7 February 2014

South Korea Day 4 - Dongdaemun / N-Tower / Namdaemun / Ewha University

Assalamualaikum. 안녕!

Wah lama gila kau rehat cuti2 CNY kan Bie. Lama gila ndak update cerita Winter Trip. Suddenly one of the friend threw a bomb. 

"I'm going to Seoul soon ok! Finish ur entries asap lah

Ngek, baru ingat aku stop kejap haritu. Sambil seru roh rajin, aku gagahkan lah diri. Next time sila bertangguh lagi. Pfft!

On our third day in Seoul, we purposely woke up a bit late. Itinerary harini hanya untuk round area Dongdaemun untuk cari boots & sport shoes, pastu mau naik N-Tower (again) because the cousin wrote Teddy Bear Museum in the to-go-list & later to Namdaemun Market for souvenir hunting. Initially I planned to go to Herbs Island later that evening. Kekunun we will depart to Soyosan from Seoul at 3p. But we cancelled the plan because according to the cousin...

"Alaaaa jauh. From the bus stop we have to walk some more to get to the place. Pastu, mau tengok the same light festival macam di Morning Calm kan. Ndak payahlah, kaki orang masih lenguh. Terlampau sejuk last night, banyak lagi berjalan"

Fine, next time jaklah aku jejak Herbs Island nampak gaya. Insha Allah. Memang tujuan untuk tengok light festival jak pun. For sure semua pokok & tanam2an togel. Next visit harus jejak during spring season, baru bunga semua kembang semangkuk.
Underground cafe. U will never starve in Seoul. Dalam subway station, hatta berapa tingkat ke bawah sekalipun...memang wujud cafe gini. Waffle pun waffle lah, janji perut terisi for breakfast. 
First destination, alley yang jual so many designs & fashions of boots. Boleh pakai for spring & fall sekali. Dari entrance, memang berpinar mata aku menengok boots sepanjang jalan. Yet, sampailah mau melintas jalan...nan hado hasil rembatan. 
Twice datang Doota were during midnight...so ni first time aku tengok Doota during the day & dari luar some more. 
Spotted Best Western Hotel (far right). The very first hotel I stayed at in Seoul. That is Dongdaemun Gate; it was still under construction when I came to Seoul for the first time in 2012.
Headed to Myeongdong after Dongdaemun. Misi adalah untuk jejak Namsan Tower. First time menjejak di siang hari juga ni. Before ni menapak bukit & naik cable car...this time I opted to take the shuttle bus. Pusing2 sikit area Myeongdong before ascending to Namsan during the day. Boleh cuci2 mata.
More info about this bus (here).
Niat untuk naik bas bukan semata untuk cuci mata. Tapi juga sebab mau try naik the newly launched electric bus. Memang sangat menjaga environment lah transportation macam ni. The bus is recharged once it reaches its last stop.
Annyeong N-Tower. Before berjumpa, izinkan daku menapak bukit itu terlebih dahulu. Sob.
Dia jak lah yang sakan bergambar area Love Lock Trees ni. Barulah aku nampak jelas area N-Tower ni. Memang berbeza feeling siang & malam.
Anyways, angan2 untuk masuk Teddy Bear Museum adalah ke laut as the museum is no longer there. It will be replaced by Trick Art Museum (the third one in Seoul after Hongik & Insadong). Nasiblah aku faham sikit Oppa Counter Ticket tu cakap with this one Chinese tourist. Else, harus buang masa queue panjang2 & ended up dapat berita "Muzium sudah nggak ada". 
Fountain ni kalau malam memang cantik. Berwarna warni siap menari air yang mengalir.
Puas ronda2 atas bukit Namsan, we boarded the shuttle bus & hop off at Namdaemun Market. Pencarian boots & sport shoes bermula lagi sekali. Also aku mau cari trench coat yang murah2; boleh guna untuk bergaya for any upcoming trip(s). 
As usual, market ni memang ndak pernah lenggang ngan manusia. Local ka tourist, sama ramai memeriahkan kawasan ni.
Pastu disapa Candy Booth Oppa ni. Banyak kali sudah aku tengok diorang demo macamana dari seketul honey yang super keras, lepas di putar2 akan jadi candy ala-suun. Gitu kan aku describe candy ni.
I've tried the candy few times. Tapi aku stop juga, kasi chance cousin aku tu tengok the demo. Done with the demo, cousin aku pun termakan racun Candy Oppa ni. Memang ndak plan untuk bawa balik so aku belilah sekotak. With almond as inti. Dalam 10 ketul tu, aku cuma dapat sumbat seketul. The rest selamat dalam perut cousin aku before I even realized it. Sweet tooth melampau2.
I stopped at this gerai & looked at my cousin "Ni, dia ndak mau rasa?". And she gave me this jelingan tajam while saying "Not funny enough. Try next time"
Singgah beli kebab Abang Iran at the market. Pastu kami zoom balik hostel. Mau rest kaki & minda since niat membeli terbelah tidak kesampaian. Asyiklah mata melilau ternampak benda lain; tersasar jauh pula tu dari barang aku aku aimed. 
Late that evening, tiba2 idea untuk terjah area E-Dae timbul. At first, aku ingat mau lepak area Yeouido. Cuci2 mata tengok orang dating dekat Han River tu. But the cousin rejected my idea straight away..."Sejuk beku gini mau lepak tepi river?" Aigooo aku pun sedapkan hati lah, next time jak aku lepak. Sob.
Gambar Ewha Uni aku dapat this time is slightly better than last time. Suppose datanglah awal sikit kan Bie baru boleh dapat different view. 
We decided to walked further up. 
Just untuk merasa turun tangga nan mencabar luas ni. Memang view lain kalau berdiri the opposite way.
Kalaulah ada cafe gini di uni aku dulu...hmm, memang aku paling rajin buat partime sini. Jalan kaki jak dari kolej as this is located inside the campus area. Dulu kala, terpaksa naik bas. Baris panjang pula tu. Alkisah, si Bibie dulu buat partime di Mid Valley. Motif mau gebang pasal tu tiba2?
While waiting for the train. Huh, terkedu lama bila Top Oppa seakan berbisik something sama aku. Too handsome lah renungan mata mu, tajam menikam jantung.
Itaewon Street
Alkisah, aku bawa instant pasta from Malaysia. Didn't even bother to read the 'how to make' section. Ingatkan boleh buat macam masak maggi. Turned out, I need to used butter & susu cair. So kami pun pegilah Itaewon that night. Demi perut yang ndak tau erti kenyang, gagahkan diri walau sejuk mengigit tulang. Tapi harga sebiji butter 250gm pun sudah cecah RM30+. Padahal kami cuma mau guna dalam 30gram jak. Butter kecil2 macam style jenama Anchor tu pula ndak da. Timbang balik decision berulang kali sebab butter mahal tu jak. We decided to cancel beli butter & susu cair. Kami cuma beli maggi. 

I told my cousin I will improvised another recipe that night. Nasiblah kan, demi penjimatan maksima. Harga makanan di Seoul bukan alang2. Boleh buat aku sawan.
And so improvisation berjalan lancar. Or adakah sebab lapar, semua kami bedal. 
Tu kuah hasil instant pasta yang aku boil with water & tambah Secukup Rasa. Import khas from Malaysia. Memang berbaloi bawa perencah tu. Tiba2 iklan ndak berbayar. And the pasta, aku buat ala maggi-goreng. Campur telur; harus. Ahjussi di kedai runcit depan hostel hafal muka aku, each time masuk mesti cari dalgyal a.k.a telur. Siap dapat free 2 biji gitu. 

Malam tu lepas melantak, kami spent time menonton We Got Married. Poyo gila ketawa padahal subtitle nan ado. Kunun2 faham sikitlah apa yang dikarutkan. Gitu. Tidur lewat juga sebab esoknya plan kami pi Apgujeong jak. Ndak dapat jumpa orang, building tempat diorang practice pun jadilah. Haru.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , , , ,

18 hollered!:

Orga said...

wah...banyak tempat korang cover dalam satu hari, stamina mesti tahap gaban ni, hehe...setuju dengan statement ko tu, rege makanan dekat sana memang mahal...

DJ said...

wah masterchef in action kat Seoul gitu ko...hahaha mmg terbaiklah!hehehe kalo aku bawak makanan mmg megi ngn milo je la..senang, di hujung jari sahaj!hahaha

BIBIE KARIM said...

@Orga: Kalau ikut kudrat aku, memang akan ku susuri Han River malam tu. Tapi demi xnak kaki cramp sebab sejuk mengigit tulang, terpaksalah dibatalkan. Ceh, padahal stamina da level paling low. Mahal kan makanan kat sana. Kena bertabah makan kat luar sekali sekala, alasan aku bukan selalu dapat merasa.

@DJ: Masterchef sangat! Sibaik xde kejadian diarrhoea. Megi & nescafe adalah perlu! Yang lain tu sebab gatal nak try. Pasta sangat. Susu & butter punyalah mahal!

nana tron said...

mata aku pon berpinar gak tengok boots2 ittuewww!

tapik kalau beli, kat mesia bkn leh pakai sgt boots canni.

lain la ko bie, umrah every year kat korea..


*lariikkkkk

Azra said...

Bie, banyak plak your 'next time' dalam entry nih ... do i sense another trip balik 'kg' in the making? Ngeh ngeh ngeh

Jari Manis said...

habis...beli tak boot..JM tgk semua comei2...tak de yg berkenan di hati ke

Bila ckp pasal korea ni..pegi setahun 2-3 kali pun tak jemu kan..kalau boleh..JM nk terus migrate ke sana tapi apakan daya..tgk tu..bukan main lagi mimpi di siang hari

Top oppa..oppa la sgt kan..hai naperlah retis korea ni come2 sgt

BIBIE KARIM said...

@Nana: Mau xberpinar. Macam2 pesen, kaler, tumit ada. Sebab terlampau banyaklah aku jadi confuse mana yang nak dibeli. Padahal memang fussy. Choii.

Yeee umrah every year. Dari jauh ku baling lembing kat ko.

BIBIE KARIM said...

@Azra: Hahaha last time pun banyak. Mengimbau & making plan at the same time. Insha Allah, another trip balik kg memang ada. Ko balik x tahun ni.Haha betul statement lupa diri.

BIBIE KARIM said...

@JM: Xbeli, sepupu je beli tapu sport shoes. Dia xsuka boots sebab dia bukan selalu travel so macam xde faedah katanye. Memang comel semua, tu yang rambang mata.

Xkan jemu punya. Tu yang saya & Azra duk gila nak repeat lagi n lagi. Tapi dia lagi banyak kali balik lah compare saya.

Oppa sangat...padahal muda tu dari saya. Hahaha.

Muhammad Khairuddin Lim said...

stamina...terbaik..strong lady. tahniah

BIBIE KARIM said...

@Abang MKL: Hahaha. Tq tq. Bersungguh bina stamine before turun Seoul haritu. Sampai hostel, xleh cakap lah kaki tersangat lenguh.

syieda said...

Bei,
1st trip aku g korea la. Time tu x tau nak backpack sendiri. Ikot la tourist company ni ha. Ingat lagi mcm hazab je menapak nak ke n-tower tu. Nasib pergi musim sejuk. So tak berpeluh la ketiakku. Miahahaha..
Bie, mau balik kg lagi ke? Jeles aku!

Farikica said...

Bibie p musim luruh kan? Mesti sejuk..best ahhh...

BIBIE KARIM said...

@Syieda: Wah bestnya first trip je terus jejak Korea. Memang hazab menapak. Malu rasa ngan ahjumma ahjussi yang siap jogging dari bawah & naik ke Namsan tu. Kan sibaik winter kalau x mau mandi peluh.

Insha Allah, plan nak balik memang ada. Hihi aku lagi jeles ko breakfast kat rumah bertingkek2 tu.

BIBIE KARIM said...

@Farikica: Bibie gi musim sejuk haritu, sekali sambut new year kat sana. Sejuk sangat. Mengigil2 lutut.

nyza said...

bie..perangai sangat nak komen post lama kau,,,hahahha..
aku baca balik post ni..terkejut la pulak aku, Teddy Bear Museum nan hadooo dh dekat seoul tower..hahha seb baik aku sempat peluk2 bear2 tu sume dulu.hahaha
Hah lagi satu Kervan Turkish rest. kat Itaewon tu menggamit kenangan indah ku,,,hahahha..Chajangnim belanja woo...melantak licious la aku..mcm tak makan setahun..padahal merana tak dapat makan nasi or halal food masa tu...haha

luna paris said...

macam orga ckp la... daebak boleh cover banyak tempat dalam sehari... bagus stamina...

agak2... kalo nk g time winter.. berbaloi tak bele lemak..?? hahahhaa... bukan ape.. buat bekalan pemanasan badan... kikikii =p

Bibie Karim said...

Luna: Kalau bercuti, aku akan jadi extra bertenaga. Ntah kutip mana stamina tu aku xtau. Xde makna nak bela lemak semata gi winter. Sama je sejuk dia aku rasa. Sebab 3x gi sana masa winter, berat aku berbeza. Tapi sejuk tu sama je.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑