7 May 2011

Baking Project #3 sudah? Oh wooook!

Sebab aku sekarang ni semangkit membakar baking...jadi harus almost everyday after balik dari kerja aku memadu asrama berchenta sama kitchen. Best woook! Macam semua resepi aku mau try buat. Oh yeah like I said before poyo itu perlu. Muka berpalit icing tepung sudah lumrah kunun. Ya nampak sangat kau memang seorang yang messy Bie.

Sekarang kalau pigi mana2...tiada section lain aku terjah selain kitchen department. Pastu rajin singgah kedai yang jual baking stuffs. IF only I have extra budget, sudah aku angkut heavy duty mixer di bawah ni. Belum sanggup spend more than a grand only for a mixer though.

This lady cost nearly RM800. Insya Allah, will bring her back soon. Erk soon as in months or year from now, thank u.

And to make me look-sound even poyo-er...boleh2 sekarang kalau on the way mau pigi membeli membelah, the heart beats extra fast. Lebih getaran dari rasa mau jumpa chenta hati ok. Seriously, aku macam bergayut on the cloud nine. Right leg terjuntai ke bumi...left leg aku lipat jadi tempat tongkatan dagu. Dan aku start proses berangan; melukis mimpi dalam minda. Wah gitu sekali kau berdrama Bie. Parah!

New members of my baking utensils. Regardless the scale Bungsu gave me, I bought a new one still. Just because it's so cute. It only cost me RM5 so ndak lah kekuyakkan poket aku kan.

Now, sila cuci mata sambil muntah darah meninguk hasil nan ado aku ya.

The Red Velvet cupcake I made last Weds. My 1st attempt in making RV turned out not bad kot. I suuuuuper love the cream cheese frosting I 'dumped' on top the cuppy.

My 3rd batch RV. This time aku buat kek instead of cupcake.

Cooling the cake down.

And suddenly, urge to play with the fondant sprang up. Di tengah malam ok! Nampak sangat memang buang tebiat. But because I was too lazy to lift my ass off the chair...harus deco ala kadar. WITHOUT even coating the cake. Boooo hoooo!!

Hence I called this; RV Deco Kampong!!

Oh yeah. RV cake is usually coated with cream cheese frosting. I did have some leftover of the frosting from the cupcake I made; in the fridge. Yet, like I said earlier penyakit M datang melawat. Ala biarlah frosting tu duduk diam dalam fridge, esok lusa masih boleh guna.

While having si Deco Kampong in the oven...I made another cake. Kunun lah after Mother's Day this Sunday. Mother requested a chocolate cake...but I am thinking of giving the chocolate sheet cake recipe I got from the internet recently; a try. Last night tu chocolate sheet trial version. I brought half of it to mother's kedai...suruh tukang taste paling 'angkuh & tegar' aku bagi komen. The youngest brother. I received quite encouraging critics/words from him...harus aku kembang2 bontot macam terbang di angkasa.

Confirm la malam ni buat chocolate sheet cake with chocolate frosting + pecans as topping. Auwmmm!

Combining flour + sugar + salt.

Beating eggs + vanilla + baking soda

Melting butter + cocoa powder.

All set in...ready to go into the oven. Ermm sorry gue lupa snap gambar hasil akhir. Tapi tekstur kek ni sangat moist & rasa choc sampai ke tekak. Yummmmmmy. Got the recipe from here.

x0x0
hugs*kisses

Categories:

6 hollered!:

namronphotography said...

mcm sedap ja tu err... cuba try dulu kasi aku test2... hehehe...

still the berry said...

mungkin aku patut 'puasa' dari baca blog or tengpk gmbr d FB ko.. memanjang terliur dan meronta2 utk mkn semua tu.. huhu.. Nway, big-fat congrats to u dear Err! Ko bole buat cakes sedap2 as beginner

ochs widdle said...

wahhh.bie..harus dirasa nih.
sangat best kan dapat baked sendiri.
hari tu pegi class buat cupcakes.
tapi sampai hari ni nda sempat masa lagi mau buat.
haha.harus usaha sebelum raya,
plus that cornell mixer also including in my wishlist actually.
tapi mahal giler lorhhhh.ntah bile boleh dapat.
hehe.

bte.Congratss BK!

BibiEr Karim said...

@Man: Hihi boleh bah. Insya Allah nnt kalau aku buat lagi, aku kasi tggl ko. Nmpk mcm sedap jak tu, besa2 jak rasa dia. Ececeeh!

@Pijut: Jgn bah ko gitu. Thanks for the endless support!! Ala blum ko try jd jgn ckp sedap dlu.

@Cha: Deco je lebey kot yg lain menang gebang. Bestnya siap dpt pegi class cupcakes. Aku ni belajar dri utube je. Ho yeah usaha sebelum raya, jom bersama semangkitkan diri. Insya Allah, si Cornell tu jadi milik kita nnt. Amin amin amin. Hihihi.

nurul khairunie said...

your red velvet cake looks yummeh!! kak apa kata lepas ni kak buat macaroons lagi.. heheh buka bisnes macaroons lagi sis

BibiEr Karim said...

Nurul, RV taste better with the cheese frosting. Buat macaroons belanja besar & byk techniques. Mau try someday tp kasi cun dlu baking cupcake & cake. Hihi.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑