4 July 2012

Solo Adventure: Part 8 - Majlis Ilmu at Saltley & University of Birmingham

Biar di mana bumi dipijak, ilmu Allah wajib diamalkan & dikongsi sesama saudara Islam. Itulah yang dipraktikkan oleh komuniti Muslim Malaysia yang tinggal di bumi Birmingham. Tidak kira mereka itu pelajar ataupun yang telah lama menetap & tinggal di situ, majlis ilmu diadakan 2 minggu sekali bagi kaum Hawa manakala setiap minggu bagi kaum Adam. Lokasi perjumpaan berbeza setiap kali; mengikut giliran. Ia bukan sekadar majlis berkongsi ilmu tetapi juga untuk mengeratkan ikatan ukhwah di antara satu sama lain. Di samping juadah yang disediakan oleh tuan rumah, mereka yang datang turun membawa oleh2 untuk dikongsi bersama. 

Jap...kenapa aku tiba2 poyo bagi intro skema gitu. Ayat kalau memang macam report ndak pa juga, ni memang ke laut. Anyway, joined Ernie pigi majlis ilmu hari tu memang banyak dapat ilmu baru. Malu besar di situ masa sesi kuiz, rata2 soalan yang dikasi...aku blur ndak tau jawapan. Sed! Luckily soalan yang bukan pinpoint aku untuk jawab. Kentara banyak lagi yang perlu aku belajar. Sila rajin membaca & praktik ya Bie. Jangan kau sibuk plan mau bercuti jak memanjang. 

Ni selepas sesi tazkirah, sesi soal jawab cum memalukan diri sendiri sebab langsung ndak tau jawapan. Sesi menjamah juadah adalah yang paling auwm! Ernie made yorkshire pudding to bring to the majlis. Oleh kerana aku sudah telan 2 biji at home jadi aku tahan nafsu makan puding tu lagi. The hostess made soto yang super duper slurp. 2x kami tambah; serius muka ndak malu kan. 
Ni lah muka2 ndak pandai kenyang kekenyangan. Confused kejap...attend ni sebab mau timba ilmu or sebab mau makan sedap. Erk, logik kan kalau aku pilih both. Ngek.

Before headed home, we stopped by at the place where Azwan studies. University of Birmingham. Students Malaysia yang study sini mostly tinggal nearby jak. Selly Oak nama area tu. But Ernie lives a bit far from the uni...ndak lah jauh sangat tapi kena naik bas or drive lah if kena attend lecture.
Masa kami tengah gelenyah lompat sana lompat sini, lari sana lari sini bergambar depan building ni...ada van putih parked in front of the main entrance. Kalau ndak silap, a wedding was held there that day. So I assumed building ni mesti ada multipurpose hall dalam tu.
Azwan's school. Ernie pernah post in her blog, pictures of her posing in front of this building not long time ago. Masa tu diorang pun baru arrived bumi England. Excited tengok tempat sang suami study, kan beb. Kena bagi semangat gitu.
Memang sah kan muka tiada malu sudah. Posing ndak hengat dalam kawasan uni orang. 
Jari jemari ku memang bengkok & ndak cantik meruncing...jadi bentuk square yang aku mau buat sangat ndak kelihatan. Hampas.
Gambar kami berdua perlu ada ya! Membuktikan aku ndak bercamwhore sendirian. Kawan hantu kamera pun join sekali. Sebenarnya, dia lagi suka beraksi depan kamera if to be compare with me. Serius wei! Because when she's around I rather enjoyed to be the lady behind the lense to photograph her. 
UoB version of Big Ben. I was told that every clock tower in the country has their own name. But I forgot to ask what's this tower called. Sila rajinkan diri untuk google.

Actually patut pagi tu kami pigi car boots sale tapi kerana dek hujan...and information pasal the venue dapat lambat, maka kami ketinggalan. When we arrived, semua tokeh sudah bergerak pulang. Hampa tersangat hampa tapi apa kan daya sudah bukan rezeki. Memang antara plan paling tegar is to go to the sale. Before sampai UK lagi sudah pasang angan2 berjaring2...Allah ndak makbulkan plan on Sat sebab ada acara lagi penting petang tu. Alhamdulillah, time untuk bergila di car boots sale jatuh on Sun. Itu nanti aku update ya.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , ,

6 hollered!:

Ernie Khairina said...

Haha memang sedap tu soto oh..saya masih ingat kesedapannya!

BibiErr Karim said...

Paling sedap kan. Suru lagi tu K'Salwa masak. Itu ba kan nama dia. Hihi.

ochs widdle said...

wah! bestnyeee :)
lagi-lagi part makan tu ;P

BibiErr Karim said...

Cha! Part makan mmg best!

Malicious Mind said...

enjoy betul ko di sana kan? rasa macam mau pindah sana kan?

BibiErr Karim said...

Enjoy abis smpi kaki aku huduh berblister sna sni aku xsedar ah. LOL mau stay sna Korea jg walau aku suka d Europe. Sandii nya aku.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑