15 January 2014

South Korea Day 2 - Everland Resort

Assalamualaikum. 안녕.

Last time (here) I went to Everland by bus #5007 from Jamsil Station Exit 6 (Line 2). This time I decided to try a different route. 

Kalau ikutkan direction that I got from Sis Zarina, one have to walked out from Gangnam Station Exit 6 or 7 (Line 2). Crossed the road. And the bus stop for bus #5002 is in the middle of the road opposite Dunkin Donut. 

I did follow the route. But I didn't get to the bus stop without getting lost first! Thanks to my fickle-mind that day, ntah kenapa otak macam separa berfikir. Confuse with the instruction from her blog & KTO website. 

In the blog, it clearly said that I should take either Exit 6 or 7. But I took Exit 10 instead. Walked for nearly 300 metres, cross the road in front of a Krispykreme cafe. Padahal sudah jelas tertulis Dunkin Donut. The moment I realized it wasn't the right 'middle of the road' bus stop; I walked back to Gangam Station & followed exactly the direction in the blog. 
Finally sampai bus stop yang betul. This is the view from the bus stop. 
Alhamdulillah, berkat sesat juga I now know the right way to get to Everland. Without jadi sardin dalam bas that is. My first & second time to Everland, I had to stood up in the bus all the way from Seoul. Annnnnnnnnnd the same thing happened for the third time. Ingatkan kalau tunggu bas di Gangnam Station, dapatlah aku duduk during the one-hour journey. Verangan jaklah! 

I figured out pasal the right route ni masa balik dari Everland. We took the same bus #5002 from the theme park. When we arrived at the last stop; there were sooooooooooooo many people queuing. Waiting for the bus. And that's when I heard the Ahjussi driver said; 

"Just come in, all these people will hop off the bus at the next station. They're all from Everland". 

Magic kan sebab Ahjussi tu sah2 ndak cakap English. Tapi aku faham! I picked up words he said...and amazingly I understood them! Ok set aside rasa bangga please! Now I know in order to NOT HAVING TO STAND UP in the bus all the way to the resort, I have to take the bus #5002 from Sinnonhyeon bus stop. It is right in front of Krispykreme cafe & there's no need to cross the road! 

Sob! Kan senang kau ikut jak direction dari KTO tu Bie oii! Sudah sampai depan Krispy Kreme, tapi mahu juga kau lintas jalan & cari bus stop tengah jalan tu kan. Beconfused by two directions from different sources. 
This I took masa sesat cari middle of the road bus stop. And this is actually the very route to Sinnonhyeon bus stop from Gangnam Station Exit 10. 
This is the building  in front of Sinnonhyeon bus stop. Wait for the bus #5002 here. Do not cross the road. 
Image credit to naver.map. This is the bus stop. Wait here! Gitu kan ulang2 remind diri sendiri. Regardless how crowded the bus is, worry not. Most of them will alight at the next station. Ulang balik apa Ahjussi cakap.
The route I got from KTO website. Inilah direction yang seliratkan otak aku with the one I got from Sis Zarina's blog. 
The one-hour journey from Gangnam to Everland went smooth. Traffic was a bit congested on the opposite road. From the bus stop kena walk a bit to the shuttle bus area. 
This picture taken on the way to the resort. Berbungkus kau! Sejuk gila...tapi oklah, ndak cair foundation aku. *puke*
I brought the discount coupon I printed before coming to South Korea. Hence dapat beli entrance ticket way cheaper. As for the cousin, dia memang entitle for Teenager rate. Total damage cost for our tickets 65,000₩.
New store in the park. It's YG Hologram Store. Cuci mata tengok Top-ssi dalam ni. Cawir hati!
Lights on the moment we stepped into this area. Wah terus rasa magik gila! Just on time.
My magical tree. Ever since my first visit, this tree has always been the center of my attention. Mesti ndak sabar mau tinguk macamana diorang deco this tree. My fav stuff; as the besties called it. 
Last trip guna superwalkertapaki turun bawah. This time pilih sky cruise pula sebab sejuk melampau ndak mampu melangkah lebih2. Located inside this building. Mula tu aku ingat kena bayar rupanya it's free. Aigoo perangai kau Bie suka buat rules sendiri kan.
On the way down. Ada budak excited cum gayat. Cantiknya taman!
Last June, this garden penuh dengan bunga. This time, lip lap lip lap with colorful lighting. Ada few areas covered with snow. Tapi maybe sini jarang snow sebab pathways ndak da snow pun. 
Performance was in Korean so kami melayan seminit dua jak. Lagipun penat melompat2 mau tengok stage, ramai sangat orang di depan. 
Holland Village viewed from the garden.
Roman Area. Haritu ada air mengalir2....kali ni air semua beku sudah. 

Di depan sana ada castle. When we arrived the area, macam ada lighting performance going to start. We were beyond excited, atur langkah laju ke depan. Ndak mau miss the performance. I was trying to take a video of the colorful lights when I suddenly heard a sound. So I stopped & looked down. Seriously masa tu jantung immediately paused beating. Kepala terus blank. Sebab terlampau sejuk, tangan kebas hence I didn't realize the camera slipped from my wrist.
Poor my baby. Terhentak twice(!!!) atas gravel ground. Lens adalah senget, cannot close, cannot focus whats more taking picture. Cuma boleh guna untuk edit gambar, view instagram & anything that has nothing to do with taking picture/video. Baru second day! 
Lepas jak insiden tu, mood terus masuk laut paling dalam. Sudahlah memang buta2 bawa that camera jak. All our things sudah simpan dalam loker near the entrance gate. And that included our handphones. Mood sudah ke laut. Plan untuk ronda the theme park automatik ke laut juga. Mau main the newly upgraded snow buster pun ke laut. Padahal punyalah berkobar main main sledding bagai before sampai Everland. Semua semua semuaaaaaaaa ke laut. In the end, guna gondola lift naik atas. And 'check-out' from the park. Hati sangat berdarah2. 

As the camera thingy wasn't enough, masa naik shuttle bus tu kaki aku buat hal. Fine, blame the legs yang suddenly numb. Aku ndak rasa di mana aku pijak...the next thing I knew, I was already on the floor. Jatuh atas bas kau! Imagine nangka terjelupuk jatuh atas tanah. Bukan sekali pula tu, dua kali! Si Kazen sudah bantai ketawa ndak hengat punya, aku ni ndak tau mana mau sorok muka. Macam mau masuk dalam beg ada. Tapi sungguh terharu when the cousin told me, none of the people in the bus laughed. Instead, most of the girls tried to helped me to get up. And yeah, muka diorang risau gila. Yang lelaki pula sibuk tanya "Gwaenchanheuseyo?" few times! Aigoo lagilah aku rasa macam mau terbang keluar bas oii! Betul lah hari yang bingai for si Err. 

Sampai hostel, mood still belum ok. After talking to the bestie, barulah timbul rasa 'redha'. Sesi bercakap sama diri sendiri bermula...

"Eh, kesah sangat kamera rosak? Janganlah spoil mood holiday just because of small thing macam tu. Boleh repair kan sampai KK nanti. Guna jaklah handphone. Settle masalah problemo". 

And so roh waras pun masuk dalam diri balik. Baru rasa perut kosong; lapar! Marilah kita jamu perut. Lagi haru kalau sakit time bercuti compare sama kamera yang rosak. 
Our first dinner in Seoul.  Dalam pasrah mampu masak lagi kan. Ngeks. Fried spaghetti cecah tuna sardin. Pastu segelas nescafe panas di malam hari di kala sejuk...memang terbaik. Hilang rasa sedih. 
eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , ,

13 hollered!:

DJ said...

aduhai sadis betul cerita ko ni...mmg kena redho la, kalo tak habes the whole percutian spoil kan...rugi la sbb br hari ke2 tu...nasib ada bestie yng merasionalkan semula keadaan... =D

BIBIE KARIM said...

Kan? Ini barulah dikatakan sudah jatuh ditimpa tangga. Kes aku lak, sudah kamera jatuh tangga lak xleh dinaiki. Hahaha memang kalau ingat sampai sekarang bantai gelak.

Rugila tiket masuk Everland sebab xmain apa pun. Dek kerana sedih & frust meluap2. Alhamdulillah, the next day dah neutral balik. Siap kazen perli 'Mana kamera kita nak bergambar ye, guna hp xbest'. Hahaha.

Radin fadli said...

Wah! How unfortunate, sorry to hear about your camera. Kesian dia. Everland best dh? Tak pernah sampai lg

KAK KIAH said...

wow cantiknya everland masa ni..

BIBIE KARIM said...

@RF: Camera dah hantar repair. Haraplah cost repair tak mengalahkan cost beli. Else, nangis lagi. Everland best eventhough saya ni bukan jiwa theme park sangat. Tapi memang best. Banyak boleh cuci mata apart from main games tu semua. Nextime gi Korea, insert Everland dalam itinerary tau.

@KK: Cantik sangat. Kena saksikan depan mata sebab gambar saya semua x justify kecantikan Everland malam tu.

Jari Manis said...

Dulu JM pegi everland pun naik bas 5002 nih..eee..sejuk betul...balut2 muka tu ha heee

WAAAHH..lagi meriah time nk sambut christmas ni kan...cam kita pun pun sambut sama :-)

BIBIE KARIM said...

@JM: Dua kali pegi before ni naik dari Jamsil. Kali ni nak try lak bus #5002. Yang ni dah lepas Krismas, tapi celebration still meriah. Diorang memang semua benda bersungguh.

nana tron said...

indahnya magical tree tu.
Everland ni every nite ke buka?

kaki numb ok lagi..jgn cramp..meraung kang dlm bus...terkejust semua oppa.. *eh yeke word tu aku tibai je


BIBIE KARIM said...

@Nana: Magical tree tu memang menjadi kechentaan aku. Everland opens everyday from 10am-10pm. Tiap musim ada different event.

Alhamdulillah sejuk macamana pun, kaki aku x cramped sepanjang kat sana. Betul ah, memang terkejut Oppa kat situ buatnye akh tetiba meraung.

Suraya I. said...

sis! i nvr know pon psl the skycruise tu? dkt everland seriously? :O

and everland super cantik at night!

BIBIE KARIM said...

@Suraya: Aah memang ada kat Everland. Building after kedai souvenir ala bangunan kat Russia tu. Aritu akak ingatkan kena bayar, rupanya free. Nanti Skycruise tu turunkan kita kat area yang ada windmill tu.

Super cantik! Tapi sebab kes kamera tu, teruslah mood ke laut. Dah xde hati nak meronda padahal before datang tu plan nak main itu ini bagai. Sob.

luna paris said...

adoi... takpelah bie... time jatuh tu mmg sakit..tapi bile dah balik, mesti gelak kan sbb dah jadi kenangan =) hihi

Bibie Karim said...

Luna: Sampai sekarang cousin aku duk ungkit kisah tu. Memang tiap kali tu juga akan gelak xhengat. Malu giler!

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑