6 July 2014

Chasing Sakura - Budget & Summary

Assalamualaikum. Konnichiwa.

Alhamdulillah habis entry Japan; Land of the Rising Sun.

Tapi aku mau tempek juga few pictures taken on our last day there. Kami checked out awal sebab ndak mau rushing. Walau awal, tetaplah macam berlarian juga di airport. Queue super long at the check-in counter. Luckily aku sempat beli Kit Kat limited edition yang aku idam2kan. Main ambil & bayar sebab kejar masa. Ndak da lah kaedah belek2 fikir2. Mana yang tercapai, terus bawa kaunter & bayar. Tapi Yen tetap berbaki; bawa balik KK. 
Because we bought the return Haruka Express ticket when we first arrived KIX, hence we have to take the train from JR Shinimamiya Station to Shin Osaka. JR Pass has expired the day before. Kalau masih valid, kami boleh naik Limited Express Train from Shinimamiya direct to Kansai Airport. 
Last view. Goodbye cherry blossom. Till we meet again one day. Insha Allah.
Orang lain wrapped bag, aku pun sibuk juga mau wrap sekali. Ndak pernah dibuat.

Pasni boleh sudah start mengarang cerita2 yang outdated. Banyak betul bertangguh, semua pun haruslah cerita throwback.

For my previous trips, memang selalu jak buat budget. Lagipun aku yang arranged trips tu semua so belanja itu ini memang kerja aku. Estimate cost. For my previous trips, aku record daily expenses. Tapi bila tiba masa untuk share di blog, ntah mana jak aku letak benda tu. Itinerary pun boleh hilang dalam laptop. Cuai!

This trip, aku berjaya retrieved most of the data. Walau ada yang aku terlupa record especially part souvenirs / postcards. Ndak pa, tu benda2 kecil boleh main anggar.

Aduhai! Tujuan adalah untuk share budget tapi sudah melalut terlebih had. As usual, minah ceceh.

Date of travel: 4 April 2014 to 12 April 2014
Durations of travel : 9D8N 
Places visited: Osaka, Tokyo, Hiroshima, Kyoto & Kobe
  • Return flight KKIA - LCCT (Air Asia) : RM 132.00 (no meal/baggage/insurance)
  • Return flight KLIA - KIX (MAS) : RM 903.00
  • JR Pass (7 days) : RM 890.00
  • Wifi Modem (9 days) : RM 73.00 per person 
  • Accommodations (8 nights) : RM 910.00
    • for list of places that we crashed throughout the trip, u can check them here.
Total : RM 2,908.00

Day 1
  • Haruka Pass (Icoca Card & Return Haruka Express) : 4,200 Yen
  • Kyoto Bus Pass : 500 Yen
  • Drink/Crackers : 600 Yen
Subtotal : 5,300 Yen

Day 2
  • Disneyland Ticket : 6,400 Yen
  • Trick Art Museum : 900 Yen
  • Drink : 600 Yen
Subtotal : 7,900 Yen

Day 3
  • Icoca Top Up : 1,000 Yen
  • Drink : 800 Yen
  • Misc : 3,620 Yen
  • HRC Tshirt : 3,100 Yen
  • Sky Tree : 2,060 Yen
  • Kebab : 400 Yen
Subtotal : 10,980 Yen

Day 4
  • Misc : 1,200 Yen
  • Kebab : 500 Yen
Subtotal : 1,700 Yen (RM 53.70)

Day 5
  • Sushi at Tsukiji Market : 800 Yen
  • Street Car : 320 Yen
  • Misc : 900 Yen
  • Drinks : 400 Yen
Subtotal : 2,420 Yen 

Day 6 
  • Misc : 800 Yen
  • Sagano Scenic Train : 620 Yen
  • Subway : 130 Yen
Subtotal : 1,550 Yen

Day 7
  • Subway : 130 Yen
  • Food: 850 Yen
  • HRC Tshirt : 3,100 Yen
Subtotal : 4,080 Yen 

Day 8
  • Drink : 600 Yen
  • Misc : 9,000 Yen
  • Ferris wheel : 620 Yen
  • Sushi at Shinsaibashi-suji : 800 Yen
Subtotal : 11,020 Yen

Day 9
  • Luggage wrapped : 600 Yen
  • Misc : 4,900 Yen
Subtotal : 5,500 Yen

Total : 50,450 Yen x 0.0316 = RM 1,594.00

Note I : Exchange rate 100 Yen = RM 0.0316
Note II: Misc - segala jenis makneka souvenirs/postcards/stamps

TOTAL DAMAGE : RM 2,908.00 + RM 1,597.00 = RM 4,502.00

Expenses ni semua depend on individual sebenarnya. Ndak semestinya total damage aku akan sama dengan orang lain. Ikut selera masing2 lah kan. Yang mana shopping-mhopping, semestinya lebih besar damage dari aku. Sambil melirik manja mereka yang sama2 pi Jepang dengan aku baru2 ni. Grrrr! 

Ni as 'guidelines' untuk sesiapa yang bakal pi Jepang. Few girlfriends been bugging about my budget for this trip, pasal tu gigih aku membentang. Demi tau, demi! Ni pun boleh jadi reference diri sendiri juga, manatau akan repeat trip ke Jepang kan. Lagipun sudah ada orang mentioned Hokkaido & Nagasaki sama aku recently. Ngeh. Plus, aku sudah jatuh chenta sama Jepang. From the people to its accommodating facilities. Not to forget, segala benda canggih-manggih this country has!

Hope this will help u in estimating/allocating ur budget. I repeat; ini hanyalah anggaran kasar expenses aku haritu. Lain orang lain cara diorang belanja. Sekian.

And ouh!! Harus juga diingat, si Err tinggalnya nun di Kota Kinabalu. Therefore, extra RM terpaksa dikorbankan demi  misi jalan2 tengok negara orang ni. Transit oh transit! Kenapa lah perlu ada hobi yang membakar poket ni. Pffft.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

37 hollered!:

Jari Manis said...

Detail betul bie bentang budget by day, Jm salute tau. Jeles sama kamu entri Jepang dah habis Jm je masih terkial2 nk habiskan ntah ada ke tidak org nk baca huhu tp x per tulis as reference diri sendiri. Ishhhhh Jm mengidam nk travel sama bie lah mesti best tp Jm ni pendiam kang bie naik bohsan heeeee

Bibie Karim said...

Ni sebab kertas tulis budget haritu xhilang lagi. Gigih simpan sebab ada orang dah awal2 request. Gitu. Entry ni dah masuk draft dekat 2 minggu. Bb taip sikit2 sebab kemalasan melampau tulah. Ala JM continue je, insha Allah ada je yang baca. Paling penting sebenarnya boleh jadi rujukan untuk diri sendiri nanti.

Hihi pendiam ke. Ala xpe, kita buat isyarat mata je kalau travel bersama. Bb ni macam popcorn sikit tapi ada masa memang senyap gak ler.

Samsiah mohd yusof said...

Budget ku lebih kurang juak...cuma lebih di air cOke jak..blueekkk..!!

isabelle said...

Ailefyu for writing this entry.
Tapi next time (next yr ke...) kalo kita gi sama2, lagi ailefyu ketat2. Hehehe

Malicious Mind said...

Bole tahan ko err. Rajin kau kasi lay out semua detailed itinerary termasuk bajet2 sekali. ngam juga, dapat juga ilmu.

owen said...

Habis sudah entry Jepang. Best baca. Boleh mengenang kembali trip I ke Tokyo last year also early April untuk 10 hari but just cover Tokyo, Hakone, Nikko, Kawasaki and Yokohama. Jepun memang bestla....Insha Allah kalau ada rezeki yg explore Kansai area lak.

DJ said...

banyak gak ko abes eh...tapi aku nengok byk abes ke MISC jer...hehehe sopping ye ko kat jepang!hahaha

BIBIE KARIM said...

Eh bukan akak shopping baju bajan ke. Macam mana boleh sama bajet.

BIBIE KARIM said...

Kenapa eh nak ailefyu ketat2 kalau gi sesama. Hihi.

BIBIE KARIM said...

Ini sebab kertas aku catit tu masih ada dalam simpanan. Hahaha selalu berhilangan sudah tu. Alhamdulillah juga ada buat bajet awal2 x aku tersasar jauh spent di sna. Tettt.

BIBIE KARIM said...

Wah banyak tu tempat u dapat covered in 10days. I xsampai Hakone Nikko tu semua. Best kan baca cerita orang lain, sambil2 imbas kenangan sendiri. Insha Allah, kalau ada rezeki lebih boleh explore lagi area lain.

BIBIE KARIM said...

Yang buat banyak tu aku rasa tix Mas tu ha. Ngan tix return KK KL. Misc tu kudap2, boots/baju & segala mak neka gifts. Paling banyak spent beli kit kat haha.

owen said...

Tula.lah... Nie bulan 11 nak pegi U punya 'kampong halaman'. Seoul,Jeju and busan. So tgh korek ilmu from your blog. Harap2 okla...Hehehe

mrs.smile said...

nak kena penuhkan tabung japang dulu baru bole pegi sini...
haish tercapaikah hasrat mrs nie..huhu
syabas bie...dah setel trip japan...next?? thailand kah??

niL said...

Bagusss..manyak bagusss..

Aku bagitau awal2..nak kopipess..
Harap halalkan lah ye.

Err..salam ramadhan Bibie!

fayreen mizan said...

Me...me..me sampai day 3 je gigih rekodkan expenses sedetail2nya... lepas-lepas tu tak de maknanya! Mula-mula tu rajin sangat sebab takut terover spent... mau kitorang laki bini menyanyi2 buat show tepi jalan mengharapkan simpati passerby demi sesuap nasi! hikhik.. :D

BIBIE KARIM said...

Insha Allah MS. Yakin dengan apa yang Dia dah tentukan. MS plan je dlu, insha Allah tercapai. Hihi. Next nak kena settlekan cerita drama Brunei tu dulu.

BIBIE KARIM said...

Salam Ramadhan juga niL.

Aku tunggu bajet Harbin mu. Kopipes je, memang tujuan untuk sharing pung.

BIBIE KARIM said...

Hahaha sebelum pegi tu memang da ada budget, so masa kat sana tinggal nak add minus jelah kat kertas. Eh kalau tetiba terbuat show tepi jalan pun best tau Kak Fayreen, pengalaman berharga gitu.

BIBIE KARIM said...

Wah gi time sejuk2 eh. Best nye. Jeles!!! Jeju I xsampai lagi huhu plan ada tapi nak buatnya xtau bila. Hopefully what I've shared bolelah bantu u sikit. Ngeks.

Scdha Sein said...

Part kire mengira lah yang paling malas sekali... Kucing lalu pon terkira... Pastu lupa... He He He...

Muhammad Khairuddin Lim said...

budget membakar poket ini le best.....pengalaman di hari tua...itu satu kenikmatan Allah kepada kita....

Mie said...

Wah kalau saya ke sana nampaknya tak dapeklah nak bawa bodyguard... koyak rabak habis kang jadinya...

Saffuan Jaffar said...

Kyoto Bus Pass dah 600 yen ke? Refer kat web 500yen...

Miss Nazla said...

Less than 5k untuk trip 9d8n ke Japan. Gila lah Bie. Salute sungguh. kalau naz ni mau ntah berhabis berapa. Harus cuba la ikut budget macam ni. Baru rasa tak mengigil sangat.

Bibie Karim said...

Hahaha tu kronik kalau kucing lalu pun terkira skali.

Bibie Karim said...

Alhamdulillah diberi peluang untuk merasa nikmat tu semua. Memang membakar poket pun Abang MKL. Tapi sebab beli by phase tu yang xterasa sangat.

Bibie Karim said...

Kalau naik AA dapat reduce cost lagi tu Mie. Tapi yelah, ni bajet solo molo so bolelah buat lambaian ratu.

Bibie Karim said...

Thanks for pointing it out. Baru perasan tersilap. Hihi still 500 Yen lagi harga day pass tu. Cuma yang dah naik fare per ride. So better lah amik day pass.

Bibie Karim said...

Doable sebenarnya untuk buat less than tu if reducekan flight fare hihi. Naz pun boleh insha Allah. Ni pun terbeli terbelah masa last day tu ha. Hihi.

Azra said...

Bie, ko tak shopping ker?? *mode tak puas hati sebab aku shopping tak hengat kat sane* :P

BIBIE KARIM said...

Hahaha shopping masa kat Kobe last day katanye. Beli boots & jacket. Tu pun orang dah pelik aku terbeli. Ko beli banyak benda comel2, aku xbeli sebab takut xckup yen. Huhu balik Msia banyak lagi balance, nyesal pun ada. Aku banyak spent beli postcard, fm pun xbanyak.

Muhammad Khairuddin Lim said...

ada pulak budget total damage..kreatif sungguh istilah tu...lagu pun best...suka saya...pasal itu blogwalking lagi..

BIBIE KARIM said...

Memang total damage sungguh. Sebab tetiba angin nak shopping sikit2 terjadi saat akhir. Hihi.

hk said...

Saya nak tanya:

Total rental wifi modem only rm73?
Saya baca kat web Telecomsquare ¥ 1296 per day. Kat mana yg murah tu? Tq

Bibie Karim said...

HK: Ni kiraan budget per person. RM 73.00 tu lepas bahagi 5 orang. For 9 days.

hk said...

Ooooo... ok... paham... tq

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑