14 October 2012

Edisi: YangNdakSempat!

Assalamualaikum. Annyeong.

Lately, hati gatal gila macam mau digaru2 to explore South Korea land once more! I missed the promotion that AA did last month. Dayyum! Feel like banging my head on the wall when I saw the expensive fare. 

My first trip to South Korea early this year didn't quite satisfy me. Although I did enjoyed myself because it's my first ladies trip...masih ada lohong dalam dada. Four days exploring the city definitely not enoughlah kan. Too many must-go places tertinggal. Nama pun first time, schedule pun Lisa yang buat. Aku tau beli flight ticket jak. Kerja lain memang entirely depends on her. Pastu bingai sendiri sebab ndak buat research of places yang patut taruk dalam list. 

I guess those places I didn't get to visit at that time could be the solid reason for my intention to repeat the trip! Kali ni with the Sabahan ladies. Insya Allah, if things went as planned...akan ku jejak sekali lagi. 

Sekarang gigih buat itineraries; atur itu atur ini. Survey itu survey ini. Tinguk dari jauh macam busy gila buat kerja...walhal bertrip busy jak lebih. And now, we're hoping AA will be generous to held another promotion. Memang zoom beli kalau dapat murah. No hesitation lagi macam hari tu. Kunun return RM800 mahal, sekali in the end dapat yang dekat RM1k++++. Terlampau banyak songeh baru padan muka!

Anyways, to fulfill some of Ms. G's curiosity...here are few snippets of the places we're gonna visit. Yang memang obviously aku pun belum jejak! 

Cheonggyecheon Stream. Ernie told me about this stream before but I didn't bother to google about it. Ingatkan only wujud at one place; rupanya panjang 5.84km ah. At my first night there, I went out to the midnight market at Dongdaemun. Passed by one of the bridges...siap posing ambil gambar. Yet I have no idea that is the stream. Sekianlah kan perangai. Campak lombong. 
Cheonggye Plaza. Hari tu cuma nampak masa on the way balik to the airport. Sayup2 jak kelihatan sebab bus on the move kan. 
Rainbow Fountain Banpo Bridge. I have yet to figure out the exact direction to reach this bridge. The rainbow fountain could only be enjoyed in the evening. Jadi harus sampai bridge tu after Maghrib. Lepak di pedestrian walk tu pun macam cun juga.
Itaewon Mosque. Niat untuk solat sini cancelled sebab kami sampai Itaewon malam sudah. Seharian jalan jauh, lepas dinner at one of the Turkish restaurant...semua jadi sleepy. Memang automatik ndak sanggup menapak daki bukit lagi because this mosque situated nun di atas sana. Silently I told myself, next time jejak sini mesti singgah masjid ni! Solat sekali ah Bie, bukan kau trip bergambar depan masjid jak!
Yangpyeong English Village. Fuh, by just looking at the picture above pun orang boleh teka kot kenapa aku beria mau pigi village ni. Biarlah journey berjam2 to reach this place...janji dapat tengok classroom JiHoo sunbae! Also few spots where Boys over Flower was filmed. Boleh imagine sudah betapa aku akan getek habis meter!
Asia's larget underground mall. Biar shopping bukan main agenda tapi ndak salah bah meronda 'beli tingkap'. Dapat juga cuci mata sekali meninguk saeng-gin namja. Bukan selalu!

Alang2 sudah sampai COEX better singgah muzium ni. Situated inside the mall, no problem kot mau singgah masuk. Lagipun mesti best dapat belajar sejarah favorite junk food aku ni. Favorite sangat walhal mula tau pasal kimchi pun since gila sama Kdrama!! Choi!
Gyeongbokgung Palace. The main & largest palace of the five grand palaces in South Korea. Hari tu memang ndak sempat langsung mau jejak to any of the palaces there. Kunun balik dari Nami Island mau lah singgah. Yet, bukan rezeki lagi untuk melawat masa tu. Another reason to repeat, yes?! Currently there are two palaces in my list, ndak tau nanti bertambah ka ndak time di sana. Last minute modification of itinerary...something to be expected kalau travel in group.
This cafe is located somewhere in Apgujeong area. Since area tu selalu crowded sama socialites, aku bajet mesti koyak poket kan kalau bertrip mau shopping or makan sana. Hence, dapat singgah coffee shop ni sudah lebih dari cukup. Korbanlah sikit kWon demi memuaskan hati si Err untuk jejak this shop. Padahal memang ada sebab super utuh mau datang! Mesti datang! Biar ndak nampak Kyuhyun-ssi janji dapat masuk cafe yang related to him. P to the Yo!
*clearing throat* Paling mau pigi...KBS & MBC buildings. Manalah tau nasib super baik & cerah terjumpa OppaS terchenta. Pingsanlah kan kalau tiba2 yang dinanti berjalan depan mata. Fuh, tarik nafas ndak mau hembus weii! 

CREDITS FOR PICTURES IN THIS POST GO TO THE RESPECTIVE UPLOADERS. KAMSAHAPNIDA! 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

6 hollered!:

Anonymous said...

1st of all, menyesal sa tanya ko mana2 tpt mo p sebab SAYAMOPINGSANSUPEREXCITEDSEKARANG!!!!!!!
Tapi, gamabr last itu kc rusak MOOD OK!
DAYLETE!!!!!...LOL-grunge supercute

BibiErr Karim said...

Suka2 suruh daylete. Tumbuk kau sana. Like I said, kalau tiba2 muncul pun kau juga excited gila tu. Hihihi excited giler kan?!?! Told u!

Anonymous said...

kin panas ni post..read it for the 2nd time and still kapanas..wakaak..btw, betul2 sa termimpi sk smlm..demmit!wakakak- grunge cute

BibiErr Karim said...

Wakakakak ada jak tix murah trus kita sambar ah. Janganlah lambat lagi nanti jauh tu ko mimpi.

Malicious Mind said...

aku pun mo travelling lah kalau gini. banyak lagi ni cuti wei hehehe

BibiErr Karim said...

Aku xda cuti sudah ni tahun...tunggu next year. Bah mna peta ko next?

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑