12 February 2013

Prosperous Feb: Cuti Empat Hari

Assalamualaikum. Annyeong.

Oh yeah...dengan rasmi boleh lekat tanda "Boring Lady" sudah di dahi aku. Cuti empat hari aku kasi langsai sehabis kudrat. Rightttttttttt.

On Saturday, I spent the whole day at home! Bagus jugalah decision aku ndak mau jalan pigi mana2 because I managed to complete few chapters of my Hanguk lessons. Kalau merayap sana sini lagi banyak aku melebur duit nanti. Malam tu download few of UKE's latest talks. Yay, ada bahan baru mau didengar dalam kereta.

And on Sunday, I managed to force my lazy bum to go out. Initial plan was to drive to Ranau with Ms Z. But Icha's mom tagged me in IG, informing about Icha's kenduri cukur jambul. Hence, we changed plan. Meriah sikit cuti aku yang hambar sebab kemalasan diri sendiri.

Berbaju kurung untuk attend dua kenduri. Donning the tudung I bought from sugarscarf. Super like the material...also the corak. Ndak pernah meroyan suka tudung express. Ni kalilahhh!
Pagi tu before naik Ranau, singgah dulu tempat Ms. K in Tuaran. Ndak sempat kami join berzanji & gunting jambul semua sebab kesuntukan masa. Yang penting, dapat jumpa sekejap. Update cerita semasa. 
Icha with her aunties; Mak Lang & Mak Uda. How time flies...macam baru jak budak kenit ni lahir bah.
Ummi Err & Ummi Zai with Auni*Nafisah binti Amrin. 
Adat kalau datang kenduri. Before balik, kena jamu perut biar sedikit. Menjaga hati tuan rumah, juga supaya orang yang mau jalan jauh macam kami...ndak kempunan. 
Selesai di Tuaran, we drove up to Ranau. Alhamdulillah selamat pergi & kembali. Albeit the gloomy weather...hujan sekali sekala. Tujuan utama mau jumpa Ms P yang berkurun kami ndak jumpa. Alang2 dijemput to his lil bro's wedding reception. Sambil menyelam, minum air. 
Hidangan kami serba unik di sana. Nasi bungkus dalam daun ntah apa...it's purple. Beras pulut + ubi manis. My fav dish pun ada. Memang makan ndak hengat! Aku balun daging dari pagi sampai malam...

As a result, I had to cancel the plan to attend my cousin's wedding yesterday evening. I vomited almost everything I consumed soon after I reached home from Ranau. Cholesterol overload. Sesak dada tahan mual. Belum campur rasa minyak geli2 di tekak. Serve me right! Makan ndak pernah beringat. Balun jak semua yang dihidang depan mata. Sudah lemah longlai baru menyesal bagai.

Having said that, yesterday aku berehat di rumah. Detoxified my system. By late evening, sudah beransur sihat. Lepas withdraw berkali2 baru rasa lapar gila. Tapi harus makan dengan berhemah. 

To conclude my four days holiday...I went out after Zohor just now. Bawa si Chombee ni melawat Bunda's place in Sepanggar. Dari pagi bising meow non stop depan pintu, gian mau outing lah tu. So I brought him out, ambil udara luar. Sampai kedai...buat perangai mengada ndak mau jalan bagai. Chis! 

Tomorrow kena bangun awal. Fuh betapa malas diri ini! Luckily another three days before the weekend. Next week insya Allah tiba masa cuti release stress! My first out of KK town holiday in 2013. Yiihaa!!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

6 hollered!:

N.Aima K said...

erk bukan lg adat tu kalau aku..WAJIB ya MAKAN!!..kah3x..yang budak kenit tu kau rujuk icha atau macik2nya?

BibiErr Karim said...

Orang tua2 bilang ndak bagus kan ndak makan biar sikit bila datang majlis orang...nah itulah kami menurut juga. Hahaha. Selalu kalau sudah berkumpul boleh kenyang automatik bah. Aduh, makcik2 Icha ndak sempat aku tengok dari zaman budak2 ah.

Anonymous said...

sa lupa apa nama tu daun..dulu klu kami p ladang, bekal nasi kai bungkus guna ni daun.. bikin tambah wangi tu nasi ar_grungesuperbadasscute

BibiErr Karim said...

Macam sama tu daun yang kerengga guna tutup sangkar dorang. Gitu kan tu.

Anonymous said...

aduh.. jeles i... yaaa.. celebrate CNY suda kunun sy strt ni tahun... adedei... waaa.... bestnya kamurang jln2.... (inur-daia)

BibiErr Karim said...

Hihi berjalan buang masa sebab bangas stay di rumah lama2...

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑