28 September 2014

10 Random Facts About Me - When I Travel

Assalamualaikum. Hello!

I was tagged! Dulu kala aku suka jak buat tagged entry ni. Kalau boleh semua pun aku mau buat cepat. Tu belum masuk entry yang terima2 award tu. Tiap kali received award, P to the Yo aku beria tayang di sidebar.

Sekarang, aku terpaksa jadikan 'kerja' as alasan untuk jadi perasan sibuk. Hence lambat sikit up tagged post ni. Sadis betul cara meng-explain. Pfftt!

Considering sudah kena siku oleh si Nana, marilah cepat siapkan tag post ni. Dari aku drama berthrowback non-stop di ig & fb, better lah luang masa buat benda alah ni. At least boleh kenal mengenal. Gitu motif tag post ni as per her.

So here goes...*gambar perlu untuk menceriakan entry* puke now!




10 Random FactsAbout Me - When I Travel
  • 1. Flight Seat
Sebab aku ni ada penyakit 'tangki kecil', automatically memang aku sangat berharap akan dapat aisle seat every time naik flight. Unless sebelah tu memang travel partner aku, I won't change my seat. Nightmare sungguh kalau aku dapat middle or window seat. Mula lah otak aku berpinar fikir macamana untuk dapat aisle seat. Kalau $$ mengizinkan, aku sanggup beli seat ok. Ndak pun, aku akan restrain diri dari minum few hours before flight. And akan terus membuta once departed.

Bukan apa, aku ndak mau lah kejut orang sebelah each time aku mau pi lavatory. Erm, kan cerita pasal dalam flight so kena guna ayat bersesuaian *flip tudung*. Kasihan ok, kasihan. Sebab aku bukan akan pergi sekali dua, sometimes boleh ulang 3-4x. Tu baru flight KK to KL; yang cuma ambil masa 2 hours ++. Imagine kalau flight more than 6 hours? Sekali ndak apa; kalau berkali2? Ndak meroyan orang sebelah aku?
  • 2. Packing
The thing I like & hate the most! Yes, aku ada love-hate relationship with this chore. Rasa macam mau bawa semua barang dalam almari. Yet surprisingly so far I managed to travel light. Aku survive with just 2-3 pieces of baju for a 7-day trip. Mix & match lah kununnya.

Pastu aku jenis yang akan packing few weeks awal. Yes, u read that right. Few weeks. *lambaian ratu to Ms G* Aku spesis yang senang develope panic attack. Aku pernah try packing last minute...and as expected memang banyak benda K.O dari yang OK.

First time aku packing cara gitu was for my trip to South Korea Dec last year. Hasil? Tersilap bawa pin-plug for my usb charger. Sebab trip tu was more than a week, terpaksarela aku beli traveler plug adapter baru.
Boundless brilliancy. I survived the no-adapter scenario on our first night. Travel survival mode on di kala kecemasan. TV sekarang semua canggih manggih, so boleh charge handphone via its usb port. 
Cons: Terpaksa biar TV berpasang sepanjang malam nasib ndak da kejadian tiba2 keluar cerita hantu. Tettttt.
Same kejadian bingai happened with my trip to Japan earlier this year. Pun terpaksarela beli adapter baru. Paling sandi gara2 last minute packing lah aku TERtinggal jaket di rumah. Like seriously! It was spring for God sake. Temperature was around 6-8'C when we landed. Yet there I was...tripping kulit tebal & kebal macam rhino! Bertshirt & cardigan lobang2 cuma. Sobs.
Tripping local pakai yang ala nipis! Sekali angin bertiup, memang rasa macam tercabut kulit dari tulang. Rasa bersepai kulit ku rasa macam disiat. Sejuk bedi! Sila abai sinaran matahari itu; semua hanyalah propa cuma. 
  • 3. Ngopi Disease
Yang ni memang paling pelik bin ajaib. Aku bukan jenis suka lepak ngopi kalau di KK ni. Tapi bila travel, ngopi tu kalau boleh masuk dalam kategori daily activity.
Sukar dirungkai rahsia di sebalik penyakit ni . Even Bunda is infected with this 'disease'. Suddenly jak; Eh jum Setabak! Totally P to the Yo kan.
  • 4. Perut Tembolok
Need I say more? I am definitely not into shopping when I travel. Well, beli-belah souvenirs tu memang ada tapi bukan shopping beriya that is. Unless trip tu memang mainly to shop. I don't mind paying extra moolah for food. In fact, if I was given the ultimatum between baju or food...I would gladly chose the latter without the need to think long. Sanggup splurge on food, those yang pernah travel with me will vouch for this!

But that doesn't mean I will splurge on daily basis. Agak lah kan. Nama pun travel secara budget & cheapskate. I might indulge on good food 2-3 times, the rest memang mentekedarah maggi or roti di hostel. Demiii.
I always make it a mission to search for local food. And try them out. Pastu soalan cengkerik keluar "Halal ka?" 
In this case, tepuk dada tanya diri. Kalau rasa ada slight doubt with the place & food, then I suggest don't go. As simple as that. 
  • 5. Signboards
This I discovered when I was in Europe. Bila belek balik all the pictures I took, baru terperasan. Dozens of street signs, signboards, subway signs etc etc. Ndak kisahlah dalam bus or tengah berjalan, aku akan snap selagi mampu. I also took pictures of maps. Lots of them! Yang tu memang selalu diguna jadi reference in case kesesatan barat. Turned out memang berkesan & extremely helpful. 
Walau dalam moving transport, sehabis boleh aku snapped.
  • 6. Handbags? Wristlet? Purse or clutch?
I vote for Nay! I opted for sling bags when I travel. Sometimes I go with backpack.  I am comfortable enough with these two. I neither carry handbag nor clutch nor wrislet when I travel. Don't know why but it's kinda burdensome for me. But! Aku ndak pernah kisah pun kalau orang travel bawa handbag ka apa. Ikut comfortability masing2 lah kan.
Selalu aku bawa backpack bila aku kena hangkut more than just my purse & handphone. i.e bekal makanan.
  • 7. Tolerability
When I travel there are times I feel a bit stressed or insaned with the things done by my travel partner(s), I always confided with Bunda. This is Bunda's response when I told her.

"U had a very very very thin level of patience before. Senipis kulit bawang. So I am surprise u can endure with such things. Ok juga lah knowing that travel has changed u in some good ways."

Ehem!!!

Yes indeed! Couldn't agree more with her. Sangat ajaib aku adalah orang paling sabar whenever I am away from home. Seriously! Never, not even once have I ever lost my temper with my travel partner(s). Suddenly bertukar jadi different person as per Bunda. Aku prefer jadi cushion hitam; absorbs every little things that annoyed me.

How did I normally deal with the stress? Aku akan jalan laju & tinggal yang lain di belakang, sambil membebel sendiri. Peduli orang cakap gila but that's my way to comfort myself. Selalu kalau tensi sudah naik level extreme; aku akan main handphone. Or text someone back home. I will my very best not to vent out my anger. Because I know I will regret the words that came out from me. Mulut aku sangat jahat bila aku marah that's why lah pasal kena elak dari bertelingkah.

Lagipun ndak fair untuk partners yang lain. Say like aku tensi sama si A, kalau aku lontar bom marah...surely akan affect si B & yang lain2. Hence perlu bertindak bijak, adil & saksama. Eh? Jangan biar mood holiday orang lain rosak demi mau layan marah & bingai sendiri. Itu pujukan hati si Err untuk diri sendiri. Recently, jumpa another cara baru. Lepak dalam toilet sambil layan Running Man. Of all places, tempat syaitan juga kau pilih kan Bie untuk redakan marah. Cis!
Sekadar gambar hiasan.
  • 8. KDramas / KVariety Shows
Ini memang habit ndak boleh blah; bikin duku kepala. But that's the fact! Pergilah mana sekalipun; in the end of the day, di atas katil, sebelum tidur...akan ku buka website gooddrama. Layan seround dua. Sometimes boleh terlajak sampai berjamsebab ndak sedar masa. Tengok jam, eh sudah masuk Subuh? Whathesheep?
Selalunya memang akan layan show yang ni. Berkekek ketawa while orang lain dalam bilik sudah lena diulit mimpi. 
  • 9. Laundry
Lambai sama bestie; Ms Ernie! This is so me she says. A routine I have long practiced since high school. She knows best for she is one of the few close friends that watched me grow up. Dari zaman hingusan sampai zaman kenal tudung lilit belit. Motif sangat mention tudung lilit. Referring to Fact #2 (Packing). Sebab utama survive walau baju sikit is because of this! Aku memang super rajin me-laundry. Sanggup tunggu laundry siap walau sampai tengah malam. This is when Fact #8 (Kdramas / KVariety Shows) applied. And yeah, aku laundry untuk travel partners sekali. Alang2 lah kan...kalau harap baju aku jak, memang bazir duit bayar dryer. 
I just love the smell of the newly washed clothes! That's not weird, yes?
  • 10. The Children
Yang ni memang ndak akan tinggal...ndak akan lupus! Tiap kali travel, ndak kira masa...will asked Bunda to update me about the children at home. Suruh hantar video lah, hantar gambar lah. Kalau rindu sangat, aku suruh record suara diorang. It gets worst when I saw their 'friends'. Terus rasa macam, grrrrr mau balik! 
My children! Precious gifts from Allah.
When Bunda forgot or was a bit late...I will go like "U haven't send me any pics or news of them". And Bunda replied "Bah balik, jangan lagi berjalan kalau macam tu."

Tettttttttttt...cengkerik pun menyanyi krik krik krik.

Ok, that's my 10 Random Facts! Kalau ikut kan hati, mau more than 10 aku boleh list down. Kalau ikut hati! Kalau ikut tahap kerajinan, 10 ni sudah kira memerah habis tenaga & keringat aku. 

p/s Would love to tagged anyone that read this! Feel free to join the post people, just for fun!

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

35 hollered!:

DJ said...

patut elaborate sket no 8 tu...suka buat no 8 dalam toilet kan?kan?nasibbb tak meluncur hp ko tuh masuk dlm mangkuk....hahahaha

arghhh tgh kumpul semangat nak buat jugakkk entry ni...hahahaha

Jari Manis said...

-ahakss..kerapnya bie ke lavatory...pundi dh x kuat kuncup tu opsss..matilah guna bahasa lucah
-Samalah kita..suka packing awal risau ada barang tertinggal..tpi kalau adik di umah tu tgk mmg dia cakap..hamoii x sabar nk travel tu
Yang lelain tu kita sama kecual no 9 dan 10 :-)

Jea Mohamad said...

seminggu travel mesti kena budget makanan pon kena tgl cukup seminggu..hahaha naseb baik anak2 tak pegi sekolah, kalau tak kena travel time cuti sekolah je..

Scdha Sein said...

Mata ku terpana melihat signboard ada Bukit Indah tu... Memang Indah Bukit tu... Aku baru balik dari situ... He He He...

isabelle said...

Alamak. Kena tag jugak ke?
Haha. Menarik post kau ni Bie. Kalo aku buat...takut xde gmbr menarik nak diselit

Bibie Karim said...

Tu dah elaborate kat #7. Suka buat tu recently je tercipta. Hahaha. Sibaik xmasuk dalam mangkuk, kalau x mau lagi seteghes kan.

Sila buat cepat wei. Xsabar nak baca versi ko lak.

Bibie Karim said...

Memang dari dulu jenis gi toilet selalu JM. Doc cakap tangki kecik. Tu yang xsuka sangat minum air. Mesti akan jadi pengunjung tetap. Sobs.

Bb memang kena packing awal, sikit2 xpe jangan xbuat langsung. Sebab possibility untuk tinggal barang memang tinggi.

Bibie Karim said...

Betul! Sibaik kan xgi skolah, kalau x mau meroyan kita bercuti sebab duk risau sape nak siapkan diorang gi skolah semua.

Bibie Karim said...

Gigih aku snapped gambar tu, walau dalam taxi laju berdesup.

Bibie Karim said...

Kena!!!

Xpayah verangan cakap xde gambar menarik. Muntah aku baca wei. Ko lah antara kawan aku yang berlambak gambar gediks tau.

dzuchan said...

hai, saya baru perasan yg boleh comet kat blog ni sebab kadang2 comment box tak visible bila bukak kat pc..hehe
samalah kita, saya pu suka mengopi tapi sayangnya kebanyakka travelmate saya tak suka and ada yg tak boleh minum kopi pun. so, terpaksa la hobi yang satu tu terbiar sepi kadag-kadang
try new food pun suka jugak...tapi kalau p negara dollar2 kena la limit sikit supaya tidak miskin di negara orag nanti sebab i usually travel very cheap ..hehe
best baca ur travel facts :-)

Saffuan Jaffar said...

Menarik nih.... No.5 sama, yang lain tak sama... hahaha...

syieda said...

Omaiiii..aku pon selalu pack barg awal. Senang citer awal sgt even tix pon blom beli. Eh gitew???

Bibie Karim said...

La ye ke. Blogger ni kadang berproblemo juga. Haritu JM xdapat komen pun sebab xjumpa comment box. Syieda lak komen dia asyik rejected.

Hihi ngopi dah kira macam aktiviti perlu tiap kali travel. Walhal kalau kat Msia xde pun nak pandang coffee shop ni sangat. Ala nextime kalau xde teman, ko gi je sorang. Layan blues sambil ngopi best tau.

Bab dollar tu memang kena catu gak la. Selagi bole bedal, aku bedal. Tapi harus budget dari awal takut lak ada yang xlepas balik Msia kang kan.

Bibie Karim said...

Hihi bab laundry rasanye jarang kot lelaki buat kalau travel kan. Selalu lepak kat common room tunggu laundry siap, memang ngan ladies je.

Bibie Karim said...

Xde kes, ko bukan pack awal. Memang xbuka luggage dari trip lepas pun kan. Tu yang tetiba nak hantar sup kat aku xjumpa2 letak kat ner. Pastu jumpa dalam beg. Penyakit tau. Wei, sila beli tix balik Msia secepat mungkin. Jangan gatai nak stay lelama kat Jepang tu pula. Nanti aku & DJ jeles. Ahaks.

zila@akulovetravel said...

Saya pulak nak kata suka pack awal..half half la. Katakan lg seminggu nak travel, campak dulu apa2 yang nak dibawa dlm luggage bag..ari2 wat gitu la..lagi 1 hari nak pegi tu..baru start packing elok2..letak semua barang dalam position yg betul. Kdg2 ada barang yg kita still nak guna kat rumah b4 travel..contohnya pencuci muka etc.

niL said...

Nice facts bie..Aku pun suka RM the most!
Mostly kita lebih kurang je except aku tak suka pergi tandas dlm flight.
Aku akan elakk selagi terdayaaaa. Sebab aku rasa tak feel gituh...haha

Miss Nazla said...

Bawa baju satu lemari itu adalah aku. hahaha. kalau boleh segala mak nenek nak bawa. High five sikit untuk yang tiba tiba jadi kaki ngopi ketika travel!! hehehehe

Bibie Karim said...

Ha memang akan main campak2 macam tu jugalah Zila. Dah dekat nakngi barulah lipat elok2. Tapi beza saya memang xguna barang2 yang bawa travel, cleanser memang dah siap2 letak dalam botol kecil2 tu. ;)

Bibie Karim said...

Best kan layan RM. Kalau kepala dah tegang sepanjang hari, b4 tidur layan seround dua memang ada kesan. Part tandas tu memang xleh nak elak sebabnye di bumi pun aku ulang alik gi tandas gak. Apatah lagi di langit sana. Kalau nak menahan gak, siap sedia muka ketat sepanjang flight xdapat tidur. Hahaha takdir pundi kencing kecil milik aku. Pasrah lah.

Bibie Karim said...

Macam lah baju dalam lemari tu banyak giler kan. Tapi setakat ni memang berjaya bawa seminima mungkin. Sebab jarang check in luggage so kenalah bawa beban berpada2. Five! Hihi yang tu memang xdapat nak explain kan. Macam buang tabiat pun ada gak.

mrs.smile said...

4x refresh baru boleh komen...hi5 bab pundi kencing kecik tu hahaha kita serupa!!!!!
mrs tak suka packing awal2..karang tatau apa nak dipacking, last minute gak jadinya dan mcm biasalah kan..........sendiri paham
mrs teramat suka mengopi kat malaysia...apatah lagi kat luar, lagi suker.. tambah2 kalau cuaca sejuk ya Allah nikmatnya!
k-bai

nana tron said...

1. Matilaaa aku tanak duduk sblah kau..hahahha

2. OK baru tahu kat TV pun bleh charge henfon. Ni hasil khatam KDrama ke ni.

3. Ngopi tu macam perlu untuk buat otak alert dan jadi cargassss

4. Ini kita ialah sama --- sep sikitttt~

5. Penyakit amik angle ganba yang niche. aku snap kaki. kau snap signbod. ihiks. sama gak ni..seppp~

6. Aku pun suka sling bag or backpack. Terbaca kat fb grup org bwk henbeg gi beach. hahahha. tak khatam ilmu pesen lertewww..

7. Kau bleh tolerate tak kalau tetibe rakan travel nari gangnam style ? ehheheee

8. Ya ampunnn Bie...time travel sblom tido pun masih berkdrama. Tegar skali !!

9. Ok ni kau rajin. Bleh tolong basuhkan sekali hihikssss... ^ ^

10. OK ni failed sebab aku 'takut' kuceng. kelaka? not kelaka ok sebab memang betul2 kejadiaannn. Aku bole menjerit gedik kalau ada kucen bawah meja makan. tapi since jadik mak-mak ni aku coba jadi berani sebab perangai dah menurun kat Elsa. She likes cat but afraid when it comes to her... =='

Bibie Karim said...

Mak ai kena banyak kali refresh ke. Haritu timbang blog ni xdelah berat mana. Sobs. Kena timbang lagi ni jawabnye. Hihi yeah ada kawan bab ulang alik toilet tu.

Aah MS memang suka ngopi even kat Msia pun kan. Bb suka ngopi kat rumah je kalau kat KK ni. Jimat cermat gitu. Tapi once dah obersi, tetiba penyakit ngengade lak datang. Minum time sejuk2 memang masyuk MS kan.

Bibie Karim said...

1. Ntunglah duk sebelah aku, sebab ko confirm dapat window seat.

2. Bukan pasal.khatam Kdrama, tapi aku ada baca list creative stuffs for backpackers tu.

3. Sekarang aku da caffeine-free kan badan aku so kena cari gantila minuman untuk aktiviti tu. Ngeteh.

4. Xleh kepit tekak kan katamu itu. Sep sep sep.

5. Aku ada gak amik selfoots tu tapi banyak lagilah gambar signboards. Kira kategori yang sama gak kan. Sep lagi.

6. Bahahaha handbag adalah stylo. Ok je kalau kawan2 dalam travel group bawa, tapi kalau nak tengok aku bawa memang x lah. Aku takut tertinggal.

7. Haritu ada gak kawan aku plan nak buat, aku xkisah tapi tiba masa...dia yang malu hahaha.

8. Memang aku peminat tegar. Silalah bertabah kalau tetiba di malam yang sunyi, dengar bunyi aku mengekek. Sometimes pecah suara ok gelak dalam selimut.

9. Kakakak no hal janji tong2 gak la duit dryer tu eh.

10. Mak Elsa sila tunjuk contoh baik ye. Kesian budak tenit tu. Aku dulu xsuka gak, macam ko. Akan menjerit kalau diorang datang dekat. Siapla aku simbah air. Pastu daulat agaknye, kena sumpah ngan mak kucing. Tetiba jatuh chenta ngan sekor kucing mak aku. Dia memang xmakan saman, lagi aku halau lagi nak tidur dekat aku. Last2, aku pun jadi kakak kucing. Lagi emo. Hahaha.

dzuchan said...

haha...ye ke, kalau kat malaysia memang suka sangat mengopi. patang dengar coffee shop baru, gatai je nak p try and biasanya memang pegi sorang2 dgn my coffee friend.
aah..selalu budget makanan memang dah set aside awal-awal lagi. Rugilaa p negara orang kalau asyik makan nasik kan..haha

Muhammad Khairuddin Lim said...

No 6 & 7 ada persamaan dengan saya...no 6 itu mesti bawa anything untuk isi barang...no 7 saya pun orang yang paling sabar...kirim salam kat anak-anak yang comel-comel tu.

Radin Fadli said...

No 1 tu memang dah menunjukkan kita ni geng, mesti nak duduk dekat aisle. Sama juga bila toilet ada orang rasa tak selesa, tapi bila orang takde , tak nak guna pun... haha psikologi mungkin

Bibie Karim said...

Mesti ada untuk simpan barang kan sebab rimas kalau kena pegang time berjalan. Selalu kes, memang tertinggal ah barang tu kalau xde bag. Sobs. Saya xsabar tapi pelik bila travel bole tolerate skit. Hihi anak2 comel suka sebab diorang da famous sekarang.

Bibie Karim said...

Psikologi sangat hahaha. Tapi saya memang dari dulu macam tu, pengunjung setia. Doc pun cakap, memang tangki kecil. So redha jelah.

budak kampung said...

Haha.. Aku suka update ni. sangat berkesan dalam hati fakta no 10 tu sebab kita sama. The only thing yang aku miss bila travel adalah budak2 banyak bulu tu :)

BIBIE KARIM said...

Aku memang meroyan kalau Mak aku x hantar update pasal diorang. Tu yang sampai dia perli xyah travel kalau asyik teringat diorang hahaha.

CT Humairah said...

CT sukaaa duduk sebelan window hihi.. and CT suka pack last minute sebab rasa adrenaline rush sebab excited nak travel. the best part bil barang dicari tak jumpa and mulalah nak selongkar everything and suddenly jumpa benda lain and jeng jeng jeng.. its good to bring this thing dari yang lelain kekeke..

i am after the food too. dah namanya mai tempat orang haruslah makan..!! even the fruits taste even better kalau kat tempat orang. shopping apa patut aje and beli barang untuk diri sendiri dulu.. and yes akak..!!! dram korea on the go is a must. download and masukkan dalam phone.. wajib!!

BIBIE KARIM said...

SO kalau jalan sesama, xde problem nak kawtim seat dalam flight hahaha memang xramai orang suka duk aisle seat ni. Ish akak memang kalau last min packing, hape xjadi. Semua kelibut. Silap2 bila panik attack, boleh blank terus. Naya je. Tu yang prefer packing awal.

Hihi Kdrama tu dah kira macam peneman kala sunyi. Sibaik akak jenis xleh layan movie dalam train or flight. Kalau x, memang memanjang asal ada free time je sure layan Kdrama.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑