26 April 2014

Chasing Sakura Day 2 - From Osaka to Tokyo

Assalamualaikum. Konnichiwa.

Ok sambung cerita second day di bumi Jepang. 

Part paling cliche'...aku bangun paling awal. Pastu siap2 mandi manda, aku heret anak gajah turun lobi. Nasib dalam aku meng-KkaebSong-kan diri the night before, sempat aku kemas barang2

Tujuan turun awal sebab mau masak nasi. Agenda semalam yang terbengkalai. Memang ada bawa nasi himpit siap dari Msia. So pagi tu aku just koyakkan pelestik mini nasi himpit tu, masuk dalam tupperware, isi air & masuk dalam microwave. In 15 minutes, beras telah menjadi nasi. Erm, jadi bubur sikit sebab aku terlebih taruk air. Masak nasi guna microwave ni memang kena lebihkan sikit air compare to sukatan bila masak guna rice cooker. Dalam kes aku, air terlampau melebih2 aku taruk. 

5 April 2014
Fukushima, Osaka
While tunggu nasi masak. Aku hentam makan bread inti sambal bilis. Just like dinner-cum-supper semalam. Pastu sediakan bekal juga. Erm nasi aku masak tu untuk breakfast. Sedap sekali makan berlaukkan sambal bilis. Hidup berjimat di negara orang, semua pun harus sedap. Drink aku cuma dalam gelas merah tu. Ms C menumpang glamor koleh 'inti' milo.
Sebelah kanan (under the bridge) adalah exit untuk JR Fukushima Station. Hanya 1 exit jak yang ada untuk station ni. 
Sila lah alert with every information on the board. Kalau info tulis jam 0832, maka naiklah train yang tu. Sebab the next train memang tujuan ke lain. Unless ur destination dalam laluan train tu, ndak apalah. Alert juga dengan tanda circle or triangle tu. That signs indicate where the door of each train car.  
Pasal tu aku cakap, paling senang mau faham transportation system di sini. Walau berselirat mana line diorang, cukup tau ur departure & arrival points...confirm sampai.
Terus teringat zaman naik Putra LRT dari Uni Station di Kerinchi. Just ni gambaran Uni Station versi old school gitu.
Pening for the first time. Pastu suddenly master sudah train route di sana. Itu sebab si Hyperdia juga banyak tolong sebenarnya.
5 April 2014
Haruka Express Boarding Platform
2 friends from my uni years, a friend from high school & her SIL. Ni lah ahli rombongan aku pigi Jepang baru ni. 
Our first destination on the second day was Kansai International Airport. 

Hoi!! Cepatnya balik Bie, padahal bukan semalam kau sampai? Well, orang ada2 kan! Mestilah mampu singgah Japan untuk sehari semata tengok sakura di Kyoto jak. Mampu sangat. Ptuii! Datang pun naik economy class, merasa naik business class pun sebab ehsan upgrade. Tapi tu pun dengan sombongnya reject offer kakak kaunter. Huhu. Belum habis cerita kecewa ndak naik business class ok!

As said before, one of my friend arrived sehari lambat dari kami. Memang semangat jemput Ms H sebab rindu sama dia. Ok, correction. Rindu sama cheesecake dia. Plus, she is also my saviour. Nampak jak dia pagi tu, terus aku happy gila rasa mau peluk kuat2. First; aku ndak kan kesejukan sudah sebab minah ni bawa jaket aku. Second; sebab dia bawa cheesecake khas untuk aku dari Malaysia. Home-made with love gitu. 

Aku sempat beli scarf di Uniqlo, KIX lepas jumpa Ms H! Alkisah mau bergaya sangat, takut kunun leher kesejukan. Chit!

We made our move lepas settled activate JR Pass Ms H, pastu beli Icoca card. Just like what we did the day before. Gambar train Haruka sudah aku post before. So ndak payahlah tempek lagi.  Dari KIX kami turun di Shin-Osaka. And from there we took the bullet train to Tokyo.

Wooohooooo! Akhirnya!! Walau Korea top my list, mestilah experience untuk naik shinkansen tidak harus diabaikan. Beli JR Pass harga dekat RM 900 tapi kau ndak naik shinkansen, memang terbaiklah perangai bazir duit. Yes?

And masa ni juga, aktiviti flashing JR Pass sama officer di train station bermula. Rasa VVIP sangat, limpas lorong khas gitu. Good bye autogate from now. Jumpa kita di Tokyo nanti sebab some train di sana JR Pass adalah ndak laku. Sob.
Rupa dalam Shinkansen Hikari. Non-reserved coach. Selalunya car #4 to #6 adalah untuk non-reserved seat. Sepanjang di sana, ndak pernah kami reserved seat sebab malas mau singgah kaunter. Lagipun memang banyak seat kosong dalam coach non-reserved tu. 
Ada certain car yang allow smoking. So ndak lah mati kutu perokok tegar. Pastu selalu nampak sign, switch ur mobile to silent mode. And yes, selama di sana ndak pernah dengar lagi phone diorang berbunyi dalam train. Tetiba jak, "Moshi moshi". Hormat penumpang lain konsep utama. 
Selama di sana juga aku jadi pemawas pegawas tegas. DJ, bukan adik ko je jadi pengawas tau! 

Kesian! Time sekolah dulu cikgu ndak suka sebab selalu jadi trouble maker. So harapan untuk mengawas punah. Masa di Jepang lah, aku realisasikan impian sendiri. Tiap kali Ms P or Ms C terlebih volume bercakap/ketawa, terus aku buat bunyi shhh. Siap lekat jari di bibir. Lantaklah kan diorang bengang sama aku. Kita kena hormat culture di negara orang. Motif kena hormat kenapa?
Gambar blur tanda aku on the move. Like, perlu kestau? 

Tujuan nya mau cakap dalam shinkansen ada plug untuk charge ur gadget(s). Dengan syarat bawa charger dengan mata plug yang betul. Jangan jadi macam aku. Beli mahal tapi tinggal di rumah. Melepas gian rindu kampung, plug-2-mata-bulat yang aku hangkut pi sana. Hampagas! Terpaksalah beli adapter. Memang time berjalan, aku suka bazir duit beli benda yang ntah papa. Orang ada2 kan memang gitu. Pfftt.

Since aku bawa charger yang ada 6 usb ports, maka yang lain semua pun menumpang. Si Afif cakap, meletup kang kalau charge banyak2 sekaligus. Alhamdulillah, berkat level percaya tinggi si Err sama teknologi Jepang ni...nothing as such happened during our journey. By the way, free wifi is provided dalam shinkansen ni.
Dalam train juga ada provide lavatory (harus guna bahasa ni sebab kan naik bullet train; level kapal terbang juga ni). And sink di luar. Bukan semua gerabak ada so sila check layout train di pintu each coach. Memang best untuk orang pundi kencing kecil macam aku. 
Tiap kali lepas guna, the moment u open the door...automatically the seat cover will go up. Ndak tau apa motif kejadian gitu. So bila mau guna, just touch that square censor to lower it. Siap ada Braille tu. Memang user-friendly tahap gaban! 
Kan sudah cakap memang macam konsep dalam kapal terbang. Ada stewardess tolak cart jual makanan minuman.
Our lunch. Kami kedekut Yen untuk beli makanan dari Kakak Stewardess. So kami bawa bekal siap2 dari hostel. Roti pun roti lah. Inti sambal bilis macam semalam & pagi tu juga. Ouh diet ku! Ms G ndak sempat breakfast so dia lunch berat sikit dari aku masa ni.
Notice the ample leg room in this train? Tinggi aku cumalah serendang, jadi ndak da kerja aku mau taruk beg di storage atas. Lainlah si Ms G & Ms H yang sepanjang galah tu. So aku letak beg di area kaki jak. Pun masih ada space untuk aku lunjur kaki. Seat pun boleh inclined baik punya. Comfortable gila! 

"Kan bagus kalau seat & leg room dalam kapal terbang gini...selesa habis!"
"Ya kan. Dalam business class gini lah kan seat dia. Tapi yang tu boleh baring terus."

Apa? Business class? Kenapa tu topik kena ulang lagi? Ok, mari tidur. 

Aku terbuai dek lagu Hindustan Ms P & Ms C pasang. Diorang duduk belakang aku jak. Kerlas kan layan Hindustan walau di bumi si Naruto. 

Suddenly, dalam aku lena diulit intan...

"Bie, Bie...tu Fuji kan. Tu..tuuuu"
"Mende?" Gosok mata. Muncung sedepa. Muka kelat sebab terkejut. 
"Tu belah kiri ko! Bukan gunung Fuji ke. Kan? Yang famous tu. Ke bukan? Salah?"

Aku pusing kiri. Orang yang duduk seat sana semua tengah keluar handphone/camera. Klik klik non stop. Masa tu aku blur lagi apa sangat semua orang mau gambar. Sekali bila tengok luar jendela. Apa?? 

Terus kalut cari camera. Terus kelibut cari port ngam untuk ambil gambar. Lucky ada seat ni kosong sebab yang duduk tu pigi lavatory. Aku pun apalagi. Non stop gambar. Yang banyak...BLUR. Sebab shinkasen laju sangat. Masa ni lah aku harap train ni slow down tau! Dalam banyak aku snap, ada 2-3 biji jak yang mampu buat aku senyum. Oklah, janji nampk depan mata walau dihalang tingkap tren. Sob.
Subhanallah. Couldn't say my gratefulness enough.
Prior the trip, I told myself that chances for me to see Fuji-san is gonna be slightly thin. Because I was told that she will only show herself during the winter season. Winter had passed for a month already. It's spring season when I was there. Little did I know, dalam ndak menaruh harapan tu...Allah hadiahkan view ni. Bersyukur sangat! Words can explain how I felt upon seeing this. Biarlah dalam train bergerak sekalipun. Impian pigi Kawaguchiko maupun Hakone...kan terlebur masa di Malaysia lagi. Dapat view yang ni pun sudah lebih  dari cukup.

5 April 2014
Tokyo Station
3 hours of long journey...akhirnya menjejak Tokyo. Just for the record, train fare (shinkansen) from Osaka-Tokyo cost nearly RM 285.00. But with JR Pass, it is free. Pasal tu berbaloi beli JR Pass ni kalau mau travel banyak tempat (states hopping). Tapi it's not worth it kalau setakat mau cover certain area i.e Kansai. 
Sampai Tokyo, terus macam ada feeling sebak masuk dada. Aku sudah sampai Tokyo?! Selama ni tengok Ultraman, layan Gaban, nonton Oshin tapi my favourite are the dramas Pride & Shomuni. Sangat unsangkarable aku akhirnya menjejak. Masa di Osaka & Kyoto ndak da pula feeling ni. Maybe sebab Tokyo tu lagi mesra telinga untuk aku. Dulu mana tau apa tu Osaka, ceruk mana Kyoto. 
Suka...sebab? It's in my fav color. Sekian.
In Tokyo, stand on the left side if u don't intend to climb the escalator. But in Osaka, u should stand on the right side. 
Dari Tokyo Station naik JR train & transit di Akihabara. The closest we got to see the town. Masa ni semua sibuk mau cepat sampai hostel. Dari pagi turun naik train kan. 
Alkisah, before sampai hostel tu si Err tersalah baca map. Dengan bangga aku bawa ahli lain tawaf area Asakusa. Salah corner di junction jak, teruslah terlajak sesat. Adalah dalam 10 minutes gitu kan berjalan hilang arah. Masa ndak jumpa landmark yang patut aku nampak in 2 minutes after leaving the train station, aku sudah tau yang kami aku sesat. 

Then baru sedar, Asakusa View Hotel patut ada sebelah kiri. And I have to be on the opposite road. Kiranya memang silap pusing tadi. Patut ke kanan tapi aku menonong lintas jalan & ambil kiri. Aku memang confident kalau patah balik & start dari station memang akan jumpa. Tapi untuk sedapkan hati ahli lain (takutlah kan manatau sesat lagi), kami stop di 1 pondok polis ni. Nasib aku ada print map hostel. Ayam itik bahasa kami bercakap BUT magically I could understand the office. 

So kami pun patah balik. Ahli lain ntah sudah menyumpah dalam hati kali. Dengan beg AF diseret sepanjang masa, anak gajah di belakang. Maafkan saya! Dari station, we took the right corner instead. And Alhamdulillah, ndak lama jalan...nampak landmark yang aku cari dari tadi. Ndak payah lintas jalan apa pun untuk sampai hostel ni dari train station. Just silap kecil jak, teruslah sesat.

Asakusa Tsukuba Express Station; Exit 3. The easiest & nearest station to the hostel. Sometimes kami turun di Asakusa Subway (Toei Line); Exit 3. Pun dekat sama hostel cuma yang tu kena lalu Sensoji Temple & Nakamise Street. 
Untuk train yang bukan under JR, kami guna Icoca card yang kami beli the first day we arrived. Beli di Osaka (or other Kansai regions) akan dapat Icoca. Kalau di Tokyo it will be Suica. More about this, read here

On the way dari Tsukuba Express to the hostel, ada 1 kedai makanan halal kami nampak. Turkish ka Lebanese aku lupa tapi memang ada sign halal di luar kedai tu. Erm, si Err bijak lupa ambil gambar. Masa tu memang tau, kalau lapar tengah malam & meroyan mau makan luar...boleh singgah kedai tu. 
Covered walkway. Kedai kiri kanan. 
While on our way to the hostel, suddenly muncul mamat ni semua from one corner. 
Huiyoooo Abang Besar baru balik shopping. Bawa anak buah yang semua pegang paperbag from the same shop. Baru beli suit kali kan. Tapi paling menang Abang Taiko yang ndak pakai suit tu. Sorong basikal kau! 

Sampai hostel. Check in. Pastu rest lebih kurang. Kami keluar balik. Masa adalah emas bila di tempat orang ni. Jadi kalau mau rest, tunggulah malam nanti.
Us before the Sakura Hostel, Asakusa. Our nest for the next 3 nights we're in Tokyo.  
From Asakusa, we alighted at Shimbashi Station (Yurikamome Line). Malam tu kami naik train with rubber-tired wheels to the artificial island of Odaiba. 
View of some street in Tokyo; during the night.
Patut naik waktu siang, baru nampak area Tokyo. Tapi ndak apa, view malam pun cantik. Cuma gambar dari dalam train ndak cantik. Terang benderang reflection muka sendiri pegang kamera, mampu? 

Cerita pasal Odaiba aku sambung next entry. And please know, aku frust sebab gundam yang aku cari & idam2 untuk bergambar bersama tu...aku ndak sempat cari. Cousin aku dua kali pigi Tokyo, dua kali jumpa dia. Ndak hadil!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , , , , , ,

25 April 2014

CutiCuti: Japan - J-Hoppers Hostel, Osaka


Hostel: J-Hoppers, Osaka
Date: 4 Apr 2014 (1 night)
Price: 3,300 (~RM 108.00)  
Room Type: 6 Beds Female Dorm with breakfast

Booked via hostelbookers.com


Kyoto Station ---> Shin Osaka 
via JR Rapid Service
Shin Osaka ---> Fukushima 
via JR Loop (Uchimawari Line)

That was our journey from Kyoto Station to J-Hoppers in Osaka. Initially I planned to just stay at Kyoto for our first night in Japan but almost all the affordable & easy accessible hostels in Kyoto were fully booked. Musim sakura so memang siapa cepat dia dapat. Jadinya pasrah lah stay jak di Osaka. 

Luckily it is very easy to get to this hostel. It is only 3 minutes walking from JR Fukushima Station. Just like whats said in their website.
Map provided in their website. 


We finally arrived. After one whole day of superwalkertapaki-ing. 
All the info u needed to tour Osaka. 
Kawaii. In case u're going to check-out early, just drop ur room key here. 
Where we had our breakfast the next morning before leaving Osaka for Tokyo.
In Japan, almost all water from the tap is drinkable. Mula tu kesian jakun kami cari water dispenser. Pastu stress susah hati ndak dapat minum plain water. Padahal di KK, punyalah jarang minum hatta untuk pandang sekalipun. Time travel, kena keep hydrated. Supaya penyakit lain ndak datang melawat.
Gigihlah siapa turun & lepak di living room tu. Satu kerja untuk menapak naik.
Photo courtesy from their website.
Naik tangga ni untuk ke dorm kami. Located at Level 1. Tapi memang hazab. Curam ok tangga dia. Pasrah jak Ms P & Ms C tu menghangkut beg AF diorang. 
Ignore the messiness. Tanda dorm ni berpenghuni. At first aku booked triple room sebab Ms C belum confirm untuk join. Then last minute aku tukar booking to female dorm. Nasib memang baik masih ada available bed. Else, sorang kena berkorban untuk stay dorm. The rest tinggal triple room. Erm, memang sahlah aku yang kena tendang keluar. Guide-ndak-bertauliah kan kenalah give-and-take. 
Sebab aku naik lambat, sibuk mau snap gambar di lobi macamlah hari esok ndak boleh buat. So yang lain dapat katil bawah. Ada 2 jak pun lower bunk yang available. Aku & Ms G pasrah katil atas. 
Alangkah nikmat jumpa katil & dapat melabuh badan. Tilam super comfy. Ada langsir lagi. Aku suka. Even hostel aku stay di London haritu pun ndak da curtain tau. Privacy sangat.
Free wifi at each floor. Memang signal super strong.
Sinki ni di luar. Before toilet & shower room. So senang. Mana yang ndak da intention untuk mandi, bolehlah cuci muka & berus gigi di sini jak. Ndak payahlah queue panjang depan shower or toilet semata itu kan.
Ni memang like sejuta kali. Tiap kali jumpa toilet with bidet system, aku rasa mau berjoget time tu juga. Toilet gini memang banyak di sana BUT ndak semua tempat pun ada provide sistem ni.

Everytime mau singgah toilet
"Bie, nak bidet"
Maka fahamlah aku. Asal boleh kan panggil toilet pun bidet. Mula aku dengar tu macam Beat It. Aik kenapa bunyi macam lagu Michael J jak. 
Shower room memang muat2 jak. Sudahlah bersebelah dorm jak. Right next to my bed actually. So bila ada orang mandi, memang free lah aku dengar bunyi air. Pastu bunyi orang langgar dinding shower; kecil sangat kan saiz shower ni. Nasiblah ndak da orang mandi sambil test pitching suara. Phew.

Kalau stay lama sikit di hostel ni pun ok juga. Very near to a convenient store. Sepanjang jalan tu pun banyak cafe/restaurant. 
Malam tu lepas mandi & rest lebih kurang, aku plan mau keluar lagi. Malam masih muda katakan. Ingat mau lepak lah area Umeda tu sambil usha jacket. Alasan terbaik kan untuk guna Yen di hari pertama. Sekalinya ahli lain reject idea aku sebab masing2 sakit kaki & mau rest awal. Ok roger, esok aktiviti superwalkertapaki lagi banyak so marilah kita rest. 

Then Ms G bawa aku turun pigi lobi untuk masak nasi. Tembolok kan. Padahal aku baru lepas telan 4 keping roti inti sambal bilis masa tu. Fikir punya fikir aku pun setuju. Boleh masak nasi sekali untuk bekal esok. Takut ndak sempat. Niat untuk turun di tengah malam. Sebab every Fri night, hostel tu akan organized party for international guests. Kami siap dapat kupon free drink masa check in tu. But because kami ni pemalu, tu pasal kami ndak join.alam masih muda katakan. 

Yet tunggu punya tunggu, menanti cue dari Ms G di katil seberang. Rupanya dia tertidur. Aku pun jadi triple malas untuk turun sendiri. Sudahlah dapat upper bunk, proses turun naik katil macam anak gajah. Mengamuk pula orang katil bawah. 

Hence, aku pun layan 'Kkaeb Song' di youtube. Di Jepang kau Bie, masih ndak habis melayan Kpop. Aigoo.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , ,

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑