29 August 2014

Land of Ong Bak Day 2 - Santorini Park, Cha Am

Assalamualaikum. สวัสดี!

Sambungan dari sini. Wah semangat aku update trip Thailand ni kan. Sebab pergi cuma 4 hari tulah aku relax goyang kaki. Slowly update pun ndak da hal. Mereka2 yang bising suruh update cepat kunun mau buat reference nanti; lambat lagi mau berangkat. Hatta tiket pun belum beli. Ngek.

As said in my previous post, our attempt to get a cheap tuk tuk to Cha Am didn't go well. The tuk tuk driver was so degil he refused to give us discount. 1,200 Baht (~RM 120.00) for a one-way journey to Santorini Park, Cha Am from Hua Hin is totally unacceptable. Crazy lah! Sudahlah ada 2 tempat mau terjah.

How are we suppose to go to Swiss Sheep Farm from Santorini Park then? Jalan kaki? Kalau jalan raya tu jenis 2-lane; with less cars ndak apa juga. Ni sudahlah kena cross 3-lane roadway, terpaksa lagi bertarung nyawa sama segala lori saiz gajah yang berlimpasan. Fuh! Sorry lah ah Tuk Tuk Ahjussi Hirup-darah.

Kecewa sama kejadian yang hampir menjerut leher, we decided to look elsewhere. Crossed the road in front of our hotel...jalan ke depan. Pastu nampak this one SUV (lupa ambil gambar sebab excited) parked opposite the Hua Hin police station. A handsome middle-aged man approached us.

"Cha Am, how much?"
"900 Baht, return journey. Where u want to go?"
"Santorini Park & Swiss Sheep Farm. Return. No discount?"
"900 Baht. Both place. Ok."
"700 Baht. We take. We don't have much money. Please!"

Pastu aku buat muka ala Puss in Boots WALAU aku tau jauh panggang dari api. Pasrah jaklah Ahjussi tu kan. Muka ndak semengah ada hati mau ber-aegyo bagai.

"Hmmm...ok ok. 700 Baht. U go in now."

Wooohooooo! 700 Baht. Return journey Hua Hin - Cha Am. Siap covered 2 places lagi. Totally a bargain lah. Semengah ka ndak muka aku, janji sesi memujuk untuk dapat diskaun berjalan lancar. Yang penting Ahjussi tu adalah handsome. Sekian.

It took more or less than 1 hour to reached Santorini Park, Cha Am from Hua Hin town.

30 June 2014
Hua Hin
Bangunan bumbung merah depan tu is Hua Hin Police Station. And we got our ride in front of Hua Hin Collonade Mall. Just opposite the Police Station.
30 June 2014
Cha Am
The entrance to the park.
Admission fee is 50 Baht.
The entrance gate to the white-washed building. 
Pink is my color. Gitu. 
The background says it all. Badan aku sekarang memang macam dipam2. Sobs.
I've never been to the real Santorini, but from the pictures I saw in the internet...the buildings look like this. At least; if not exactly. Ambil feel dulu.
Couldn't help but to relate this with lavender. Erm bila impian mau jalan menyusuri ladang lavender jadi kenyataan, eh? Too many dreams lah Bie oii...ntah mana yang duluan mau dikasi jadi realiti. 
Instantly fall in love with the murals. So creative.
Reminded me of the scary sculptures at Gamcheon Village, Busan. Only this time, diorang guna sang Monyets. Makhluk di Busan tu aku ndak dapat tafsir apa.
Artsy patsy. I like! Would have been extra nice kalau diorang guna fresh flowers.
Us ladies just wanna have fun! Wishlist ticked, alhamdulillah. 
Ok, next destination would be Santorini, Greece perhaps? Insha Allah, amin amin.
We spent nearly 2 hours in here. Lepas tu, sangap tunggu Ahjussi handsome depan pintu masuk. Ahjussi ingatkan kami lama lagi dalam tu. Dia ndak tau kami ni punctual. Ngek! Kalau janji 1.5 hour, 10 minutes before tu kami sudah terpacak tunggu tau. 

Destinasi seterusnya...Swiss Sheep Farm! Yeah jumpa sheeps! As the bestie said, my favorite word it is. Only yang rapat jak tau my definition of sheep that I often used. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

27 August 2014

Drama Queen - Enough is enough

Assalamualaikum.

Orang bilang sabar itu separuh daripada iman. Ntahlah aku ni berjaya menahan sabar or berjaya tikam hati sendiri. Bertabah selagi mampu. Insha Allah hati akan kembali tenang. Easier said than done, is it? 

Yang pasti, cukuplah sekali ini. Once is more than enough. Lesson learned well. There will be no more next time. Definitely.

What I gained lebih dari cukup untuk jadikan iktibar & pengalaman. 

Sekian, terima kasih. 
25 Aug 2014. Tangkuban Perahu, Indonesia. *sekadar gambar hiasan*
eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

17 August 2014

Land of Ong Bak Day 2 - From Bangkok to Hua Hin by Minivan

Assalamualaikum. สวัสดี!

Ok sambung cerita 2nd day di bumi Ong Bak. The day before (story here); landed Don Mueang Airport pun sudah malam so memang ndak buat apa lepas sampai hotel except isi perut yang sudah menyanyi hiphop+dangdut.

Tilam super empuk, aku tidur lena sampai terlajak sahur. Bangun pun sudah jam 5am. Ntah apa kejadian boleh ndak terbangun. Alarm aku ndak berbunyi or aku yang tidur mati.

Sebab stayed dalam dorm with 3 other ladies, pagi tu aku Subuh dalam keadaan extra careful. The only space was near the couch, dekat katil 2 minah salleh. Kot lah diorang terbangun kalau aku sokseksoksek, ndak terkejut badak diorang nampak lembaga putih berdiri depan katil? Silap2 pengsan kering. Anyway lepas Subuh, aku belayar ke dreamland balik.

And woke up again around 9am. Mandi manda, bersiap itu ini. Check-out. Perjalanan hari tu adalah sejauh alam. Yang memang confirm akan cramped-kan bontot. Pasrah & tabah jaklah. Siapa suruh plan itinerary gitu. Kunun alang2 sampai Bangkok, baguslah explore area outskirt sekali. Walhal trip cumalah 4 hari. Selagi mampu kan.

Categories: , , , ,

16 August 2014

Throwback: Weekend getaway to Kundasang

Assalamualaikum. 안녕!

Hari malas sedunia! Home alone since last Tues. Bunda is currently in Bandung with her siblings. Aku ditinggal sendiri sama budak 2 meow ni semua. Sob.

Pastu pagi tadi dapat message from her. Suruh cari accommodation di Kundasang, next week. Memang The Ismail's PA sign mati lah namanya si Err ni. Sigh. Ntah apa kejadian lah dorang ni kan suka buat plan last minute. Timing pun sangatlah cantik! Macam ndak kan ada date paling cantik lagi dari yang diorang pilih ni. Cuti Merdeka; long weekend.

When I told Bungsu semua guesthouses, chalets & hotels are fully booked boleh2 dia replied "Impossible." Like, perlukah aku tikam jantung? Dugaan apakah? Hengat aku ni ada share sama properties di sana?

Gigih ni dari tadi aku call sana, call sini. Messange sana, message sini. Unfortunately for me, there are not many information about accommodations in Kundasang that I can get from the internet. Boohoo!

Pusing kepala aku fikir mana lah kami mau melepet di Kundasang ni nanti. Hmmm...kami? Confident kan kau dihangkut sekali Bie! Dalam aku cari info di laptop ni, I came across the Kundasang folder. Aku kan ada penyakit 'obses' sama street signboards. So memang banyak signboard accommodation yang aku snapped. Sudah buka folder tu, haruslah kegiatan lain yang aku buat.

Apalagi! Harus sesi throwback...cum sambungan cerita terbengkalai dari sini. Sedihnya perangai kau ni Bie! 

Categories: , , , , ,

9 August 2014

Land of Ong Bak - Arriving Don Mueang Airport, Bangkok from KLIA2, Sepang


Assalamualaikum. สวัสดี!

After a pretty long hiatus (?!?), suddenly I missed scribbling. Banyak cerita mau share tapi sekarang ni semangat mau update pasal my recent 'beli-tiket-ndak-fikir-panjang' trip to Thailand. My 'awesome-tangan-dibahu-mata-juling' trip to Brunei, aku simpan jadi pekasam dalam draft folder dulu.

The day before I departed to Bangkok, I did published an entry here. Saja, gatal; tripping mau kestau orang aku berjalanan. Ada orang cakap aku kecoh, baru pi Thailand pun mau update di blog. Pastu ada juga orang sentap, questioned why I didn't say much about this trip like I always did i.e trip balik 'kampung' yang memang selalu aku kasi liputan meluas.

Usually aku memang no comment when it comes to soalan cepumas tahap bingai tertinggi. Senyum jaklah. Aku bising salah, diam salah. Baik berdiri depan cermin, donned my KDress...pastu posing syok sendiri. Perlu praktis senyum sebab mau attend a good friend's Raya open house tomorrow. Surely akan ada super banyak sesi bergambar. Practice makes perfect; so they say.

Erk, motif sebut KDress? Hanyalah semata untuk tambah luap api jeles Mrs Smile. *lambai ratu*

Right, intro sudah ke laut keluar tajuk.

As I said before, tiket terbeli dalam keadaan separa waras. Promo. Murah. Cuti panjang. These three words synced quite well at that time. Lupa tengok kalendar apa kejadian on the dates that I chose to travel. Turned out, Ramadhan.


Categories: , ,

2 August 2014

Wonderful Aug: Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum.

Selamat Hari Raya semua! 
Kosongkosong.
Maaf andai ada ayat or cara aku bercakap/luahkan rasa, menyakitkan hati sesiapa.
Or rasa tersindir, terambil hati.
Maaf kalau terkasar serta terhalus bahasa.
Aku susun sepuluh jari, mohon maaf atas segalanya.
Sama ada sengaja or ndak sengaja. 
Sedar or ndak sedar.

Raya tahun ni rasa a bit hollow dalam family.
Uncle baru jak tinggalkan kami few days before Ramadhan haritu.
Memang terasa sebab selalu first day Raya kami semua akan kumpul.
Adik beradik Bunda memang rapat.
So as the first cousins.
Ndak da istilah berebut balik raya kampung siapa.
Sebab semua pun kahwin orang sekitar jak.

Tahun ni juga aku menjadi sedikit bijak.
Compare to previous years.
Selalu aku memang ndak ambil port part baju raya ni.
Aku jenis lagi seminggu mau raya, baru sibuk cari baju.
Pastu memang jenis rembat selagi sedap di mata, juga di poket.

But based on what happened for the past years, this year I decided to 'ambil peduli'.
Thus, aku beli baju raya months before. 

Last year aku terpacak di post office for few days sebab parcel lambat sampai.
Posmen kunun cakap ndak jumpa address aku. 
Pffft!
This year, semua sampai on time.
Aku siap sempat alter length. 
Almaklumlah kerendangan ndak dapat disangkal.

Cuma satu dress yang telah menjadi pujaan jiwa raga sekian lama.
Sampai few days before raya.
Tu pun aku ndak sangka akan dapat beli.
Considering baju tu laku macam pisang goreng panas.
Luckily my ever beloved bestie went to the shop.
Siap ada sale.
Alhamdulillah.
Termakbul lah impian.
Bestie main peranan besar to make it comes true.

Alhamdulillah.
Masih diberi peluang oleh Allah SWT untuk sambut Aidilfitri.
With families, with friends.
Syukur Ramadhan aku mampu lalui dengan 'sabar'.
Hopefully segala amalan di bulan mulia itu diterima, diredhai Allah SWT.
Mampu jadi kifarah dosa lalu.
Insha Allah, amin. 

Eid Day 1. Memang susah mau make sure everyone ready for the camera. Mau kena train lagi Aunty ni.
The Abdul Karim's.
The cousins. Plus 2 nephews.
Eid Day 3 with the girls in the family. Alhamdulillah...double celebration! A year wiser for Yours Truly.
Selamat Hari Raya once again! Maaf zahir & batin.

Drive safe especially to those yang bakal berjalan jauh. Biar lambat, asal selamat sampai ke destinasi.

eryantierdabdulkarim

Categories: ,

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑