22 January 2014

CutiCuti: South Korea Day 3 - Gapyeong Tour Bus Schedule / Petite France

Assalamualaikum. 안녕!

Berkulat sudah entri ni dalam draft folder. Semakin malas mau update sebab sekarang sedang 'perasan sibuk' atur itinerary upcoming trip. Macam semua tempat aku mau jejak tapi apakan daya cuti seminggu cuma. Jadi kenalah pandai2 atur. 

Aku ndak suka konsep 'asal jejak, jadilah'. Pasal aku suka study places prior the trip so bila sudah dapat menjejak for real, haruslah spend sometime untuk menghayati. Yes?

Anyhow, as said in the previous entry. The new arranged timetable for Gapyeong Bus Tour. Obviously the frequency is higher than the previous timetable (here). I only realized the change on the timetable whilst waiting for the bus to Petite France from Nami Wharf. 

Referring to the timetable saved in my phone I told the cousin

"We will leave Petite at 340pm sharp...else we have to wait for the next bus at 540pm. 2 hour of waiting, lets pengsan together".  

And I turned to the timetable signboard; to show her the 1740 column from Petite to our next destination. That was when I realized there's addition slots in the timetable. 
The latest Gapyeong Tour Bus schedule (as of Dec, 2013). Bus fare is still the same 5,000(Adult) & 3,000 (Teenage). U can hop on & off the bus the whole day using the same ticket. So please keep the ticket. Show the ticket to the driver everytime u boarded the bus.
First time aku study schedule bus ni was for the summer trip June, last year. Masa tu ada 8 kekerapan jak. In few months, sudah jadi 12. Mesti sudah ramai yang guna servis ni hence they added more slots. 
Course B would be the opposite route of Course A. 
Bus arrived on time. Service diorang memang tip top; always on time.
Budak happy finally arrived.
The journey to Petite France took nearly 15 minutes from Nami. Ada pula tour guide dalam bas masa tu & he explained a little bit of the province to us. 
I printed the discount coupon I got from Korean Tourism website so I only paid 6,000 for myself instead of 8,000₩. While my cousin who falls under the Youth category didn't get any discount because I only printed 1 discount coupon so I have to pay the normal admission fee (Youth) for her 6,000. Aigoo I thought 1 coupon is valid for 4 person like the Everland coupon. 
Lee Min Ho's signature is framed & hung on the wall years before he appeared in The Heirs as Kim Tan. Yumm!
Hoii Ahjumma at the back...u look extremely scary! Enough prove why I don't fancy dolls back then. And erm, up till now actually.
Chatime with chingu. But in my wild imagination, diorang ni akan hidup di malam hari. Ok, bye!
Yeah, look eye only (?!?!). Terpaksarela kasi iya jaklah. Bilang chenta akan 'mereka' kan.
Goyang-i! Kweopta! Demuks! Tapi kesian kena simpan dalam sangkar. 
I didn't take much pictures of myself as I've been there before. Tiada apa sangat mau ditinjau di sini unless ada event or shooting drama ka apa kan. Aku pigi ni pun sebab sang kazen wrote Petite France in her places-I-want-to-go list that I asked her to give me. Kita layankan jaklah impian lagipun memang niat aku mau bawa dia ni berjalan.

Sudah round sepuas hati, posing sana posing sini...trying to remember every spots each members of Running Man had been maka kami pun keluar. Tunggu bus di bus stop tempat kami turun masa datang. We took the 1640 bus to Morning Calm Arboretum or a.k.a Garden of the Morning Calm. 

Masa tunggu bas tu aku sudah jadi macam gonggok, mau berlingkar sebab sejuk gila. The weather was bone-chilling cold. And dusk came early as well. Rupanya something awaits me that evening. One of my many wishes Dia tunaikan malam tu. Too many beautiful things happened after the incident in Everland. Alhamdulillah.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , ,

10 hollered!:

nana tron said...

pinggan-pinggan is cantik.
yang 15,000 tu..
mahal ke murah rega macam tu?

DJ said...

ahhh aku kuciwa tak jumpa tmpt sign si minho tu...huhuhu wahhhh nak turun snow le tu jap lg tu....hehehehe

PuTrImaRyam said...

Plan iti pi JP 10 hari tu ka? Plan wise la kn... Jgn jd cam kami ari tu, better stay di kyoto lama sikit, dn jgn lupa pi kobe... Selamat merancang!

syieda said...

Ok fine jeles dah start buat itinerary utk next trip!
Jeles..jeles ...jeles..

BIBIE KARIM said...

@NANA: Memang cantik. Tu bukan 15k tapi 75k equal to RM 230+ sob. Hanya sebijik cuma ye.

@DJ: Aku gigih cari balik sign tu nak tunjuk kat cousin aku. Yo'oh sungguh. Hihihi aah ler snowy2 gitu.

@PutriMaryam: Yaaa plan yang tulah knun. Paning sudah ni ah. Macam x ke Kobe ni kali. Ntah berapa kali sudah adjust itin ni.

@Syieda: Alaaaaa still xleh lawan jeles aku kat orang yang bertapa sebulan kat Eu tu kannnnnn. Cepat siapkan entry, nak cuci mata je mampu sekarang ni.

suraya said...

kucing tu! ala too bad dia xbukak sangkar. ade ceryain time dia lepaskan kucing tu kan....

BIBIE KARIM said...

@Suraya: Ada sekor terlepas tapi duk lari bila orang nak dekat. Pastu yang kat dalam duk meow bising nak juga keluar. Hahaha comel giler.

Jari Manis said...

JM dh masukkan tempat ni dalam next trip...tak kira..nk pegi gak sini..tahu tempat ni lepas tgk running man :-)

luna paris said...

a ah... runningman pernah casting kat sini.. kire misi runningman untuk introduce korea ni dengan tourist berjaya laa kan.. sbb mane tempat dorang cast, mesti kite nk pergi =)

Bibie Karim said...

Luna: Sangat berjaya! Aku lah antara manusia yang tiap kali jejak Korea, akan cuba cover places yang RM pernah datang shooting.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑