20 July 2010

Perasan Disalahkan by Hamka KeretaMayat

Loving the entry written by Hamka in his blog; Kereta Mayat.


Reading through his writing blew relief into my soul. I like what he's trying to tell the world. What he thinks that might benefit & yield knowledge to other people.

I just couldn't agree more with what he says in that entry. Sangat bagus dijadikan nota untuk diri sendiri.

Among what he wrote...I immensely love this.

**********************************
Orang yang ada sifat ‘perasan disalahkan’ adalah terdiri daripada mereka yang otak slow, lembab, cepat merajuk dan mudah beremosi..

Mereka adalah tidak sesuai menjadi teman hidup atau sahabat pena, sebab nanti kelembapan otaknya akan berjangkit dengan kita dan kitapun jadi slow gak. Sebab Nabi dah pesan, kalau nak wangi, berkawanlah dengan penjual minyak wangi, dan kalau nak asap, berkawanlah dengan penjual arang; begitu lebih kurang..

Ciri-ciri orang yang ada sifat ‘perasan disalahkan’ adalah orang yang apabila ada teguran di buat secara umum, dia rasa macam orang yang menasihat tu tuju kat dia sorang, lalu dia pun melenting, marah, beremosi dan mula buat perkara bodoh.

**********************************

Therefore sah kau orang yang 'perasan disalahkan' kalau lepas baca entry ni kau mengamuk ndak tentu pasal, sakit hati membara & tiba2 rasa ndak puas hati sama aku. Hmm kalau betul kau perasan disalahkan, sahlah teori Hamka orang macam kau memang otak slow, lembab, cepat merajuk dan mudah beremosi.

Jadi cik Err...jangan sampai kau dapat gelaran macam di atas. Buanglah tabiat perasan yang ndak bagus tu. Mudah beremosi...bagus ko padam lah tu slowly. Tapi kalau emosi sendiri2 bukan berkaitan 'perasan disalahkan', itu kencana.

Tidak perlu sedih dengan perkara yang remeh. Kerana dunia & segala isinya sememangya remeh.

5 hollered!:

in THE name OF the WHO said...

So TRUE!!!!

BibiEr Karim said...

Apa true? Part yg sy suka emosi ka? Hahaha nah bukti 'perasan disalahkan'. LOL

in THE name OF the WHO said...

u noe what I mean..heheh...... jgn ko kc DQ tu komen sa..wakakakkaka

Melo said...

heheh...betoi2. usually urang2 yg cepat melenting n defensive tia tentu pasal ni begitu coz durang frail n insecure di dalam. tu pacik psikologi cakaplah. haha. wiser n stonger people assess the situation and kalo mcm ntah apa apa, they'll just shrug it off. sy pun kadang2 emo nda tentu pasal jg, but i usually blame it on hormones, lol

Miss Err said...

Klu tondu mmg hormone sija kena blame kan. Hihihi let us be that kinda wise & strong people. Klu tu org ckp ntah apa, just shrug it off. Yes!

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑