26 November 2014

Wonderful Nov - Pengukur Gembira


Sejauh mana
Seceruk mana
Sehebat mana
Secantik mana 
suatu destinasi itu

Jika akal memilih untuk terus tunduk akur kepada sebalnya hati
pasti perjalanan itu akan menjadi suatu beban.

Yang barangkali akan bertukar luka
dan akhirnya busuk bernanah.

Tinggalkan kudis yang mungkin tidak mahu sembuh.
Sampai bila.

Rasa gembira itu subjektif.
Walau di titik mana keberadaan.
Bukan destinasi menjadi pengukur. 
Tetapi perjalanan itu.

Kadang-kadang destinasi itu terlalu biasa.
Acapkali didatangi ramai orang.

Kadang-kadang destinasi itu terlalu istimewa.
Mampu tinggal kesan dalam jiwa.

Tapi yang buat perjalanan itu indah.
Adalah diri kita.

Jangan pernah biar yang lain ganggu ketenangan.

Tepuk dada, langsung bertanya.
Apa mahunya hati.

Kalau rasa berteman itu hanya menambah beban
Kenapa tidak berpergian sendiri?

eryantierdabdulkarim

Categories: ,

23 hollered!:

miranadia said...

konklusi dia 'don't wait for the perfect moments but take the moments and make it perfect'

:)

Azra said...

deep sangat 'puisi' no nih bie

BIBIE KARIM said...

Mira: True enough. Semua dari diri kita. The decision is urs to make.

NurulBasyirah said...

Love this :)

syieda said...

Adoiii nak suruh aku berpergian sendiri??
Sampaiiii hati!

mrs.smile said...

habis rangga takleh cari makan pasni..
eerr nak sign boleh..:P

Bibie Karim said...

Azra: Hahaha deep ke beb. Curhat gitu.

NurulBasyirah: Tq! ;)

Syieda: Sila fahami. Berpergian sendiri kalau ko rasa berteman menambah beban. Sekian. Bromo, ko kena bawa aku. Xkira!

MS: Oleh itu boleh collaborate ngan aku, jadi sepasang kekasih. Bye!

Supermeng Malaya said...

fin jamal ke shark fin?

ok... tapi kalau deklamasi jangan nangis2 atas pentas tau..

DJ said...

Setujuuuu...redho itu pasrah, pasrah itu menyerah, menyerah itu puiii....ha ada bakat x?

Bibie Karim said...

Meng: Xmampu nak berdiri sama tinggi ngan Fin Jamal, so jadilah Shark Fin. Huwaa. Aku nangis atas pentas tu sebab kena baling dek telur bagai.

CT Humairah said...

amboi kak penuh puitis hehehe

Jari Manis said...

semua datang dari hati..betul tu Bie

BIBIE KARIM said...

DJ: Nak jadi LisaSurihani ke MayaKarin ni. Ok ok ada bakat, untuk minta sepuk. Ingatkan aku Jan nanti eh.

BIBIE KARIM said...

CT: Xde puitis sangat. Ayat caca merba ni.

BIBIE KARIM said...

JM: Yup. So kalau ada yang xberkenan ke apa, being honest is the best policy kan.

niL said...

Ok laa...
Dah ada dah iras2 puisi AADC

"Ku berlari ke hutan teriakku..."

lalalalalalaaa...

BIBIE KARIM said...

niL: Since Dian dah kahwin, Nicholas dah boleh terang2an ngan aku. No more lari ke hutan kemudian teriak.

niL said...

Oiitt..agak2 laa statement! Kalau semuanya ko sapu, abiss..aku tinggal aper?

BIBIE KARIM said...

Hamboi stetment, tinggal aper katanye. Ko dah kaut Kim Tan & retis Taiwan tu kan. Cukup ah.

Miss Nazla said...

manis sungguh ayat ayat ni :)

nana tron said...

musim bermadah agaknya skang ni.
musim ujan telah menjadikan orang mellow. hee.

nice one beb.

BIBIE KARIM said...

Nana: Terover mellow dah ni. I miss writing macam ni. Sekarang ayat & bahasa aku semua dah ke laut. Kena gilap balik sebab dah berkarat gila. Thanks anyway beb!

BIBIE KARIM said...

Nazla: Bole baca sambil makan patbingsu. Bye.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑