9 February 2015

Wonderful Feb: From Virtual to Reality

Assalamualaikum.

Few months before transit flight aku pi Kolumpor, I messaged a friend of mine who I never met in person. All this while cuma cerita berperiuk-api di fb chat & berkomen ramah-mesra di blog. Sebenarnya malu juga mau bagitau dia. Tapi bila ditimbang balik, I said why not. Bila lagi dapat jumpa. Ndak kan gebang di alam maya jak kan. Dulu aku start blogging just suka. Aku anggap macam my daily diary where I jot down or share everything I wanted to.

Then, I got bitten by the travel bug. And that's how everything began. Aku start blogwalking pi travel blogs...and kalau before tu cuma jadi silent reader, slowly I braved myself to leave comment. DJ's blog was among the first I stumbled upon. Pastu melarat pi blogs lain. Paling best bila jumpa 'orang kampong'.

Dulu selalu aku persoal kawan aku si Aima...macam mana mau tambah kawan baru. Then dia suggest cari lah kawan yang punya sama minat; kalau kenal virtually pun at least boleh share info & ilmu. Kalau sembang kosong, ada benda boleh diborakkan. Gitulah lebih kurang nasihat dia. Tu yang bila jumpa blog travel, aku senyum sampai pi telinga. Tinggal aku ndak menari cucuk bintang jak.

So to cut the story short, lepas aku usul idea untuk jumpa...DJ pun excited planning. Aku memang serah semua sama dia. Mana mau jumpa & jam berapa. Then dia proposed why not ajak sekali kawan2 blogger lain yang kami kenal. As per her, tujuan kita berblogging apart from sharing info & experiences of courselah untuk kenal orang. Boleh berkembang sikit jumpa orang yang bukan dari group of friends kita. Aku menurut perintah. Yang pick up aku di airport, dia. Pastu yang akan hantar aku balik rumah makcik aku di Cheras malam tu...dia juga.

DJ pun email budak2 lain. Dengan tajuk email yang ndak boleh blah! 'Lunch Date with Bibie Karim'. Sikit muntah aku baca. Kalau famous macam Girls Generation ndak pa juga. Jadi join or tidak, belakang cerita. Yang penting, invite. Ala bukan ramai pun yang kami 'close' with. Yang rajin menempek di blog kami2 jaklah si DJ email. And please know, ada few yang kami memang ndak kenal muka pun. Harap diorang jaklah cam kami, sebab muka memang berhambur dalam blog.

Sampai hari kejadian, as planned...DJ jemput aku di airport. Walau first time jumpa, aku langsung tiada rasa berdebar ok! Sebab bajet sudah kenal lama. Padahal cuma jumpa di fb messenger jak sebelum ni. Dari airport, teruslah kami headed to lokasi utama. Restoran Slero D'Timur! Yes, my bestie; Ms F punya restoran yang baru first time aku jejak. Masa baru buka haritu, aku selamba jak suruh si DJ check it out. And since then, dia jadi regular di restoran ni. Siap berkawan sama si Ms F. 

# View of the Putrajaya lake taken from inside the restaurant.
Actually mau buat surprise sama bestie aku so sajalah kunun ndak bagitau dia yang aku akan datang petang tu. Nasib baik juga menjadi because she was indeed surprised upon seeing me standing in front of her. 
"Nasib baik aku ada kat kedai. Sebab kejap lagi nak keluar ni ada meeting. Ko kenapa tak cakap datang harini, selalu update je kat fb or ig. Check in kat airport bagai. Ish!"

Kebabom lah kan kalau aku datang minah tu tiada. Memang sah aku yang surprise terduduk. Sebagai hadiah idea bingai aku tu, kek yang aku order dari dia...nan hado. Padan lah muka kan. Rahasia lagi. Surprise lagi. Kan orang tu sudah lupa the exact date kau datang, ha kan sendiri yang gigit jari sebab kek yang diidam; yang kunun mau dibawa balik kampong...tiada. Sobs!
# My lunch.
Menu tetap dari dulu sampai sekarang. Nasi Kerabu! Dulu kalau datang rumah Ms F, memang ku tunggu menu yang ni. Mama dia masak sedap! Tapi yang di kedai ni, tukang masak diorang lah masak. Resepi cicah tu jak diperturun.
Sementara tunggu ahli jemaah lain datang, aku placed order jak dulu. And sebab kek aku order tiada, maka terpaksalah melepas mengidam beli yang slice jak. Sambil cuit sikit makanan aku, sambil borak sama DJ & Ms F. Then someone came in, sengih kerang busuk. 

"DJ, cer teka. Diorang ni yelah kenal kita sebab muka bersepah kat blog."

Ndak payah teka. Si Dzuli terus introduce diri. Pastu ndak lama, Azra pula datang. Yeay orang kampong datang. Masa mula2 atur DIY trip balik kampong dulu, aku memang banyak ceduk dari blog minah ni. Mrs Smile & Jari Manis ndak datang due to personal excuses. Gitu. 

Minah berdua tu order makanan...and dalam rancak berborak, Nana Tron muncul di depan pintu bersama Elsa! Tapi Elsa macam tiada mood sebab baru bangun. Before Nana datang, topik kami cover memang sudah meluas. Tapi still dalam level malu buka mulut. Tapi bila Nana duduk jak. and start berbicara...suddenly cerita jadi makin rancak. Kami buat kedai tu macam kami yang punya! Ketawa ndak hengat. Orang keliling kami memang ndak ambil peduli sudah. Kekunun before tu DJ allocate masa kami lepak tu dalam 1-2 jam jak. Tu yang berani mati janji untuk jumpa si Nazla di Publika; jam 1pm. Choi sangat janji pelesu. 

Banyak benda kami cerita petang tu. Macam sudah kenal 10 tahun! Nasib baik si Nana ndak boleh berlamaan...else, harus berdarah hidung Nazla tunggu aku & DJ. Around 4pm kami pun decided untuk bersurai. Sebenarnya banyak kali mau bersurai tapi cerita ndak pandai habis. Nampak macam eh ok last...then suddenly, ada suara sambung cerita lain. 

And masa yang memang betul2 mau bersurai, DJ suddenly buka mulut untuk buat conclusion pasal something. Then....

"Jap Aaira, jap. Yang ni Mama kena dengar kang tak dapat tidur malam."

Mampu? Walhal si Elsa tu sudah banyak kali kasi hint Mama dia untuk bersurai. Sanggup suruh Elsa tunggu semata tunggu penutup cerita si DJ!
# Small get together...our first, insha Allah won't be the last.
# Elsa! And her ever-excited-suara-boleh-tahan-nyaring Mama.
Budak kenit ni memang comel walau malumalu kucen haritu.
After Putrajaya, DJ & I made our move to Publika. Masa untuk ngedate sama Nazla! Yang ni mall baru (bagi aku)...and memang aku ndak pernah jejak. So I purposely requested for DJ to bring me here. Since Nazla pun ndak pernah jejak sini, marilah ambil feeling bersama. Jea who just came back from Myanmar was supposed to join us that day tapi plan ke laut sebab minah tu cakap dia ndak tau direction pi Publika dari Ampang. Tanya aku...lagilah akan ke laut. Next time babe, next time insha Allah kita bertentang 8 mata! 

Sampai Publika tanpa sesat tapi ndak dapat round mall ni dengan jayanya sebab kekangan masa. Gitu bahasa. Aku kena balik Cheras by 8pm sebab ahli rombongan will gerak to KLIA2 at 9pm. Flight kami jam 1am. Sebab kami plan naik bas so kenalah pi airport awal. Just to avoid segala yang mungkin-mungkin i.e traffic jam, long queue at the drop luggage counter. 
# 1600 Pandas Creative Conservation campaign
Masa nilah dengar ayat kejut si DJ. "Rupanya pendek je kau ni Bibie Karim." Sobs! Then malam tu Nana said something like "Aku ingat si Bibie ni orangnya ayu, suara lembut" somewhere in fb. Sobs lagi. Ketahuilah, aku ayu dalam mimpi je. 
# Misi mencari Nazla dalam ribuan panda. Success!
Sebab Naz nampak kami dulu. Dari kejauhan cam cam tudung biru kau Bie, kata si Naz!
# Early dinner at Boat Noodle, Publika.
Sejak nampak DJ makan sini haritu, aku pun terus pasang niat untuk jejak sini juga. Alhamdulillah. Another craving fixed! Makaseh Mbak DJ.
# Kami!
DJ & Nazla sudah pernah jumpa before ni. So ni kira first time for me & Naz. Tapi tetaplah berkasih-sayang macam kenal sudah 10 tahun! Thanks media sosial, 'rapatkan' kami before berjumpaan di dunia sebenar. 
# Theirs.
Si Err cuma mampu ordered 3 biji mangkuk. Kenyang melantak di Putrajaya. Pastu kenyang telan ketawa non stop since jejak Tanah Semenanjung. Aku rasa aku kureng selera sebab excited jumpa kawan baru. Like, seriously!
# From the bottom of my heart, thank you for wanting to meet me!
Harapnya lepas ni sila jangan serik untuk jumpa aku lagi. Confirm lepas ni takdelah aku nak transit sejam dua je kat West nun. 
Malam tu kami berpisah dengan berat hati. Kejap betul masa spent with these lovely ladies. There will be next time insha Allah! Aku sampai Cheras around 8pm, nasib baik ndak jammed. Kelentang kelentung, kami gerak pi Kl Sentral around 9pm. Kami naik bas jak pi airport & syukur sampai awal. Sempat lepak makan lagi. 

Dup dap dup dap jantung! Excited!! Tepat jam 1am, our flight departed for Incheon! Wooohoo waking up breathing different air! Semua pun tidur2 ayam jak throughout the journey including Yours Truly!!

eryantierdabdulkarim

Categories: ,

22 hollered!:

Miss Nazla said...

2 kali aku baca entry ni. Entah kenapa senyum lebar sampai ke telinga. Hahaha rasa happy gila kot jumpa kawan baru. Btw walaupun ko berskala rendang je, dari kejauhan aku dh nampak ko tau. Nampak tak level kasih sayang aku kat ko hahahaha

DJ said...

hahahaha giler panjang kan...sebijik2 ingat tuhhh...hahahaha next time suh nazla turun lepak slero gak laaa...leh buat mcm kedai sendiri jer nantiii....hahahaha!

ok part nanatron suh anak dia tggu nak dgr penutup cerita tu mmg sgt klakar okeh...sakit gler perut gelak!hahahaha

Lady Dreamer said...

Bie.. aku pun ada berkeinginan untuk jumpa ko jugak walaupun i is pemalu dan ayu, heheh... sila muntah..

syieda said...

Ni apa motif tak blocked aku drp baca entry nih!

Bibie Karim said...

Nazla: Ko baca sampai 2x sebab susah nak paham ke bahasa aku? Hahaha. Ouh sebab senyum lebar rupanya. Motif kan nak ulang komen ko. Alaaaa rendang2 pun paras sayang ko kat aku xberubah kan!! Tudung biru aku tu xde glitter2 pun tapi tetap ko cam dari jauh, terharu wei!

DJ: Next time gi Slero & bawa aku gi tempat lain juga eh. Hutang nak lepak ngopi kat coffee shop ala Korea x tertunai lagi. Sila ingat!

LD: Hihi sama dengan. Aku pun pemalu. And layu. Ko kat Kuching kan. Nanti aku turun Sarawak, aku inform ko.

Zilla said...

nasiblah aku dah layan gambar yg ko blur kan tu di fb hehehe...kalau tidak mau kempunan nk tgk wajah azra :D

Bibie Karim said...

Syieda: Aku ada nak buat ucapan khas kat ko dalam entri ni, tapi takut kena petir. Hahaha. *rindu kat ko*

Zilla: Dia luluskan pamer kat fb tu yang aku x blurkan kat sana. Sibaik dia sudi join kitorang haritu, kalau x memang kempunan gak. Next time, jom berjumpaan eh. Sekali ngan niL & Nani. Teringin jumpa korang.

PM said...

Masa aku kat putrajaya x buat. Ni dah jauh baru korang jumpa. Waaà

Azra said...

kekeke maap yer gambo den kene sensored ... i kan pemalu orgnye :P

Bibie Karim said...

PM: Xpelah nanti aku turun Ganu, ko kena bawa aku ronda2 tau.

Azra: Pemalu gitu. Tapi sekali suis borak dipetik, boleh tahan gak wei. Sampai terlajak2 waktu nak balik kan.

Scdha Sein said...

Aku just nak memastikan yang dalam gambar tu adalah DJ kan? DJ kan? DJ kan? Kan? Kan? Kan? Ha Ha Ha...
* Abislah kalu salah orang lagi... He He He..

niL said...

Gitu laa..org glamer harus kena buat appointment dulu, pastu pickup kt airport, baru boleh jumpa kah?

So, mcm susah laa nak jumpe aku sebab aku ni ada beskal je, x dpt nk pickup org jauhh..

Gagagaaaa

dzuchan said...

segan iolls, aku smpai korang tak kenal...penat sengih kerang..hahaa..

hopefully ukhwah berkekalan dan ini dijadikan acara tahunan..gittew

nana tron said...

pertemuan yang riang.
harap lenkali Jea dapat hadir !
bertambah havok ... ~

Bibie Karim said...

SS: Aah tu DJ. Ko xkan salah orang punya. Bukan susah nak cam minah tu.

niL: Ahhh xde xde. Aku reti je naik bas sampai Putrajaya. Pastu nanti ko jemput aku ngan beskal. Jumpa kat KL Sentral pun cun apa. Sesama la kita naik public transport. Aku glamer je (muntah) tapi tak pernah campak beg & kejar Kim Tan lagi.

Bibie Karim said...

Dzuli: Ko kena kenal kitorang sebab memang muka xmalu, bersepah kat blog. Haha. Insha Allah. Acara tahunan gitu kan.

Nana: Riang & penuh saspen. Memula semua simpan card memasing. Tetiba satusatu terkeluar. Hampas betul. Jea kalau nak jumpa kita kena gi Ipoh ah serang tempat dia.

CT Humairah said...

dats the best part of being a blogger Kak Bibie.. hehehe nanti jom kita dating plak =)

Bibie Karim said...

CT: Kan. Best je jumpa kawan baru, boleh sharing info & all. Ok nanti kita ngedate tunggu akak turun Penang.

Time Traveller said...

Huuyoooo..!!! Memang blogger famous ni sungguh.. nasib baik semua gurl.. hahaa.. (kalau tak kenapa tak ajak hahaha)

Jea Mohamad said...

Suka cakap aku Ipoh.. From Taiping with love.

Aku penat itu hari, otak aku tak boleh berpikir dengan lebih jauh..hihi

Akhir sekali, tu dia datang dah entry balik kampung...!!

mrs.smile said...

motip nama aku ada disitu tapi muka aku takde :P

ok..aku kecewa kali ke 100x sebab tak join kalau tak aku dah order nasi kerabu tu jugak..soo tempting!


Bibie Karim said...

Afif: Famous? Xde maknanya. Memang DJ ada mentioned nak ajak tapi sebab semua wanita tu yang kitorang lak segan.

Jea: Hampun!!!! Aku sokmo ingat ko kat Ipoh kan. Nextime kena jumpa. Banyak kan kita nak bincang. Katanye. Hahaha.

MS: Eleh ko sombong!!! Padan muka dapat tengok gambar nasi kerabu je.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑