15 August 2013

Prosperous August: Aidilfitri 1434H

Assalamualaikum.

Harap masih belum terlambat untuk wish Selamat Hari Raya! Kan raya sebulan so ucapan ni harus valid till the last day of eid.
Ni gambar basi. Taken few days before the eid. Just like last year, Mrs Z jadi organizer get-together for the YS-iens. Acara buka puasa among ex-YSiens ni memang held every year. Yang berbeza, muka2 yang joined. 

Last year kami tripping sungkai di hotel, this year sungkai di mall pula. Paling senang; menu lengkap semua ada...organizer pilih RiceChickenHouse. Kami yang memang malas mau fikir venue, ikut jak. Janji dapat duduk beramah mesra...and paling penting, ada juadah untuk sungkai. Dasar!
Muka2 yang memang akan hadir tiap kali ada event gini. Selagi ndak da halangan, akan try datang. Biar sekejap asalkan dapat jumpa. Erat silaturrahim. 

Few days before the Eid, aku berchenta sama PosMalaysia. My fault juga sebab bijak bestari order baju raya through online last minute kan. Walau berpuluh lagi orang mengamuk claim parcel di pos haritu, I refused to joined. Sebab belum tahap mau buang tabiat. If ndak juga dapat parcel before raya, then I will just wear baju last year. Kecewa simpan tepi, mau marah pun ndak da hasil. But Alhamdulillah, I got my bajuS the day before raya. Tapi jubah terkurang saiz so aku pasrah & bagi sama cousin. Next year insha Allah sila jangan berdrama last minute lagi ah Bie.
This year, Bunda & I decided to passed the throne untuk masak2 for the family on the first day of Eid. Sudah dua tahun berturutan buat acara makan di rumah after ziarah kubur, this year biarlah buat rumah Aunty pula. Since the Kolumpur clans pun stay di rumah baru diorang in Telipok, kami bagi excuse "Ndak cukup tangan mau berkuntau di dapur". Alhamdulillah, Aunty bought our words. Luka2 macam papercuts di jari jemari Bunda belum baik, tulah Aunty pun ndak mau argue sangat. 
Kesayangan seluruh family buat masa ni. Our first anak buah; eldest grandchildren. Elnathan is a big boy already...end of this year insha Allah bakal jadi abang Long sudah. Oh yeah, dearest SIL is pregnant with her second child. She is due on the Dec. Sila jangan keluar time Ummi berjimba di over-the-sea ah baby darling.
Simple dishes made solely by Aunty dearest. Makanan made with pure love for the family memang sedap menjilat jari. I purposely skipped rice on the first day of Eid. Kelupis a.k.a Buras is just too tempting to ignore.
Lepas jamu perut, harus sesi bergambar took place. Bored with the usual senyum ayu pose, we went for the retarded pose this year. Cantik juga ni kena frame. Ndak lah formal macam selalu. Put aside pose duduk pengantin, duck face macam smart pula jadi family potrait.
Sesi gambar sepupu sepapat + anak buah nan seorang; memang perlu kah kecoh setiap tahun? Padahal baru 19 orang pun! Mau arrange who have to sit or stand up pun makan masa dekat sepuluh minit! 
Perlu banyak kali takes untuk dapat gambar esteady macam ni. Where all of us looked at the camera & smile. Banyak hasil blur or candid (which I like) sebab semua macam cacing kepanasan ndak pandai duduk diam. Especially the twins. Paling mencabar sabar mau atur diorang ni jak. Banyak fesyen.
On second day of Eid, we drove to Kinarut. Acara tiap tahun memang kena visit rumah ni.
Jimat masa & kos for sure. Open house sekali sama kenduri cukur jambul. Time macam ni jak family semua akan gathered together. Ambil kesempatan adalah perlu.
Semi perfect picture of us four. Ada yang super clear tapi mesti ada yang mata half-katup lah, mata tengok tempat lain lah...
Third Eid, acara makan2 at our home. Kalau buat makan2 on the first day mesti kelam kelibut. Malam tu, Bunda & I did all the preparations together. Masak ala kadar sekadar jamu perut close family jak. Ndak lah kami buat menu super grand. 
Rumah kecil tiang seribu. Cukup2 saiz rumah untuk accommodate ahli family yang ndak seberapa ramai. Datang kena bergilir...kalau ndak, kesesakan memang ndak dapat dielak. 
Memang dishes paling simple. 
Good friend came. Last year she missed celebrating Eid at my house. Sedang berpantang gitu. This year, alhamdulillah she managed to come. Together with the little sumandak; Emma who wasn't in good mood that day. Baru bangun jadi mood lambat mau adjust as per the Mom said. 
Yang ni memang kedatangan ndak disangka. Ms K texted me early in the morning, asking about my whereabout. Soon after I replied I was home...laju dia bagitau she'll be coming over with her sisters. "3 family ni datang beraya ah Err". 

Macam tau2 jaklah kan not long after tu Ms Z called. Telling me she's on her way to my home with her husband. Wooot paling jackpot! Two besties coming over to my house padahal si Err super segan mau menjemput. Perangai!
Ms K extended family.
Fourth Eid, berkumpul at Angah's new home in Telipok. Kenduri masuk rumah. The Kolumpur clan now has a place called home whenever they balik kampung. As the three siblings will be going back to Kolumpur the day after, Angah decided to held the kenduri earlier. As usual, akulah ultimate kitchen helper Angah. Maid sign mati.
Unfortunately, because I slept late the night before...and had to wake up early, my energy was totally drained out. I recharged myself during the kenduri. I hope that explains why I don't have any picture of the kenduri & those that attended. Hanyalah muka kami bergembira posing sana sini while preparing things for the kenduri. Which after habis kerja yang diamanahkan, aku terus membuta. I woke up when the guests had left. Memang fully recharged terus. 

After hari kenduri at Angah's...tibalah masa untuk kembali bekerja. Lucky me for the semester break hasn't over yet. Last Mon & Tues, kami gotong royong di cafe. The renovation works left the cafe super messy. Debris everywhere. Cafe began operating yesterday; students Asasi & the uni staffs are our customer for now. Tunggulah bila fully buka early September nanti...memang akan berkuntau sungguh! 

Perlu kerja keras for the upcoming trip. Kalau travel free kan best. Ngeks.

eryantierdabdulkarim

Categories:

4 hollered!:

jarimanis said...

Selamat Hari Raya....meriahnyerrrr

BibiErr Karim said...

Selamat hari raya JM!! Aah meriah la untuk kami yang beraya kat bandar ni. I bet JM lagi meriah sebab siap balik kampung kan.

f i d a j a c o b said...

Babe,ur brother tu kerja kat mabul kan? Hehe.. I think I know himmm!

Slmt hari rayaaa :)

BibiErr Karim said...

A'ah dia kerja kat Mabul. The poyo-est. Hahaha kecil je dunia. Dia ambik gambar u dive ke?

Selamat hari raya too.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑