28 February 2014

Dear Myself...

Assalamualaikum.

Pagi tadi, aku bangun dengan rasa semacam kosong di jiwa.
Ntahlah apa punca tapi aku rasa lost.

A text came in while I was having breakfast at the cafe.
Simple jak text tu tapi penuh rasa tersirat.
Perihal seorang teman bertanya khabar.

Last kami in touch was like last year. 
Masa itu dia ditimpa musibah; ujian besar dari Allah SWT.

Suddenly...

"Ntah kenapa tiba2 pagi ni macam mau bercerita 
dengan kau, Bie."

Ya Allah!
Rasa macam kena smash direct di kepala. 
Aku yang lately ni selalu merungut itu ini tanpa sebab jelas.

Allah peringatkan aku dengan cara begini.
Allah detikkan hati teman itu untuk berkongsi cerita dengan aku.

Teman itu sekali lagi diuji tahun ini. 
Tempias terkena sekali pada yang dekat dengan dia.

Namun, dia masih tabah.
Insha Allah, akan lagi tabah.
Betapa tenang dia hadapi ujian dari Nya.

Benarlah, Allah uji hamba Nya sesuai tahap iman mereka.

Malunya aku. 
Yang aku risaukan, yang aku rungutkan this whole time.
Langsung tidak setaraf dengan apa yang dia sedang hadapi.

Sebesar kuman pun tidak layak untuk dibandingkan.

Belum layak benarnya kau complain serba serbi pasal life, Bie.
Sebab belum Allah uji kau the way she is tested. 

I just can't imagine kalau aku di tempat dia.
Obviously enough, masih jauh lagi journey aku.
Untuk diuji sebegitu rupa. 

Kerana tangga iman aku & teman itu.
Sangat jauh bezanya.

Dia sudah mendaki tinggi.
Sedang aku masih di takuk lama.

Macam makin jatuh.
Macam tiada perubahan.

Bila teman yang dilanda musibah, made effort untuk bertanya khabar.
Memang patut aku rasa macam mau tanam diri sendiri.

Terima kasih Allah.
Sedarkan aku sehalus ini.

Terima kasih teman.
Kerana sudi berkongsi dengan aku.

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

8 hollered!:

Muhammad Khairuddin Lim said...

Mushibah apa yang menimpa sahabat ?

Bibie Karim said...

Abang MKL: Last year disahkan kanser usus. Alhamdulillah sudah beransur pulih tapi masih lemah. Baru2 ni anak pula xberapa sihat. Subhanallah berat sungguh ujian dia. Tapi dia langsung xmerungut. Siap cakap hikmah yang dia rasa lebih besar dari sakit ni semua.

DJ said...

bagus gak ada 'wake up call' macam ni kdg2...kita ni suka sgt komplen sana sini...semua tak puas hati kan...huhuhu tp 1 cara nak bg kurang kan komplen adalah ingat la kalo kita kurang kut sini, ada org jauhhhhh lagi kurang...n jgn la gegatal nak compare life sndiri ngn org lain...harusss pastu rasa tak puas hati...nape dia lebih, kita kurang...huhuhuhu

moga kawan ko tabah selalu dan cpt sembuh dia dan anaknya....

Bibie Karim said...

Kan? Lost sangat kan pepagi, ntah apa je kejadian sampai nak lost sangat. Kan kena smash sekali. Dah lama aku x contact kawan tu, memang rasa bersalah gila.

Alhamdulillah, setakat ni kalau ada rasa nak compare life ngan orang...mesti ada orang ingatkan aku pasal 'tu hidup orang kat Syria lagi teruk ok'.

Senyap. Dah xleh ngomel panjang. Kang kena smash lagi.

Thanks doakan untuk dia & budak kecil tu. Insha Allah diorang akan sembuh cepat. Amin.

Jari Manis said...

Betul bie, sebenarnya kita x tahu yg org lain ada mslah lagi besar dan berat dari kita, kita je yg x tahu. Semua org ada ujian dan dugaan hidup dan cara itu allah nk uji tahap keimanan kita. So apa2 pun mslah yang bie hadapi skrg tempuhi dgn tabah kerana ada hikmah d sebaliknya dan sesungguh nya allah maha adil, sabar ye :-)

BIBIE KARIM said...

Tulah. Sekali Allah hantar orang yang lagi berat dugaan dari kita, tapu xmengeluh pun. Malu.

Insha Allah, Bb igt pesan JM tu. Hihi ;) thanks.

durrothun-nasihah said...

Sometimes we need the 'smash' from Allah swt..

BIBIE KARIM said...

@Era: True indeed. Supaya x kufur nikmat juga.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑