9 March 2012

Buang Tabiat: Bukan Bermewah...tapi Berusaha

Hmmm...I was in the midst scribbling an entry last night when one of my bestfriend text me through watsapp. The entry I was scribbling is dedicated specially for dear cousin who went back last Sat...and is already back to Kolumpur two days ago. BUT I decided to put that in the draft folder because I want to have this one posted first. 

I am utterly curious upon reading the text. And became quite furious when I came to know the reason she buzzed me. Yang 'pH neutral' & kindhearted macam dia tu pun kena bambu with offensive comment. Aduyai! Kalau aku yang selalu merungut dalam blog ni, difahami lagi kalau dikutuk. 

Phew, don't people these days have anything better to do rather than being prejudice & judgemental? Seriously, I don't get why people whom enjoyed jumping into conclusion & assumed as they pleased...still exist!!! Like hello, what century are we living in now? 

Why must entertained the jealousy when u know it could bring nothing but harm to u. Sudah2lah transmit aura negatif to other people. U really think orang yang comfort gila sama life diorang akan terkena tempias busuk kau tu? Please, get a life.

U don't have to be that rude & talk about someone u  don't even know & whom u never even met ur whole life. I bet ko baru baca blog orang tu yang sedang dalam fasa mahu menjelajah seluruh pelusuk bumi Allah; meneroka & appreciate ciptaan Dia...pasal tu kau sukati menilai itu ini. Cermin lah diri sebelum mahu menghukum. U don't know what she & her family have gone through to get to where they are now. Setakat winking kau ingat boleh dapat apa diorang capai sekarang? They worked hard...and they struggled. I know & I am confident to say that out loud because I bloody know that petite lady sister of mine!!

Aku sangat terkesima; how narrow-minded u are? Tapi sebab aku sudah buat rules to myself therefore hanya my favourite B swearwords that came out. Bongok, bingai, buduh! Sila tahu aku bakal masuk big.three.zero this year...ndak kan masih basahkan lidah dengan ayat2 neraka.

I simply agreed as to what my bestie replied. Susah senang diorang di tempat orang, jauh dari keluarga...hanya yang pernah alami saja yang faham. And bagi yang ndak pernah alami, tapi MAHU untuk mengerti. Different people deal with their problems, their way. Ndak kan every inches of her life mahu didokumentasikan dalam blog. I have known her for more than a decade already, and she has always love travelling. Tapi!! Walau suda banyak kali naik kapal pun, minah tu masih a bit afraid when it's time to depart. Ok that was a bit info about her; langsung unrelated. Lari tajuk!

Anyways, guna duit elaun or tidak itu duit dia. Siapa kita untuk question? Alang2 sudah di tempat orang, I don't see anything wrong kalau panjangkan kaki belajar culture bangsa lain. I have loads of friends yang further study luar dari Malaysia...some of them memang funded by government. But belum pernah aku dengar diorang stay di area uni tu jak time cuti semester ok! I can say, all of them buat part time job to be able to travel around. Elaun yang diorang dapat is enough to pay for the basic needs only. Even some friends yang dari wealthy family pun buat part time job sebab ndak mahu susahkan parents. Aku memang rasa sangat ndak logik kalau students yang study di rantau (specially Europe) boleh joli katak dengan duit elaun without doing any kerja untuk dapat income extra. Lain kes lah kalau yang memang datang sana pok silap elaun tapi study ke laut...failed every semester.

Psst En/Cik Ano, travelling dalam Europe tu sangat sangat sangat sangat murah. Unlike here in our country. Mau pigi Langkawi tu pun aku berfikir 1000x ok. Don't believe me? Trylah kau buka website budget airlines diorang...a very good bargain if u know how to search one! Ala bukan suruh kau beli pun...just have a search to prove my words.

From ur comment, I conclude that u're one of those people that application got rejected & hold grudges towards yang dapat scholarship tu. Or u're just one of those people yang memang ndak suka tengok orang lain senang...hati lonjat ndak tentu arah bila apa kau mau orang lain pula yang dapat.  *marah kan kalau orang tuduh kau gini?*

Bersihkan lah hati tu...kita hidup ni ndak lama. Sudah2 lah dengan perangai suka menilai orang tanpa usul periksa. Rezeki Allah bagi sesuai dengan apa yang kita usahakan. Urs maybe Allah bagi dari segi kesihatan yang baik; thus be grateful. Kalau sakit hati baca blog gitu, then by all means...stop visiting. Pigi kau buka blog yang ajar pasal menenangkan hati dari gundah & kusut, ya.

Sekian. Peace no war!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

14 hollered!:

Ernie Khairina said...

Petite lady sister of yours ketawa2 baca ni entry hahaha..tqqqq terharu la. huggs!

Yaa..yg application kena reject tu

BibiErr Karim said...

*hugs* Mmg kin gatal hati bah. Tu ari sy jln2 pun ada tu kwn ckp2. Nasib la dia xkomen sni blog guna Ano.

N.Aima K said...

baru ai nak teka siapa itu tapi ai rasa ai dah tau..ga ga ga..

orang bilang smbl menyelam minum air..sudah alangalang d sana terus la bah round! ai sukalah entry jalanjalan ni...bila jalanjalan luaslah fikiran nda la sempit mcm sesetengah orang tu kan? kan? kan?

Anonymous said...

Ya Allah... aku pun ketawa baca blog ni. Gila ka??? Masa aku baca tu, mcm suda boleh agak who the petite lady is. Melampau la begitu. Rezeki orang masing2 kan. Kalau mau jealous pun, jealous ja la. (I still think there is two types of jealousy and I'm jealous too! Haha. Tp jealous positive ah friend..)Tp kalau sampai tuduh2 n ckp bukan2.. haish.. anyway, knowing Ernie, aku masi ingat 1 ayat ko - "tidak simpan dalam hati" :) -pija-

BibiErr Karim said...

@Aima: Hahaha sepa2 kenal aku sure straightly dpt teka sepa aku mksdkan. Bikin jiwa ba klu org gni tiba2 muncul dlm hdup. Menyemak!

@Pijut: Kan? Aku mula2 tu brabisan geram...and skg aku bole senyum sbb kesian ba pathetic nya life dia smpi condemn org itu ini. Mcm mau ku jumpa & define rezeki tu hak Allah untuk bagi. Yup, knowing her mmg dia xsimpan tu. Miss u!

azwanea said...

apa2 pun..terharu dpt kawan2 macam kamu..love u guys!!

BibiErr Karim said...

We love u too beb. Sy assumed ko terguna acc si Azwan ni kan.

Anonymous said...

Memang becakap ja pandai. ada aku kesah. kau x approved pun x ape yang penting kau baca juga.

Eryantierdah Karim said...

Xcoward kot pasal tu sy published jg. Klu coward tu mcm org yg komen membabi buta...pastu guna Ano je. Pathethic sungguh. Hmm mmg ko xkisah kan psl tu ko sibuk g komen kat sni. Hebat gak ko ada msa track down tukang komen & retrieved their links. So much of 'ada aku kesah'.

Anonymous said...

grunge here: pisang, sa mo ROTFL tebaca..... P.E.N.A.K.U.T...terima kasih kerana jenaka yang sangat seronok..... trolololololololol

Khairieah said...

banyaknya masa Ano ni track down kawan2 Ernie. wahhh!

BibiErr Karim said...

Mari lukis troll!!!

BibiErr Karim said...

Khairieah: Lets just say ada new fan sdh kakak skg...hepi? NOT! Trollololol

BibiErr Karim said...
This comment has been removed by the author.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑