12 October 2014

Drama: Oh Kad Pelestik Ku!

Assalamualaikum.

Fuh! Macam lebih kurang sakit jiwa jugalah semalam. Dalam happy tunggu order sebab alkisah semalam craving for pizza, suddenly received message from the bank. Notifying me about the recent transaction(s) I performed. 

Gila betul kan manusia sekarang. I thought trend sekarang diorang hacked ATM machine jak! Rupanya...! Huwaaaaaaa nangis darah.


Kalau scroll lagi, there are more transactions. Few failed because right after I read the first message; the one that cost EURO 50 I immediately called the customer center. 
Fyi, some transactions even involved purchase in GBP! Pengsan lah kalau macam ni. Sudahlah ganti kad baru, aku kena bayar. 

When I called the bank last night, the personnel told me I might have 'open' my details to potential hackers after the last transaction I performed the night before. Memang terbaik ah, might have open tu!

I booked a hostel via hostelbookers. Damn lah. Kira by making the booking aku sudah free2 kasi details sama si Penchuri tu. Macam manalah orang mau buat secure transaction lepas ni. Semua pun jadi mangsa hackers. Bingai melantun betul!

Bingai 2x5 juga personnel tu bila dia cakap

"Are sure u didn't performed all these transactions. Might occur that u forgot Miss. Especially the transaction for Cancer Research in UK."

Memang statement minta dibambu. Walau jumlah tu cuma 50 pence but hello! Benda tu baaaanyak kali kena charged ok! And yes, 50 pence pun duit juga. RM 2.60 kalau buat 10x, sudah jadi RM 26.00 kot! Ugh betul.

Tomorrow kena pigi bank & lodge report. Jangan jaklah aku kena suruh bayar semua tu. Memang harus aku bakal hangin.

eryantierdabdulkarim

Categories:

27 hollered!:

Scdha Sein said...

Aku pon kena last month... Lepas buat booking.com hotel... Cuak jugak sebab SMS dari bank tak henti2 masuk... Next time jangan masukkan pin code kalu buat booking hotel... Buat report... Terus tukar kad kredit baru... Setel problem...

Jari Manis said...

alahai...kes ini pulak...gla ke kita senang2 nak kasi detail kat org x kenal..gila ke apa..ehh..JM lak emosi..mmg risau argg kalau nk buat transaction online lepas ni..perlu make sure website tu betul2 secure tapi hostelbookers kan dh biasa org guna..camna leh wujud kes begini aaarr Bie..

John | Kaki Berangan said...

scarynya bila benda camni berlaku. mmg kene betol2 hati2 nih. semoga semuanya selamat bibie.

BIBIE KARIM said...

Dahlah web tu memang ramai orang guna kan, glamour plak. Pun kena gak. Diorang kena tightkan security ni. Lepas aku block tu terus diorang replaced kad baru. Janganlah ada problem lagi pasni. Seriau nak guna cc.

BIBIE KARIM said...

Memang emosi. Tolong emosikan sekali. Kan website tu dah biasa orang guna, tu yang pelik kenapa boleh kena hacked pula. Syieda pun kena gak. Jiwa sungguh kitorang sekarang ni.

BIBIE KARIM said...

Kan. Masa selalu online shopping xpula jadi macam ni. Booked hostel je terus kena. Sibaik cepat aku baca message tu. Kalau x, siap ah berapa banyak orang menderma guna kad aku. Thanks John!

Muhammad Khairuddin Lim said...

Saya pun kena....nasib baik pihak Public bank faham. depa blok awal2. Pihak bank akan beri kad kredit baru....saya pun naik angin....akibat beli online...

Jea Mohamad said...

banyak ko membeli kat mothercare tu? hahaha

DJ said...

lorr gitu plak....sdgkan web biasa je tuu...bkn nya yg jarang guna...haishlaaaa....adui kalo aku mesti merempan dah ni...karut la...aritu mybnk n cimb apps kena...sdgkan itu laaaaa jantung nyawa aku...smua di hjg jari katanya....hohoho mesti tak senang ati la pasni...ko takde buat report kat hostelbookers ker?kena kasik diorg alert jugak la...hoho

Azra said...

Banyaknye ko kene Bie!!!! gile2 .... actually aku pun kene mase hari raya haji haritu .. dah la kene time aku dah zzzzzz... bangun2 nak solat subuh tengok2 ade sms dari bank ... berpinau2 mate aku tengok the charged amount T__T

tapi aku gune card tu utk mcm2 transaction but not for hostel booking ... sbb kat booking.com aku pakai cc lain ... paling banyak aku pakai untuk beli tiket airasia laa... ntah laaaa.... makin menjadik2 skang nih ... rase nak kensel semua cc jer

budak kampung said...

Aku tumpang emosi. Tapi tak apa, insyaallah bank tak charge. Aku kena 2,3 kali. Yang paling bagus HSBC kalau handle. Sangat cekap, tak sampai seminit orang hack dia dah call aku. Bank-bank lain yang aku pernah kena Ambank, tu pun waived kendian hari.

satu tip dari rakan aku, kalau ko ada beli apa-apa online melalui android, sila delete card credit information dari google pocket.

BIBIE KARIM said...

Memang akan hangin kalau dia suru byr semua yang saya xguna tu. Dah lah ganti kad kena bayar gak. Sobs.

BIBIE KARIM said...

Banyak giler, baju untuk anak2 bulus kat rumah ni. Persiapan winter katanye. Huwaa.

BIBIE KARIM said...

Tula aku ingat kes atm tu je. Xde pula pernah terlintas book hostel je pun bole kena clone. Bingai melantun2. Aku baru je hantar report kat diorang. Hopefully benda ni settle cepat. Si Syieda pun kena gak tu. Dia lagilah, dah nak travel pula tu. Hostel lagi 2 x book lagi.

BIBIE KARIM said...

Ha tulahhh almost 1k kot. Mau nye aku x meroyan. Pizza depan mata pun aku da xkisah malam tu. Syieda ada bagitau ko kena gak sebab dia ada baca ko komen kat blog sape ntah. Gila ah kerja orang sekarang ni. Menyusahkan. Kad tu aku memang guna untuk booked accom or beli2 barang. Untuk flight tix selalu aku guna debit card Big Tune tu. Kalau dah jadi gini, xkan kena opt untuk cash je kan.

BIBIE KARIM said...

Ko pun pernah terkena eh. Benci betul la kena berdepan keadaan macam ni. Tapi xpe dapat kad bar, kiranya lagi lawa dari yang lama hahaha. Aeon x pernah kol kecuali dia remind pasal payment sobs. Tapi memang setiap transaction dia akan message bagi alert. Aku memang xpernah beli online or booked pape guna fon. Semua via laptop je. Sebab skrin fon kecik xpuas tengok. Tapi tips ko aku take note gak. Boleh share ngan kawan lain. Tq!

Mie said...

Saya pun pernah terkena dua bulan lalu... peliknya dia orang caj dari Mesir lagi... Buat report... kad kena kensel dan dapat yang baru...

BIBIE KARIM said...

Ni ntah dari mana orang yang guna cc saya ni. Sakit hati betul. Kalau orang nak guna urgent memang sungguh menyusahkan. Xnak pakai cc tapi masalah gak kalau xde. Huhu.

mrs.smile said...

homai scary kot...banyak pulak tu

Bibie Karim said...

Memang scary. Tadi gi bank, pastu bank list down transaction yang berjaya. Rasa nak jerit je masa tu. Banyak dari yang dapat kat message. Sedih! Tapi Alhamdulillah report dah buat. In 14 days insha Allah settle. Janganlah ada dispute dari pihak bank pula.

Miss Nazla said...

imagine kalau kena mcm ni masa kita pi bercuti. nak lodge report mcm mana? cis cis. jahat betul scam ini. atau esok lusa nak pergi bercuti. nak kena ganti kad baru. haiyooo banyak masalah

nana tron said...

aku penah tapi bukan kena hack la cuma FBADS yang bengong caj aku 1USD sampai 10 kali...siye sungguh.
cepat je aku call kad kredit untuk konfemkan aku tak buat transaksi tu..

bagusnya cc aku ni everytime ada transaction depa sms utk verify betui ka kita buat transaction tu...

Suraya I. said...

omg sis rasenye skang mmg tgh musim cc fraud ni.
my colleauge kne then few of my friends pon kne jgk baru2 ni.
scary ok!

Bibie Karim said...

CC aku pun everytime ada transaction dia akan sms. Tapi tu lah, kali ni bengong terus je dia charge. Hampas kelapa betul.

Bibie Karim said...

Rasanye memang. Continuation dari kejadian diorang hacked ATM tu.
Ingatkan cuma xleh buat transaction via handphone. Guna lappy pun kena gak.
Dah lah web yang orang selalu guna.

CT Humairah said...

uuuish gitu sekali. ala macam mana nak avoid buat transaction sebab kita book everything guna internet. haaaish. sepatutnya web web yang mcm ni kena lah ada secure punya lapisan baru orang percaya. repot jaaangan tak repot. kalau dibiar makin jadi jadizz

btw bingai melantun sounds so cute :P

BIBIE KARIM said...

Dah report gak kat website tu. Hopefully la diorang ada solution untuk ketatkan lagi sekuriti sistem.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑