29 August 2014

Land of Ong Bak Day 2 - Santorini Park, Cha Am

Assalamualaikum. สวัสดี!

Sambungan dari sini. Wah semangat aku update trip Thailand ni kan. Sebab pergi cuma 4 hari tulah aku relax goyang kaki. Slowly update pun ndak da hal. Mereka2 yang bising suruh update cepat kunun mau buat reference nanti; lambat lagi mau berangkat. Hatta tiket pun belum beli. Ngek.

As said in my previous post, our attempt to get a cheap tuk tuk to Cha Am didn't go well. The tuk tuk driver was so degil he refused to give us discount. 1,200 Baht (~RM 120.00) for a one-way journey to Santorini Park, Cha Am from Hua Hin is totally unacceptable. Crazy lah! Sudahlah ada 2 tempat mau terjah.

How are we suppose to go to Swiss Sheep Farm from Santorini Park then? Jalan kaki? Kalau jalan raya tu jenis 2-lane; with less cars ndak apa juga. Ni sudahlah kena cross 3-lane roadway, terpaksa lagi bertarung nyawa sama segala lori saiz gajah yang berlimpasan. Fuh! Sorry lah ah Tuk Tuk Ahjussi Hirup-darah.

Kecewa sama kejadian yang hampir menjerut leher, we decided to look elsewhere. Crossed the road in front of our hotel...jalan ke depan. Pastu nampak this one SUV (lupa ambil gambar sebab excited) parked opposite the Hua Hin police station. A handsome middle-aged man approached us.

"Cha Am, how much?"
"900 Baht, return journey. Where u want to go?"
"Santorini Park & Swiss Sheep Farm. Return. No discount?"
"900 Baht. Both place. Ok."
"700 Baht. We take. We don't have much money. Please!"

Pastu aku buat muka ala Puss in Boots WALAU aku tau jauh panggang dari api. Pasrah jaklah Ahjussi tu kan. Muka ndak semengah ada hati mau ber-aegyo bagai.

"Hmmm...ok ok. 700 Baht. U go in now."

Wooohooooo! 700 Baht. Return journey Hua Hin - Cha Am. Siap covered 2 places lagi. Totally a bargain lah. Semengah ka ndak muka aku, janji sesi memujuk untuk dapat diskaun berjalan lancar. Yang penting Ahjussi tu adalah handsome. Sekian.

It took more or less than 1 hour to reached Santorini Park, Cha Am from Hua Hin town.

30 June 2014
Hua Hin
Bangunan bumbung merah depan tu is Hua Hin Police Station. And we got our ride in front of Hua Hin Collonade Mall. Just opposite the Police Station.
30 June 2014
Cha Am
The entrance to the park.
Admission fee is 50 Baht.
The entrance gate to the white-washed building. 
Pink is my color. Gitu. 
The background says it all. Badan aku sekarang memang macam dipam2. Sobs.
I've never been to the real Santorini, but from the pictures I saw in the internet...the buildings look like this. At least; if not exactly. Ambil feel dulu.
Couldn't help but to relate this with lavender. Erm bila impian mau jalan menyusuri ladang lavender jadi kenyataan, eh? Too many dreams lah Bie oii...ntah mana yang duluan mau dikasi jadi realiti. 
Instantly fall in love with the murals. So creative.
Reminded me of the scary sculptures at Gamcheon Village, Busan. Only this time, diorang guna sang Monyets. Makhluk di Busan tu aku ndak dapat tafsir apa.
Artsy patsy. I like! Would have been extra nice kalau diorang guna fresh flowers.
Us ladies just wanna have fun! Wishlist ticked, alhamdulillah. 
Ok, next destination would be Santorini, Greece perhaps? Insha Allah, amin amin.
We spent nearly 2 hours in here. Lepas tu, sangap tunggu Ahjussi handsome depan pintu masuk. Ahjussi ingatkan kami lama lagi dalam tu. Dia ndak tau kami ni punctual. Ngek! Kalau janji 1.5 hour, 10 minutes before tu kami sudah terpacak tunggu tau. 

Destinasi seterusnya...Swiss Sheep Farm! Yeah jumpa sheeps! As the bestie said, my favorite word it is. Only yang rapat jak tau my definition of sheep that I often used. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

27 August 2014

Drama Queen - Enough is enough

Assalamualaikum.

Orang bilang sabar itu separuh daripada iman. Ntahlah aku ni berjaya menahan sabar or berjaya tikam hati sendiri. Bertabah selagi mampu. Insha Allah hati akan kembali tenang. Easier said than done, is it? 

Yang pasti, cukuplah sekali ini. Once is more than enough. Lesson learned well. There will be no more next time. Definitely.

What I gained lebih dari cukup untuk jadikan iktibar & pengalaman. 

Sekian, terima kasih. 
25 Aug 2014. Tangkuban Perahu, Indonesia. *sekadar gambar hiasan*
eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

17 August 2014

Land of Ong Bak Day 2 - From Bangkok to Hua Hin by Minivan

Assalamualaikum. สวัสดี!

Ok sambung cerita 2nd day di bumi Ong Bak. The day before (story here); landed Don Mueang Airport pun sudah malam so memang ndak buat apa lepas sampai hotel except isi perut yang sudah menyanyi hiphop+dangdut.

Tilam super empuk, aku tidur lena sampai terlajak sahur. Bangun pun sudah jam 5am. Ntah apa kejadian boleh ndak terbangun. Alarm aku ndak berbunyi or aku yang tidur mati.

Sebab stayed dalam dorm with 3 other ladies, pagi tu aku Subuh dalam keadaan extra careful. The only space was near the couch, dekat katil 2 minah salleh. Kot lah diorang terbangun kalau aku sokseksoksek, ndak terkejut badak diorang nampak lembaga putih berdiri depan katil? Silap2 pengsan kering. Anyway lepas Subuh, aku belayar ke dreamland balik.

And woke up again around 9am. Mandi manda, bersiap itu ini. Check-out. Perjalanan hari tu adalah sejauh alam. Yang memang confirm akan cramped-kan bontot. Pasrah & tabah jaklah. Siapa suruh plan itinerary gitu. Kunun alang2 sampai Bangkok, baguslah explore area outskirt sekali. Walhal trip cumalah 4 hari. Selagi mampu kan.

30 June 2014
Silom
Decho Road, Silom where our hostel is situated. 
The first BTS station I set foot upon. 
Chong Nonsi (Silom Line) ---> Siam Station (Sukhumvit Line) ---> Victory Monument (Exit 3)
Victory Monument. Alhamdulillah masa sampai ni, keadaan macam biasa. Semua orang busy sama urusan masing2. Ndak da kelibat orang berdemonstrasi bagai. Bangkok Shutdown sudah berlalu. 
The minivans a.k.a minibuses stop is just under the Victoria Monument BTS Station. Coming from Exit 3, it would be on ur right side. Pandang ke bawah, akan nampaklah mereka2 ini. 
Macam biasa, before sampai tempat ambil minivan ni...kami sesat kejap. We wandered atas jambatan Victoria Station not knowing which stairs to take. I remembered vividly the direction Lily wrote in her blog. Tapi part tangga kecil tu aku confuse. I seriously thought she took an escalator to descended from the station. Turned out, it was actually a narrow stairs located inside a building.

Part paling best bila aku decide untuk tanya this one guard. He was standing in front of the very entrance that will lead us to the narrow stairs. Ms G asked him where to take the bus. He pointed us to the bus stops opposite the road. But my gut told me the guard might had understood it wrongly. So I played the trick, sengaukan sikit cara menyebut Hua Hin. Mimicking the locals. Terus faham kau! Ndak sia2 usaha menyengaukan suara. Masa turun tangga tu masih in doubt.

"Eh, this doesn't look like the stairs Lily posted in her blog."

Hentamlah labu as long as we saw few minivans upon exiting the building; kira betul lah tu. Bila nampak minivans ada sticker Cha Am / Hua Hin...terus confident. Yes! We made it to the minivan stop! 
The van that took us to Hua Hin. Comfy habis! We paid THB 180 for a one-way trip to Hua Hin. The van leaves every 15 minutes or depending how fast it fills in. 
Bila nampak van tu berparking, sila jangan buat blur. Like we did. Siap snap few pictures. Siap posing depan van. Ingatkan kosong, tunggu passenger naik. Sebab banyak barang di luar. Rupanya driver cuma tunggu kami naik to start the journey. Because there were only 2 seats left. Cisss! Kejadian memalukan di pagi hari. Siapa suruh tinted van sehitam itu. Kalau di Malaysia sudah kena saman tau. Tau?! 
Sepanjang jalan, layan view kiri kanan. Layan TV juga. Konsert apa ntah yang driver tu pasang. Kami dengar jaklah. Cuci telinga.
The journey from Bangkok took more than 3 hours. Aku mula macam cacing kepanasan sebab lambat betul mau sampai. Ingatkan lah salah naik van. Driver tu stop 3 kali. Ada sesi regangkan urat pinggang. Isi minyak. Pastu ada sekali dia ikut jalan kampung sebab lari dari polis trafik. 

And ada take 5 untuk berasap juga. Kagum aku. Sebab? Dorang ndak merokok sambil drive. Van adalah berhawa dingin. Kalau di KK ni, no comment jak lah. Hmm lagi statement lupa diri dari si Err. Trimas.

30 June 2014
Hua Hin
Pekan Hua Hin. We alighted from the minivan in front of that cream building.
Sampai Hua Hin pun aku blur lagi. Punyalah alert sepanjang jalan, siap aku refused dari tidur. Tunggulah mana Hua Hin stop ni yang macam dalam entry si Lily. Obvious enough huh! Aku memang ikut bulat2 her direction. Actually aku ndak tau pun kami sudah sampai Hua Hin. 

So when the driver stopped for the 4th time, when we're the only passengers from Bangkok left in the van...I asked the lady who just got in the van. I showed her the hotel's name & its address. Sumpah! Muka that lady sangat sombong & garang, but once I tapped her shoulder...senyuman dia paling peramah dalam dunia. She was unsure of the exact location of the hotel so she asked her friends. Yang muka sama sombong macam dia juga. Pastu; kecoh kejap. Then, semua guna jari telunjuk arah ke bawah as if they were saying "This is Hua Hin". No English. In Thai it was. Next thing I know, diorang suruh kami turun dari van. Tunjuk arah ke belakang. I understood that as "Kamu sudah terlajak ke depan, hotel tu di belakang sana". 

They told the driver to take us to this one lady that could speak English. Not much but enough to make us understand. Rupanya memang betul kami sudah terlajak. And this is the moment I fell in love with the helpful, warmhearted & friendly Thai people. Sangat terharu.

I figured it out later that we actually had taken a bus that its final destination is not Hua Hin hence I missed the stop that Lily mentioned. From where we got off, we crossed the busy traffic road & took a taxi in front of Hua Hin Market Village to our hotel which is hanyalah sekangkang kera. Rezeki taxi driver tu melayang THB 100 kami. Sobs.

Tips: If u're going to Hua Hin, hop on a minivan with the sticker Victory Monument - Cha Am - Hua Hin. The final stop will be at Hua Hin. It's in front of a temple & there's a Tourism Centre next to the stop. Unless u're familiar with Hua Hin i.e know where to stop to get to ur hotel; I suggest u to NOT take the minivan like the one we hopped on. 

Sudah sampai depan pintu hotel; both Ms G & I macam ternganga sikit. Where is the reception area?Rupanya kena berjalan ke seberang jalan. Urusan check in at the main hotel building. The hotel that we booked apparently is under Citin Loft management hence the procedure. 

Settle semua, we went to our room. Refreshed. Then keluar balik. It's time to try our luck in haggling a tuk tuk. Before tu sempat lagi update twitter & asked Lily about the tuk tuk rate to the place we wanted to go. Alhamdulillah, memang rezeki kami petang tu. After percubaan mau naik tuk tuk murah gagal, we got a better deal. Waaaaaaaaaaay better I must say! Berkat percaya sama kata hati sendiri. Tetttt. Memang berbaloi berganda2.
Our next destination. Haven't been given the opportunity to visit the real Santorini yet. Harap terubatlah sikit sakit berangan2 tu. Dapat pijak ala-Santorini pun jadilah.
Special thanks to Miss Lily Riani for her tips & guides. Thanks for being so sabar in answering my questions. Although most of the times they may sounded a bit bingai! 

My journey to Hua Hin could have been a mess without her guide. Gigih aku baca entries about her journeys to Bangkok, Hua Hin & Cha Am. Berjaya sedut semua info berharga. Thanks again pretty lass! I owe u loads! 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

16 August 2014

Throwback: Weekend getaway to Kundasang

Assalamualaikum. 안녕!

Hari malas sedunia! Home alone since last Tues. Bunda is currently in Bandung with her siblings. Aku ditinggal sendiri sama budak 2 meow ni semua. Sob.

Pastu pagi tadi dapat message from her. Suruh cari accommodation di Kundasang, next week. Memang The Ismail's PA sign mati lah namanya si Err ni. Sigh. Ntah apa kejadian lah dorang ni kan suka buat plan last minute. Timing pun sangatlah cantik! Macam ndak kan ada date paling cantik lagi dari yang diorang pilih ni. Cuti Merdeka; long weekend.

When I told Bungsu semua guesthouses, chalets & hotels are fully booked boleh2 dia replied "Impossible." Like, perlukah aku tikam jantung? Dugaan apakah? Hengat aku ni ada share sama properties di sana?

Gigih ni dari tadi aku call sana, call sini. Messange sana, message sini. Unfortunately for me, there are not many information about accommodations in Kundasang that I can get from the internet. Boohoo!

Pusing kepala aku fikir mana lah kami mau melepet di Kundasang ni nanti. Hmmm...kami? Confident kan kau dihangkut sekali Bie! Dalam aku cari info di laptop ni, I came across the Kundasang folder. Aku kan ada penyakit 'obses' sama street signboards. So memang banyak signboard accommodation yang aku snapped. Sudah buka folder tu, haruslah kegiatan lain yang aku buat.

Apalagi! Harus sesi throwback...cum sambungan cerita terbengkalai dari sini. Sedihnya perangai kau ni Bie! 

Categories: , , , , ,

9 August 2014

Land of Ong Bak - Arriving Don Mueang Airport, Bangkok from KLIA2, Sepang

Assalamualaikum. สวัสดี!

After a pretty long hiatus (?!?), suddenly I missed scribbling. Banyak cerita mau share tapi sekarang ni semangat mau update pasal my recent 'beli-tiket-ndak-fikir-panjang' trip to Thailand. My 'awesome-tangan-dibahu-mata-juling' trip to Brunei, aku simpan jadi pekasam dalam draft folder dulu.

The day before I departed to Bangkok, I did published an entry here. Saja, gatal; tripping mau kestau orang aku berjalanan. Ada orang cakap aku kecoh, baru pi Thailand pun mau update di blog. Pastu ada juga orang sentap, questioned why I didn't say much about this trip like I always did i.e trip balik 'kampung' yang memang selalu aku kasi liputan meluas.

Usually aku memang no comment when it comes to soalan cepumas tahap bingai tertinggi. Senyum jaklah. Aku bising salah, diam salah. Baik berdiri depan cermin, donned my KDress...pastu posing syok sendiri. Perlu praktis senyum sebab mau attend a good friend's Raya open house tomorrow. Surely akan ada super banyak sesi bergambar. Practice makes perfect; so they say.

Erk, motif sebut KDress? Hanyalah semata untuk tambah luap api jeles Mrs Smile. *lambai ratu*

Right, intro sudah ke laut keluar tajuk.

As I said before, tiket terbeli dalam keadaan separa waras. Promo. Murah. Cuti panjang. These three words synced quite well at that time. Lupa tengok kalendar apa kejadian on the dates that I chose to travel. Turned out, Ramadhan.

Mula2 aku planned untuk terjah solo. Pastu Ms G yang kunun plan untuk travel with her cousin terpaksa travel solo juga sebab the cousin decided not to go. Cantik jak kena susun because suddenly Air Asia rescheduled most of their flights to Bangkok. They cancelled few flights & passengers were advised to either change the time or claim refund. Ms G's flight was effected. And so the rest is history. Ended up, aku punya teman bergerak di Thailand. Ada tukang gambar juga. Wooohooo!

Months before the trip, we were shocked by the news of Bangkok Shutdown. The condition there was a bit chaotic due to a number of life-threatening events happening in major cities; as the media reported. Bom sana sini katanya. Our government siap keluarkan surat pekeliling. People were advised to cancelled their trip. And my two friends JM & DJ; antara rela ndak rela, terpaksa cancelled their trips.

Aku yang hati batu ni pun mula2 ada rasa risau; tons of things occupied my mind. But I followed what my heart says; macam biasa kepala-batu-hati-kunun-tegar. Ndak da kejadian ndak sedap hati or fikir dua kali whether to go or not to go. Ajal maut ketentuan Allah. Insha Allah, aku selamat. Gitu peringatan sama diri sendiri. I decided to just go. Macam kejadian aku pi Seoul, June last year. Time tu punyalah tegang keadaan di sana, siap ada ura2 kunun North Korea mau lancar perang. Aku tawakal jak pigi. Alhamdulillah! Selamat pergi, selamat kembali.

Now back to my cuti2 Thailand, we departed to Kolumpor a day before our flight to Bangkok. Stayed overnight at Angah's. Sahur pertama di sana. Our flight to Bangkok was late in the evening, makanya aku bersungkai dalam kapal. We safely arrived at Don Mueang Airport, Bangkok around 8pm.

29 June 2014
KLIA 2, Sepang
My first time departing from KLIA2...terus terbang ke Bangkok gitu. I fall in love with the new airport immediately after arriving from Kota Kinabalu. Lots of pastry shops! Bisa gila!
Dapat window seat. Bertabah jaklah. Tapi beruntung sebab view adalah superb. Senja di Bangkok. This was taken 20 minutes before landing. Gigih aku snapped sebab ada anak bulan Ramadhan. Walaupun kecil jak.
29 June 2014
Don Mueang Airport, Bangkok

We opted to just take the taxi to our hostel in Silom. Murah, cepat & selamat. Worry not, all taxi use meter. Because we asked the driver to take the highway route to avoid the traffic congestion, we had to pay for the tolls. But murah, still. 
Despite the long queue, we got to hop on our taxi in less than 10 minutes. Super awesomely fast service. 
Before datang Bangkok, punyalah berangan tinggi mak-enon to ride that pink taxi. Unfortunately, the green one stopped in front of our line. Paksarela hati untuk naik. Gitu!

4 July 2014
Lub'd Silom

Ms G checking in at Lub'd Silom. Very cozy & affordable hostel. 
Map on the cement wall. Pretty smart. Nearest BTS Skytrain station is Chong Nonsi (Silom Line).
Read: Current situation. Ntahlah tegang macam mana keadaan before trip tu, but Alhamdulillah throughout our holiday there we didn't see any trace of demonstration. Be it in the city or in the rural areas. 
Penat belum habis, kena mendaki tangga to get to our dorm. Female dorms are located on the top floor. 
Didn't expect the dorm looks like this! Super like! I am a happy guest. High ceiling. Spacious dorm. Ignore yang berjuntai/bersangkutan di katil or on the couch. Itu harta milik guests lain. 
Mine was under her. Very comfy bed. Malam tu tidur terlajak. Sampai ndak ter-sahur! Lena sangat?!?!
Anyhow, Bangkok adalah super panas! Dry & hot to be precise. Petang tu masa beratur luar airport tunggu teksi, aku boleh rasa bahang masuk dalam kulit. In less than 2 minutes, I sweat like an oink. Ndak pernah kejadian si Err berpeluh sakan. Manik2 peluh menghiasi muka. Manik ok, manik! Sebab ndak bertitisan jatuh. Lepas berehat di dorm, we went out hunting for food. Kedai makan di area Silom tutup awal. And that include the two Halal restaurants I intended to go. Lucky we found an Indian Vegetarian restaurant, maka di sanalah kami melantak malam tu. 

Aku cuma sungkai pastries dalam kapal, haruslah kelaparan saat tu. Perut sudah siap buat kolaborasi konsert dangdut & hip hop! Sikit masa jak lagi akan datang si Gastrik buat lawatan. Lepas makan, balik dorm. Mandi manda. Update itu ini (perlu!). Then tidur! Hooray! 

Perjalanan adalah a bit jauh the next day. And tiring for sure. Telan tenaga. Insha Allah, akan digagahi walau berpuasa. Rugilah kalau aktiviti ala kadar jak, bukan selalu datang Thailand. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

2 August 2014

Wonderful Aug: Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum.

Selamat Hari Raya semua! 
Kosongkosong.
Maaf andai ada ayat or cara aku bercakap/luahkan rasa, menyakitkan hati sesiapa.
Or rasa tersindir, terambil hati.
Maaf kalau terkasar serta terhalus bahasa.
Aku susun sepuluh jari, mohon maaf atas segalanya.
Sama ada sengaja or ndak sengaja. 
Sedar or ndak sedar.

Raya tahun ni rasa a bit hollow dalam family.
Uncle baru jak tinggalkan kami few days before Ramadhan haritu.
Memang terasa sebab selalu first day Raya kami semua akan kumpul.
Adik beradik Bunda memang rapat.
So as the first cousins.
Ndak da istilah berebut balik raya kampung siapa.
Sebab semua pun kahwin orang sekitar jak.

Tahun ni juga aku menjadi sedikit bijak.
Compare to previous years.
Selalu aku memang ndak ambil port part baju raya ni.
Aku jenis lagi seminggu mau raya, baru sibuk cari baju.
Pastu memang jenis rembat selagi sedap di mata, juga di poket.

But based on what happened for the past years, this year I decided to 'ambil peduli'.
Thus, aku beli baju raya months before. 

Last year aku terpacak di post office for few days sebab parcel lambat sampai.
Posmen kunun cakap ndak jumpa address aku. 
Pffft!
This year, semua sampai on time.
Aku siap sempat alter length. 
Almaklumlah kerendangan ndak dapat disangkal.

Cuma satu dress yang telah menjadi pujaan jiwa raga sekian lama.
Sampai few days before raya.
Tu pun aku ndak sangka akan dapat beli.
Considering baju tu laku macam pisang goreng panas.
Luckily my ever beloved bestie went to the shop.
Siap ada sale.
Alhamdulillah.
Termakbul lah impian.
Bestie main peranan besar to make it comes true.

Alhamdulillah.
Masih diberi peluang oleh Allah SWT untuk sambut Aidilfitri.
With families, with friends.
Syukur Ramadhan aku mampu lalui dengan 'sabar'.
Hopefully segala amalan di bulan mulia itu diterima, diredhai Allah SWT.
Mampu jadi kifarah dosa lalu.
Insha Allah, amin. 

Eid Day 1. Memang susah mau make sure everyone ready for the camera. Mau kena train lagi Aunty ni.
The Abdul Karim's.
The cousins. Plus 2 nephews.
Eid Day 3 with the girls in the family. Alhamdulillah...double celebration! A year wiser for Yours Truly.
Selamat Hari Raya once again! Maaf zahir & batin.

Drive safe especially to those yang bakal berjalan jauh. Biar lambat, asal selamat sampai ke destinasi.

eryantierdabdulkarim

Categories: ,

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑