12 November 2012

Buang Tabiat: Meroyan

Assalamualaikum. Annyeong.

Hari ni adalah hari meroyan sedunia untuk aku. Dari pagi aku rasa macam mau sepak orang. Semua pun serba ndak kena. Yes, si Err memang kaki blame circumstances kalau suddenly dia rasa macam things are not going the way she wants them to be. 

This month alone, I've met three super brilliant people in KK. Brilliant enough to not even care about the safety of others. Apa barang mau risau nyawa orang lain, kalau nyawa sendiri pun ndak dipeduli. Kan?!?!

Seriously, kalau betul rasa mau bunuh diri...baik buat tempat yang ndak da orang. Yang langsung ndak akan melibatkan orang lain. Kalau langsung tiada rasa sayang sama nyawa sendiri, silakan drive kereta tu laju2 & terjun gaung. Banyak tu jalan bukit bukau sepanjang Tamparuli-Ranau. Pilih jak which cliff u like to jump off from. Ndak pun, tekan minyak berabisan & langgar lori balak yang ber-parking. Senang.

Way better a solution dari kau sibuk bertelefon while refueling. Memang tempah maut paling bingai! Ramai lagi kot orang di fuel station tu yang masih mahu hidup lama. Jadi ndak payah susah2 bunuh diorang. Besar bah signboard di station tu. Dilarang Menggunakan Telefon Bimbit. No Mobile Phone. Itu pun susah kah mau faham. Ndak pandai baca, tapi simbol bergambar kan ada. Apakah perlu jadi pintar berabisan. 

Lagi haru kes pagi tadi...sioknya si Ibu ni berketawa while talking on the phone. Anak tiga orang bah di belakang. The husband was in the midst of refueling. Betul aku ndak paham! Kau ndak sayang nyawa kau, ndak palah. Tapi nyawa budak tiga orang di belakang tu? Tau cuak masa aku sound...tapi ndak kan tiap kali kau jadi bingai gitu mesti mau ada orang tegur baru kau stop?! Kan?! 

Yang attendants di fuel station pun satu hal...gila punya takut mau tegur orang bingai begitu. Kunun atas alasan; customer. Or takut kena marah. Aduyai. When life is of concern, cogan kata Customer is Always Right tu bolehlah kau buang dalam longkang ah. It is ur bloody duty to tell that brilliant customer. Kalau kena marah2 or maki2, senang jak. Report to ur manager. Kalau manager pun jadi tikus, make a police report then!

Rules are made by reasons. NOT to trouble us! So please; to those so-called cool people...sila berhenti jadi bingai. As I said earlier, IF u really can't wait to end ur life...do it elsewhere. Tempat yang ndak akan involve orang lain.

But again! Kalau kau pilih terjun gaung, kau still akan menyusahkan orang kot. Yalah, satu kerja pula kan mau cari mayat kau di bawah sana. Kalau kau pilih mau langgar lori balak yang ber-parking, pun satu hal juga. Kesian nanti driver lori balak tu disoal siasat ditanya itu ini. Padahal yang bingai tu kau. Sudah jadi mayat, mana boleh lagi kau bagi statement sama abang Polis kan. Paling pun nanti family kau blame driver tu.

Phew!! Pusing mana pun, life memang tetap akan involve orang lain. Sudah mati pun, masih tetap kot 'perlu' pertolongan orang lain.

Ok, sila stop mumbling Bie!

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

0 hollered!:

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑