17 February 2012

South Korea: Everland

Sesat cari bus stop sebab instructions agak bingai. Or perhaps semua masih kenyang & deria penerimaan adalah sedikit lampi a.k.a lambat pick-up. Actually we already saw the bus stop from afar tapi cara mau sampai tu yang agak tricky. Garisan belang adalah wajib untuk dilintas; ikut traffic light. Bukan simply melintas di tengah2 jalan raya. Araso? Maka kami telah turun naik laluan underground subway.

Fortunately we have Lisa who can converse very very well in Korean language. *jeles kambing* Hatta baru Level 1 pun Korean sudah tunjuk 2 thumbs up ok, tu belum masuk fasa intermediate. 

We took the subway to from Dongdaemun Station to Jamsil Station. And the journey to Everland Resort took approximately 1.5hours by bus from there. In case kau bingung cari Jamsil Station. Lotte Park adalah landmark paling berguna. The bus stand situated just opposite Lotte Department Store & the theme park. 

Motif gambar? Tunjuk lah kan aku pijak ais sejemput tu. *lol* Sneakers are still white & clean on my first day. 
Happy happy feet everyone!
Aku trip comel di situ, so sila lah sila terima kenyataan.
Lisa recommended us to try this. The only thing in mind was "What if aku tergolek dog on the way down?". Mampus kan tu imagination. 
 Magical tree; as I called it. 
Imitating the duck. Kuek kuek.
Some performance in the evening. Everything there is just too cute!!!
Extreme games are so NOT me anymore. But Pijah & MakSu ride on this Rolling Xtrain. So very brave of them, huh.
The DNA Twister. Sangat lah bila turun, DNA kucar kacir terus!
I just love this pic. Serene!
Fink stuffs are everywhere in the souvenir shops. Pening!
Headed to Namsan Tower setelah puas berchenta di Everland. 
Sistem parking untuk rumah2 di jalan sempit. Sebiji macam dalam drama/movie diorang tu. Banyak gila naik2 bukit...no wonder kering jak Korean ni.
Selalu tengok benda ni dalam drama/movie jak, alhamdulillah akhirnya aku tinggal footprints di sana.


Memang sudah pasang niat dari awal, ever since Lisa spoke the idea of going to SK. Mahu masuk Teddy Bear Museum, mahu masuk Teddy Bear Museum. Big thanks to Princess Hours Kdrama lah kan. Sumber paling racun! This museum is the latest one opened in SK. The original situated somewhere in Jeju Island. Yang tu kalau mau jejak, nanti2 lah kan. Melampau naik flight return from Incheon jak sudah cecah RM600+. Who knows I will go there with chenta hati pula.
Yours Truly in the tunnel before the entrance to the museum.

As expected, presentation of the bears in the museum awed me. Too creative an artwork. I can't stop from going yay-uuu-waaah upon seeing them. Definitely a dream came true! The only thing I regretted is not being able to explore the Lock Tower because of time constraint. Mimpi Awan Dania aku yang tu jak ndak tercapai. Never mind that for I believe there will always be next time. Insya Allah, kalau umur panjang. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

8 hollered!:

isabelle said...

ya allah...bestnya.
buat julung kalinya aku happy tanpa dengki. hahaha.

jgn lupa tanyakan kwn kau ttg hansung tu, bie

BibiErr Karim said...

Yeay!!! Teruskan rasa happy tanpa dengki itu.

Da tanya. Dia kata bkn kat area Seoul. Kalau nk tau more, bole tnya kat JPA. Dia pn bole tlg tnyakan klu ko nak.

Ernie Khairina said...

bestkan everland! hehe..dari everland ada lagi tenaga berjalan tempat lain..hebat hebat hihi..ohya, lisa bole cakap korean? bestnya!

BibiErr Karim said...

Best!!! Mula masuk tu mcm xda orang, towards the evening, ramai pula kami jumpa.

Tenaga perlu kena pam selalu sbb bkn slalu dpt p sna. Penat tolak tepi duluan ah, masuk hotel baru mengadu sakit kaki.

Ya Lisa study sna dlu. Even Korean pun tekejut ni dia pndi ckp bahasa dorg. 2 thumbs up knun dorg tnjk. LOL

luna paris said...

hehe... betul lah! tgk teddybear ni.. igt princess hour!! tapi nak tanye laa... teddybear market same ke dgn teddybear museum eh?

Bibie Karim said...

Luna: Xsama tapi teddy bear market ada ke. Xpernah tau huhu. Btw, teddy bear museum kat Namsan T ni da tutup sekarang dah ganti ngan alive museum.

luna paris said...

hehe... tula tak sure jugak ade ke takde teddybear market tu... tu yang tanye...

Bibie Karim said...

Luna: Ouh ingatkan memang wujud. Sebab Korea ni bukan betul sangat, kekadang tu ada je market diorang buat.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑