11 January 2014

South Korea Day 1 - BIFF Square, Busan

Assalamualaikum. 안녕.

Kentara kan memang banyak gila free time untuk update blog. Orang lain risau ndak da income, aku kesyiokan pula less student datang cafe these days. Exam month it is now. Once in many months jaklah aku boleh berzumba ber-blog sesuka ria! Therefore marilah guna peluang sebaik mungkin. 

Next month akan busy semula, so lets finish updating about the recent trip asap. 

Dental clinic super comel. Macam salon pun ada. Siap boleh menikmati view night market from the window. I waited for that teeth to turned pink, barulah sibuk gedik mau snap gambar. Motif sangat!
Unik gila kedai ni. Macam baru kena attack sama dinosaur. Kami non stop imagine macam mana diorang tutup 'pintu' tu. Or this kedai memang open 24-hour. Actually, my cousin's sharp eyes saw this first. Yang aku menonong jalan ke depan, terkesima sama view Gamcheon Village from afar. 
Marilah limpas jak...cuci2 mata orang bilang.
BIFF - Busan International Film Festival area. Go google if u want to know more about this place.
Penyakit ambil gambar signboard ndak kan hilang. Banyak gila dalam folder, now kena be selective nanti malar jak upload gambar signboard as if aku ndak da gambar lain. 
Makin banyak gerai towards the evening. As predicted, temperature dropped a bit. Masa touch down pagi tu, we were told the temperature was -3'C. And petang tu it dropped to -5'C. Masih ramai bertabah jalan2 cuci mata despite the cold. That includes us lah kan. 
Curiosity killed us. Gila kepoh kan mau tau apa yang sebabkan Q tu panjang macam ular.  
Hence sesi terjah gerai dari arah belakang bermula. Ouh, Ahjumma jual hotteok. A Korean snack specially famous during the winter season. Tepung dibuat ala pancake tapi tebal sikit, goreng...and later filled with sunflower seeds / kuaci. 
No wonder gerai ni ramai orang. Hotteok Ahjumma ni tebal & inti baaaaaaaaaaanyak gila. Where else gerai lain jual only half the size. Inti pun ciput, cukup2 masuk dalam 'bun'. Tapi aku tengok, yang ciput tu pun banyak actually. 
Teringat satu gerai murtabak Jawa di KK; tiap kali Ramadhan memang paling laku murtabak Mas tu. Just like gerai Ahjumma ni. Murah. Pastu besar, inti pun dia ndak kedekut kasi banyak.
Alas perut. Sorang sama waffle inti whipped cream. Yang sorang dengan hotteok. Ouh kami ndak beli dari gerai Ahjumma tu. Belum cukup sabar untuk Q di tengah kesejukan kedinginan senja tu ah.
Us selca-ing. One for the album!
The main attraction along the Gwangbok-ro.
Just because someone is crazy in love (wtheck??!?!?) with GDragon lately! I was forced to take every picture of him during the trip. "Ambil setiap gambar of him that u see ah Pis" so the pesanan goes. Aku pun layan jaklah.
As said earlier, from the BIFF Square we just need to crossed the road to get to our hotel. Memang super terbaik location dia. Agak2 mau berurusan sama toilet while shopping di night market, boleh jak zoom balik hotel jap. 

Anyhow, lepas round area Nampo we decided to go back. Perut kelaparan kunun. Sejuk2 gitu memang cepat jak lapar. Macam ndak da kesan jak waffle aku telan before tu. 
Our first dinner in Busan. Alhamdulillah kenyang melebih2. Terlepas rindu sama banana milk & kimchi. 
Pas dinner, kami lepak bilik jak. Packing balik barang yang dihambur. Esok awal pagi kena gerak Busan Station. Lambat kalu, selamat tinggal journey to Seoul via KTX train. Satu hal lagi lah kan kalau terpaksa beli new tickets. Nightmare!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

20 hollered!:

syieda said...

Cantiknya warna warni...bie, nanti sila guide syieda k.

durrothun-nasihah said...

Bah nda sbr mo tunggu next entry travel ko...plss

Jari Manis said...

Wowwww cantik dan meriah betul adakah sbb christmas dan new year

Alaaaa sehari je ke kat busan dh nk seoul eh

BIBIE KARIM said...

Wah Syieda nak gi Korea lagi ke...nak guide tang mana tu. Kalau bab shopping, saya tarik diri. Hahaha.

BIBIE KARIM said...

Aku paling bingung part cari gambar ah. Kalau part bercerita no hal. Ko tau juga aku ni potpet dari dulu. Bah tunggu ko ah update seterusnya. Insha Allah.

BIBIE KARIM said...

Aah sebab tulah JM. Diorang buat festival Christmas Tree. Till mid Jan xsilap streets kat sana diorang deco macam ni. Kang CNY lain pula kot.

Sehari je, nanti few days kat Seoul...then stay balik kat Busan. Sebab flight balik dari sana.

nana tron said...

eh mana gamcheon nya..ker aku dah terlepas pandang??

BIBIE KARIM said...

Gamcheon aku pegi last day. First day ni hanya pandang jeling2 dari jauh je.

DJ said...

Makan kuih panas2 masa sejuk tuh mmg heaven la kan...hehehe comel jeee periuk comel masak sup tu..hehe

BIBIE KARIM said...

Aah sangat heaven. Pastu rasa macam nak beli & beli lagi.

Periuk tu banyak jasanya. Ke hulu ke hilir ngikut, dah jadi macam bff pula.

nana tron said...

brapa RM periuk tu Bie?
tadi ada org promo periuk nasi macam tu la lebih kurang..tapi harga rm99! aku cakap..mahalnya! dia pandai lak kata..yg kecik memang mahall..cuba u tengok mini cooper..mahal kan?

hampesss.

radin fadli said...

hotteok tu boleh makan eh? ada nama dekat seoul, tapi aunty tak bagi makan hahaha. Sampai ke busan dia T_T.

Malicious Mind said...

bestnya!tu pancake goreng seriously nampak sdap!

BIBIE KARIM said...

Hahaha aku beli pun rm99 kat mydeal. Dah dekat setahun kot. Haritu aku tengok macam ada lagi murah, around rm69+.

Hampeh betul salesman tu. Lorat sangat. Nak bermini bagai plak. Hempuk sekali senyap kot.

BIBIE KARIM said...

Based on ingredients nak buat hotteok tu, saya yakin xde mende yang meragukan. Tu yang proceed beli. Memang femes kat Korea kuih ni. Specially during winter. Tapi bab membeli tu, up to diri memasing lah kan. Kalau x yakin, better jangan proceed.

BIBIE KARIM said...

Gemuk2 bah tu pancake, sekali tengok dia tuang tu kuaci...nah terus terliur.

luna paris said...

seronoknye bace entry ni.. macam ade kat sane je.. hehe =)

Bibie Karim said...

Luna: Hihi macam tulah aku kalau tiap kali baca entries orang gi Korea. Automatik juga rasa rindu terbit. Motif kan.

norsalihah shaleh said...

salam kenal.. saya dtg sini jln2 baca pengalm setiap orang yg dh pergi korea. cantik gila BIFF square waktu mlm. saya pergi sana waktu siang, so xnmpaklah sangt lampu warna warni tu. n gerai hotteok tu masa saya pegi pn memg pnjang beratur....

jemput dtg baca pngalaman saya kt sana kat blog zinziemeewah

Bibie Karim said...

NS: Assalamualaikum. Tq singgah sini. Aah BFF memang lawa kalau malam. Nak lagi kalau hujung tahun, diorang buat event kat square tu.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑