31 August 2010

Perbualan yang di-retyped

Alkisah few days back, I chatted with one of my suam2 kuku close friend. Butir perbualan mula2 tu macam biasa...kira intro lah kali. Sekali masuk bab isi penting, baru aku tahu sebab musabab si kawan tu beria bawa chat.

Initially I thought to just copy & paste everything we talked...but before we ended the session, that friend gave me a hint that literally means 'Please don't simply paste & post details of this conversation'; to me.

Being pembaris that I seldom chose to be...I agreed to not posting. Well, part of it will be readable to public. The rest will remain P&C. But the PPGs excluded; it's a crime to hide from them.

So here goes the curhat session between that friend (K) & I (B). I decided to retyped them. Ubah bahasa pasar yang mungkin susah mau difahami. Banyak yang harus dicensored...karang meletup lagi bom2 gas panas hati. Jiwa!

***************************************************

K: Memang dia terasa sama kau sebab cara kau blog tu macam perli diorang.

B: Apa pula perli. Bah siapa makan cili, maka memang rasa pedas. But honestly, that post bukan untuk diorang. Like I said, its dedicated to ALL. Diri aku pun sama.

K: Ya I know but....susah bah Err mau cakap.

B: Susah apa. Ni lah manusia, suka perasan dikasi salah. Hello! Ndak kan mau dengar aku ni bercakap yang best jak. Memujiiiiiiiiiii jak. Kebenaran macam mana pahit, kena telan juga bah.

K: Jangan marah aku lah. Jujur bah, siapa juga kau cakap tu.

B: Hmm...kalau ikut betul, memang aku dedicate tu untuk dibaca oleh orang. Bukan seseorang lagi, tapi ramai. Jujur? Actually tu untuk sedarah sedaging aku. Sebab lagi aku mau diorang baca tu.

K: Bagus kau jangan pos entri gitu lagi. Nanti ada orang sakit hati baca. Terasa. Dibenci lagi kau.

B: Tulah manusia, bila dipuji jadi riak. Bila ditegur benda betul, jadi taik. Ndak da juga aku jemput diorang tu lawat blog aku. Ndak suka, dipersila keluar. Mau kah aku halau secara rasmi? Peduli sakit hati...hati orang kau ingat semua dapat dijaga ka? Benci? Macam ndak pernah aku makan benda tu semua. Lali sudah lor!

K: Jangan memanas kau sama aku bah.

B: Bukan lah panas. Aku geram jak. Benci jak bah. Aku ndak heran juga. Aku tahu aku ni pun ndak da hak mau menegur or cakap gitu tapi ingat mengingat tu kan baik. Aku lagi risau kalau Di Atas tu murka & benci. Biarlah berlautan benci orang sama aku...mati nanti, hilang juga semua tu. Ndak da sudah guna2 dia.

K: Kau ni cakap lagi gitu. Diam jak lah pasni Err. Kalau kau ndak suka, simpan sendiri jak.

B: Aik suka aku lah. Apa aku tulis dalam blog tu hak aku. Aku ndak taruk nama sepa2...jadi relaks jak bah. Dari aku maki hamun bagus aku curah dalam blog.

K: Bukan apa...

B: Sudah lah. Aku malas mau debat ni. Terlampau ramai sudah suka makan cili. Sudah kepedasan, blame orang lain kunun menyuruh makan. Yalah aku mind my own business pasni. Jangan jak nanti aku tulis entry for myself, ada lagi orang ingat aku cakap pasal dia.

K: Macam aku cakap...susah bah kalau barang sensitif gitu.

B: Bukan susah, tapi ada orang makin besar makin bongok. No worries pasni aku ukur kain di badan sendiri, tapi jangan sampai pinjam kain aku nanti. Kau sudah beli baju raya? Aku ndak da ni kain lebih. :)

*******************************************
Conversation over that so-called sensitive thing ended right after I swifted to another topic. Aku adalah kemalasan bercakap pasal benda yang sayur pahit macam tu.

From what I've learned before...when things turn out the way u don't favor them to be, sometimes walking away from them is the greatest solution ever. Manusia ni macam ragam, memang mustahil dapat berfikir satu hala jak. Without having to contradict with others.

Juga aku belajar...kalau orang gila dilayan lebih2, nanti kita akan jadi lagi gila dari dia. Ermm K, aku bukan cakap kau ni ah. Jadi sila jangan perasan, unless kau memang gila. Yang tu aku ndak campur lah. Memang banyak lagi fikiran orang kita belum merdeka...

Manusia memang suka dengan keindahan, tapi sila jangan lupa keburukan itu pun ada seribu kecantikkan tersembunyi.

2 hollered!:

Anonymous said...

Bla msa nickname aku K? Ko mmg sewel psl tu aku tnya direct. Pusing2 nnt aku jg yg sakit dgr ko m'bebel.

Luv u babe.

BibiEr Karim said...

Woot woot aku sewel? Ko lagi ketua sewel. Aku xbebel suda sbb aku kunun insaf. LOL love u too.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑