12 September 2014

Drama - Manusia Bingai Bertingkek!

Assalamualaikum.

I was truly dumbfounded when a friend of mine suddenly pm-ed me in FB & showed me this (refer pic below). She was my classmate back in primary years & we've never talk to each other ever since we left school. But I am deeply thankful to her for letting me know about this. 



Like, 15k liked the page already? This is something my brain couldn't comprehend!
sigh sigh People nowadays; Malaysian specifically (based on my case) seriously don't have anything better to do, ain't it?  
Those pics of me & my girlfriends were uploaded in this blog. We threw a small baby shower party for a friend of us. To make things more fun, we 'decided' to look pregnant as well. And so we stuffed cushions inside our baju. We took photos with the bulging tummy; crazy things girls always do with their girlfriends. Pffftttttttttt!
I've deleted all my entries labelled with Baby Shower to prevent anything as such reoccurred. This is just too sickening! Literally I am aware about this page because some friends of mine told me about their pictures being stolen & exploited by the page. 

What I didn't expect is this thing could happened to me. I've forgotten about these pictures (which are also in my FB account) because it's been published years back. And I remember placing my watermark on every pictures I uploaded in the blog. Considering the pictures in this FB page (it's REALLY disgusting to even mention the page's name) don't have any watermark on them, I suspected they're stolen from my FB album instead. 

How pathetic one can be, huh? 
I know leaving a comment in this page affect them nothing. But I just can't hold my anger. Geram! Bongoks betul. Lepas gian tengok pregnant ladies? Damn!@!@@#$%*
Sesi mengadu with a friend who is also a victim. Dia ni lagi lah, sudah pregnant 3x. So her pictures memang sudah banyak 'ditayang' in that page. True enough, retis lagilah banyak kes macam ni. Well, memandangkan sudah jadi sama aku ni kira aku masuk 'fasa retis' lah sudah kan. 
I made a report to FB. Not once, but many times. I just hope they will remove this page. Although the chances are veeeeeeeeeeeeeeeeery slim. At least cuba rather than do nothing, right? 
The funny part! That ex-classmate memang ingat aku betul2 pregnant. Sobs. Nampak real sangat kah perut berisi bantal aku tu. 

I also pm-ed my friend who we threw the baby shower for. Just to let her know that our pictures has been made 'famous' by the page. So she wouldn't be too surprise if someone else told her about it. Ndak siok lah kan kalau tau dari orang selain aku sebab those pictures datang dari simpanan aku. 
Her replies gave me relief. Sempat buat lawak some more. Make up adalah penting & main peranan utama. Because as per her; biar gumuk (gemuk/fat), jangan bidah (hodoh/ugly).

I just hope...NO, I pray that the admin will gain his/her sanity back. I pray s/he would use her/his brain for more appropriate, useful, proper & logical things. Better lah duduk diam dari buat kerja bangang macam ni. 

Lesson for myself. Memang kena extra careful lepas ni. My friend yang pernah jadi mangsa; set up a new blog. She blurred the faces of people in every pictures she uploaded. WALAU gambar tu langsung tiada kaitan with pregnant thingy.

Teringat kisah bestie; Ms Ernie. Kes dia lagi best, paling manang orang Sabah cakap. Ada 'doppelgänger'. Perempuan sadis yang stole her pictures from the blog...pastu set up a new FB account. Mengaku yang dia adalah that lady in those pictures. Gambar husband & anak dia ambil sekali. Gambar sorang dia ndak main. Siap upload gambar masa diorang bercuti over-the-sea. Kesian kan?

Told u, masalah mental rosak bertingkek orang sekarang ni...!!

eryantierdabdulkarim

Categories:

32 hollered!:

Supermeng Malaya said...

gila lah. mcm mcm hal..

kau buat apa yang kau patut buat.. report skm etc. at the same time banyak2 bersabar.

penunggang.bulan.putih said...

bangang tahap dewa...admin page ni,sila lah tanggung dosa anda...puih...*aku pn geram rasa*

isabelle said...

Aiyok Bie. Abis la jatuh saham kau lps ni.
kurang la harga hantaran nanti. Mihmihmih

Jari Manis said...

subhanallah bie, kenapalah ada org sanggup buat mcm tu. Media sosial skrg mmg menakutkan mcm2 boleh buat dgn pic yg kita upload pastu edit. Ishh Jm dgr pun seam sejuk nih. Sabar ye bie harap lah org tu bertanggunjawab dgn apa yg dia buat. X sensitip langsungSu

DJ said...

dah kenapa laaa org2 skng ni..takde keje dah ke...iskkk2.....aku ingt ko ngandung gak td...rupanya baby shower....hehuuu br2 ni aku upload gambar beli sampel alkohol beribu....tetiba mmber sound kang viral plak pompuan brtudung selamba beli arak kat fb...terus aku delete gmbar tu...kita kdg tak tpikir pun kan...huhuh

aku pun knal sorg blogger yg selalu org copy paste post dia n buat mcm snediri punya post...tak paham diorg ni takde life ke...n aku pnah nampak sorg fren kat fb ni, dia upload mkn kt tmpt femes kat kl...aku masa tu br je tgk haniszalikha post gmbar gitu..sebijik giler!so apakah?huhuhu

Cik nun said...

Wow...kejam..sabar banyak2 k...

Bibie Karim said...

Ramai chose jadi gila sekarang Meng. Makin banyak kejadian pelik nak dibuat.

Aku dah report kat fb. Nak proceed to skmm pula. Xkisah lah apa feedback dari diorang janji aku buat apa yang patut. Biar tutup page tu, ramai sangat teraib. Thanks Meng.

Bibie Karim said...

Memang tahap dewa dah Aza. Xde ampun lagi. Geram kan, ko lagi yang pernah pregnant memang harus rasa marah.

Bibie Karim said...

Hahaha xpe akan ku pastikan si dia faham keadaan aku. Dia kasi kurang kalu, aku cakap xjadi kahwin juga.

Bibie Karim said...

Tu over sensitif JM. Pasal tu jadi gini. Kalau boleh semua gambar orang pregnant dia nak, buat cuci mata. Huh!

Bibie Karim said...

Orang suka buat propa sekarang. Nak sangat publisiti murahan jual lah muka isteri sendiri yang tengah mengandung. Kalau xkawin lagi, tayang muka mak or adik pompuan dia. Giler bertingkek.

Blogger pun wujud? Dah memang xreti guna otak ke apa. Haritu JM pernah kena kan. Ha friend yang tu mesti stok2 retis gak. Jadi macam retis pun dah kira ok. Pelik betul!

Bibie Karim said...

Xfaham kan manusia sekarang ni Cik Nun. Bersabar jelah, lepas dah buat apa yang patut.

syieda said...

Ermmmmmmm...

nana tron said...

eww...fb grup ni ke yang curi ganba pic wanita peknen then org dok komen-komen luchahhhh....memang siol orang macam ni. gile gile gile.

Fina Sophie said...

sy tengok page tu rasa macam page tu page maniac. and why nama page ada perkataan 'seksi'. that's sick.

Muhammad Khairuddin Lim said...

Kasihannya...sabar ye...mesti Bibie cun melecun dan cantik orangnya baru depa nak buat macam tu...dahsyatnya manusia.

Bibie Karim said...

Tu untuk apa...nak sign lagi ke.

Bibie Karim said...

Ha tulah page bangang tu. Sakit jiwa orang yang set up page tu, same to orang yang duk komen lucah. Xtau apa yang diorang dapat.

Bibie Karim said...

Zaman sekarang orang dah ada macam2 medium nak layan gian. Xyah nak tengok film 18sx bagai kot. Totally sickening kan.

Bibie Karim said...

Haha tu dia pujian ke langit. Diorang xpilih cun melecun ke cantik Abang MKL, janji pregnant semua diorang sapu. Dahsyat sangat imagine manusia sekarang ni. Sobs.

Cik nun said...

Takpa...dia nak kasi free pahala tu...terima kasih banyak2 kat orang tu..hehe. pa pun sabar

nana tron said...

pelik beb...yg dok komen situ ada profile pompan gak..aku agak fake profile tu...guna nama pompan dan ganba pompan...tapi dok komen lucah kat fb grup tu...

eee byk org saiko skang ni. hati hati

Miss Nazla said...

nasib kawan tu nak tny. kalau dia pun buat tak tau since dah tak pernah bercakap pun kan.

Bibie Karim said...

Tu lah kan. Syukur sangat. Kalau x, memang sampai ke sudah xtau. Ya g lawak dia siap tanya dah berapa bulan, siap wish congrats. Hahaha.

Bibie Karim said...

Memang fake la. Pengecut sangat. Ntah gambar sape lak diorang kebas jadikan DP kan. Komen sikit xmenahan sakit mata membaca. Pengajaran untuk diri sendiri & yang lain, memang banyak orang saiko sekarang. Sobs. Kena extra careful.

Bibie Karim said...

Hopefully Allah bukan hati admin tu & sedar kesilapan dia. Xnak doa xbaik sebab nanti jatuh same level bingai ngan diorang gak.

Azra said...

too many sick people on the net ... skeri!!!

Bibie Karim said...

Pasni nak kena hati2 upload gambar. Xpernah terfikir bab orang pregnant pun ramai yang sakit jiwa nak layan gian.

owen said...

Ish2, nie yg sedih orang kita nie. Banyak lagi benda berfaedah boleh buat. Benda mcm nie jugak dibuatnya. So sick!!!

nyza said...

ni bile ade otak letak dekat kaki,,,byk page2 harraammm jaddahhhh stolen the pic suke2 ati tok nenek mereka...banyak aku dh aku jumpe Bie..
ade satu page kat FB " MILF malaysia" kononye page makcik2..sume gambar2 stolen...org pakai tudung labuh yg tak bersalah pun kena fitnah,,yg pakai seksi lagi la byk,,,aduhaiiii tlg laaaa....otak ade tpi bingaiii

Bibie Karim said...

Huhu tu je kot keja berfaedah yang diorang boleh fikirkan. Sakit jiwa kalau dilayan sangat.

Bibie Karim said...

Amboi mara sungguh cik Nyza kita. Aku aritu berapi gak tapi slowly calm down sebab kang kalau dilayan, kita sendiri sakit hati. Diorang bukan rasa apa pun. Macam2 penyakit orang sekarang susah nak cari doctor sesuai. Sobs.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑