drama dan k-pop haruslah pegi tempat2 ni kan..tak tahu kena bila sbut korea je..dekat je di hati :-)

BIBIE KARIM said...

@Syieda: Tulah motip sangat posh gitu, memang reflect lifestyle penduduk area tu. Semua pun designer shops, nak pengsan tengok. Dulu2 minat kpop, abis sekarang ni ko dah minat apa pula. Jangan kata Venezuela ye.

@JM: Tengah mood giler2 rajin, minggu depan dah start busy xtau bila dapat continue update winter trip tu. Hahaha Korea memang selalu dekat di hati!

Ernie Khairina said...

wah itu breakfast kit... byk gambar yg belum 'reveal' pula sini blog entry ko kan.

BIBIE KARIM said...

@Ernie: Breakfast kit paling berjasa time di sana. Kalau sini, xkena tengok2 bah. Haha.

Ya selalu reveal banyak sini kunun.

Muhammad Khairuddin Lim said...

best....

DJ said...

Oh kbs..2x aku pi tp x miss tmpt ni.suker giler!hehe ohoi pnting tu masuk tv tu..pesal ko takpi?hehe

BIBIE KARIM said...

Abang MKL: Best ;)

BIBIE KARIM said...

Masuk tv siap menari tu kan. Kitorang ada pi tapi tempat tu gelap je. Berdiri kat area background dia biru tu, x keluar muka kat tv. Diorang off ke apa xtau lah. Nak tulis nama kat board tu pun xdan sebab marker pen xde ink. Hampas betul hahaha.

luna paris said...

wah... mmg big fan korean cast ni bie.. sume artist n station hafal! =D

Bibie Karim said...

Luna: Kalau orang tanya umur dah berapa duk terkinja lagi dengan Kpop, harus aku senyum senget.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑