26 February 2015

Winter Trip with Family - Bukchon Hanok Village, Gyeongbokgung & Murree Restaurant

Assalamualaikum. 안녕.

Previous post (here).

Few things happened this past few days.

Nenek Jawa; Ezza's grandmother from her father's side passed away last Sunday. Al Fatihah to her. And, new semester started last Monday. Jadinya telah secara tiba2 menjadi busy. Pagi di cafe, petang attend tahlil. Kepenatan melampau, shall I say?

Hence, tertangguh entry balik kampong. Walaupun sebenarnya excited mau share. Tapi tulah, time constraint. Tettt!!!

21 Jan 2015
Bukchon Hanok Village

Ok lets continue to our 4th day in South Korea. Today, I decided to bring the family jalan2 around Seoul only. Sudah dua hari bangun awal; travel few hours away from Seoul. So harini, boleh bangun lambat sikit. Breakfast pun ala santai. Nothing to rush.

Naik subway from Euljiro sa-4 ga & turun di Anguk Station. Antara subway station yang ada staircases super pembunuh. Amazingly, family members aku yang lain sangat enjoy turun naik tangga. Especially the three sisters. Tidak ku sangka, langsung tiada rungutan from them! Aku pula yang banyak pancit masa naik tangga. Sobs.
# First stop was Bukchon Hanok Village.
 As Bukchon is a residential area, so kenalah hormat their privacy. Tu yang sampai 3 exclamation marks.
Saja bawa diorang masuk area ni sebab hanok (Korean traditional house) ni selalu jak muncul dalam Kdrama. Kali ni pergi for real...and ambil feel.

Honestly speaking, aku belum pernah lagi jejak 8 photo spots yang famous di Bukchon ni. Maybe ada few aku accidentally jejak tapi memang ndak pernah ambil tau pasal spots tu. Next visit, akan ku gigih completekan all 8 spots. Insha Allah.
# Group photo & aku jugalah segumpal di depan sekali.
Alhamdulillah, diorang suka jalan2 area ni. Apa lagi pagi tu ndak berapa sejuk. Again, walking on the hilly terrain means nothing to them. Daebak betul! Proud gila aku sama diorang ni. 
# Random pic.
Sebab selalu datang Bukchon, aku suka jalan tanpa arah...this time pun aku buat macam tu juga. Dengan kembang kuncupnya hidung aku bagitau diorang...we need no map today. Although almost all the alleys look the same, alhamdulillah I managed to 'guide' them without getting lost.

U can browse here for pictures of Bukchon I took a couple of years ago. 
# Thanks for not complaining! Ikut pi mana jak aku bawa.
# Tabahlah layan the only bujang senang. Nasib owner motor tu tiada. Else, merasa lah kena ceramah free di pagi buta. Sukasuki buat motor orang macam harta sendiri.
# Untuk kesekian kalinya, I am easily amuse with little thing such as this.
# Because Bunda loves that small stool. Like Mother, like daughter. Ntah papa jaklah yang attract our attention.
# Aunty ambil feel cherry blossom; di musim winter. Walaupun pelestik, yang penting pose. 
# Paksa Ezza pose depan this shop. I like its white brick wall. 
Sedang asyik layan view kedai comel & kreatif, suddenly Ezza decided to enter Etude House to purchase something. And the rest pun haruslah join juga. Dari cuma mau beli 1 barang, ended up keluar dengan berbakul2 pink paperbags. Spent nearly 2 hours dalam ni. Kejadian paling haru betul kan! Awal pagi perabis Won. 

Aku pun ndak terkecuali sebenarnya. I spent almost 60,000 Won! Sebab aku belum sure when my next balik kampong trip will be...so aku pun pulunlah top up itu ini. And alang2 juga aku beli terus kiriman Ms G. Aku memang sangat sangat jarang terima pesanan orang; only certain people akan dientertain. Banyak faktor kenapa aku malas terima. So selalu aku akan terus terang cakap; tiada pesanan diterima. Simple. And direct to the point. 
# Sesi distribute belian masing2. Depan kedai pun jadi kan. As if ndak boleh buat di tempat lain.
# Bundle shop at Samcheongdong 
Dari Bukchon, kami jalan kaki pi Samcheongdong. Pastu ronda area sana sambil cuci mata. Main tujuan pi Samcheongdong adalah untuk tunjuk Bunda semua cafe yang comel & unik di area ni. Selama ni kerja aku gebang pasal coffee shop di Seoul jak so kali ni aku tunjuklah versi real punya. Boleh curi idea for future project as well.

Last autumn, I went to one of the hanok cafe in Samcheongdong (here). Tapi trip kali ni tiada singgah to any of the cafes there. Ish, rasa menyesal lah pula.

From there, we walked to Gyeongbok Palace. Ni pun kena jejak kaki juga sebab Bunda suka tengok Korean historical drama. Rugilah sudah sampai Seoul tapi ndak masuk one of the palaces. At least masuklah satu, buat pencukup syarat. And yes, boleh ambil feel life raja2
# Kalau dari Samcheongdong, masuk ikut gate ni jak untuk pi Gyeongbokgung. 
# Ancient Lunar Calendar
Kami ndak masuk National Folk Museum sebab yang lain cuma mau explore the palace's vicinity. So kami ambil gambar depan statue binatang yang represent zodiak di luar muzium jak. 
# Aunty pose mahal with Hyangwonjeong Pavilion in the background.
The pavilion is situated on an artificial island in a lake & connected to the palace ground by bridge.
# Hmmm...back to their 20s I guess.
# The Pavilion from different side.
Sebenarnya aku suka tengok frozen lake yang encircled something. Just like this one. 
# Pose depa tangan adalah pose-mesti-ada.
# Mesti lagi best kalau dapat tour this palace during the snowfall. 
# Look how massive this building is.
Baru main building. Belum masuk lagi segala istana kecil, halls, gates & gardens dalam istana ni. Super luas!
# Standing before the Geunjongjeon (Imperial Throne Hall).
This is where the King is formally briefed by His officials. Foreign ambassadors pun diraihkan sini juga. Kiranya tempat ni memang central venue for various events during that era.
# Tablets
Yang ni memang banyak kali muncul dalam Kdrama. So Bunda & Angah super excited terus bawa bergambar di sini. 
Kami sempat tengok changing of guards (evening session). Pastu diorang semua pakat lari pi Gwanghwamun Gate. The main gate of Gyeongbokgung. Mau bergambar sama guards katanye! 
# Guard yang berdiri dengan tekun regardless the weather.
Kali ni ndak boleh bergambar dekat sangat sama guard. Siap ada bodyguard yang tegur kalau ada anyone stands too close to the palace guard. Last time boleh pula bergambar sebelah diorang. I peliks.
# Angah & King Sejong.
# Selfoots. 
# Gwanghwamun Square
Bila tengok ni, automatik...rindu Seoul!! 
Jalan lebih kurang di sini, then cousins aku mengadu lapar. And laju jak disahut oleh the three sisters. Masa ni haruslah ndak kan dapat sambutan kalau aku cakap mau pi Cheonggyecheon Stream lagi. Padahal aku sudah lama 'mengidam' mau view stream tu di waktu siang. Tiap kali balik kampong, ndak pernah lagi aku berjalan area stream tu di siang hari. Ndak pa, next trip insha Allah. 

We hopped the subway train from Gwanghwamun Station & alighted at Itaewon. Initially aku planned bawa diorang lunch di Han Gwa Chae, Insadong lepas meronda palace & kawasan sekitar. But considering diorang memang sudah kelaparan, teruslah aku suggest makan di Itaewon jak. Sebab dalam itinerary, harini akan lawat Masjid Seoul.

Sebelum pi makan, kami singgah bank untuk tukar duit. Won Angah makin susut. Ada try withdraw duit dari ATM tapi asyiklah ndak boleh. Bila sudah sampai bilik malam tu, barulah aku perasan kebingaian aku yang tiada tolok bandingnya ni. Instead of choosing saving account, aku secara super pintar pi pilih current account. Walau seribu ATM kami cuba pun memang confirm ndak kan dapat withdraw duit! Kesian Angah terpaksa tukar duit di bank. Exchange rate haruslah mencekik darah! Murah gila diorang ambil currency kita. Sobs!
# Murree Restaurant
Memang semua laju jak masuk. Aku jak terkedek still di luar ambil gambar segala. 
# Telek menu.
Ezza just ordered anything yang aku cakap sedap. Senang kan lidah universal ni.
Before pi sini, aku selalu baca di blog orang Murree ni famous dengan 'makanan lambat sampai' & 'servis lambat'. It was my first time dining at this restaurant. Mau bagi family rasa local cuisine yang halal so aku yakinkan diri bawa diorang makan di sini; dengan harapan janganlah lambat seperti yang diwar2kan.

Alhamdulillah, we waited not more than 15 minutes for the food to arrived after we placed our order. Except for Bunda's sebab Anakonda dia yang bertuah lupa untuk order. Memang terbaik melantun2kan perangai gitu. Punyalah sedap jamu perut sendiri...suddenly

"Why my food hasn't arrived?"

"Ya kan. Order apa tadi?"

"Dalsot bimbimbap."

"Alamak! Macam tidak terorder oh tadi. Lupa!"

Dan cengkerik pun berbunyi. Nasiblah lepas tu cuma dengar arahan suruh order lagi sekali. Semboyan ndak larat berbunyi sebab lapar. Wachaaa!
# My luncheon. Fav aku gaul nasi sama kim (seaweed) tu.
Kimchii jigae ni ndak pekat macam yang aku makan di Chilgabsan last year. Tapi the one at Murree ni pun sedap juga. 
Sudah kenyang semua...jadi marilah tunaikan kewajipan sebagai hamba Nya. Aku yang mula tu ingat mau order dessert terus cancel niat. Takut ndak larat mendaki bukit pi masjid. Ada nanti yang kena suruh mengensot macam siput.
# Syukur! Diorang sempat solat di sini.
# Jea's favourite restaurant. Lupa ambil gambar Abang Sado ko wei!
Sebabkan Angah baru tukar duit, so dia belanja ayam golek untuk dinner di rumah. Gembira diorang jumpa ayam golek di bumi Seoul ya tuan puan! Tapi rasa nan hado. 
Singgah beli Turkish delight di Salam Bakery. Sudah jalan naik turun bukit, haruslah perut start berdangdut balik. Aku beli baklava. Girl & Adek beli aiskrim Turki; RM 12 sebiji! Pasrah jaklah, mau merasa sangat kan. Biar sejuk gigil, gigih mau makan aiskrim juga. 

Then kami pi Foreign Food Mart untuk stock up groceries. Nasi himpit kami bawa dari Malaysia sudah habis so haruslah beli beras. Telur pun siap beli 1 carton sebab bak kata Adek "telur kalau campur apa jak pun, tetap sedap". Memang aku sokong! Boleh buat spagetti goreng! Ntah apa lagi yang kami beli tapi masa di kaunter aku ingat Angah bayar dalam 90,000 Won. Sila nangis! And paksa diri untuk jangan convert pi RM. Nasiblah tong2 bayar. 

Dari Itaewon, kami terus balik rumah. Dinner sungguh meriah sampai langsung tiada 'nafsu' untuk ambil gambar. And aku ndak keluar lagi malam tu. Leka layan Kdrama lepas dinner. 

Aku tidur awal! Macamlah penat gila kan?? Padahal bukan jauh pun aku menapak siang tu. Alasan aku sebab esok paginya kena bangun awal. Akan pi luar Seoul lagi! 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , , , , ,

17 hollered!:

Muhammad Khairuddin Lim said...

Wah....anak bush semua dah besar belaka

Jea Mohamad said...

Dem...

No 1 chicken in korea tasteless ke? hahahhaa

dzuchan said...

ramai member2 suggest makan kat muree ni sebab katanya memang halal toyyiban + true korean cuisine. makanya, insyaAllah aku akan cuba carik nanti..

baca entry2 korea ni buat aku confuse utk plan itin nanti sebab masa mencemburui tapi semua tempat nampak best hahaha. argh, dilema wanita

Jari Manis said...

Bie...rindu sama kamu...ehh...tiba2!!!

1. Al-Fatihah buat Arwah Nenek Jawa...amin

2. Same to me...belum jejak 8 photos spot tu adakah akan ada misi meripit huuhhu

3. Senang nk uruskan kan Bie, biar pun ahli jemaah ramai tapi happening!!!

Miss Nazla said...

Muka ko dalam group photo kat Bukchon Village tu nampak flawless sangat tauuu. Nampak sangat angin2 menampar nampar manja muka kannnn. hehehe

Jauh ka dari Anguk station tu nak ke Bukchon & Samcheongdong? Tercabut kaki tak? Untuk muatan 3 tan macam aku?

Bibie Karim said...

Abang MKL: Anak bush? Xfaham.

Jea: Hahaha masa dia promo tu pun memang duk cakap #1 chicken. Katanye! Rasa memang nan hado. Dah lah keras gila daging.

Dzu: Banyak restoran halal lain kat Itaewon beb. Tapi Murree ni memang famous among Msian. Owner dia kahwin Korean, minah tu ah jaga kedai sekarang. Haha kan macam semua tempat nak gi, tapi kekangan masa gitu. Xpe, atur elok2. Insha Allah, sempat.

Bibie Karim said...

JM: 1. Hihi rindu eh. Turun KK!

2. Wah nak merepeat katanye. Nanti ajaklah partner gi sana lagi next trip. Nak gi Korea lagi kan.

3. Senang nak urus, sebab cakap awal2 kat diorang kalau macam2 nanti kena tinggal hahaha.

mrs.smile said...

suka aku tengok bunda sama aunty ko takde cover2 malu posing bagai..best!

Bibie Karim said...

Nazla: Walhal kalau realiti, muka penuh birat macam askar komander baru balik berjuang di medan perang kan. Angin memang suka tampar aku dengan gaya manja. Tu aku suka winter. Tetiba.

Bagi aku xde jauh mana. Sebab jalan santai. Cuma tu ah, kena menapak naik turun bukit. Ko tau jelah mukabumi Seoul camana.

Bibie Karim said...

MS: Muka xmalu memang macam tu hahahaha.

nana tron said...

Bukchon is so inspiring lah Bie ! Aku suka tgk cafe cecomel ni gak. Kau gi sana spy leman dekorasi dorang ehhhh ... elelelelele~


Aku macam tersukaaa sgt kedai ada baju Vintage tu... tak masuk eh?


Alahai bunda ko nmpk muda macam mak neolopa gitu. Hai auntie !! *membodek pasal ape ntah tatau ni...hehe


Bibie Karim said...

Nana: Aku rasa ko pun akan suka jalan2 kat area ni, just strolling around tengok rumah & berchenta ngan nature. Aku actually doa supaya snow turun masa ni, sebab view akan jadi super duper awesome. Aku gi sana memang untuk men-spy.

Xmasuk sebab mostly kedai still tutup masa ni. Terawal sampai katanye.

Hahaha muda katanye. Kembang semangkuk kalau dia baca ni. Bodek je untuk kegunaan masa depan. Kot dia belanja makan seafood saat ko turun KK nanti kan.

Ishraki Shah said...

Satu misi yang tak berjaya ialah di bukchon hanok village...huhu. Your aunties and mum posing mcm retis lah bie..

Muree restaurant is one of the best halal cuisine we had in seoul. Delicious and portion dia pun banyaK. Ingat lagi kitaorg siap tambah sambal ikan bilis dia. Cuma agak pricey jugak harge dia tapi janji sedap.

Bibie Karim said...

IS: Misi cari pic spots tu ke? Or xsempat jejak. Hahaha diorang part posing memang gitu. Hence, menurun kat kitorang.

Sibaik kena selera diorang sebab 2 of my cousins & aunties tu very picky. Aku memang tambah 2x banchan tu semua, free katanye. Aah pricey tapi semua puas hati, xde bunyi semboayan rosak lepas makan tu. Hahaha.

anakomak said...

Sama laa... aritu pegi pun x tau mana satu 8 spot buchok hanok village tu... just main snap2 je.. janji nmpk laa hanok nya tu hehe

DJ said...

Amboi posing duck face 3sisters tu sgt xmenahannnn...hahahaha!

Bibie Karim said...

AnakOmak: Nextime nak gi 8 spots tu. Ceh ada plan nak repeat lagi tu.

DJ: Kan?! Dah bosan posing depa tangan. Pastu Aunty aku, time nak ketik kamera time tu juga dia duk gerak2 lambai2. Dia ingat agaknya gambar akan keluar ala Harry Potter. Sobs.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑