28 November 2014

Autumn Trip - Budget & Summary

Assalamualaikum. 안녕.

Ihwa-dong Mural Village (here)

Jom layan few pictures on my last day in South Korea. Sebelum berangkat balik ke kampung halaman terchenta.

 26 October 2014
Seoul
#1 Rindu Yooganae
Hence mencemar tapaki before balik Malaysia.
#2 Have always wanted to take picture of this area
Sebab? Selalu muncul dalam Kdrama/Kmovie. Sekian.

#3 My FIRST Lotteria shrimp burger 
I kid u not when I said it's my first time.
#4 Meal on board
For more info about Eastarjet, please refer here. I purchased directly from the website. It is a budget airline like i.e AirAsia, EasyJet but the ticket fare includes 15kg luggage allowance & refreshment. As this was my first time flying with the airline, I must say that I am one happy passenger. Superb service! But to fly again with them I have to think twice for the fare isn't as cheap as I normally get with AirAsia. Kalau ada $$ lebih memang akan pilih naik Easterjet!
Ok! Done with all the Autumn Trip stories already. Sekarang mau share budget. Please bear in mind, budget ni depends on individual. How we spent & manage our financial definitely differ from each other. Yang aku share ni just mau bagi ‘gambaran kasar’.

Date of travel: 22 October – 26 October 2014
Durations of travel : 5D4N 
Places visited: Seoul, Sokcho, Gyeongi
  • Return flight KKIA - LCCT (Air Asia) : RM 6 (paid for the seat as I redeemed my BIG points)
  • Flight KLIA - ICH (Air Asia X) : RM 449.00 (include Seat RM 29.00 & Insurance)
  • Flight ICH - KKIA (Eastarjet) : RM 590.00
  • Wifi Modem (5 days) : RM 85.00
Total : RM 1,130.00

Day 1
  • Reload T-Money : 30,000 KRW
  • Brunch at LN Cafe : 16,500 KRW
  • Bee Won Guesthouse: 17,000 KRW
Subtotal: 63,500 KRW

Day 2
  • Return Bus Seoul to Sokcho : 34,600 KRW (17,300 KRW one way)
  • Medicine : 11,000 KRW
  • Local bus to Guesthouse : 1,200 KRW
  • Tea at Caffe Bene : 4,000 KRW
  • Gatbae Boat : 400 KRW
  • Dinner : 22,000 KRW
Subtotal: 73,200 KRW

Day 3
  • Bus to Sorak : 1,200 KRW
  • Admission : 3,500 KRW
  • Cable Car : 9,000 KRW
  • Local bus to Guesthouse : 1,200 KRW
  • Afterglow Guesthouse: 22,000 KRW
  • Local bus to Sokcho Terminal: 1,200 KRW
  • Doolee Guesthouse: 90,000 KRW
  • Tea at To The Different : 18,000 KRW
  • Dinner at Jungmu : 4,600 KRW
  • Supper at Coffee Bean : 3,500 KRW
Subtotal: 154,200 KRW

Day 4
  • Taxi to Nami Wharf : 1,400 KRW
  • Admission to Nami : 8,000 KRW
  • Lunch : 9,000 KRW
  • Tea at Nami Library Cafe : 9,000 KRW
  • Dinner at Sulbing Cafe : 12,000 KRW
Total: 39,400 KRW

Day 5
  • Shuttle from Haneul Park : 2,000 KRW
  • Lunch : 8,500 KRW
  • Reload T-Money : 10,000 KRW
  • Dinner : 8,000 KRW
Subtotal: 28,500 KRW

Total : 358,800 KRW x 0.0031 = RM 1,112.28

TOTAL DAMAGE: RM 1,130.00 + RM 1,112.00 = RM 2,242.00

Note:

1. The expenses DOES NOT include my shopping spree (sweaters, sport shoes & Etude products).
2. The exchange rate is 1,000 KRW = RM 0.0031.

During this trip, I only brought RM 1,800.00 with me in which RM 300.00 was put aside (to be used in times of emergency). After deducting the money used for my shopping spree, I came back home with few hundred thousand KRW left. Considering I will be going to South Korea again next year, I purposely keep the Won. In case RM jatuh lagi nanti. Kira rugilah kalau aku tukar sekarang.

 eryantierdabdulkarim
 

26 comments:

  1. ya ampunn..
    baru jah balik dah berkira nak repeat lagik ? daebak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Watie: Hahaha yang nak gi lagi ni bukan berkirakira tapi memang dah beli. Tix tu beli last Apr, tix autumn ni yang baru beli. Tetiba penyakit sawan nak balik kampong datang.

      Delete
  2. Aikkkk! Dah abis dah? Tak puas aku baca... Mahal gilakkk laaa Won skrg... Zaman tok kadok aku pegi dulu 20 sen je... Adeiii... Almost 10 years kot aku tak jejak Korea... Kat Airport tu ler aku cekik kentang KFC sebelum naik flight...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS: Hahaha dah panjang sangat aku rasa ni. Berjela walhal pegi 5 hari cuma. Aah Won dah mahal sebab RM kan jatuh. Haritu aku gi rate baru 2.71. Sedih melantun2 sibaik aku memang jenis x tukar Won kalau balil Msia. Simpan je.

      Delete
  3. budget tu mmg agak tinggi coz rate Won makin naik x leh compare cam dulu..pastu Bie fly dengan easterjet kan..kalau x maybe leh reduce lagi

    Betul tu..budget tu bergantung kepada individu, apa yg dia nk mkn, nk shopping...kekadang frust tau nk jawab bila org tanya berapa budget eh nk ke Seoul..susah nk jawab sbb its depends on berapa lama kat sana, pastu byk mkn luar or byk mkn bekal dari msia..so susah nk bg exact amount

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM: Memang flight fare kali ni tinggi mencanak. Satu sebab beli last minute. Kalau beli both return AA murah tapi dapat gi 4 hari je, tiket 26/10 tu dah sampai RM 1k one way. Nangis. Dua, sebab beli Easterjet. Ni pun kira dah jimat compare kalau beli return AA. Selalu flight tix Bb dapat dalam RM500-700 return je.

      Bab financial management ni memang depends solely on us. Ada orang suka lepak ngeteh, ada yang suka beli souvenirs/gifts, ada suka shopping etc etc. Pasal tu dalam budget ni Bb exclude duit shopping just include duit makan. Tu pun setakat minum teh je bukan makan berat.

      Delete
  4. ok bah bajet ko...hehehe aku last time pi pun 1k je blanja tak masuk flight...korea ni tak semahal jepun laa kan....sebab tu kena repeat koreaaaa!hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ: Kan. Ni pun sebab aku gi Sokcho. Kalau stay area2 Seoul & jiran2 sebelah, kurang lagi kot expenses aku. Cuma haritu memang terbeli terbelah. Aku borong Etude haha. Memamg xsemahal Jepun pasal tu sampai sekarang xmampu repeat Jepun lagi.

      Delete
    2. Bencis tauuuu sebut jepun mahal jek. Buat takut aku jer ni!

      Delete
    3. Syieda: Kalau ko membeli sampai terbelah, memang ah mahal. Bak kata niL, depends on apa ko nak buat. Nak beli, nak itu nak ini. No worries u will still survive.

      Delete
  5. terima kasih sebab letak itinerary dan bajet. memohon izin untuk pinjam dan tiru sikit2 :-D

    ReplyDelete
  6. Dzuchan: Hihi terima kasih kerana sudi meminjam & meniru. Aku share mana yang aku ingat jelah. Tapi ni jelah kot sebab gi pun xlama, so semua expenses aku still ingat lagi lah.

    ReplyDelete
  7. Syabas inspector shahab. .......aku nak pegi yg mural tuh! Confirm kena pegi (tatau bile).....walaupun schedule kita X penuh lagi utk tahun 2015.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syieda: Hahaha siap ko ngan DJ. Perli dia schedule xpenuh lagi. Ok kot kalau ko nak gak gi situ. Cuma bertabah lah mendaki jalan nan curam. Itu sahaja nasihat saya.

      Delete
  8. Bie pi lg next year?!! I is jeles kt Msia ni ㅠㅠ Bie pi bila? Winter ka cherry blossom? Isk kalau thn dpn xda rezeki nak balik kg, nak kirim sos jjajangmyeon lah. Haha... Nak kirim shrimp burger mcm melampau sgt. ㅋㅋ Ada org tu *tunjuk diri sendiri* menggelupur nak mkn jjajangmyeon. Aih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaja: Aah gi lagi. Tix aku beli since Apr lepas. Gigih kan. Winter Ja. My fav season. Kalau nak pesan, just le me know Ja. Dengan syarat, guide me to the place yang jual benda alah tu. Hahaha. Xpernah rasa jjajangmyeon lagi wei. Ko tau x yang boleh kita makan kat Seoul. Share please.

      Delete
  9. bestnya jadi single! travel pun kurang ongkos!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dana: Tula kalau my married friends (with kids) adviced suruh jalan puas2 while I'm still single, aku iya banyak kali. Because aku pun xtau kalau suda berdua or bertiga, mampu ka x travel lagi. Salute sama kamu yang travel with kids. Sabar mau tinggi wei. Fuh.

      Delete
  10. terbaik bie.. boleh jadi rujukan masa depan lg nie.. TQVM share.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marin: Hihi ure welcome. Kan sharing is caring. Beb, blog ko memang private ke.

      Delete
  11. pegi korea n hongkong hari tu tukar duit d mana? kk ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fina: Tukar sana Wisma Merdeka, sebelah Famous Amos tu.

      Delete
  12. Ok, so senang cerita Korea trip at least mesti ada 5K la for everything.. now, start menabung for Korea, hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nana: Aku rasa dalam 3k pun cukup sudah bah tu sebab selalu memang itulah budget aku. Kali ni tinggi sebab flight aku last minute. Seriously ko dapat round semua tempat tu for 3k in 7 days.

      Delete
  13. As salam Bie, best baca story ko balik kampong..hehehe. Banyak maklumat yang aku dapat. By the way, next year aku pun nak terjah ke sana...nak feeling winterla katakan. Aku ke sana end Jan till early Feb. Ko pula bila? manalah tau, kot2 terjumpa macam ko ngan JM.... Azra & Jea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. IS: Waalaikumussalam. Thanks sudi singgah & baca. Sharing info ni best, glad if dapat tolong ko. Aku pun gi juga winter nanti. Xpuas lagi berfeeling winter. Tapi aku gi mid Jan. Hihi.

      Delete